råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Permanenta håret

Permanent är en klassisk behandling som kan ge antingen ett lockigt eller ett rakt hår, med mycket varaktigt resultat. Det vanligaste är att permanenta håret för att få det lockigt – en trend som inte har försvunnit sedan dess storhetstid på 80-talet.

Du kan permanenta håret hemma, men det är rekommenderat att göra det hos frisör för bästa resultat. Frisörerna är proffs med både utbildning och erfarenhet bakom sig.

Vad kostar en permanent på salong?

Kostnaden varierar och kan ligga på allt emellan någon tusenlapp upp till tre-fyra tusen. Prisbilden är olika beroende på stad och vilken salong man går till.

Du ska alltid höra dig för om någon i ens närhet kan rekommendera en speciell frisör – det är trots yrkeskunnigheten inte alla som har tekniken för den perfekta permanenten. Det är inte heller alla frisyrer som passar för att permanenta håret, vilket en bra frisör bör ha koll på.

Kan man alltid permanenta sitt hår?

Håret kan vara för slitet och skadat för att klara av den påfrestning som behandlingen ändå innebär. Om man kan permanenta, vad man annars kan göra för att få håret i tillräckligt gott skick, samt hur man vill att lockarna så småningom ska se ut (stora, små, vågiga..?) – detta är viktiga frågor som ens frisör bör kunna ge en svar på.

Innan behandlingen påbörjas måste alltid hårets kvalitet kontrolleras och därefter anpassas styrkan på permanentvätskan. Permanentvätskan fungerar genom att tränga in i hårstrået och forma det till att se likadant ut som det gjorde under tiden det behandlades. Med andra ord är det vätskan som gör att man kan ändra på hårets naturliga form, och göra det lockigt eller rakt.

Rakpermanenta håret

Det finns de som drömmer om att få ett helt slätt och rakt hår och kämpar för det hemma med plattången. Att rakpermanenta håret kan dock slita något oerhört, eftersom man med största sannolikhet kommer att vilja platta håret snart igen ändå. Du kan till exempel ha sovit så att håret har vikt sig på ett konstigt sätt.

De höga temperaturer som plattången kommer upp i kan bli för mycket för håret, som redan har utsatts för stort slitage i och med rakpermanenten. Av denna anledning är det extra viktigt att utföra behandlingen på salong. Där betalar du för frisörens erfarenhet och kan minimera de skador som permanent kan orsaka i håret.

Permanenta håret hemma själv

Om du vill permanenta håret själv hemma går det att få tag på produkter online. Schwarzkopf skumpermanent (hempermanent) heter Poly Style och Poly Lock. Det var en populär produkt här i Sverige men tyvärr har den utgått ur sortimentet.

Ett kit för hemmapermanent innehåller permanentvätska (skum) och en fixeringsemulsion. Det medföljer också plasthandskar och toppapper. Båda dessa kit finns att köpa på nätet.

En permanentvätska som går att beställa är den från Joanna som heter Loki Naturia Perm Wave Liquid. Den ska kunna ge lockar och volym genom ingredienser från växtextrakt.

Joanna Loki Naturia permanentvätska

48 Kommentarer

 1. Elin

  Rekommenderar du någon bra frisör som är bra för lockig permanentering? Helst runt tusenlappen

  • HårUpplysningen

   Hej Elin!
   Vilken frisör du ska välja beror på många faktorer, inte minst geografisk placering! Mitt råd är att höra dig för i din stad, googla lite och sedan helt enkelt gå och prata med dina kandidater. Verkar de seriösa och erfarna kan du anförtro dem dina strån!

 2. lea

  Det finns en salong nära där jag bor och dom tar 300kr för att permanenta håret. Är det säkert att permanenta sitt hår där eller?

  • HårUpplysningen

   Hej Iea!
   Det kan absolut vara säkert, men det är svårt att uttala sig om utan att veta något om salongen i fråga. Gör lite research: googla och hör dig för bland vänner och bekanta, så hittar du säkerligen någon som varit kund där!
   Lycka till!

 3. Mikay

  Jag har aldrig färgat eller behandlat håret på något sätt. Jag har varit småallergisk när andra personer i samma rum färgat håret hemma, jag är också känslig för stark lukt på hårsalonger och jag har lite andra allergier. Avråder ni helt ifrån att jag permanentar mitt hår, finns det i så fall något kul mer än att klippa mig som jag kan göra?

  • HårUpplysningen

   Hej Mikay!
   Risken finns att du, genom att permanenta håret, får en kraftig allergisk reaktion. Det bästa i ditt fall vore att gå och prata med en professionell frisörsalong – hör efter vilka slags kemikalier de använder och se om du på något sätt kan få testa din reaktion mot dem. Kan du tänka dig att avstå finns det självklart andra roliga saker att hitta på – ett värmeverktyg som plattång/locktång/volumaster alternativt en ny håruppsättning (tänk på den senaste tidens donut-trend…) kan göra en nog så stor förändring!
   Lycka till!

 4. Caddie

  Hej!
  Jag har jag har krulligt hår jag skulle vilja permanenta mitt hår, är det bra att göra det blir det rakt då? för jag läste att några sa att deras hår var fortfarande krulligt/lockigt och de behövde fortfarande använda plattång.

  • HårUpplysningen

   Hej Caddie!
   Att permanenta håret är en väldigt stark och slitsam behandling för håret. Har du provat med vanlig plattång (och obligatorisk värmeskyddande produkt)? Om du bestämt dig för att du vill ha en mer hållbar åtgärd, gå och tala med din frisör om hur resultatet kommer att bli på just ditt hår.
   Lycka till!

 5. Frida

  Hejsan!
  Jag har funderat på att skaffa ”hollywood-lockar” genom permanent. Jag har färgat håret förut (inte på 2 år dock) och jag har aldrig varit alergisk mot något. Jag har lockat mitt hår med locktång men är oftast jättesvårt att få ett bra resultat eftersom det är rätt långt och behöver mycket spray för att få det att hålla sig.
  Tror du en permanent vore rätt lösning för mig eller skadar det håret så mycket det är bättre att försöka locka håret de gånger jag har tid?

  • HårUpplysningen

   Hej Frida!
   Permanent är helt klart en behandling som sliter avsevärt på håret. Kan du tänka dig att fortsätta arbeta med locktången de gånger du vill styla dig, så gör det. Du lär spara in pengarna i längden, eftersom själva permanentbehandlingen kostar ganska mycket och utgifterna för att reparera eventuella skador i framtiden kan skjuta i höjden. Samtidigt är det såklart en fråga om tid och önskat resultat, men med hänsyn till ditt hårs bästa bör du nog satsa på locktång och värmeskydd!
   Lycka till!

 6. Isabell

  Hej!

  Jag har tänkt plattpermanenta håret innan sommaren, och jag undrar hur resultatet kommer bli. Kommer håret bli spikrakt eller kommer det fortfarande bli lite vågigt?

  • HårUpplysningen

   Hej Isabell!
   Resultatet beror dels på ditt hårs ursprungliga skick, dels på behandlingens kvalitet. Har du afroaktiga lockar och kör på en halveffektiv behandling lär håret knappast bli spikrakt, men har du hyfsat medgörliga längder och går till en proffsig frisör finns det ingen anledning att du inte skulle bli nöjd.
   Tack för din fråga!

 7. IM

  Permanenta håret i Prishtina, Kosovo?
  Hej!
  Jag befinner mig i Prishtina, Kosovo, och skulle vilja permanenta håret lockigt här. Dock inte för smålockigt, jag vill inte ha ”tant-krull”. Mitt hår är ganska jämntlångt, obehandlat och når ca 15 cm nedanför axlarna. Jag har många hårstrån, men de är tunna, typiskt ”svenskt hår”.
  Min fråga är nu, tror ni jag vågar chansa och permanenta håret på en salong här? Hur kort tror ni håret blir efter permanenten, dvs hur mkt drar håret upp sig? Och hur länge brukar en lockig permanent hålla sig? Permanentade håret i början på 90-talet, när jag var 10 år, men det är ju en evighet sedan nu… Då minns jag inte att håret blev speciellt slitet.
  Vilken typ av produkter bör jag köpa till mitt hår om jag väljer att permantenta håret?
  Salongen jag funderar på, permanentar hår för 30 euro. Ska dock höra mig för på fler ställen… Men vill ha er åsikt också!
  Och en sak till, bör jag be om en uppklippning av håret i samband med att jag permanentar det?

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Tack för din fråga. Hur länge permanenten håller beror både på ditt hår, tekniken som använts, och hur stora lockar du valt att göra. Det håller vanligtvis längre ju mindre lockar du gör. För att ta hand om håret efteråt finns det specialanpassade produkter för permanentat hår, se till att göra det så ökar du hållbarheten på frisyren.
   Huruvida du vill ”lita på” frisörerna i din nya stad är en svår fråga att svara på. I princip är de säkert lika välutbildade och kunniga som frisörerna här i Sverige, vilket också innebär att de borde kunna ta hand om alla typer av hår. Detta kan ju dock (också precis som i Sverige) variera individuellt, det finns dåliga frisörer precis som det finns dåliga läkare. Du får lita på din magkänsla, och gärna personliga rekommendationer om den eller den salongen!
   Sist men inte minst, vill du klippa upp håret påverkar det ju frisyrens utseende. Vill du ha en klippning med lite etapper och ev mer volymkänsla, kan du absolut passa på att be om en uppklippning!
   Stort lycka till, hör gärna av dig sedan och berätta hur det gick!

 8. Pirjo Oinonen

  Min första permanent med små lockar var jag 11 år! Jag har platt och rakt hår som blir fort flottigt!

  • HårUpplysningen

   Hej! Om du ofta och under en lång tid permanentar håret finns det risk att detta orsakar ett stort slitage. Var därför extra noggrann med vårdande produkter som inpackningar och håroljor!
   Lycka till med omskötseln!

 9. Karin

  Hejhej, jag har ingen i min bekanskapskrets som har gjort en permanent men jag vill göra en, en lockpermanent med små lockar. Att googla är svårt, finnsdet någon sida som har tips på frisörer i stockholm?

  • HårUpplysningen

   Hej Karin!
   Ett bra tips är yelp.se – där finns både adresser och recensioner till bra frisörer i Stockholm. Hoppas att du hittar vad du söker där!

 10. Frida

  Hej!
  jag har funderat ett litet tag på att plattpermanenta mitt hår, men är lite misstänksam på slitaget… kommer det slita jättemycket på håret? För jag skulle gärna vilja testa på att ha helplatt hår utan att använda plattång… men om du skulle jämföra slitaget mellan permanent och plattång under ca. fyra månader, hur skulle skillnaderna bli? vilket är det man ska välja för minsta möjliga slitage? 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Frida!
   En klassisk rakpermanent sliter väldigt mycket på håret, så där är det förmodligen bättre att plattånga med rikliga mängder värmeskyddande produkt. Numera finns dock ett nytt alternativ till permanent: brazilian blowout! Det är en utslätande behandling som gör håret både blankt och rakt, på ett mer skonsamt sätt. Kostar ca 2000-3000 kr.
   Tack för din fråga!

   • Frida

    Tack för svaret, men tittade upp det med brazilian blowout och det funkar tydligen inte på virgin hår om du fattar vad jag menar? Finns det något fler alternativ?

    • HårUpplysningen

     Om brazilian blowout inte känns som rätt alternativ för dig är nog det bästa för hårets hälsa att fortsätta platta, och då som sagt vara noggrann med värmeskydd. Vill du bestämt ha en mer permanent lösning, gå till en frisör som kan göra en bedömning av just ditt hårs skick!
     Lycka till!

 11. Pirjo Oinonen

  Jag har så fult och platt rakt hår utan självfall och fett! Och tvätta håret 2 gånger i veckan! Jag önskar ett tjockare rakt hår med självfall och funderar på lockpermanenta håret snart! Då blir jag lycklig!

  • HårUpplysningen

   Hej Pirjo!
   Det kan absolut vara en tanke att lockpermanenta, även om du bör läsa på om behandlingen först. Tänk också på vad olika stylingprodukter kan ge – volymmousse, rootlifters och annat som får håret att se luftigare ut! Slingor eller en fördjupande toning kan också skänka liv och lyster åt frisyren. Och glöm inte att ofta är vi vår egen värsta kritiker – det finns helt säkert många i din omgivning som drömmer om ett rakt hår som ditt!
   Lycka till!

 12. Hej,
  Jag har rakpermanterat håret, och jag undrar när man kan börja platta håret igen, och locka det. För jag har märkt att det håret som växt ut efter att jag permanterat mitt hår ( håret som är närmast min hårbotten) är inte platt utan det är rätt så tjockt och lite lockigt, men resten är platt. Ifall jag börjar platta det och locka det kommer det att förstöra mitt hår, och ifall det gör det vad ska jag göra då? För att frisören jag gjorde det hos sa att jag inte fick platta det eller nått, men hur länge gäller det?

  Tacksammaför svar

  • HårUpplysningen

   Hej Patricia!
   En rakpermanent är en behandling som sliter mycket på håret, så det är viktigt att vårda det väl den första tiden. Om frisören sa att du skulle undvika plattången, så tycker jag att du bör göra så. Frisören visste ju nämligen vilket skick just ditt hår befann sig i, dvs hur starkt och tåligt det såg ut. Om du absolut vill platta så kan du ju prova försiktigt först, men då på ganska låg värme och med en generös mängd värmeskydd i!
   Lycka till!

 13. Josefin

  Hejsan!
  Jag gjorde en permanent som inte håller sig i lockarna och som blev extremt ojämn. Tror tyvärr frisören var lite för oerfaren. Efter att fixeringsvätskan appliceras ska det ju på en plast, vad är funktionen med den? Frisören la nämligen bara plasten uppepå huvudet och jag tror det kan ha påverkat slutresultatet. Vad tror du? Vänlig hälsning, Josefin!

  • HårUpplysningen

   Hej Josefin!
   Tack för din fråga. Plasten läggs på för att säkra vätskan, dvs göra så att den ger bästa möjliga effekt och inte rinner iväg. Jag tycker att du ska gå tillbaka till frisören och berätta att du inte är nöjd – det är din rätt som kund att få ett fullgott resultat! Ta gärna med dig någon som sällskap, om du är osäker.
   Lycka till!

 14. Hanna

  Hej. Jag funderar på att rakpermanenta mitt hår då jag är oerhört trött på att platta det varje dag.
  Jag har väldigt lockigt och tjockt hår och undrar därför om en permanent kommer att fungera? Har aldrig hört någon som gjort det innan tyvärr.
  En annan fråga – hur länge håller en permanent ungefär?
  Tacksam för svar!!:)

  • HårUpplysningen

   Hej Hanna!
   En rakpermanent sliter mycket på håret, och extra mycket på ett lockigt hår eftersom den där stöter på mer ”motstånd”. Visst kan behandlingen fungera, men ditt hår kanske inte blir så lyckligt av det! Har du funderat på att testa en brazilian blowout, som är en snällare variant av rakpermanenten? En sådan kur ger ett slätt och rakt hår, som håller i upp till 3 månader.
   Tack för din fråga!

 15. NM

  Hej,

  Jag funderar på att göra en permanent för att få lite volym i överhåret. Mitt hår är mellan sex och sju centimeter långt. Kan man permanenta ett så kort hår och i så fall kommer det att bli väldigt lockigt?

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Du bör kunna permanenta håret med din längd, men rådgör alltid med din frisör innan så att du är på det klara med hur det kommer att bli.
   Lycka till!

 16. Milou

  Jag vill permanenta håret med stora lockar. Jag har ganska tunt hår eller mittemellan tjockt och det räker ner till naveln. Och jag undrar vad en sådan lock permanent kostar?
  Och ska man färga håret innan isåfall hur långt innan?

 17. Hellen

  Hej,
  Har permanentat mitt hår lockigt rätt länge nu och funkat bra men senaste gången gick jag på ett annat ställe och hon använde skumgummispolar. Mitt redan tunna och mjuka hår blev ännu mjukare och dessutom en fet yta på håret efteråt dessutom tar det en evighet att få det torrt. Känns som jag fördärvat håret.
  Kommer mitt hår förbli såhär. Vilka permanent spolar rekommenderar du?
  På salongen jag brukar permanenta mig på använder de traditionella hårda spolarna.
  Tacksam för svar.

 18. Gunn Fors

  Jag har under ett antal år permanentat mitt hår krulligt ca en gång per år. Kryllorna har hållet medan håret har växt ut. De senaste två åren har emellertid permanenten inte alls hållet trots att samma permanent använts. Jag är65+. Kan håret ändras så mycket med åren. Jag har tunna mellanblonda hårstrån som når ett par centimeter nedanför öronen.

  • Anna

   Nu kommer ditt svar 2 år för sent. Jag har alltid permanentat mig. Jag vet att det beror på vilken sorts permanentvätska man använder vilken hållbarhet lockarna får. På mitt hår passar Wellas permanentvätska. De har olika styrkor, så det gäller att man verkligen får rätt. Det är nog också så att en del frisörer väljer en svagare vätska för att då kommer kunden tillbaka efter ca 3 månader.

 19. Emma

  Hej! funderar på om jag ska permanenta mitt hår lockigt, har du nått tips på vilken salong man ska välja som ligger i Göteborg? 🙂

 20. Amelia

  Hej! Tack för bra tips!!
  Två frågor
  – när behandlingen efter flera veckor börjar släppa, hur lång tid bör man vänta innan man gör en ny behandling?
  – om jag vill ha ett så hållbart resultat som möjligt, bör jag då också klippa håret lite kortare (då jag har rätt långt hår som växer snabbt) eller behålla längden och ev. bara klippa topparna? Samt är uppklippt bättre eller sämre?

  Tack

 21. Veronica

  Om jag flätar mitt hår för att sen hälla på permanentvätska, kommer det då att bli vågigt!?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Hej,
   ja, det funkar om man häller på ganska mycket vätska. Men, det är svårt att få till ett bra resultat. Dels är det svårt att få tag på allt hår från hårbotten i flätan och längst ner på flätan där du fäster snodden kommer också vätskan ha svårt att komma åt. Det är risk för att du får ett ganska ojämnt resultat.
   Mvh
   Hårupplysningen.se

 22. Belinda göransson

  Hej Jag har ett lockigt hår men de är mest bara luggen och underhåret som är lockigt o jag gillar inte de så jag brukar när jag duschat torka som de gör hos frisörer med borste o hårtork o då blir de rakt men så fort jag går ut när de är fuktigt eller nått sånt blir de lockigt. När jag va mindre hade jag jätte rakt hår. Finns de nått jag kan göra åt de?

 23. Alexis

  Hej jag undrar hur gammal man måste vara för att utföra nåt sådant i salong och hur långt håret måste vara minimum ungefär?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Det är nog lite olika på olika salonger, men generellt så görs det inte på barn då hårstråna är tunnare och mer känsliga. Dessutom är permanentvätskor ganska så starka grejjer så det är nog inte att rekommendera för barn.

   Hårupplysningen.se

 24. Sandra

  Hej, jag har naturligt lockigt hår men plattar mitt hår med plattång hemma varje dag men det blir lockigt igen efter bara någon timme av vind och vatten. Hjälper det att göra det permanent platt då? Och hur länge kommer det hålla?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Hej Sandra,
   att rakpermanenta sliter en del på håret. Men är det viktigt för dig så kan du prova det. Hur länge det håller är nog ytterst individuellt beroende på hårets kvalitet och hur du lever ditt liv på dagarna. En del tycker att Brazilian Blowout är det som är bäst för detta. Det ger dessutom tillskott av keratin till håret och stärker det. Läs mer om det här.

 25. Åsa

  Hej! Jag har haft permanentat hår i många omgångar. Nu säger min frisör att det kan vara riskabelt att permanenta pga mitt hår är ganska grått. Vet du om det finns vätska som biter på grått hår eller om jag bör avstå?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Gråa hårstrån är grövre och det är därför permanentvätskor och hårfärger har svårare att bita på såna hårstrån. Vet inte om det finns särskilda vätskor för permanent av grått hår.
   Mvh
   Hårupplysningen.se

Lämna ett svar

fem + 20 =