råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Slingor i håret

Slingor är en typisk hårbehandling på salong, som kan åstadkomma en större förändring än man tror. Slingor går inte att jämföra med en vanlig helfärgning av håret.

Av slingfärgning får frisyren mer liv och lyster, medan en helfärg är mer drastisk och snarare förändrar hela ansiktets framtoning. Slingor hjälper till med att ge en fräschare uppsyn, skapa rörelse i frisyren och få en mer personlig look.

Genom att experimentera med olika nyanser kan man åstadkomma olika effekter, allt ifrån djupa skiftningar till ljusa beach blonde-imitationer. Beroende på vilken sorts slingor man önskar sig använder frisören olika tekniker.

Man kan ha en hätta med små hål i som man drar tunna slingor ut igenom och penslar på färg; detta ger ett väldigt naturligt resultat med jämnt fördelade skiftningar.

Man kan också använda sig av folie, vilket ger bredare och kraftigare slingor eller hela partier i en avvikande färg.

Fördelar med att slinga håret än att färga

Fördelar med att slinga sitt hår jämfört med att färga det helt, är bland annat att en färgning ger en tydligare utväxt. En naturlig följd av detta blir att man måste upprepa behandlingen tidigare – slingor brukar faktiskt hålla ungefär dubbelt så länge som en helfärgning.

Hur ofta man kan slinga sitt hår utan att det ser slitet ut beror dock lite på hur bra kondition håret är i från början. Har man tunt och fint hår bör man vänta åtminstone 8-10 veckor innan man gör om färgbehandlingen, men har man en tjockare hårkvalitet kan det räcka med 6-8 veckor.

Man ska inte heller glömma att varje hårslingning sliter på håret och gör det känsligare på sikt. Att slinga håret är också en bättre metod om man är gravid. Läs mer om detta under kapitlet om att färga håret.

7 Kommentarer

 1. Lylan

  Hej! Jag har ganska brunt hår och vill färga chokladbrunt, sen lägga in ljusbruna slingor. Måste jag bleka slingorna och sen ha i den ljusbruna? Jag vill helst undvika att få en orange ton i håret!
  Och kan jag använda vanlig färg till slingning?

  • HårUpplysningen

   Hej Lylan!
   Det hela beror till stor del på ditt hårs grundförutsättningar (färg och kvalitet). Det är dock mycket troligt att du får bleka slingorna något först, eftersom du inte kan färga ”ljust på mörkt”. Till din chokladbruna färgning ska du i teorin kunna använda vanlig hårfärg.
   Det bästa vore dock att rådfråga en frisör, som kan se till ditt hårs kondition och utifrån det ge dig hjälp.
   Lycka till!

 2. Alice

  Om man har brunt och blonda slingor och vill färga mörkare brunt hur ska man göra för att slingorna inte ska synas då? Kan jag göra så att jag först färgar mitt hår och sen efter en vecka med samma färg? , intensiv toning använder jag.

  • HårUpplysningen

   Hej Alice!
   Risken är att färgen blir annorlunda där slingorna ligger. Den kan förstärkas och ge ett ”randigt” utseende. Därför är det bättre att låta en utbildad frisör göra jobbet!
   Lycka till!

 3. Ida

  Hej jag har ganska tunt .ljust brunt hår och vill slingra det till ljusa slingor men jag vet inte vilka
  eller vilken färg jag ska ha och kan man ha 4 olika färger på slingorna ? :).

  • HårUpplysningen

   Hej Ida!
   Visst kan du ha olika nyanser på dina slingor! Det brukar bara ge ett ännu mer livfullt och glansigt resultat. Titta på färgkartorna bland hårfärgerna i butikshyllan, där kan du prova och se vilka nyanser du tror passar just dig. Något som är viktigt är dock att när det gäller blondering kan det vara svårt att veta exakt hur resultatet faller ut. Därför bör du överväga om du ska göra slingorna på salong, eller åtminstone ta hjälp av en noggrann kompis!
   Lycka till!

 4. Anonym

  Hej, jag har ganska mörkbrunt hår och jag skulle vilka göra det typ chokladbrunt eller ljusare till och med. Borde jag färga eller slinga håret? Med tanke på att det är ganska stor skillnad mellan min hårfärg och chokladbrunt tex.

Lämna ett svar

fem × 3 =