Hårupplysningen

råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Stylingverktyg

Vid ett salongsbesök ska man inte glömma att be frisören att tipsa om de bästa stylingprodukterna för ens hårtyp. På så vis vet man med säkerhet att man ger sitt hår de bästa grundförutsättningarna för att forma sig som man önskar.

För att framhäva ett naturligt självfall, fixa böljande glamourlockar eller få pli på ett ostyrigt rufs räcker det dock inte alltid med de mousser, sprayer och geler som säger sig göra jobbet. Många gånger behöver stylingprodukterna kombineras med någon typ av värmeverktyg för att verkligen komma till sin rätt.

Olika verktyg för olika hårstyling

Verktygen kan vara specialiserade på att utföra en viss typ av hårstyling, eller jobba dubbelt som till exempel både platt- och locktång. Oavsett vilket resultat man vill uppnå bör man försöka följa nedanstående goda råd:

 • Att torka håret genom att gnugga det med en handduk sliter oerhört på stråna och kan göra att de går av. Istället bör man försiktigt krama ur vattnet med en handduk och med lätt hand kamma ut eventuella tovor, innan man påbörjar någon form av styling.
 • Ha alltid i en värmeskyddande produkt innan värmeredskap ska användas – denna kan med fördel appliceras i hår som fortfarande är vått. Det finns både sprayer och olika krämer som fördelas i längderna och lägger sig som en skyddande hinna över stråna.
 • Ta hand om hår som regelbundet utsätts för det slitage som stylingprodukter och värmeverktyg trots allt innebär. Använd med jämna mellanrum (1-2 gånger i veckan) en bra inpackning som stärker och tillför fukt, så hålls håret i en god grundkondition.

Under respektive artikel länka nedan beskriver vi några av de vanligaste apparaterna att investera i om man vill få till sina drömmars svall:

2 Kommentarer

 1. Gunilla

  Finns det värmeverktyg som plattång etc som man inte bör använda på fett hår? Varför?

  • HårUpplysningen

   Det finns inga specifika värmeverktyg som är kända för att skada just fett hår. Men däremot bör man vara försiktig, för har man fett hår tenderar man gärna att tvätta det lite för ofta. Detta kan slita på håret och göra att dess naturliga skyddande fetthinna försvinner – något som givetvis ökar känsligheten för värme. Så som alltid gäller det att vara noggrann med värmeskyddande produkter vid värmestyling!

Leave a Reply

nio + sjutton =