råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Stylingverktyg

Många gånger behöver stylingprodukterna kombineras med någon typ av värmeverktyg för att verkligen komma till sin rätt. För att framhäva ett naturligt självfall, fixa böljande glamourlockar eller få pli på ett ostyrigt rufs räcker inte alltid stylingprodukten till. Du kan få ut mer effekt av hårmousse, hårspray och geler om du har ett bra stylingverktyg.

Preppa håret innan du använder ditt stylingverktyg

Att använda ett stylingverktyg innebär ökat slitage på håret. Därför är det viktigt att preppa håret innan och se till att vårda det kontinuerligt. Risken är annars att du får ett trött och slitet hår, vilket är raka motsatsen mot vad du kanske vill ha. Här kommer några goda råd för prepping:

 • Krama ur vattnet ur håret istället för att torka det. Att torka håret genom att gnugga det med en handduk sliter oerhört på stråna och kan göra att de går av. Med lätt hand kan man kamma ut eventuella tovor, innan man påbörjar någon form av styling.
 • Ha alltid i en värmeskyddande produkt innan värmeredskap ska användas. Applicera den i hår som fortfarande är vått. Det finns både sprayer och olika hårkrämer som fördelas i längderna och lägger sig som en skyddande hinna över stråna.
 • Ta lite extra hand om ditt hår ifall du regelbundet utsätter det för slitage, som stylingprodukter och värmeverktyg trots allt innebär. Använd med jämna mellanrum (1-2 gånger i veckan) en bra hårinpackning som stärker och tillför fukt, så hålls håret i en god grundkondition.

Även om du vidtagit alla försiktighetsåtgärder kan håret slitas med tiden. En populär serie med produkter är Olaplex behandlingar för slitet hår. Det är en hårbehandling man kan få på salong eller köpa och göra själv hemma.

Olika verktyg för olika hårstyling

Stylingverktygen kan vara specialiserade på att utföra en viss typ av hårstyling, eller jobba dubbelt som till exempel både platt- och locktång.

Under respektive artikel länkad nedan beskriver vi några av de vanligaste hårstylingverktygen du kan köpa.

2 Kommentarer

 1. Gunilla

  Finns det värmeverktyg som plattång etc som man inte bör använda på fett hår? Varför?

  • HårUpplysningen

   Det finns inga specifika värmeverktyg som är kända för att skada just fett hår. Men däremot bör man vara försiktig, för har man fett hår tenderar man gärna att tvätta det lite för ofta. Detta kan slita på håret och göra att dess naturliga skyddande fetthinna försvinner – något som givetvis ökar känsligheten för värme. Så som alltid gäller det att vara noggrann med värmeskyddande produkter vid värmestyling!

Lämna ett svar

11 − 5 =