råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Bra tips när du ska färga håret

Färga utväxten

Något som är oundvikligt när man färgar håret i en annan nyans än sin egna, är en mer eller mindre markerad utväxt. Vanligtvis dyker den upp inom två månader – en naturlig följd av att håret växer någon centimeter per månad.

Är det en färgning man har gjort, kan man åtgärda saken med lite färg på utväxten och en toning på längderna. Att använda färg över hela håret innebär ett extra slitage på hårstråna, och bör med andra ord undvikas. Är det istället slingor som orsakat utväxten ska man helst gå till en frisör, då detta kan vara svårt att rätta till på egen hand.

Färga grått hår

Gråa hårstrån är lite knepigare att färga än andra, då deras minskade mängd melanin gör att de har svårare att ta till sig färgpigmenten. En toning täcker grått hår till cirka 30%, medan en permanent hårfärg täcker dem med 100%.

Ett tips för att få det gråa att synas mindre, är att färga ljusa slingor där det syns som mest. Män får oftast gråa hårstrån vid tinningarna och på sidorna av huvudet och till det finns enkla färgprodukter för män som vill färga grått hår.

Ge håret en mörkare färg

Man kan lätt tro att ett blont hår utgör den perfekta ”vita duken” för alla mörkare hårfärger, men riktigt så lätt är det inte. För att få en snygg brun färg kan man som blondin behöva tillsätta en mängd röda pigment i färgen, för att undvika att resultatet ska dra åt grönt.

Dessutom, är man ljushårig så har man ofta en naturligt ljus hy. Då bör man tänka på att de allra mörkaste hårfärgerna lätt får ens ansikte att verka ännu blekare.

Bleka håret

Har man väldigt mörkt hår och vill bleka det blont, är det varmt rekommenderat att göra det hos en frisör. De har kunskap om hur olika färger fungerar och inte fungerar. Vill det sig illa kan nämligen håret annars bli grönaktigt.

Behandlingen innebär en blekning, något som tyvärr sliter väldigt mycket på håret. Vill man inte göra något så drastiskt, finns det också olika typer av hemmafärger som ljusar upp håret flera nyanser. Med dem blir dessutom utväxten något mindre skarp.

Att färga håret själv kan vara lite av en chansning, även om det finns möjlighet till avfärgning av hår. Hårfärg är billigt att köpa men om resultatet inte blir som du tänkt dig kanske du ändå måste vända dig till en frisörsalong.

17 Kommentarer

 1. Agneta

  Finns det hårfärg som är anpassad till grått hår?

  • HårUpplysningen

   Ja, de allra flesta märken som tillverkar hårfärg erbjuder produkter specialanpassade för grått hår! En permanent hårfärg är att rekommendera, då en sådan täcker avsevärt bättre än en lättare toning. Vill du inte färga hela håret är ett tips att göra ljusare slingor där de gråa stråna syns som mest, så blir de mindre framträdande.

 2. Emma Ericsson

  Hej!
  Jag har blont hår och brukar slinga utväxten ca vart 4 månad. Har tidigare haft en varmare blond hårfärg. Denna gång var jag hos en ny frisör (eftersom jag befinner mig i australien) Istället för att slinga med en häta (som jag oftast har gjort) Så slingade hon med folie. Hon tog inte jätte många slingor och eftersom jag ville få bort de guldiga, som gulnat lite så la hon även i en toning.
  Resultatet blev att utväxten fortfarande är kvar, hela håret blev en nyans lite mörkare och mer grå aktig! och vissa slingor är väldigt kallt blond!!
  Hjälp!
  Jag ska gå tillbaka, men hur ska jag göra för att på bästa sätt få bort utväxten, få hela håret att bli lite blonadre och varmare färg i gen?
  Vore jätteglad om ni kan svara snart,ska tillbaka om någon dag!
  Mvh Emma

  Jätte bra sida!

  • HårUpplysningen

   Hej Emma!
   Det bästa att göra i ditt läge är tyvärr att vänta in din frisörtid. Att börja mixtra med färg hemma för att ”fylla i” utväxten innebär bara en risk att du gör det hela ännu värre. Kanske är det ingen tröst, men i det långa loppet kommer du (och ditt hår) att tacka dig själv!
   Lycka till!

 3. micaela

  hej! jag har mörkt hår.. om vi säger såhär. rapunzel färg 1B beställde ja häromdangen och ja brukar ha min färg i den färgen som ja beställde. men jag tänkte ja har egetnlign ljusare från början och om jag vill ha de ljusare löshåret går de att färga ljusare? hur ska jag gå tillväga? jag skulle verkligen behöva veta om man kan färga det från mörkt till typ chockladbrunt? 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Micaela!
   Att färga löshår kan vara klurigare än man kanske först tror. Färgen kan nämligen reagera olika på olika hår – kanske framförallt om det dessutom är en blekning du ska göra. Du kan alltid provfärga en bit och se hur resultatet blir, men annars är kanske det bästa att beställa precis den nyans du önskar.
   Lycka till!

 4. Anna

  Hej!

  Jag ska färga håret hemma men behöver tips i vilken ordning. Jag är blond med en 4 cm råttfärgad utväxt. Det smälter ganska bra in i varandra. Nu vill jag ha en varm färg i hela håret åt kopparhållet med ljusa slingor och lite mörkare slingor samt en lite mer kopparfärgad grund. Svårt att förklara, men en ljusljus brun med väldigt varm ton som det är mycket rörelse och liv i med naturligt ljusare slingor. Så hehe, hur går jag tillväga? Ska jag bleka min utväxt först och sen börja tona och slinga, eller ska jag slänga i en toning först och sen slinga mörkare och ljusare slingor så blir det kanske lite ombre effekt på det hela men mer åt det hållet som jag förklarat. Får se om ni förstår vad jag menar och kan hjälpa?:)
  Mvh Anna

  • HårUpplysningen

   Hej Anna!
   Det är förstås svårt att svara på exakt, eftersom vi inte vet dina exakta nyanser och inte heller din hårkvalitet i utgångsläget. Så råd nummer ett är: gå till en frisör! Där får du hjälp så att det blir exakt som du vill ha det. Råd nummer två blir: tona först och slinga sedan – att bleka håret och färga ovanpå lär slita enormt mycket. Dock ska du som sagt vara medveten om riskerna med att själv experimentera med färger och nyanser hemma! Kanske är det värt pengarna att uppsöka ett proffs.
   Lycka till!

 5. Anna

  Hej tack för svaret, färgade med en varm nyans med lite rött i hemma och det vart alldeles perfekt, det lönade sig att våga:)

  • HårUpplysningen

   Hej Anna!
   Tack för din feedback, vad roligt att det blev lyckat! Ha det bra!

 6. Matilda

  Hej! Jag färgade mitt hår hemma i permanent röd hårfärg igår. Men det blev knappt rött alls, bara mörkt… Det är lite rödaktigt längst upp vid hårbottnen, men annars i princip inget. Gjorde jag något fel? Lönar det sig att färga om?

  • HårUpplysningen

   Hej Matilda!
   Det är mycket som väger in när man färgar hemma: ditt hårs ursprungliga skick, pigment, färgens kvalitet osv. Du behöver inte ha gjort något fel. Vårda ditt hår med lite inpackning osv innan du provar att färga igen, så att det är i optimalt skick. Var också noggrann med att följa instruktionerna på paketet!
   Lycka till!

 7. Rimona

  Hej!

  Jag är en 30 år gammal tjej med inga pigment i håret, alltså håret är nästan helt vitt.
  Jag har haft ett problem med att färga mitt hår hos frisörer för det slutar ofta med katastrof. Mitt hår har en tendens att bli åt det gröna eller åt det röda färgen när jag färgar den hos frisören.

  Just nu har jag fastnat till något som funkat tillfälligt och det är Loreal casting creme gloss iHoney nougat. mitt hår blir en grad mindre blek med denna färg, så lite guldigt. Men i allmänt så ser håret väldigt platt och trist ut. Har läst att vitt hår ska färgas med flera nyanser för att få liv och volym i färgen. Jag vill gärna prova mig fram och blanda olika nyanser men vågar inte riktigt. Därför undrar jag ifall du har något erfarenhet av vitt hår.

  Jag vill gärna kunna färga mörkare blonda nyanser och bruna nyanser som passar mitt riktigt bleka ansikte och ger liv till mitt hår.
  Hälsningar Rim

  Jag hoppas du kan hjälpa mig, för hittills har ingen annan kunnat göra det.

  • HårUpplysningen

   Hej Rimona!
   Tack för din fråga.Vad tråkigt att du har så negativa erfarenheter av färgning. Antagligen har du haft oturen att stöta på frisörer som inte till fullo förstår sig på färglära och hur olika preparat behöver anpassas efter kundens hårtyp! Att ditt hår ser platt och trist ut kan du dock jobba med på lite olika sätt. Antingen kan du satsa på det du verkar göra nu – att hitta fina och livfulla nyanser, och då gärna i form av slingor! Eller så kan du jobba mer på volymen och tjockleken i din frisyr, med hjälp av mousse, föning osv. Här på sidan finns många tips i genren. Det ena utesluter förstås inte det andra – att kombinera slingor i olika nyanser med bra volymprodukter kan säkert göra stor skillnad!
   Lycka till!

 8. Therese

  Hej! Idag använde jag H&M’s blondering/blekning (den i den lila förpackningen nu mera) mitt hår blev VITT med lite gult i, provade använda silvershampoo och det vita drog snabbt åt sig det. Men min fråga är om de finns något sätt jag kan få håret i en lite mer blondare nyans, känner inte riktigt för att ha vitt

  Tack på förhand

 9. Emma

  Hej! Varför blir håret lila/blått när jag försöker tona det grått?

Lämna ett svar

17 − 12 =