råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Färga håret

Ett väldigt enkelt sätt att förändra sitt utseende på är att skaffa sig en ny hårfärg. Med hjälp av lite slingor, eller kanske en jämn heltäckande färg, kan man snabbt känna sig fräsch och snygg på nytt.

färga håret

Huruvida man föredrar att färga på salong eller hemma i badrummet varierar från person till person. Vissa tycker att det känns tryggare att låta en professionell göra jobbet, medan andra ser hemmafärgning som ett prisvärt alternativ.

Nätbutiker som har hårfärger och toning

Att välja rätt hårfärg

Första steget när man ska färga håret är givetvis att bestämma sig för vilken färg man ska välja. Man kan alltid tänka enligt uteslutningsmetoden: vilken färg vill man absolut inte ha? Till exempel har man kanske svårt för gyllene skiftningar, eller vet med sig att cendré gör att man ser grå och osynlig ut.

Man kan alltid ta en titt på sitt smyckeskrin: föredrar man guld passar man vanligtvis i varma färger, medan anhängare av silversmycken oftast ska ha kalla färger.

Anpassa färgen på håret till hudton

För att undvika skarpa kontraster eller färger som rentav ser onaturliga ut, är det också viktigt att ta hänsyn till den egna hudtonen. Om man inte vet vilken hudton man har kan man få hjälp med det i sminkaffären – tonen kan vara varm, kall eller neutral.

En sak man också kan göra själv för att testa, är att hålla ett orange tyg och ett rosa tyg bredvid ansiktet. Det tyg som är mest smickrande avslöjar vilken grupp man tillhör: om man ser bäst ut i rosa har man en kall hudton, och vice versa.

Ser man ingen skillnad utan passar lika bra i båda färgerna, har man med största sannolikhet en neutral ton.

”Varma” personer har ofta en hudton som drar mot gult, och gör bäst i att undvika guldiga toner på sin hårfärg. Istället brukar man rekommendera olika nyanser av brunt.

”Kalla” hudtoner däremot drar åt det rosa hållet, vilket gör att de passar fint i blonda och beiga nyanser. Röda toner blir sällan smickrande till en hy med rosa underton.

De som tillhör den neutrala gruppen ligger någonstans mittemellan. Dessa personer kan i princip ha vilken färg som helst utan att det ser onaturligt ut – man ska dock veta att mörka färger ofta får en beige hy att se blek ut.

Färga håret hemma

Om man färgar håret hemma finns det ett antal saker som kan vara bra att veta om innan man börjar. För det första, före- och efterbilderna på förpackningen finns där av en anledning.

Man ska alltid ta en noggrann titt på dem och jämföra med hur nära exemplen ligger den egna hårfärgen. På så vis får man en hint om hur det färdiga resultatet kommer att se ut.

Är man osäker på om man har valt rätt färg eller inte, kan man helt enkelt klippa av en bit av sitt hår och börja med att färga den. I så fall behöver man naturligtvis inte blanda till hela mängden färg, utan det räcker med bara någon tesked färdig blandning.

Ett annat tips om man vill vara försiktig är att börja med en toning istället för en permanent färg.

Innan man väl sätter igång bör man ha rengjort sitt hår ifrån eventuella produkter, som exempelvis mousse, hårspray och torrschampo. Håret ska dock inte vara alldeles nytvättat när man tar i färgen.

För att slippa få färgfläckar på huden är det bra om man först smörjer in huden kring öron, nacke och panna med lite vaselin. Skyddshandskar och skydd för kläder (en handduk duger gott och väl) bör också användas.

Skulle man trots detta få färg på sig ska man inte använda tvål för att få bort det, utan istället skölja samtidigt som man gnider området med en bit papper.

Det bästa är om man lyckas hitta rätt färg direkt, näst bäst är om man gått i rätt riktning färgmässigt och kan ta ytterligare färgsteg för att nå ända fram. Har man däremot råkat färga för mycket och vill backa finns det produkter för avfärgning av hår.

Färga håret när man är gravid

En annan viktig sak att komma ihåg är att man under en graviditet helst bör undvika att färgbehandla håret, på grund av de kemikalier som produkterna innehåller.

Huruvida färgen kan vara farligt för barnet eller ej är inte helt klarlagt, men känner man sig det minsta orolig är det bättre att skippa färgningen alternativt använda växtbaserade produkter.

De hormoner som är i omlopp under en graviditet kan också göra att hårets kvalitet förändras, vilket i sin tur kan göra att håret reagerar annorlunda på färgen.

Man kan också bli mer känslig för dofter och kemikalier, och av den anledningen får en allergisk reaktion av preparatet. Detta kan man kontrollera på förhand genom att applicera en liten mängd av färgen i sitt armveck, och se hur huden reagerar på den.

Färga slingor i håret

Det kan vara svårt att veta om man vill förändra sin look med hjälp av en helt ny färg, eller ”bara” med lite slingor. Slingor är ofta lättare att få naturliga, eftersom de inte nödvändigtvis bryter av mot ansiktet på samma sätt som en färg kan göra. De ger också lite mer liv, med skiftningar i nyanser som ligger nära ens egen.

färgar slingor i håret
Så här kan det se ut när man färgar slingor i håret.

Så mycket som fem olika toner kan kombineras, och ändå ge ett naturtroget resultat. Om man står i valet och kvalet mellan slingor och täckande färg ska man tänka på att en färgning behöver mer underhåll, oftast får man göra om behandlingen redan efter 1-2 månader.

Slingor däremot håller ofta något längre, upp till 2-3 månader. Dessutom tar det längre tid innan utväxten blir synlig när man har slingor.

Är problemet att man inte vet om man kommer att passa i det, finns det bland frisörer en teori om att ett något längre hår ofta passar bäst med slingor.

Det har länge varit standard att gå till frisören och få sitta med en plasthätta på huvudet i flera timmar. Med den senaste tidens boom av hemmafärgningsprodukter är den tiden dock ett minne blott – idag kan man ha färgat färdiga hårslingor på bara någon halvtimme.

Folieslingor eller slinghätta

Folieslingor är ett av de alternativ som blir mer populära. Det passar bäst för ett hår som är halvlångt till långt, och kan ge olika kraftighet och bredd på slingorna.

Folie är praktiskt om man vill ha olika färger i större partier, till exempel en nyans i underhåret och en annan i överhåret.

När man slingar håret själv kan man också använda en speciell pensel, borste eller kam för att själv måla på färgen. Att slinga håret hemma med kam är ett smidigt tillvägagångssätt om man vill ha lite variation på slingornas tjocklek och placering – det är bara att applicera efter eget huvud.

Har man ett kortare hår, eventuellt med utväxt, är trots allt slinghättan att rekommendera. Man drar då ut hårtestar med en slags virknål, applicerar färg, och resultatet blir fina slingor som smälter in fint och är jämnt utspridda över håret.

Färga inte håret för ofta

Färgning sliter mycket på hårstråna eftersom det innehåller ganska starka kemikalier. Därför bör man inte färga håret för ofta för att undvika slitet hår.

Flera tillverkare av hårfärger skriver att de inte rekommenderar att man färgar oftare än var 5-6 vecka. Håret behöver en viss tid på sig för att återhämta sig och om man låter det gå 1,5-2 månader emellan och sköter om håret på bästa sätt under tiden kan man göra en ny färgning sen.

186 Kommentarer

 1. Ofelia

  Jag letar efter ett märke på hårfärg som är skonsamt mot hår och hud, eftersom jag har känslig hy! Någon som har några tips?

  • HårUpplysningen

   Har du känslig hy blir din hårbotten tacksam om du väljer en hårfärg utan ammoniak och peroxid, eftersom dessa ämnen verkar mycket irriterande. L’Oréal har både Casting Crème Gloss och Inoa – de innehåller inte ammoniak och kan därför vara värda att testa!

 2. Isabella

  Jag vill få en liten förändring ,men vet inte riktigt vad jag ska göra med håret.
  Har mörkbrunt/svart hår och hade tänkt mig något ljusare som ljusbrun men har ingen blekaste aning om det kommer passa.och jag kan inte riktigt säga va jag har för hudton.
  Undrade bara om du hade lust att ge lite fler tips?!

  • HårUpplysningen

   Om du har provat de tips som finns på denna sida men ändå inte kunnat bestämma din hudton, kan du alltid gå till en frisör för rådgivning. Då kan ni prata om vilken färg som passar bäst på just dig, och hur ditt hår kommer att reagera på en sådan färgning. Är det en stor förändring som ska göras kan det finnas mycket att ta hänsyn till, som utväxt etc. Känns det jobbigt kan det vara en idé att prova på slingor – då får du en förändring utan att riskera en alltför markant utväxt.

 3. Lina

  Hej, jag har lite svårt att välja vilken färg jag ska färga håret, eller är slinga bättre?
  Har mörkbrunt hår, och min hy är ”mellanbrun” inte så mörk eller ljus. Har mörkbruna ögon också.
  Tack i förhand !

  • HårUpplysningen

   Hej Lina!
   Det låter som om du är en person som passar i jordnära och lite varmare färger. Att t.ex. färga hela håret svart skulle med andra ord kunna se lite hårt ut på dig. Satsa snarare på färger som mörkare brun, åt chokladhållet, eller mer gyllenbruna nyanser som kola och kastanj!
   Huruvida du ska slinga eller färga är en fråga om personlig smak och pengar. En helfärgning kräver ofta mer underhåll eftersom man ofta får en utväxt ganska snart efter färgningen. Slingor däremot blandar sig mer naturligt med håret, och du kan ha dem längre tid innan du behöver upprepa behandlingen.
   Ett tredje alternativ kan också vara att prova en intensivtoning i en färg som ligger nära din naturliga hårfärg. En sådan ökar ditt hårs lyster och glans, och ger den där trevliga känslan av en förändring!
   Återkom gärna om du har fler frågor!

 4. milla

  Har färgat håret svart rög alltid,men nu har jag fått grått hår, hur täcker man dom då? jag ljusa upp håret om färgar om med min ”vänliga” svart röd färg?

  • HårUpplysningen

   Hej och tack för din fråga!
   Grått hår är svårare att färga då det gärna avvisar hårfärgen, på grund av den minskade mängden melanin.
   Det är uppenbart att din vanliga svartröda hårfärg inte är utformad för att täcka gråa hår. Som tur är finns det idag en radda hårfärger som har förmågan att göra detta – titta i närmaste storköp så hittar du alldeles säkert en.
   Att ljusa upp håret ett par nyanser är också en bra idé. Då syns det gråa håret automatiskt mindre, och det blir heller inte lika stor kontrast mellan de grå håren som färgats och de som ännu inte blivit grå.
   Lycka till!

 5. Olivia

  Hej jag har en fråga jag har hört att man kan få allergier mm. Av att färga håret finns det någon hårfärg man kan välja som sällan ger allergier? Gärna rött! 😀

  Tack!

 6. Sofie

  Hej! Jag har typ svartbrun hårfärg nu.. Och jag undrar vilken färg man kan färga! För jag ville först ha blont, men då måste man ju färga flera gånger. Något tips på en hårfärg man inte behöver färga många gånger med?

  • HårUpplysningen

   Hej Sofie!
   Ja, att blondera ett mörkbrunt hår skulle innebära en slitsam process för dina strån. Du skulle dessutom få en ganska tydlig utväxt att tampas med!
   Vad du istället kan göra är exempelvis att tona hela håret i en chokladbrun nyans. Toning sliter mindre, men ger ändå fin ny lyster och känslan av ”en ny hårfärg”!
   Vad du också kan göra är att gå till en frisörsalong och be om uppljusande slingor i nyanser som kola, karamell och/eller koppar. Slingor tillför ett helt nytt liv till din frisyr, utan att ge någon jobbig utväxt.
   Lycka till!

 7. Anonym

  Hej! Jag har råkat ut för en allergisk reaktion när jag använde solkräm, jag var typ 2 år och nu är jag 10 fyllde i år. Jag undrar om det kan påverka det när jag slingar det??? Jag har svart hår och tror att jag ska slinga med mörkbrunt. Tack för svar.

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Det är bra att du tänker på att du tidigare fått en reaktion i din hud. Såväl solkräm som hårfärg innehåller kemikalier, och det finns alltid en risk för hudirritation.
   Därför är det viktigt att du gör ett allergitest innan du färgar håret. Prova att applicera en liten mängd av hårfärgen i ena armvecket, vänta och se hur huden reagerar på det. Uppstår ingen rodnad eller dylikt bör det fungera även med din hårbotten.
   Lycka till!

 8. Sanna

  Hej! Jag har vanligt-mellan brun färg (dock så är den ”fejk” då jag färgade mörkbrunt i april men den har blekts) Jag har varit brunett i 1 år(resten har jag var blondin) och nu vill jag bli blondin igen, jag ska åka till turkiet om 1 månad, och jag vill ha överhåret i blond och underhåret i brunt(som jag hade förr) så jag undrar om man ska göra folieslingor innan jag åker till turkiet(det kommer ju antagligen bli gult) och låta håret solblekas där, och sen när jag kommer hem lägga i en ny slingning, eller låta det bruna håret solblekas och göra slingningen när jag kommer hem?

  • HårUpplysningen

   Hej Sanna!
   Som du säkert misstänker så kommer ditt hår att ta stryk av både färgbehandlingar, UV-strålar och salta bad. För att minimera detta slitage vore nog det bästa att köra på alternativ nummer två, och då gå till en frisör när du kommer hem. Glöm inte heller att skydda ditt hår under resan, med sjal/hatt/keps och en skyddande stylingprodukt.
   Lycka till!

 9. Alice

  Hej jag har ljus hus och är rödhårig med lite guldiga slingor som min naturliga hårfärg och nu känner jag för en förändring vilken färg tror du passar mej är lite sugen på brun
  Tack på förhand
  Ps. Mitt hår är lite längre än till axlarna

  • HårUpplysningen

   Hej Alice!
   Eftersom du naturligt har lite guldiga skiftningar kan det vara fint att fortsätta på det ”spåret”, och välja en gyllenbrun nyans. Exakt vilken beror på hur du vill att resultatet ska bli; en mörkt svartbrun färg kan lätt bli skarp mot en ljusare hy. Du kan också välja att haka på strawberry blonde-trenden, och ljusa upp ditt röda hår några snäpp.
   Lycka till!

 10. Ida

  Hej! Jag har haft blont hår i nästan hela mitt liv. Under min barndom hade jag naturligt blont hår men sedan blev det mörkare och nu är det väll grått/mörkblont men jag har blekt det hela tiden. För ett par år sedan färgade jag håret brunt och trivdes rätt bra med det, men tröttnade sedan och ville ha tillbaka min blonda färg. Det var rena rama helvetet att få det blont igen då jag har dålig hårkvalitet. Men nu 3 år senare vill jag ha brunt igen, och nu har jag en hårfärg som är ganska nära min naturliga (dvs mörk/mellan-blond). Fast jag tycker det är lite svårt det där med färger, för det jag tycker är mörkblond anser färgtillverkarna är brunt osv. Men till min fråga: Min hudton är rätt gul, men jag är samtidigt ganska blek. Jag har tunt hår som är lite kortare än till mina axlar. Vilken hårfärg skulle jag passa i? Vad kan den tänkas heta? Jag vill inte ha rödbrun men det gör inget om det är lite röda nyanser i. Annars gillar jag rent brun. Vad tror du? Toning eller permanent? Hur kan jag förbereda och bygga upp håret på bästa sätt inför färgning? Vill ju att det ska se friskt ut! Hoppas du kan svara Kram 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Ida!
   Jag kan tänka mig att du skulle passa i lite varmare nyanser, som drar åt exempelvis kastanjehållet. Det behöver inte bli rödbrunt för att det finns röda toner i. Prova med en toning först, så att du vet att du blir nöjd! För att hålla håret i bästa möjliga skick gäller klassikerna: klipp det lagom ofta, använd inpackningar och andra vårdande produkter, och värmebehandla det sparsamt. Hoppas att du blir nöjd med din nya färg!

 11. AL

  Hej! Har frågor om hårfärg 🙂
  Min riktiga hårfärg är mörkbrunt och jag har i många år ljusat upp håret och blekt det. Nu har jag det två delat så underhåret är brunt och ovanhåret är blonderat.
  Men tyvärr så är det blonda jätte slitet och känns som ”gummi” hår när det är blöt och man kammar det samt går det av jämt. Kör med inpackningar och oljor för att kunna kamma det överhuvudtaget.
  E trött på det blonda och tänker aldrig mera blondera mig.
  Vill färga hela håret med en snygg koppar röd färg från loreal feria.
  Men hur kommer denna färgen att sitta på mitt hår med tanke på det slitna blonda delarna?
  E rädd att färgen inte kommer att fästa alls. Vad tror ni som e experter? 🙂
  Med vänlig hälsning,
  AL

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Ett blonderat hår blir gärna poröst och torrt, vilket innebär att det kan suga åt sig eventuella färgningsmedel på ett ganska oberäkneligt sätt. Därför är mitt råd att inte experimentera med röda toner hemma, utan kosta på dig att låta en frisör göra jobbet! Ekonomiskt sett kommer du att vinna på det, om man jämför med vad reparationen av en misslyckad hemmafärgning skulle kostat dig.
   Lycka till!

 12. jenny 16år

  hej jag har mörkt hår och ganska blek hud och jag skulle vilja färga/bleka mitt hår men har ganska svårt att välja för det finns så mong färger så jag undrar vilken färg du skulle kunna rekomenders tack på för hand

  • HårUpplysningen

   Hej Jenny!
   Det är lätt att bli lamslagen av det enorma utbud hårfärger som finns i handeln idag. Vilken färg just du ska satsa på beror bland annat på hur mycket tid och pengar du är beredd att lägga på ditt hår. Att exempelvis bleka ett mörkt hår kommer kräva flera behandlingar av utväxten, samt fler insatser som hårinpackningar för att vårda håret. En intensivtoning däremot, i en nyans ganska nära din egen men kanske med andra skiftningar, kan göra stor skillnad för helhetsintrycket även om färgen är snarlik din naturliga. Är du osäker på vad du söker är det med andra ord bra att satsa på ”säkra kort” som dessa. Lycka till!

 13. Amanda

  Hej!
  Jag har mörkbrunt hår och funderar på att tona det så att det skiftar i lite rött. Jag tror att jag har ganska varm hudton, så hur låter det? Skulle det se dumt eller bra ut?
  Sen har jag en till fråga. Jag har ett slags eksem eller liknande i hårbotten i bakhuvudet, kommer det hindra mig från att färga håret och liknande? Jag har haft slingor förut och det har inte hänt något speciellt. Jag har också haft eksem i armveck osv när jag va liten. Jag har pratat med min frisör om detta men hon vet inte riktigt. Vad tror ni?

  • HårUpplysningen

   Hej Amanda!
   En hårfärg med skiftningar i rött kan absolut bli fin med en varm hudton. ”Varma” människor passar ofta i lite höstliknande färger, som rött, koppar och guldbrunt.
   Innan man färgar håret ska man alltid göra ett allergitest på ett mindre hudområde. Vet du dessutom med dig att du har tendens till eksem och känslig hy, blir det extra viktigt! Sedan kan du se hur din hy reagerar, och därefter anpassa ditt val av hårfärg.
   Lycka till!

 14. challe

  Hej!
  jag är gråhårig och färgar ljusbrun men resutatet blir rött och brun jag vill undvika rött förg jag använder nr 5 ljusbrun hur kan jag ändra det och vilken färg ska använda.
  Tack

  • HårUpplysningen

   Hej Challe!
   Eftersom jag inte vet vilket märke du använder, vilken naturlig hårfärg du har etc så råder jag dig att fråga en expedit i skönhetsdisken. Då kan han eller hon hjälpa dig att välja ut en produkt som reagerar bra med just ditt hår.
   Lycka till!

 15. Suzanna

  Jag är naturligt råttfärgad och har alltid blonderat men då mitt hår är väldigt tunt och sprätt har jag istället börja färga det nu i en rödbrun färg, som enligt vänner klär mig bra (då mina ögon är bruna). Dock känner jag mig trist i en heltäckande färg och skulle vilja blanda denna med slingor och undrar om du har några tips på vad för slingor man kan blanda in i en rödbrun färg om man inte vill använda blekmedel? Tack på förhand!

  • HårUpplysningen

   Hej Suzanna!
   Vad roligt att du har hittat en hårfärg du passar i! Slingor kan alltid vara ett alternativ för att liva upp frisyren ännu mer och tillföra den djup. Eftersom du har tunt och sprött hår bör du mycket riktigt undvika blekning, så alla nyanser som är mörkare än din nuvarande kan fungera som slingfärg. Ett tips är att gå till affären och använda dig av de små kartor med hårfärgstestar som finns att tillgå. Hitta din rödbruna färg (eller en som motsvarar den), och håll sedan den slingan mot alla mörkare nyanser för att se hur de passar ihop. På så vis får du ett hum om vad som kan komma att se bra ut tillsammans. Be gärna en kompis om råd om du är osäker.
   Lycka till!

 16. Maja

  Hej ajg vill färga mitt hår men vet inte hur jag ser ut i den färgen. Är blond, lite åt det mörkblonda hållet. tror att jag är neutral eller varm på hudtonen. Jag vill ha mökrbrunt hår men vet somsagt inte vilken färg ton jag ska välja!!:D blir glad för svar

  • HårUpplysningen

   Hej Maja!
   Om du har en hudton som är snarare varm än kall passar du generellt även i varma hårfärger. I ditt fall skulle exempelvis en brun toning med dragning mot rött eller koppar kunna vara något? Gå till en butik med hårfärger och prova ”hårtestarna” mot ditt ansikte, för en mer konkret bild!
   Lycka till!

 17. Amanda

  Hej!
  Jag är naturligt blond och har ljus hy och jag vill färga mitt mitt hår brunt eller mörk rött, men jag vet inte om det ser konstigt om man har en mörkare färg på ljus hy?!
  Jag ville också fråga om man har ljus hy vad har man oftast för hy då, netrual, gulton eller rosa ton?
  Tack på förhand!

  • Amanda

   Eller har ni några tips på hur man kan färga mitt hår, har tänkt på ombré trenden, men som sagt jag vill gärna ha tips! :]

   • HårUpplysningen

    Ombré är ett bra alternativ så länge du är osäker på färgvalet – då kan du ju ha kvar din naturliga hårfärg och bara färga topparna. För bästa resultat, uppsök en utbildad frisör som behärskar den lite speciella ”dip dye”-tekniken!

  • HårUpplysningen

   Hej Amanda!
   Använder du en hårfärg som inte går ihop med din naturliga hudton finns det en risk att resultatet blir ”skarpt” och onaturligt. Många blondiner drar åt det rosa hållet, men kan lika gärna ha neutral eller gul hudton. Är du osäker, använd dig av våra tips för att ta reda på vilken hudton du har!
   Tack för din fråga!

 18. Elin

  Hejsan. För ungefär ett halvår sen så färgade jag från blond/ljusbrun till mörkbrunt men nu är jag typ grön på vissa ställen, färgen fäster inte lika mycket där. Mitt hår är inte så jätteslitet heller. Vad ska jag göra?

  • HårUpplysningen

   Hej Elin!
   Förmodligen skulle du kunna tona håret i en brun nyans, men för bästa möjliga resultat: uppsök en utbildad frisör. På så vis kan du få skräddarsydda råd, utifrån kvaliteten på just ditt hår.
   Lycka till!

 19. Elin

  Hej! Har tidigare varit blond och började sedan bleka håret hemma. Ville sedan ändra det till brunt då jag inte orkade med att mitt hår var otroligt slitet och helt gummiaktigt efter all blekning hemma. Försökte ett tag rädda det med oljor och inpackningar utan resultat. När jag ville bli brunett tonade jag först håret rött, färgade sedan brunt som inte täckte hela håret och fick då köpa en ny färgning för att färga håret igen. Nu har jag färgat håret hos frisören två gånger och börjat använda en hårvårdsserie från Joico och mitt hår har blivit mycket bättre. Jämför jag med en annan person skulle jag säga att det fortfarande är slitet. Min fråga är om jag vågar börja färga det hemma igen? Min frisör sa efter färgningen till brunett hemma hade kunnat sluta med att mitt hår gått av…
  Vilket hårvårdsmärke är absolut bäst för mitt hår skulle du tro? Behöver dessväre färga hela håret igen och inte bara utväxten då utväxten annars kommer se helt konstig ut.
  Jättetacksam för svar och hoppas du pallat läsa hela denna text. kram!

  • HårUpplysningen

   Hej Elin!
   Med tanke på alla de starka behandlingar ditt hår blivit utsatt för, och att det dessutom var slitet redan i sin grundkondition, borde din frisörs utlåtande vara korrekt! Risken med att färga hemma är att du inte kan kontrollera resultatet lika bra, då pigmenten kan komma att fästa annorlunda på ditt färgade hår. Vill och vågar du absolut göra det, bör du satsa på en färgningsprodukt som är utformad för att vara skonsam mot håret (utan ammoniak etc).
   Lycka till!

 20. Ullis

  Hej hej!

  Jag vill prova på att tona håret hemma! Jag har färgat håret på väninnor och slingat mitt eget hår ibland. Nu har jag min naturliga hårfärg ”råttfärgad”/mellanblond då jag inte färgat, tonat eller slingat håret på några år. Som person är jag en sprallig och glad färgklick, som nu vill förnya mitt hår. Jag har nog en relativt neutral hudton (passar både i rosa och orange), när det gäller smyckeskrinet så är jag mer av en ”guldtjej”. Jag hade tänkt en kombination av L’oreal Creme gloss nr 645 och nr 834 (toning)! Min fråga till dig är nu hur jag på bästa sätt kan kombinera dessa toner och applicera dem i mitt hår?! Bör jag först tona med nr 834 och sedan ”slinga” med nr 645, eller kanske tona över/underhår i olika färger? Och framför allt, tror du att denna färgkombination passar mig? Tack på förhand! Mvh: Ullis

  • HårUpplysningen

   Hej Ullis!
   Det är bra att du har tagit hänsyn till din hudton och färgskala – förutsatt att hårfärgerna går bra ihop med dina naturliga nyanser finns det ingen anledning att inte våga. Generellt borde fler våga vara ”glada färgklickar” som du!
   Lycka till!

 21. Sandra

  Hej! Hoppas kunna få lite tips och ideer om mitt hår, har just nu ganska ljust hår med en mörk utväxt, sandre typ. Har en ganska rosa hud ton, jag blir alltid rosig om kinderna osv. Vill gärna ha en ljus hårfärg åt platina hållet, kanske mest för att jag är van vid detta. Nu till frågan, hur gör jagför att få denna ljusa färgen utan gula nyanser alt skulle jag passa i någon annan färg. Vill helst inte färga så många gånger. Tack på förhand! Mvh Sandra

  • HårUpplysningen

   Hej Sandra!
   Det finns färger som drar mer åt det askiga, vita hållet (kan heta saker som ”pärlblond”)- satsa på en sådan snarare än en varm nyans (”solblond” etc). Skulle resultatet ändå bli gulaktigt är silverschampo en räddare i nöden – satsa på ett kompletterande balsam så har du förhoppningsvis färgen du önskar efter bara ett par behandlingar.
   Lycka till!

 22. Anonym

  Hej,
  Funderar på att låta mitt grå hår växa ut. Hur ska jag göra för att det ska se bäst ut under tiden? Slingor? Har halvlångt hår, varm hudfärg, blond i min ungdom, har hittills färgat i mjuka, bruna toner.

  • HårUpplysningen

   Hej och tack för din fråga!
   Slingor är en bra idé, som kan lyfta en frisyr till oanade höjder. Då blir dessutom utväxten mindre markant. Satsa gärna på att slinga håret närmast ansiktet, så får du en extra uppiggande effekt.
   Lycka till!

 23. Anna

  Hej, Jag är blond och har nu fått utväxt. Min utväxt är ganska mörk, ungefär som mörkt gråblond. Vill göra detta hemma, är det möjligt eller är det jättesvårt? Har du något tips på hur jag ska gå tillväga för att färga utväxten? Jag skulle också vilja ljusa upp det övriga håret lite ljusare. Så hur gör jag?:)

  • HårUpplysningen

   Hej Anna!
   Det bästa är givetvis att göra blekningen på salong. Du kan dock, om du vågar dig på det, göra det hemma med en färg som motsvarar din blonda nyans. Låt då färgen sitta i längre i rötterna än i resten av längderna – en vanlig variant är förhållandet ca 30/10 min.
   Lycka till!

 24. Lotta

  Hej!
  Jag har en mörkare blond färg på håret naturligt och jag skulle vilja tona det men vet inte vilken färg jag passar i.

  • HårUpplysningen

   Hej Lotta!
   Vilken färg du passar i har att göra med dina övriga färger – hy, ögon, ögonbryn etc. Titta på vår sida, här hittar du tips för att veta vilken färgskala du bör hålla dig till. Vanligtvis är det nyanser som inte ligger alltför långt ifrån dina naturliga!
   Lycka till!

 25. Natalie

  Hej! Jag är en 14-årig tjej som naturligt har mycket blondt hår. Under somrarna bleks det jättemycket av solen. Under vintern fick jag en lite mörkare ”utväxt” fast än jag aldrig färgat håret. Jag bestämde mig för att jämna ut det genom att slinga håret. Min frisör missuppfattade mig och slingade istället hela håret lika mörkt som min utväxt och på vissa ställen mörkare, när jag egentligen bara ville jämna ut så att ”utväxten” skulle vara samma färg som det ljusa. Nu är jag jätterädd att jag aldrig kommer få tillbaka samma superblonda, unika färg på naturlig väg. Jag undrar dels om de mörka slingorna kan blekas så pass mycket av solen samt gå ut att jag får tillbaka min naturliga hårfärg samt om fu har några tips på hur jag kan få tillbaka mitt blonda, fina hår snabbare. Mycket tacksam för svar!

  • HårUpplysningen

   Hej Natalie!
   Tack för din fråga. Ditt hår kan absolut blekas av solen, även om det antagligen kommer att märkas mindre av en effekt än du är van vid. Vad du kan göra är att investera i produkter som framhäver din blonda nyans. För detta ändamål finns både schampon, balsam och leave in-produkter (håll utkik efter ord som ”illuminating” osv). Vad du däremot inte bör göra är att behandla med tex blondspray – detta kommer bara att slita sönder ditt hår.
   Lycka till!

 26. Emme

  Hej, jag tonar nu mitt hår i en kallare brun. tyvärr har det blivit väldigt mörkt med tiden i håret omkring ansiktet och nästan en helt annan ”varmare” nyans i resten av håret. Har försökt att under senare tid bara lägga i toningen i utväxten. min fråga är nu om man skulle kunna ljus upp hela håret i en kallare brun färg utan att det slår över i rött/orange? då hos frisören.

  • HårUpplysningen

   Hej Emme!
   Ja, detta är absolut en möjlighet under förutsättning att det är en professionell frisör som gör jobbet! Var noggrann med att förklara hur du vill ha det och ta helst stöd av bilder som visar tydligt de olika nyanserna.
   Lycka till!

 27. Tynn

  Hej!

  Jag har intensivt rött (färgat) hår.
  Jag är väldigt knepig när det gäller schampo.
  Jag vet att det finns ämnen i ”vanliga” schampon som inte är bra för färgat hår. Är det några extra speciellt dåliga ämnen som man ska passa sig för om man har färgat hår?

  • HårUpplysningen

   Hej Tynn!
   Det finns schampon som är specialanpassade för färgat hår, och därför innehåller uv-skydd och färgbevarande ingredienser. Därmed inte sagt att vissa schampon är sämre än andra för samma hårtyp! Det finns med andra ord inga speciella schampon du bör undvika, utan se snarare till att satsa på just dessa produkter avsedda för färgat hår.
   Lycka till!

 28. Alex

  Hej, jag har mörkbrunt hår-lång page, ljus-rosa hy och gröna ögon. Nu när vi närmar oss våren skulle jag vilja slinga mig. Jag passar i beige och jordfärger när det gäller kläder, och tror att jag skulle passa i honung och guld färgade slingor, min fråga är hur jag kan göra den på mig själv. Jag bor nämligen utomlands och litar inte på frisörsalongerna här. Tack för hjälpen

  • HårUpplysningen

   Hej Alex!
   Vill du göra ljusare slingor behöver du bleka ditt mörkbruna hår. Detta kan vara lättare sagt än gjort, då blonderingsprodukter inte alltid beter sig som man önskar. Därför råder jag dig starkt att ta kontakt med en frisör som ändå verkar professionell – för ditt hårs välmåendes skull. Hör dig för med dina vänner och bekanta, någon borde känna till en salong med nöjda kunder!
   Stort lycka till!

 29. Clara

  Hej, jag har brunt hår då jag satte in en brun toning för ca 1-2 månader sedan och färgen är nu lite svagare.
  Jag har ca 5 cm utväxt då mitt hår växer fort.
  Jag vill nu ha det lite ljusare, typ verkligen ljust ljust brunt.
  jag passar i alla färger.
  Hur ska jag få brunt till ljus ljus brunt? 🙂
  Hårfärg mm , kram, tacksam för svar!

  • HårUpplysningen

   Hej Clara!
   Det enda sättet att få ett mörkt hår ljusare är att använda en blekning. Detta kan vara väldigt känsligt och ge varierande resultat, så det bästa är utan tvekan att utföra blonderingen på salong hos ett proffs.
   Stort lycka till!

 30. Lena

  Hej!
  Jag är super allergisk mot fenylendiamin (ppd)
  jag har ganska mycket grått hår och vill färga mitt hår mörkbrunt, finns det någon pemanent hårfärg (ej henna)som inte innehåller detta hemska ämne?

  Tack på förhand/Lena

  • HårUpplysningen

   Hej Lena!
   En snabb sökning resulterade i detta tips: SENS.US Velvet Soft Cream. Innehåller varken ppd, ammoniak eller resorcinol, och finns dessutom i hela 46 nyanser!
   Lycka till!

   • Hela

    Jag har letat efter den färgen (SENS.US Velvet Soft Cream), men kan inte hitta de någonstans jag kan beställa de ifrån, någon som vet?

    • HårUpplysningen

     Hej Hela!
     Prova på Amazon.com eller liknande stor köp- och säljsida, där brukar man kunna hitta det mesta. Alternativt om någon annan av våra läsare känner till en återförsäljare..?
     Lycka till!

 31. Alexandra

  Jag färgade hårt ifrån ljusbrunt till platinablont ,och det är nu kycklinggult/orange. Vilken hårfärg ska jag använda mig av för att detta ska försvinna? Ska jag bleka håret igen eller ha en mörkare färg och i sådana fall vilken?

  • HårUpplysningen

   Hej Alexandra!
   Det är, som du tyvärr blivit medveten om, lättare sagt än gjort att gå från mörkhårig till ljus. Till en början kan du prova att tvätta några gånger med silverschampo och -balsam. Detta bör få ned de gula tonerna i håret. Sedan råder jag dig verkligen att gå till en frisör inför din nya färgning. Risken finns alltid att ett redan blekt hår inte beter sig som man vill – med andra ord kan du göra saken värre genom att försöka ”färga över” håret hemma. Se det som en investering just nu, så vet du bättre till nästa gång!
   Lycka till!

 32. moa

  Hej,
  jag har haft färgat mörkbrunt hår i ca 6 år. Jag har nu använt colourb4 för att få tillbaka min naturliga hårfärg vilket är cendrefärg med gula undertoner. Min plan är att jag ska bli blond, då jag går efter principen ”var jag blond som barn funkar det nu med”. För det första, är detta ett galet resonemang? samt vilken hårfärgingsprodukt skulle du rekomendera att använda? casting creme gloss fungerade inte alls och inte heller Schwartskopf brilliant diamond (eller vad den nu hette).
  Vill gärna bli naturligt blond men ändå väldigt ljus a la typisk skandinavisk färg. och jag har inte råd att gå till frisör..
  Tack på förhand:)

  • HårUpplysningen

   Hej Moa!
   Tack för din fråga. Jag tror absolut att en ljusare nyans kan passa dig om du var blondare när du var mindre. Dock undrar jag varför de två hårfärger du provat hittills inte har fungerat? Risken finns ju nu att ditt hår är skadat av två misslyckade blonderingsförsök, och därför inte tar till sig påföljande färg som förväntat heller. Det du behöver göra är ju en riktig blekning, men man får vara försiktig med att göra det i hemmet och framför allt om håret redan är slitet. Kanske kan det vara värt pengarna att gå till en frisör, om du tänker på vad det skulle kosta att reparera ditt hår om en hemmablekning förstörde det totalt..?
   Lycka till!

 33. Therese

  Hej! Jag har ett problem. För ett par veckor sedan, tonade jag mitt platinablonda hår till turquoise (för en maskerad/cosplay). På förpackningen stod det att toningen skulle gå ur efter ca. 8-12 tvättar. Mycket har tvättats bort men mycket är kvar. Nu verkar det så att det som är kvar inte vill släppa, utan har satt sig permanent. Min fråga är då; kan jag på något sätt få det blont igen? Genom tex, kanske en blekning eller färgning? Tacksam för svar. Mvh, Therese

  • HårUpplysningen

   Hej Therese!
   Först och främst, har du hunnit tvätta det så mycket som 12 gånger på ett par veckor? Prova att schamponera några gånger extra. Annars kan man göra en avfärgning, men detta bör utföras hos en frisör! En toning har dock föga sannolikt satt sig permanent. Så, mitt råd till dig är: tålamod eller salongsbesök. Lycka till!

 34. Isabella

  Hej!
  Jag hittade detta inlägg när jag surfade om att slinga håret hemma och du verkar ju vara rätt så kunnig så jag frågar dig!
  Jag har bröstlångt, halvtjockt, lite lockigt och mellanbrun hårfärg med en 1 års gammal intensiv toning i färgen kastanj/koppar i halva håret(den vill inte gå ur…) som inte syns så bra dock med blotta ögat. Men jag vill nu ha 2-4 nyanser ljusare åt det honungsfärgade hållet och har då fått tips utav frisörer att slinga. Dock så kostar det cirkus 1600kr hos frisör, vilket är lite väl mycket för mig… Men mamma tyckte att jag kunde slinga håret hemma (med hennes hjälp). Tror du att det blir bra och hur ska jag gå till väga för att få det så naturligt som möjligt? Jag vill som sagt var inte ha blond blond, utan mer honungs/guldaktigt hår (typ som Lauren Conrad på många bilder). Min hudton är btw ganska brun/gul, naturell, och mina ögon är gröna (du kan gå in på min blogg, isabellaschoise.blogg.se för att se). 🙂
  Väldigt tacksam för svar! 🙂

  Kraaaam <3

  • HårUpplysningen

   Hej Isabella!
   Tack för din fråga! Visst kostar slingor på frisörsalong mycket, men då kan man ju också i princip räkna med ett tillfredsställande resultat. I ditt fall skulle jag – utan några som helst garantier – eventuellt våga mig på en hemmaslingning ändå. Risken finns alltid att det slår åt det varma hållet, men det låter som att det är något i den stilen du vill åt! Ett bra tips är att provslinga först på en bit av underhåret, för att se hur färgen faller ut. Med mammas hjälp ska det säkert gå bra!
   Lycka till!

 35. Moa

  Hej!
  Jag skulle vilja färga slingor i brunt guldiga färger eller rödbrunt. Jag har aldrig någonsin färgat håret eller slingat det och min hårfärg är mellanblond med ljusbruna slingor (ytterst otydliga) med underhåret är lite mörkare eftersom det inte blekts av solen… Jag undrar om vilken färgton man har på ansiktet spelar någon roll när man färgar slingor, jag har testat att jämföra tygbitar men ser ingen skillnad. Jag har ingen aning om min hudton är rosa, gul beige, varm eller kall. Mitt hår är mellanlångt, ungefär till skulderbladen. Jag skulle jättegärna vilja ha lite varmare färger i brunt i håret som jag sa,men undrar om håret inte kommer se fett ut eller om min blonda färg kommer se livlöst ut…Jag undrar om det kommer slitas där det färgas…. Min frisör säger att jag inte har så bra hårkvallite som det är… Jag har många frågor och tack i förväg!

  • Moa

   Mitt hår är ganska ljust blont ändå 🙂

   • HårUpplysningen

    Att färga ljust hår mörkare är som tidigare nämnts skonsammare än att bleka mörkt hår. Återkom gärna om du har fler frågor!

  • HårUpplysningen

   Hej Moa!
   En mellanblond hårfärg med ljusbruna slingor låter som en ytterst bra utgångspunkt för guldbruna slingor! Absolut kommer håret att slitas där det färgas – varje kemisk behandling sliter i viss mån på håret. Men det är helt klart skonsammare att låta göra slingor i en mörkare nyans, än att bleka ljusare.
   Ytterligare ett knep, förutom de som står här på sidan, för att ta reda på ens hudton: tänk på hur din hy reagerar i solen. Blir du lätt brun är du antagligen ”varm”, men om du snarare bränner dig är du förmodligen ”kall”.
   Lycka till!

 36. Maya

  Hej! undrar om du skulle kunna hjälpa mig med en grej. Jag funderar på att färga mitt hår rött. Min naturliga hårfärg är ljus blond men har färgat brunt över det, min fråga är, måste jag färga min blonda utväxt samma färg som resten av håret innan jag färgar det rött? 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Maya!
   Om du vågar dig på en hemmafärgning, kan du prova att låta färgen verka en stund längre i utväxten än i de bruna längderna. Det bästa är dock att gå till en frisör specialiserad på färgning – där minimerar du risken för olyckliga utfall!
   Lycka till!

 37. Tessan

  undrar om du kanske kan hjälpa mig på denna fråga :)jag ska färga mitt hår i en ljus rosa , nästan pastell , undrar om det gör något att ja har en blond färg med lite gula toner i ?

  • HårUpplysningen

   Hej Tessan!
   Om jag var du skulle jag börja med att behandla mitt hår med silverschampo eller dylikt, för att få bort den gula tonen. En blek pastell låter mer som någon slags kall ton, vilket nog skulle bli konstigt om där fanns en varm underton.
   Hoppas att resultatet blir till belåtenhet!

 38. Cecilia

  Hejsan! För ett par dagar sedan färgade jag mitt hår brunt. På förpackningen, swartzkopf, så stod det gyllenbrun vilket jag var ute efter. Men när jag färgade håret blev det nästan svart i röda nyanser!! Jag var mörkblond innan, men har varit platinablond tidigare i år. Vi har även lite rödlätt i familjen, som kanske gör att mina färgningar alltid blir lite rött (?). Vad kan jag göra för att fixa detta, samt få en jämn applicering av färgen, har långt hår till bysten. Väldigt tacksam för hjälp!

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Tack för din fråga. Det förrädiska med hårfärg är att gamla toner som ligger kvar, och då framför allt blonda sådana, kan påverka senare färgningars resultat. Det är troligtvis din platina som givit denna oönskade nyans. Du kan göra en sk avfärgning och sedan försöka på nytt, men mitt absolut hetaste tips är att gå till en frisör. Förklara din färghistoria där, så får du proffsig hjälp och ett tillfredsställande resultat. Sura pengar måhända, men antagligen så värt det i det långa loppet!
   Stort lycka till!

 39. Petra

  Hej

  vad många bra tips det finns att läsa här :-). Själv har jag grått eller nästan vitt eftersom jag började få går hår för ca 20 år sen. Det är ju alltid jobbigt med utväxten och jag har prövat att göra blonda slingor i håret för att kunna låta det gråvita håret växa ut. Problemet är att jag blir så blek med blonda slingor. Har du något tips på någon annan färgton man kan välja för att inte se så blek ut och som passar ihop med grått hår?

  • HårUpplysningen

   Hej Petra, och tack för din feedback!
   Visst kan kombon grått-blont lätt ge en blek uppsyn. När så är fallet kan det vara värt att prova en mer guldig, varm underton som snarare är mörkblond än kall och ljus. Rådfråga helst din frisör för att få veta vad som passar just dig och dina färger!
   Lycka till!

 40. Serina

  Hej!
  Hej! Jag har stora problem med att veta min hudton. Jag har
  mörkgröna ögon lite åt de gråa hållet och gult i. Naturlig hårfärg kan man nog askblond…blont men väldigt mycket åt det gråa hållet
  som lätt skiner igenom när jag färgar blond. Har testat många olika
  slingor och färger, men oftast varit blond. Trivs inte helt
  som blond då det blir lätt åt det gråa hållet som sagt och att jag ville
  testa något nytt igen nu efter varit blond länge. Jag har
  både trivts väldigt bra i kalla färger men även mer varmare
  färger tror jag. Nu för ett tag sen färgade jag håret rött.
  Först blev det mer vinrött åt det lila hållet, ganska mörkt. Men trivdes inte i det, kändes för mörkt. Men sedan mer knallrött..och det ändras ju och nu har jag
  väldigt rött mot det orangea hållet. Jag tror att jag passar bättre i den lite mer varma röda, men vet verkligen inte. Känns som jag passar bra i väldigt mycket.. har testat alla möjliga färger. Jag vet inte riktigt vad
  för färger jag passar i om det är varma eller kalla. Dras
  liksom till både och klädmässigt tror jag. Men ibland kan jag
  känna att jag ser väldigt sjuk ut i ansiktet..och har hört att
  de här riktigt röda håret gör att jag ser trött o glåmig ut i
  ansiktet. Och det känns som det inte är så fint till de finnar och ibland röda utslag jag har i ansiktet. Men många tycker jag är jättefin också..och jag älskar rött. .Hjälp! Utväxten är
  väldigt jobbig och ja det är mycket jobb med det röda färgen och
  så så nu tänkte jag kanske testa något annat istället. Men då
  är frågan om jag passar i varma eller kalla nyanser… Jag
  har både lila/blåa blodådror på handlederna och gröna…men de blå/lila syns mestVet ej om jag kanske har lite gul ton i ansiktet..men är väldigt blek och det där med blå eller rosa ton vet jag inte. Har som sagt en del finnar och rosa utslag/ärr i ansiktet med..Jag gjorde ett test då
  jag fick sommar hudton..men när jag läst på annat verkar de
  som jag har neutral, eller kall hudton. Jag har fräknar lite
  på näsan och väldigt blek ..kan bränna mig ganska lätt..men
  inte lika lätt som vissa andra. Blir inte lika röd lätt som
  vissa andra till exempel om någon petar på en men ändå ganska lätt…när jag blir brun blir de lite gulaktig brun
  färg.. Jag hade en gång för längesedan kopparröda/ljusbruna slingor blandat med blonda slingor och fick väldligt strålande fin
  hudton. Så just nu får jag känslan av att varma nyanser
  passar mig! Men samtidigt dras jag ju till mer kalla nyanser
  med.. jag trivs bäst i väldigt ljus blond eller detta röda
  håret just för att det är mycket färg..mellanbrunt går helt
  bort och mörkblont är inte lockande. Det blonda lyser det gråa lätt igenom och det röda är alldeles för jobbigt. Det som jag funderar på just nu är att testa antingen
  mörk brunt..men tror jag skulle bli blek kanske i det och
  känna att det är för mörkt(men passade okej i mörkt lilarött..dock inte när jag hade brun/röd peruk eftersom jag då såg otroligt blek/grå ut i huden!..eller kanske testa någon  mer naturligt ljusröd/guld blond slingor har jag funderat på.. hade blont med naturligt röda slingor..jag tror jag passade i det men är osäker på om min hy blir lite rosaaktig då…men
  problemet är jag vill ha antingen mörkt, stark färg, eller
  väldigt ljus. Oranget hår känns inte lockande..ska de vara brunt får det vara mörkt brunt. Så det som kanske passar mig är inte det jag trivs med. Vill testa något nytt i alla fall. Det kanske hade blivit fint med naturligt rött till mina fräknar tänker jag. Och det får inte vara jobbigt genom att man måste färga utväxten.. Jag vet verkligen inte vad jag har för hudton och vad jag passar i för hårfärg. Har ju vart väldigt fin i mycket, men vill hitta den där som passar min hudton bäst. Och som helst finnarna inte framhävs så mycket. Rött hår framhäver väl skavanker? Men det här starka röda känns som de drar så mkt uppmärksamhet till sig så man inte tänker på finnarna. Jag har trivts väldigt bra i detta röda..känns speciellt och färgglatt så som min personlighet.. men ljusbrun/koppar och mörkblont passade jag bra i.. men det gillar jag inte….som sagt. känner jag mig väldigt blek ibland..mycket i kallblond och detta röda. så jag gissar på att de varma nyanserna passar? Min hy känns väldigt blek så den passar inte på varm hudton kanske… Och ser sjuk ut ibland. Men den verkar inte passa helt på kall hudton heller..men ändå blir jag så blek. Skulle trooo att jag passar i beige mer än vitt. Men vet inte. Vart kan man vända sig och få hjälp annars om du inte kan hjälpa mig? 
  Vore väldigt tacksam för svar. Även fall det blev långt och väldigt snurrigt. Mvh Serina

  • HårUpplysningen

   Hej Serina!
   Tack för din fråga. Istället för att svara på varenda fundering i ditt brev, ber jag att få rekommendera en grundlig färganalys. Genom en sådan får du en ganska tydlig fingervisning om vilka slags nyanser du passar bäst i. En bra färganalys-guide finns bland annat här: Nylook.se
   Annars brukar även frisörer vara kunniga inom området, och en fördel med detta alternativ är ju att du dessutom kan visa just ditt hår ”IRL”.
   Stort lycka till!

 41. Annika

  Hej!
  Vill få lite tips om bra hållbara hårfärger (märken) med mycket glans.
  Vill färga håret kopparblondt 🙂
  /Mvh annika

 42. Jessica

  Hejsan! Jag har precis fått ett väldigt glatt besked om att jag är gravid! Har en förbokadtid hos en frisör nästa vecka, tanken är att ja som vanligt ska färga min utväxt. Har naturligt mörkblont hår som nu är färgat till mörkbrunt(nästan svart). Är orolig för att färga för bebisens skull. Finns det något bra tips att lösa detta. Är ju lite fåfäng o vill inte gå o se flintskallig ut pågrund av den ljusa utväxten. Vill helst inte berätta för frisören om graviditeten än heller då vi har några gemensamma vänner. Ska jag be henne slinga håret så det inte färgen kommer i kontakt med hårfärgen? Borde jag ljusa upp håret så jag slipper ful utväxt o slipper färga resten av graviditeten? Tacksam för tips!

  • HårUpplysningen

   Hej Jessica!
   Huruvida hårfärg kan vara skadligt för fostret råder det delade meningar om, men frågan är om det inte är bättre att ta det säkra före det osäkra. Det finns ju en uppsjö av ”naturliga” hårfärger på marknaden idag, varför inte prova någon av dessa? Starka kemikalier kan ju vara skadligt för vem som helst, gravid eller inte, så säger du till din frisör att du vill ha ett naturligare alternativ finns ingen anledning till ”misstänksamhet”.
   Lycka till!

 43. Jessica

  Kommer i kontakt med hårbotten menar jag såklart 🙂

  • HårUpplysningen

   Absolut – färgen vid slingning riskerar dock alltid att komma i kontakt med hårbotten ändå. Lycka till och grattis till graviditeten!

 44. Caroline

  Hej jag behöver nu desperat råd om vad jag ska göra. Jag har färgat mitt hår i hela mitt liv men senaste åren inte lika ofta och inte lika varierande. Blekte ombre i somras. Blekte sedan övre delen också. Blev gulaktigt så gick till frisören som tonade hela håret. Färgade sedan själv då de gråa håren syntes och toningen hade bleknat så jag kunde inte matcha färgen på utväxt bara. Nu är mitt hår förstört. Det faller ut med rot och går av. Jag har klippt skadade toppar, behandlar regelbundet med inpackning och tar du Silica men mitt stora problem nu är att jag börjar bli väldigt grå men vet inte vad jag ska göra. Tog lite färg på utväxt för ett tag sedan och håret gick då av på många ställen så nu har jag hår som är ca 2cm långt och grått! Finns det toning som täcker det gråa och inte har av mitt hår?
  Caroline

  • HårUpplysningen

   Hej Caroline!
   Vad tråkigt att du fått såna problem med ditt hår! Det är lätt hänt att diverse färgningar leder till en ond cirkel, av den typ du beskriver. Det allra bästa för ditt hår vore verkligen att fortsätta som du gör nu: vårda med bra produkter och klipp topparna regelbundet. Visst finns det skonsamma toningar som täcker grått hår, men risken finns alltid att något ändå går snett och ditt hår reagerar genom att ”gå sönder” igen. Kanske kan du satsa på att ändra din attityd gentemot grått hår? Är det en katastrof om du har lite silverstänk på hjässan för en period? När ditt hår mår bättre igen kan du absolut försöka dig på en ny toning, men det bästa vore som sagt att låta det vila ett tag.
   Lycka till, tack för din fråga!

 45. Stina

  Hej! Jag är mörkblond och för ca 1 år sedan slingade jag håret ljusare, det är en väldigt lång utväxt just nu (typ vid öronen) skillnaden syns men den är inte överväldigande.Jag har mörkblå ögon och ganska mörka ögonbryn och jag har väldigt tjockt hår. För tillfället känns det dock onödigt att färga/slinga utväxten eftersom jag hemskt gärna vill testa på att vara brunett ett tag. Jag vill tona håret eftersom jag ej vet hur jag skulle passa som brunett. och mina frågor lyder som sådana:
  1. kommer färgen att lägga sig konstigt pga att jag har 2 olika nyanser i håret (dvs utväxt och slingning)??
  2. om jag färgar det brunt, kommer min naturliga hårfärg att komma tillbaka efter ca 20 tvättar?
  tack på förhand/stina

  • HårUpplysningen

   Hej Stina!
   Tack för din fråga. Vad roligt att du bestämt dig för att testa brunt! Det finns en risk att färgen faller ut annorlunda på din utväxt och dina slingor, det går inte att sticka under stol med. Att göra färgningen hemma är därför långt mer riskfyllt än att helt enkelt kosta på sig ett besök hos frisören – här får du kunskap om hur färgerna fungerar ihop, och resultatet kommer nästintill garanterat att bli bra. Ett alternativ är att satsa på en hemmatoning modell skonsam – läs mer på vår sajt om naturliga och ”snälla” hårfärger och toningar.
   Lycka till!!!

 46. Maria

  Hej.

  Jag sitter och funderar på hur jag ska göra med mitt hår. Jag skulle behöva lite råd.

  Jag ska åka på solsemester i en månad om ett par veckor och skulle vilja ljusa upp håret innan jag åker.

  Jag har inte färgat/slingat/tonat håret på ca. 2,5 – 3 år så det mesta håret borde vara min naturliga hårfärg. Jag har långt hår ca. 70 cm långt och är mörkblont/cendré.

  Jag funderar på att färga håret guldblont först och sedan göra ljusblonda slingor. Är det svårt att slinga håret efter man har färgat det? Blir resultatet på slingorna sämre om man färgar det innan? Sedan undrar jag om hur man bör gå tillväga för att göra slingorna. Är hätta ingenting för så långt hår som mitt? Finns det någon slingning med typ en borste/kam som man borstar/kammar i slingorna?

  Många frågor på en gång jag vet. Jag har dock inte råd att gå till salong och färga och slinga där så det behöver jag göra hemma.

  Hoppas på svar 🙂

  Med vänlig hälsning/ Maria

  • HårUpplysningen

   Hej Maria!
   Att i hemmet slinga håret efter färgning behöver inte vara något problem, men det bästa alternativet är alltid att färga på salong eftersom processen då blir något annorlunda. Du blir dessutom säker på att få ett OK resultat, eftersom det är frisörens skyldighet till dig som kund! Vill du absolut göra det hemma så beror metoden för slingorna lite på vilket resultat du vill ha. Vill du ha mängder av ljusa strimmor är hättan det bästa, men är det mer breda partier du vill ljusa upp så kör på pensling och folie. Var bara noggrann med tider osv – läs mer utförliga instruktioner på vår sida om slingor och naturligtvis även på färgens förpackning!
   Hör av dig om något är oklart. Lycka till!

 47. Mia

  Hej!!
  Har precis varit hos frisören och gjort ljusa slingor, supernöjd men, har råkat få slingvätska/blekmedel på tröjan och undrar nu om det finns nån möjlighet att få bort det?
  Mvh Mia

  • HårUpplysningen

   Hej Mia!
   Tyvärr tror jag att det blir svårt att få bort. Beroende på vilken färg tröjan har kanske du kan prova att tvätta den med lite klorin, men inte låta själva fläcken komma i kontakt med medlet? Synd att du skulle råka ut för detta!
   Tack för din fråga, lycka till!

 48. Nathalie

  hej! jag är nu blond och har vart det hela mitt liv men jag har tröttnat lite på min ljusa hårfärg och har tänkt lite på att färga det choklad brunt nu när jag ska till frisören men jag vet inte riktigt hur jag kommer att passa i det och jag har sökt runt på olika sidor så jag ska vara säker men är inte riktigt säker än.
  jag är rädd att om jag färgar det så kommer jag att sakna min gamla färg och inte kunna färga tillbaka det? och finns det några tricks att om man typ har grön blåa ögon så framhäver brunt hår dem? Mvh/ Nathalie

  • HårUpplysningen

   Hej Nathalie!
   Brunt hår passar ofta bra till gröna och blå ögon, dock ska ju även hudnyansen räknas in i frågan. Är du väldigt blek kan brunt hår eventuellt se lite hårt ut, men har du lite ljusbrun-olivtonad hy blir det säkert naturligt och fint. Du kan ju absolut färga tillbaka det till ditt naturliga – dock kanske inte med en gång, eftersom det riskerar att slita mycket. Har du kollat efter sidor där du kan ladda upp ditt foto och ”prova” olika frisyrer? Googla ”face hairstyle try” och andra ordkombinationer, så hittar du alldeles säkert bra varianter.
   Stort lycka till!

 49. Elin

  Hej!
  Jag är en tjej med långt ljust hår och är naturligt blond. Men för ca. 2 år sedan fick jag för mig att jag ville bli ännu mera blond och färgade hela håret på egen hand vilket jag ångrade efter några månader när utväxten kom!
  Jag vill inte färga håret regelbundet kom jag på sen, så jag färgade aldrig bort utväxten och nu två år senare är mitt hår jätteblondt på topparna och nästan mörkt i övrigt.
  Hur kunde det bli så? Jag är ju naturligt blond!
  Jag funderar på om jag ska lägga i lite ljusare slingor för att liksom matcha mina ljusa toppar så att håret går ihop till en jämn och ljus färg, men vill inte bli ”beroende” av att behöva springa till frisören var 3 månad. Har funderat lite på silverschampoo och undrar om det kan vara ett alternativ eller om jag ska slinga det.
  Har ni några tips?

  Tusen tack!!!!

  • HårUpplysningen

   Hej Elin!
   Håret kan reagera olika på olika typer av behandlingar, och många färger är ju starka preparat så att färga hemma är därför lite oberäkneligt. Om du inte vill bli beroende av täta frisörbesök är slingor absolut en bra idé, men gör dem då ändå på salong! Och visst kan du börja med att prova ett silverschampo, det tar ur gula tråkiga toner ur håret utan att slita så nämnvärt mycket.
   Tack för din fråga!

 50. gabriella

  Hejsan!
  Jag har mörkrött hår med en bra utväxt, jag är naturligt ljust blond och den 28:e mars ska jag färga om hela håret antingen till ljust rosa eller lila, jag bara undrar hur jag bäst förbereder mitt hår för detta? Jag vill inte bli tunnhårig och flintis..Jag blekte det alldeles för mycket för ca 3 år sedan och har sedan dess varit rödhårig eller mörkhårig för att skona håret, jag använder bra hårolja(min kusin är frisör) och äter tillskott så mitt hår har återhämtat sig bra när det gäller tjockleken samt bra schampoo och balsam, jag tvättar det var tredje dag om inte var fjärde och använder aldrig plattång ect.

  • HårUpplysningen

   Hej Gabriella!
   Tack för din fråga! Jag tycker att det låter som om du redan sköter om ditt hår på ett mycket bra sätt. Stress och sömn nämner du inte, men även dessa är viktiga faktorer för ditt hårs hälsa! Eftersom du är naturligt ljust blond kommer du säkert att passa i en ljus pastellig färg, men då du har mörkt färgat hår krävs förstås en blekning innan dess. Fortsätt som du gör med att ta hand om ditt hår, samt addera gärna några bra inpackningar inför den 28 mars, och framför allt: gör blekningen hos en kunnig frisör! Det är A och O för att resultatet ska bli bra, när du gör en så stor förändring.
   Lycka till!

 51. Izza

  Om man har haft rött hår som tvättas ut till orange och vill färga det rosa utan blekning emellan. Blir det rosa om man bara lägger i det?

  • HårUpplysningen

   Hej Izza!
   Detta är mycket svårt att svara på. Gör du den rosa färgen hemma finns absolut en risk för att det inte blir som på förpackningen, eftersom ditt hår inte är ”neutralt” innan. För bästa resultat, gå till en frisör som vet hur man hanterar färger, så blir du garanterat nöjd!
   Lycka till!

 52. Gabriella

  Hej!
  Äntligen en sida som faktiskt ger tips till hur man kan fixa håret hemma, och inte direkt skickar en till frisören 🙂

  Jag har nyligen färgat mitt bruna hår mörkbrunt och vill nu antingen fixa guldblonda/ guldbruna slingor i håret eller köra två olika slingfärger: en blondare och en brunare färg. Hur går man tillväga då?

  T.ex. apropå guldiga slingor- var det någon som föreslog en slingblondering på upp till 3 nyanser och det skulle räcka. Och en annan föreslog starkare slingblondering plus toning på det. Men om man gör det sistnämnda-tonar man då bara slingorna? Kan det mörkbruna ens ta åt sig av en ljusare toning?

  Och om man gör två olika nyanser på slingor- ska man då göra dom vid samma tillfälle? Hur gör man ens ljusare bruna slingor i mörkbrunt hår?

  Jag har tidigare slingat håret(på mig själv) med bra resultat men då var jag ljusare brun i håret och ville ha blonda slingor.
  Har naturligt mycket röda pigment men valde en något kallare mörkbrun färgning med slingorna i åtanke.

  Är jättetacksam för svar!
  Mvh/Gabriella

  • HårUpplysningen

   Hej Gabriella!
   Tack för din feedback! Du kan absolut göra två olika nyanser på slingor vid samma tillfälle. Eftersom du har röda pigment naturligt i håret bör du ta med detta i beräkningen när du väljer ut din färg att slinga med. Välj själv om du vill göra det i hemmet eller hos en frisör – på salong är du förstås mycket mer säker på att resultatet blir som du vill ha det! Av de alternativ du nämner låter nog det första med en slingblondering bäst, eftersom en stark blondering plus toning kommer att slita oerhört på ditt redan färgade hår. Även här ska du dock veta med dig att blondering + mörkfärgat hår alltid innebär en risk för otillfredsställande resultat!
   Stort lycka till!

 53. Becka

  Hej!

  Jag tonade mitt hår i en mörkröd nyans för lite mer än en vecka sedan. En kompis som själv regelbundet tonar sitt hår säger nu att jag kommer behöva fylla på toningen om någon vecka eller två för att färgen inte ska gå ur så fort. Hon menar att eftersom att jag inte har färgat/tonat på hur många år som helst så är håret ovant och färgen kommer därför släppa fortare. Stämmer detta eller är det något som är individuellt?

  Tack på förhand!

  • HårUpplysningen

   Hej Becka!
   Detta behöver inte stämma, enligt hennes erfarenhet kanske det är så men det behöver inte vara fallet för dig. Färgen ska sitta så länge som anges på förpackningen, åtminstone i grova drag. Ett bra tips för att öka på hållbarheten är att använda ”colour shampoo”, och gärna även en så kallad färgbomb som intensifierar din toning utan att vara en riktig färg.
   Lycka till!

   • Becka

    Tack för tipset! Har kikat på Revlons färgbomber men känner mig lite vilsen i hur de fungerar. Jag som har en ganska mörkt röd toning, skulle t.ex. Revlon 600 ”fire red” ha någon verkan på mitt hår i och med att den är ljusare?

    • HårUpplysningen

     Hej Becka!
     ”Bomben” fungerar som en inpackning som intensifierar färgen i ditt hår. Krämen ger liv och lyster, vilket ökar djupet i vilken nyans som helst. Jag tror absolut att Fire Red skulle tillföra ditt röda hår denna intensiva glans, eftersom den är utformad för att passa röda pigment. Ge det ett försök, och lycka till!

 54. Sara

  Hej! 🙂 jo jag har alltid varit naturligt blond, men sen så tonade jag det till brunt och sen efter en månad tonade jag det lite mörkare och sen efter typ 2 månader så tonade jag det mörkare. Och nu så vill jag ha blondt hår igen! (Jag är 14 år)jag sa till mamma att jag ville ha blondt hår men hon ville inte bleka det för att det är dåligt för håret och bleka det, och så sa jag att man kanske kan tona det blondt men hon sa att man inte kan göra det. Jag vet inte vad jag ska göra för jag vill verkligen ha mitt blonda hår tillbaka utan att håret blir skadat och det blir grönt. (Tror det kan bli det?) saknar verkligen mitt blonda hår❤️ Har du tips på hur jag kan på tillbaka det blondt igen? 🙂 skulle bli glad för svar☺️ MVH//Sara

  • HårUpplysningen

   Hej Sara!
   Din mamma har helt rätt i att det är dåligt för håret att bleka det, och att man helst inte ska försöka sig på en blekning i hemmet. Risken är stor att det blir just grönt. Om du saknar ditt blonda hår tycker jag att du antingen ska låta tiden ha sin gång och toningen tvättas ur, dvs ha tålamod tills det naturligt kommer fram igen – eller gå till en frisör. På salong får du kunnig hjälp och minimerar risken för gröna toner och onödigt slitage!
   Lycka till!

 55. Rima

  Hej!
  Jag har sedan i september färgat mitt hår rött och det är inga problem. Men nu har jag dock de senaste gångerna märkt att färgen inte vill fästa på vissa ställen i utväxten. Jag är naturligt mörkblond. Har du några tips, eller är det bara att ge upp? Tack på förhand! 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Rima!
   Ditt hår kan ha blivit känsligt och poröst pga frekventa färgningar, vilket gör att färgen ”rinner av” nu. Om du inte vill ta den vårdande paus som ditt hår antagligen suktar över, prova att tona istället! Det bör fästa bättre, även om det kanske inte räcker med bara en toning.
   Lycka till!

 56. Josephine

  Hej! Just nu har jag färgen svart/brun som jag haft i ca 4 mån. Jag har naturligt brunt hår, lockigt. Jag skulle vilja ha någon brun nyans och sedan en lite ljusare blond färg, lite som beyonce brukar ha. Dock vet jag inte om hon har slingor.. Jag vill ha lite ombre men slingit om du förstår vad jag menar. Vet dock inte vilken nyans då jag aldrig haft så. Jag passar i alla färger när det gäller kläder och jag föredrar silver men jag passar i guld. Min hudton är ljusbrun men jag är väldigt ljus. Tacksam för svar!

  • HårUpplysningen

   Hej Josephine!
   Beyoncé brukar mycket riktigt ha slingor i sitt hår, och/eller ombré-färgade partier. Det låter som om du passar i lite varmare nyanser, så prova färger som ”guldbrun”, ”gyllenblond”, ”honung” osv. Eller, om du har ekonomisk möjlighet, gå till en kunnig frisör så att färgningen garanterat blir lyckad!
   Tack för din fråga!

 57. Michaela

  Hej. Jag har färgat håret några gånger med henna. Nu vill jag göra lite blonda slingor. Min fråga är om det kommer fastna på håret. Kommer det synas. Vill gärna har starkt blonda slingor. Mitt hår är mörkbrunt från början. Och henna syns knappt. Bara lite glans i ljuset. Men det är bara ett par månader sen sist jag färgade med henna

  • HårUpplysningen

   Hej Michaela!
   Att bleka på henna kan vara svårt, och risken är stor att färgen blir annorlunda än du ville ha den. Bleker du svart henna kan det bli blått, och röd henna kan bli orangeaktig. Låt det därför gå lite längre tid innan du färgar, eller det allra säkraste: rådfråga en frisör som får ta en titt på vilket skick ditt hår är i!
   Lycka till!

 58. Julia S

  Hej! Jag har under 5 år haft svart hår och har naturligt en ljusorange hårfärg. Nu till sommaren vill jag ha tillbaka min naturliga hårfärg. Hur ska jag gå tillväga eftersom min naturliga ljusorange/blonda hårfärg inte finns att köpa?
  Tacksam för svar 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Julia!
   Du behöver göra en avfärgning, men detta är en process som tar tid. Att bleka det drastiskt från svart kan slita mycket på håret. Prova att istället successivt göra slingor, som ger ett ljusare helhetsintryck. Rådfråga gärna en frisör för att veta vad som gäller just ditt hår.
   Lycka till!

 59. Joanna skrzypinska

  Hej färgade igår håret med en röd permanent färg. Vantrivs i denna färg och tänker färga över det. Kan jag använda en ljusbrun nyans av den nya permanenta färgen ? Kommer det täcka d illröda??? Tacksam för svar

  • HårUpplysningen

   Hej Joanna!
   En ljusbrun färg över den röda kan bli svårt, och slita onödigt mycket på ditt hår. De röda pigmenten lyser ofta igenom, framför allt om det inte är starkare kulörer du färgar över med. Gå till en frisör för en konsultation – kanske kan du tona över med en annan nyans, vilket inte sliter lika mycket som en färg.
   Lycka till!!

 60. Josefine

  Hej! jag undrar om det är en bra idé för mig att slinga upp mitt hår, jag har naturligt asklblont hår men gjorde en brun intensivtoning för 2 månader sen som nu är ganska urtvättad. utväxten är ljusare än mitt naturliga hår och inte så snygg… vill bli blond igen, en frisör sa att jag borde vänta till efter sommaren då håret kan bli orange och en annan frisör sa att det inte spelar ngn roll om jag slingar det nu eftersom jag inte ska sola så jättemkt då jag jobbar en hel månad till och hon ska lägga på en kall ljus toning efteråt. vet inte riktigt vem som har rätt, vad tror ni? mkt tacksam för svar! 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Josefine!
   Tack för din fråga. Om du inte kommer att vistas i solen och den bruna färgen dessutom var en toning, kan du nog lita på frisör nr 2. Det viktigaste i ditt fall är att du utför blonderingen hos just en frisör, så att det verkligen blir bra gjort!
   Lycka till!

 61. Emilija

  Jag har blekt slingor och har försökt färga de men varje gång så händer det inget de är typ samma färg fast fulare ( de menar jag att det ser gulaktiga !!!!) vad ska jag göra?

  • HårUpplysningen

   Hej Emilija!
   Det låter som om du använder en färgprodukt som är för ”svag” för ditt hår. Vilken nyans och styrka du behöver beror på vilken färg och kvalitet ditt naturliga hår har. Det bästa är att rådfråga en frisör när det gäller färg, så får du en personlig bedömning! Under tiden kan ett silverschampo, som tvättar bort gulaktiga toner i håret, vara ett hett tips.
   Lycka till!

 62. Therese

  Hej,
  Min mamma har vitt hår och undrar om man kan tona det. Har för många år sedan färgat det blont men det kanske är svårt att tona, kanske inte ”fäster” . Tacksam för tips!

  • HårUpplysningen

   Hej Therese!
   Det finns mycket riktigt en risk att toningar inte fäster på grått/vitt hår. Ett alternativ som du kan tipsa din mamma om är att prova silverschampo – det ger en stor uppfräschning med små medel! Låt gärna schampot sitta i 5 min, så blir håret extra klart och fint.
   Tack för er fråga!

 63. Vendela

  Hej. Jag är en tjej med naturligt blont hår, mer åt det mörkblonda hållet. För några år sedan ville jag ha brunt hår istället och har fortfarande idag brunt hår. För ett tag sedan bestämde jag mig för att jag vill bli blond igen, inte platina blond utan mer åt det naturliga mer mörka hållet. Jag ville prova hemma så jag köpte en avfärgning som jag läst mycket bra om, som gjorde mitt hår lite lite ljusare. Direkt efter la jag i en blond hårfärg. Resultatet av det blev en lite ljusare brun ton och slitet i topparna och inte alls som jag ville. Det var dock någon månad sedan och har sedan dess använt inpackning regelbundet. Nu har jag bokat tid hos frisören för slingor, men det jag undrar är om det kommer att slita mycket på mitt hår då jag själv tycker att jag har väldigt tunt hår? Tacksam för svar!

  • HårUpplysningen

   Hej Vendela!
   Tack för din fråga. Till att börja med, super att du har vårdat ditt hår med inpackningar sedan det inträffade! Färg och andra kemiska behandlingar sliter alltid på håret, i högre eller mindre utsträckning förstås. Det beror mycket på i vilket skick håret befinner sig. Slingorna kommer med andra ord att orsaka slitage, men eftersom färgningen genomförs av en frisör kan du känna dig trygg i att hen tar hänsyn till just ditt hårs kvalitet och skick. Kanske behöver du kombinera med att klippa topparna? Rådgör med frisören när ni ses!
   Lycka till!

 64. Linnéa

  Hej!
  Jag är jättesugen på att färga mitt hår i rosa eller ljus lila. Är lite osäker om jag kommer passa i det… Har mörkblont hår och rätt mörk hy. Jag undrar även om det är bäst att färga håret i sådana färger hos frisören?

  • HårUpplysningen

   Hej Linnéa!
   Jag skulle rekommendera dig att börja med en toning, innan du bestämmer dig för att färga håret helt. Det finns många bra toningar i rosa och lila, som går ur efter några tvättar. Om du har mörk hy kan det bli riktigt effektfullt med en rosa hårfärg!
   Stort lycka till!

 65. Elisabeth

  Hej!

  Jag hade tänkt färga mitt hår, går det att använda vanlig folie från affären om jag vill göra slingor? Behöver inte bleka utan bara färga.

  • HårUpplysningen

   Hej Elisabeth!
   Jajamen, vanlig aluminiumfolie fungerar superbra!
   Lycka till!

 66. Emilia

  Hej jag har brunt hår och vill färga mina toppar rosa måste jag bleka det? Är bleknings medlerna bra?

  • HårUpplysningen

   Hej Emilia!
   Att bleka är förstås aldrig ”bra” för håret, men ibland är det nödvändigt. Svårt att svara på om just du måste börja med en blekning, det beror på hur mörkt ditt hår är och hur ljus den rosa nyansen är. Ett bra tips är att satsa på en rosa toning istället för färg – det sliter mindre, och resultatet blir inte lika permanent (dvs lika stor risk att du ev blir missnöjd)!
   Lycka till!

 67. Cecilia

  Hej!

  Jag har blekt håret hemma, jag var mörkblond innan dess. Men det blev väldigt ojämnt.. är vit i rötterna och ganska gul/rödmörk på vissa ställen. Jag har använt silverschampo två gånger det har hjälpt till viss del men dock så jag fortfarande mycket ljusare i rötterna samt lugg, men lite mörkare i resten av håret, finns fortfarande gula delar kvar också. Vad ska jag göra för att få en jämnare färg? Jag har tyvärr inte tillfälla att gå till en frisör, jag har nyligen flyttat utomlands och vet inte riktigt vilka ställen som är bra ännu, plus att jag aldrig blir nöjd hos frisören heller och har fått väldigt dåliga erfarenheter utav frisörbesöken tyvärr. så om du har någon lösning som man kan göra hemma så är jag
  tacksam för svar.

  • HårUpplysningen

   Hej Cecilia!
   Rekommendation nr 1 är förstås att gå till en kunnig frisör, men om du inte hittat någon sådan än råder jag dig att först och främst ta väl hand om ditt hår. En blekning sliter mycket så skäm bort det med inpackningar och försiktig hantering, samt undvik all form av värmeverktyg! Fortsätt också med silverschampo, trägen vinner. Är håret fullständigt katastrofalt kan du prova att lägga i en toning, men välj då en med vårdande ingredienser som försvinner efter några tvättar! Ta hjälp i affären för att hitta rätt nyans för dig.
   Lycka till!

 68. klara

  Hej

  Jag blonderar mitt hår hemma och har fått väldigt slitna längder. När jag ska färga utväxten så är det svårt att hindra att färgen kommer även på det som redan är färgat, jag dubbelblonderar liksom :p Finns det något medel eller liknande som hårfärgen inte kan tränga igenom, så en kan vara säker på att det bara är utväxten som färgas?

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Ett bra tips är att be en vän om hjälp, och applicera färgen i utväxten ca 10 min innan den läggs i resten av håret. På så vis får den verka lite längre där det behövs som mest! Som alltid med hemmablonderingar gäller det dock att vara noggrann och försiktig och hålla tiden – det är starka ämnen i den typen av hårfärger. Lycka till!

 69. Felicia

  Hej!
  Jag har färgat mitt hår blont ett flertal gånger hemma nu. Mitt hår är för det mesta väldigt blont men går lite åt den gula nyansen ner mot underhåret. Jag funderar nu på att köpa en toning för att bli ljusbrun eller också bara brunhårig. Men den stora frågan är hur mitt hår kommer att bli efter de veckor som gått när jag satt i toningen, eftersom att toning går ur håret efter några veckor. Skulle jag bli orange i håret eller vad skulle hända?
  Väldigt tacksam för svar!
  Mvh Felicia

  • HårUpplysningen

   Hej Felicia!
   Det är svårt att avgöra på förhand. Men att hela hårfärgen skulle bli orange är inte speciellt troligt – antagligen kommer toningen att tvättas ur och färgen därunder framträder igen. Tänk på att du kan låta toningen vara i olika länge beroende på hur stark du vill att färgen ska bli!
   Lycka till!

 70. Sophie

  Hej :)!

  Jag har långt slingat hår, i en blandning av ljusbrunt och ljust silverblont. Det upplevs mest som en ljusblond färg.

  Jag är jättesugen på att hitta en färg som är extra ljust askblond, men är rädd att mina vita slingor ska bli gråa, samt att det ljusbruna ska blekas, vilket jag inte vill.

  Kan man hitta en ljust askblond färg utan blekning i? Samt tror ni mina vita slingor blir gråa även med en extra ljus askblond?
  (Färgar själv)

  Tack på förhand! 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Sophie!
   Det blir svårt att få ditt ljusbruna hår till ljust askblont utan att bleka det. Eftersom du har färg i form av slingor så är det också svårt att veta exakt hur utfallet blir även med en blekning. Bästa tipset är att rådgöra med en frisör, så kan hen ta hänsyn till just din nyans och ditt hårs skick!
   Lycka till!

   • Sophie

    Oj, tror ni missförstod mig lite :), mitt hår har väldigt lite ljusbrunt i sig, det silverblonda är väldigt dominerande då jag har väldigt mycket slingor, det lilla som är ljusbrunt funkar nästan lite som lowlights och ger ett naturligare ljusblont resultat:)

    Ingen blekning är nödvändig då det redan är så vitblondt till stor del. vill alltså ta ner det till askblondt.

    Omformulerar frågan lite, finns det en ljus -mellan askblond färg som funkar till att ”mörka ner” det ljusblonda, utan att det blir grått, och som inte innehåller blekning? (Vill inte bleka ”lowlightsen” :)..)

    Mitt hår är i utmärkt skick, så är nog ingen fara att färga 🙂

    • HårUpplysningen

     Hej Sophie!
     Bra med förtydligandet av frågan! Eftersom du verkar ha en ganska specifik bild av vilken färg du är ute efter, så skulle jag nog rekommendera att du går och rådfrågar en frisör ”IRL”. På så vis riskerar du varken att bli missnöjd eller att helt enkelt förstöra ditt hår på allvar!
     Återkom gärna med hur det går för dig!

 71. Carlene

  Hej!

  Jag har precis tonat mitt hår hemma (Schwarzkopf). Resultatet blev bra, men kanske lite mesigt i färgen… Kan jag tona en gång till med samma färg och på så sätt få färgen lite starkare? I så fall när? 🙂

  Tack för alla toppenråd!!

  • HårUpplysningen

   Hej Carlene!
   Det kan du prova, men det bästa är ofta att ta mer av produkten när man väl tonar. En förpackning räcker med andra ord inte alltid till ett helt hår, beroende på dess längd såklart. Men eftersom det är en toning du har använt så är det ju inte lika slitsamt som en färg, så testa att ha i 1-1,5 av samma sort igen!
   Stort lycka till!

 72. Emma

  Tjo! Jag tonade för ca ett halvt år sedan lilla dipdye. Jag älskar det men sedan tvättade jag det och det blev pastellila… Nu har färgen helt dött ut. Men mitt hår blekte av färgen. Jag har väldigt runt hår och det är ganska slitet. Med det hållet på att bli betydligt bättre. Iaf så vill jag nu ha torkost hår. Riktigt mora murdress blå. Men mitt hår kommer inte klara av att blekas. Jag har köpt en 1 toning från schwartzkopf. Kan man lägga i färgen utan att bleka det?? Naturligt hatt jag mörkt stort of blont men fel är på väg att bli mörkare.

  • HårUpplysningen

   Hej Emma!
   Du kan alltid prova, eftersom en toning inte är lika kraftfull (och därmed ev skadlig) för håret som en färg. Dock är det föga troligt att resultatet blir precis som på förpackningen, så det beror på hur mycket du vill ”gambla” med såväl hårhälsa som nyans. Bästa tipset är nog att låta ditt hår vila ett tag, stärka det med vårdande produkter, och sedan göra toningen när förutsättningarna är bättre igen.
   Lycka till!

 73. maliin

  hej
  jag har aldrig färgat mitt hår och jag har mörkt brun hår. jag vill färga håret till brunt men många säger att jag ska avfärga håret först och sedan färga den till vilken färg jag vill. men jag undrar om jag kan bara färga håret utan avfärgnings medel.

  • HårUpplysningen

   Hej Malin!
   Det stämmer att om du vill göra ditt mörka hår lite ljusare behövs en avfärgning. Lägger du bara en ljusare färg/toning är risken stor att resultatet blir fel eller helt enkelt uteblir. För att vara riktigt säker på att bli nöjd, överväg att besöka en professionell frisör!
   Tack för frågan!

 74. amalia

  Hej! Jag färgade nyligen en ljus soft ombre på mitt ljusbruna hår själv hemma. Något gick uppenbarligen fel så mitt hår fick ingen förändring efter färgningen. Jag vill göra om ombren, men fick höra att det inte gick att färga på nytt men jag vill ju ha den där ombren.
  Jag undrar hur jag ska få till en ny ljus ombre själv på bästa minst slitsamma sätt.
  Tack på förhand!! 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Amalia!
   Tack för din fråga. Om det var en ljusbrun färg du lade i ett redan ljusbrunt hår, var det nog inte tillräckligt mycket blekning i produkten. Du behöver lägga en blondering/blekning i topparna, men låta den ligga i en kortare tid än vad som anges på paketet. Detta är dock ett lurigt projekt, dels eftersom du nyss färgat håret och dels eftersom blondering överlag är svårt att göra hemma själv. Låt ditt hår återhämta sig något, och rådfråga gärna en frisör om hur du bör göra!
   Lycka till!!!

 75. Hej, för ungefär ett halvår sen bestämde jag mig för att blondera slingor i mitt naturliga lätt röda hår(mest åt guldtonen). Blev nöjd, lite gult men jämt och fint. När utväxten kom besökte jag samma frisör och hon färgade utväxten men det lämnade ett ojämnt resultat då det ny färgade håret vart blont och glipan mellan det håret och det som redan var färgat blev väldigt ljust och resten av håret har börjat gulna. Jag vill göra några slingor som ska ge så jämnt resultat som möjligt som både täcker den nya nya utväxten och de tre övriga skiftningarna i håret. Vill gärna göra det hemma pga den ekonomiska faktorn. Förstår att frisör är det bästa men bortsett från det vad ska jag tänka på? Kan jag köpa en blondering med pärlglans som jag hört ska täcka gult? eller kommer den inte fixa färgskiftningarna? Sen när man färgar slingor hemma bör man använda folie? Eller utan? För färgar man utan folie färgar det inte av sig på övriga håret runt om kring?

  Tacksam för svar!

  • HårUpplysningen

   Hej Annie!
   Här var det många funderingar! Bra att du är medveten om riskerna med att göra det hemma. Du kan använda folie eller en hätta, beroende på vilket resultat du vill uppnå. Folie ger bredare slingor medan en hätta ger smalare, och då gör man dessutom ofta fler slingor som ger håret en ljusare framtoning överlag. Huruvida en färg med pärlglans kommer att fixa skiftningarna är svårt att svara på – detta är ju en av nackdelarna med att färga hemma. Var noga med tiderna som anges på förpackningen, och införskaffa ett silverschampo att efterbehandla med. Ett sådant kan minska ev gula koppartoner i håret, om sådana skulle uppstå.
   Lycka till!

 76. Lisa

  Hej jag är 14 år och jag undrar om jag kan färga håret? Min mamma är skeptisk till att färga eftersom att många säger att den rekomenderade åldersgränsen är 16. jag har blekt håret men nu vill jag ha mörkt brunt igen (min vanliga hårfärg)

  • HårUpplysningen

   Hej Lisa!
   Rent generellt finns ingen åldersgräns, men eftersom du inte är myndig bör du ändå vara överens med din mamma i detta! Ni får diskutera er fram och kanske hitta en bra kompromiss. Om ditt hår är blekt och du vill färga det brunt vore det bästa att göra det på salong, eftersom blonderade hår kan vara svåra att veta hur de reagerar med en ny färg!
   Lycka till!

 77. Emil

  Hej! Jag är en kille på 18 år som blivit trött på mitt orangea hår, speciellt hur det lyser och liksom drar åt sig uppmärksamhet. Jag skulle vilja färga mörkare, utan att förändra allt för mycket av min naturliga hårfärg. Jag skulle hellre färga lite i taget i så fall tills jag är nöjd, och alltså inte förlora för mycket av min ”identitet” som hårfärgen ändå blivit (eftersom den är ganska speciell). Har du något tips på produkt jag kan köpa, som helt enkelt gör håret lite mörkare, och att jag kan testa mig fram? Hjälp vore väldigt uppskattat. Jag kan tänka mig att göra det hos en frisör också, de kanske har bra tips.
  Tack på förhand! /Emil

 78. Astrid

  Hej! Jag har nu naturligt mellanblondt hår med helt ok kvalitet, men vill färga håret lila, åt det rosa o varma hållet. Skulle det vara möjligt utan att bleka hela innan? Kan du isåfall länka en bild på möjligt resultat?

  Tack 🙂

 79. Black /blond

  Hej.
  Jag vill bleka mitt hår och sedan blondera från svart hår. Men undrar vilken blekningsmedel är bäst för det?
  Mvh

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Det allra bästa är förstås att gå till en frisör, framför allt med en blekning som är en ganska kraftfull behandling för ditt hår. Gör du det hemma, se till att ha en produkt med någon typ av vårdande innehåll, och att du har någon som assisterar dig. När du väl har gjort färgningen, glöm inte att vårda håret med inpackning osv samt ev ett silverschampo mot gulaktiga toner!
   Lycka till!

 80. Filippa

  Hej! Jag hade mellanbrunt hår i vintras och blonderade det då två gånger, det blev typ gult fast hela håret blev inte färgat, på undersidan var de ganska brunt fortfarande men på sidorna när man tex sätter upp håret i en tofs ser man att håret blev väldigt blont. För ca 1 månad sen tonade jag håret rosa med schwarzkopf shocking pink hårfärg, det blev chock rosa på de ljusaste ställena av håret men resten av håret blev typ sån naturligt mörkrosa hårfärg. Färgen tvättades av snabbt pga att håret var för mörkt och nu har jag tvättat håret med schampoo som en galning för att bli av med den rosa toningen helt och hållet, den ska gå av efter 15 tvättar. Jag tvättade 8 gånger med schampoo igår och 4 idag, sen har jag tvättat mer än 4 gånger förut så jag inte spamm tvättade. De mesta av färgen har gått bort men de sitter kvar en del fortfarande bland annat på det där de va väldigt blont. Jag har typ ljusbrunt/mörk blont och lite rosa hår nu, jag funderar på att färga det helt brunt igen eller helt chock rosa. Men det står att man inte ska använda blonderingsprodukter för att ta bort den rosa färgen, jag vill blondera så att hela håret kan bli chock rosa. Men vad tror du händer om jag bleker håret? Det är en extrem blekning från scharzkopf som bleker upp till 5-7 nyanser. Vad händer om jag bleker det på hela håret, även det rosa?? Kommer håret ramla av?
  Och tror du att jag kommer förstöra mitt hår om jag färgar det chock rosa och sen brunt när färgen förmodligen har gått bort?

  • HårUpplysningen

   Hej Filippa!
   Med den hår-historik du beskriver så tror jag verkligen att det bästa för ditt hår vore att få vila ett tag nu. Dels är det redan mycket behandlat som det är, dels är en extremblekning väldigt kraftfull och kan slita hårt på dina känsliga testar. Vi kan förstås inte veta vad som händer, om det ramlar av eller ej, men är det värt den risken? Satsa istället på en period med total omvårdnad, dvs inpackningar och paus från värmebehandlingar etc. Då rustar du håret bättre inför din nästa färgning!

 81. Emilia

  Hej! För ca 1 månad sen tonade jag mitt gula och ljusbruna hår rosa med schwarskopf shocking pink. Håret blev typ mörk rosa och försvann väldigt snabbt pga att mitt hår var lite för mörkt och jag ville ha mer chock rosa. Jag har nu tvättat håret som en galning för att få bort toningen som ska gå bort efter 15 tvättar. Igår tvättade jag det 8 gånger med schampo och idag tvättade jag det 4 gånger med schampo. Har mitt hår slitits pga det?

  Redan innan hade jag tvättat det minst 4 gånger så 15 tvättar måste ha vart för längesen. Det mesta av den rosa färgen har åkt av men det är fortfarande lite kvar på vissa ställen av håret. Det står att man inte ska använda blonderingsprodukter för att ta bort färgen men vad händer om jag gör det? Jag har en färg från schwarzkopf som bleker håret upp till 5-7 nyanser, är det värt att slita så mycket på håret för en toning? eller tycker ni jag bara ska ta den rosa färgen direkt på mitt hår som det är nu istället för att bleka det?? Jag har även en annan blonderingsprodukt som bleker upp till 2-4 nyanser, borde jag använda den?

  Min största fråga är mest vad händer om jag bleker håret på rosa hår? Kommer det ramla av då?
  Jag hade tänkt färga mitt hår ljusbrunt efter den rosa hårfärgen isåfall. Kan jag då efter toningen färga brunt direkt?
  hur ska jag göra? Jag kanske inte borde bleka håret innan den rosa toningen alls.

  • HårUpplysningen

   Hej Emilia!
   Ditt hår har absolut slitits när du schamponerat, men det behöver inte vara så farligt. Dock låter det som att ditt hår ligger i riskzonen för en del framtida slitage, med tanke på de färgningar du funderar på att göra. Står det att du inte ska använda blondering för att ta bort färgen, så undvik det. Avvakta allra helst, men vill du bestämt färga nu så rådgör med en frisör innan!
   Lycka till!

 82. Eva Göbel Johansson

  Hej! Jag har rött hår och ganska kall hudton, jag är rätt blek har har ganska röda kinder, och funderar på att färga det lila/lite mörkare lavendel, och jag undrar vilket sätt ni rekommenderar att jag gör det på?

  • HårUpplysningen

   Hej Eva!
   Tack för din fråga. Bra att du har koll på din hudton och väger in det i valet av hårfärg! Om du inte har haft håret lila förut, så är det troligtvis klokast att börja i form av en toning. På så vis kan du se hur nyansen funkar på dig, men kan ändå tvätta ur den ganska snabbt om du skulle bli missnöjd!
   Lycka till!

 83. Claudia

  Hej! Jag ska bleka folieslingor på min syster imorgon med en blekning från schwarzkopf som bleker upp till ca 7 nyanser. Dock står det på förpackningen att man inte ska använda plast eller folie under blekningen men jag har gjort det förut med den produkten och resultatet blev bra, och inget speciellt hände förutom att verkningstiden kortades av lite. Jag undrar om det har någon betydelse att det står så på förpackningen eller om jag kan använda folie till slingorna ändå? Min syster har ett ganska poröst hår men inte såpass att det skulle gå av på grund av en blekning. Tacksam för svar 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Claudia!
   Vår rekommendation är att du alltid ska följa bruksanvisningarna på förpackningen. Då olika produkter innehåller olika sammansättningar av kemikalier, så kan resultatet skilja sig åt när det gäller en så kraftfull behandling som en blekning trots allt är. Ta det säkra före det osäkra och välj ett annat material än folie till din syster!
   Lycka till!

 84. josefine

  Hej jag letar efter en blondering som är skonsam mot huden. Är allergisk mot en hel del saker som tex latex gräs päls djur. Jag har exem om det kan vara till någon nytta. jag är osäker på hårfärger med ämnet henna i sig läste att man inte skulle använda det och då undrar jag om det kanske finns någon naturlig hårfärg som inte har henna i sig eller någon annan som är skonsam.

 85. Elsa

  Hej jag undrar vilken färg man får om man har blonda slingor och brunt hår blandat och sen om man färgar det cappuccino?

 86. Jennifer

  Hej, jag har ljusa slingor och undrar om jag kan färga hela håret både ljusa och mörka slingor över hela håret.
  Tacksam för svar från Jennifer.

 87. Maria

  Hej!

  Jag är i grunden blond – ljusblond – men fick i förra veckan ett infall och färgade det mörkbrunt, inte bra! Därefter försökte jag flera tona upp det mot blont igen men det bet inte, blev guldljust fram och askbrunt, matt bak och i topparna. Jag gjorde en djuprenmngörning och behandling hos min frisör samt klippte av det 3 cm – har axelpage, men då blev håret mer guldorange.

  igår kväll blekte jag det men resultatet blev platinasuperduperblont a la ”billigt fnask – ursäkta uttrycket. Tog i två omgångar av det anti-yellow-medel som medföljde, senast i morse med resultatet att jag är guldöd i hårbotten och nästan lite ton åt lilarosa i topparna. kan jag rädda detta med en toning så att jag får tillbaka en mer naturlig blond ton som den här på bilden nedan te:

  http://www.bubblebox.se/sv/artiklar/schwarzkopf-natural-and-easy-harfarg.html

  Tack på förhand!

  Klantskallen Maria

 88. Lola

  Hej! Jag tänkte färga mitt hår svart/mörkbrunt och jag undrar om jag behöver bleka mitt hår innan jag färgar det? (har ”mellanbrunt” hår, inte mörkbrunt och inte ljusbrunt). Tacksam för svar (:

 89. Rodia

  Hej! Jag har färgat håret blont men det har fått gula nyanser. Nu tänker jag att färga det orangt fast jag vill inte att jag får gula nyanser. Vilken märker är bra att prova på att färga hemma? Har ljus hudfärg men mina ögonbryn är mörka! Är det bra att färga dem också eller inte och hur? Tack på förhand!

 90. Sara

  Jag har tänkt att färga mitt hår lila men undrar om jag måste bleka det för jag har redan rätt ljust hår

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   En grej med blekningen är att man luckrar upp hårstråna så att den ”extrema” färgen lättare kan få fäste. Om du redan har ljust hår kan du köra en enklare blekning, kortare så att du bara får just den effekten och inte helt vitt hår.
   Lycka till!
   Mvh
   Hårupplysningen.se

 91. Eva-Lotta Norell

  Hej! Om jag skulle vilja tona håret först. Kan jag sen lägga slingor i det. T ex om jag tonar med toning från Loreal casting cream gloss. Kan jag då sen lägga slingor med Schwarzkopf Blonde. Eller blir det tokigt. Tänkte snåla till det o göra det själv innan sommaren o sen via frisör till hösten.

 92. Sahar

  Jag provade en gång loreals slingor highlight och det blev oranget jag har mörk brunt hår. Hur kan jag göra slingor hemma och undvika att det blir oranget, jag vill ha solkyssta slingor. Vilket märke rekommenderas?

 93. Sahar

  Jag vill göra solkyssta slingor utan att det blir oranget, hur gör jag och vilket märke är bäst? Jag har mörkbrunt hår och har gjort slingor själv tidigare en gång men det blev orange Aktigt vet ej varför

 94. Jag skulle vilja färga ombre i mitt hår. Jag har haft cendré tills för ca 2 år sedan då jag färgade håret rött. Nu har mitt hår gått tillbaka till sin naturliga färg, och jag är sugen på en ganska kall ombre. Min fråga är hur jag ska gå tillväga? Jag vill göra det enma just för prisets skull. Jag tänker mig ljusbrun där uppe och mörkblond där nere. Hur ska jag göra?

Lämna ett svar

nitton − femton =