råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Grått hår

Grått hår är normalt förknippat med ålder. De ofta oönskade stråna börjar många gånger att dyka upp i 40-årsåldern, men detta varierar bland annat mellan olika folkgrupper.

Man med grått hår

Man brukar säga att 50% av alla 50-åringar är gråhåriga. Vid vilken ålder och i vilken grad man får gråa hår styrs huvudsakligen av genetiska faktorer. Dock finns det en rad faktorer som sägs kunna snabba på förloppet genom de DNA-skador de åstadkommer – däribland rökning, stress och UV-strålning.

Även väteperoxid, ett medel som finns bland annat i produkter för hårblekning – är känt för att orsaka grått hår. Detta gör det genom att via olika mekanismer bryta ned metionin, ett enzym vi behöver för att bilda melanin.

Varför blir håret grått?

Själva mekanismen för gråhårighet är att hårets halt av pigment minskar så att det upplevs som grått. Detta kan ske av ett flertal olika anledningar. Till exempel kan tillgången på melanocyter ha minskat – denna minskning börjar sakta men säkert från och med 30 års ålder.

Ju äldre man blir, desto färre och mindre melanosomer får dessutom melanocyterna. Per cell blir det alltså en minskning av både melanosomer och pigment.

Forskare i Oxford har hittat ett samband mellan låga nivåer av koppar i kroppen och debut av gråa hårstrån. Oxford Biolabs är ett företag som tagit fasta på dessa fynd och tagit fram Melaniq, ett av de piller mot grått hår som säljs online.

Det kan också ha skett någon typ av mutation i lägret av melanocyter, som ger upphov till gråhårighet. De gråa håren dyker oftast först upp vid tinningarna, sedan på bakhuvudet och slutligen i skäggväxt etc. Om man är blond i grunden brukar det gråa synas mindre än om man är mörkhårig.

Grått hår behöver förstås inte nödvändigtvis komma när man är över 40 år gammal, det kan komma redan i tidig ålder. Ibland kan personer som har varit med om någon form av trauma plötsligt bli gråhåriga.

Kraftig psykisk påverkan kan också göra att man på kort tid tappar en stor mängd hår. Det hår som fortfarande var pigmenterat och hade färg faller då av, medan det hår som därefter växer ut kommer att vara grått. På så vis kan man, under villkoret att man inte är helt ung, bli gråhårig på bara ett par dagar.

Färga håret?

Om du vantrivs med ditt gråa hår kan du färga håret. HårUpplysningen beskriver olika metoder för att få olika beständighet på hårfärgningen och vilka färgningsmetoder som fungerar bäst på grått hår.

6 Kommentarer

 1. Patrik

  hej. patrik här. Jag läst att det forskar i gråhårighet! Som skulle kunna bota det! Så man slipper färja det! Om det är något du känner till? Själv har jag gjort en hår transplantation och tar Propecia. Det minskar ju det ämne som är ärflig håravfall! Då undrar jag om det då kan minska det ämne som gör det gråt också då ju eller?… Det transplanterade håret från naken till huvudet kan det också bli gråt med tiden ? Är själv 27 och tycker det är förtidigt med gråt hår. MVH:Patrik

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HårUpplysningen

   Patrik: Gråhårighet är något som väldigt många drabbas av och anses av många vara ett problem, framförallt om man får det tidigt. Självklart leder det till att många försöker hitta lösningar. Medel mot håravfall är dock inte en sådan lösning, det är helt enkelt två helt olika processer som föranleder grått hår och som gör att man tappar det. Transplanterat hår kan också bli grått och tur är väl nästan det. Det skulle nog se konstigt ut om allt annat hår blev grått förutom där man transplanterat. Lycka till!

 2. Amanda

  Tack för bra info! Jag brukar färga/tona/slinga mitt hår och har gjort så i flera år. Är 30 år och har upptäckt nåt grått hår ca 3-4 stycken lite här och där i håret. Är det pga färgningarna? Läste att det är känt att väteperoxid kan orsaka skador som skadar pigmentet. Är dessa skador permanenta?

  • HårUpplysningen

   Hej och tack för din feedback!
   Det finns mycket riktigt teorier om att väteperoxid kan orsaka grått hår. Med hjälp av dagens moderna hårfärger, dvs preparat som neutraliserar väteperoxiden och tillför melanin, har du dock goda chanser att färga över det gråa om du så önskar.
   Lycka till!

 3. Amanda

  wow! det låter ju lovande. Kan ni ge exempel på en produkt, produktmärke, tillverkare som kan erbjuda en sådan effekt?
  Det låter ju betydligt mer skonsamt.

Lämna ett svar

tolv + 1 =