råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Hårborstar

En vanlig hårborste gör mer än att bara reda ut tovor och hålla håret slätt. Genom det sätt man använder den på, från rot till topp, hjälper borsten till med att distribuera hårets naturliga oljor ifrån hårbotten ut över längderna. Det finns idag en uppsjö av olika slags borstar, som fungerar särskilt bra för vissa hårtyper och vissa frisyrer. Här beskriver vi några av dem:

 • Paddelborstar
  jämnar till och rätar ut ett rufsigt hår. Även lockiga och vågiga längder kan tämjas till att bli mer medgörliga. En paddelborste är oftast stor, platt och rektangulär till sin form.
 • Rundborstar
  hjälper till att forma håret vid föning. För detta ändamål finns de i olika storlekar, så att man ska kunna forma sin frisyr på det sätt man önskar. Ofta innehåller borstarna metall, vilket gör dem varma och bättre på att forma. Man ska dock inte glömma att använda en värmeskyddande produkt i håret innan man sätter igång.
 • Vadderade hårborstar
  har en skyddande effekt på stråna. Denna typ av borste passar bra för medellånga till långa hår, eftersom ju längre håret är desto större är risken att det bryts av.

Många har hört sin mamma eller mormor predika om ”hundra borsttag varje kväll”. Det kanske kan låta överdrivet, men faktum är att det ligger något i det gamla skönhetsknepet.

Eftersom borstningen fördelar ut oljor ifrån hårbotten, håller sig håret mer återfuktat och får en friskare uppsyn. Till skillnad från vad man kan tro har denna finish inte någonting att göra med fett hår, utan innebära bara en ökad glans som fås utan att ha använt några konstgjorda stylingprodukter.

För den som vill ge sitt hår den omvårdnad som borstandet innebär, samt eventuellt kunna forma håret vid föning, är det en god idé att investera i en rejäl och bra borste. Den ska inte bara utföra sina uppgifter och ligga bra i handen.

När man väljer en borste ska man också ta ställning till om man vill ha en av naturlig eller syntetisk borst. En hårborste av naturligt hår minskar nivån av statisk elektricitet i håret. En syntetisk variant är billigare, men kan å andra sidan göra att håret (i synnerhet om det är tunt) blir statiskt och står åt alla håll.

Bra hårborstar att köpa på nätet

Har du insett vilka goda effekter några enkla borsttag varje dag skulle kunna ha på ditt hår? Då har du förmodligen också insett vikten av att hitta en borste i rejäl och skonsam kvalitet, och som dessutom ska gå att använda vid föning. Här har vi samlat tips på några bra och effektiva borstar, som kan rekommenderas och som kan köpas direkt på nätet.

paddlebrushghd Paddle Brush

Denna generösa paddelborste hjälper dig att tämja och dämpa ditt rufsiga hår. För dig som har mellanlångt till långt hår passar detta redskap extra bra, då dess snälla naturmaterial minimerar risken för onödigt slitage.
Pris: 299 kr. Köp den här.

Butiker med bra sortiment av hårborstar

Eftersom en hårborste är ett så pass grundläggande hårvårdsverktyg, finns det ett väldigt stort utbud tillgängligt online. Kanske skulle du vilja överväga fler alternativ än de som listats ovan? I så fall finns här länkar till ett antal nätbutiker, som har gott om borstar i sitt sortiment (länkarna leder direkt till kategorierna för hårborstar):

 • Lyko.se – Här finns både kammar och borstar i en rad olika utföranden, såväl ifrån de kändare märkena som ifrån Lykos egna. Pris: från 19 kr.
 • NordicFeel – har många proffsiga borstar från bland annat Schwarzkopf och HH Simonsen. Pris: från 39 kr.

18 Kommentarer

 1. Hedvig

  Jag har ett jätteproblem. Jag har en gles och en tät hårborste som jag använder till mitt hår. Den glesa bevarar mina lockar när jag borstat håret med reder inte riktigt ut tovorna och det ser inte så välkammat ut. Den täta reder ut håret och ger det mer glans, men håret blir istället yvigare och lockarna försvinner. Hur löser jag detta problem? Tack på förhand!

  • HårUpplysningen

   Satsa på att preparera håret med en bra vårdande produkt, som verkar för att hålla samman dina lockar. Red först ut eventuella tovor, och kom ihåg att alltid börja nedifrån. Applicera sedan produkten, och voilà – när håret har torkat kan du använda din tätare borste utan att håret blir platt och enhetligt igen!

 2. Emma

  Hejsan! Det är en djungel av borstar där ute. Därför undrar jag om Ni kan ge mig tips på en bra borste som passar mitt hår? Jag fönar sällan håret så det behöver bara vara en borste som reder ut håret.

  Mitt hår: Jag har långt hår som blir väldigt trassligt och svårt att reda ut, särskilt i nacken och detta trots att jag använder balsam. Det blir lätt statiskt och ”flygigt”. Jag har fina hårstrån och det blir lätt fett av hårprodukter. Jag har använt en rundborste (inte den tjockaste varianten) men det känns inte som att det är rätt borste för mig, det är svårt att reda ut och ibland trasslar håret in sig i borsten.

 3. HårUpplysningen

  Hej Emma, och tack för din fråga!
  Problem med statiskt och flygigt hår är ingenting ovanligt, särskilt inte på våra breddgrader där luften ofta är torr och kall. Men misströsta inte – bara för att du bor i norr ska du inte behöva se ut som ett fågelbo i håret! Ett hett tips är BaByliss Ionic. Det är en ny sorts hårborste, som använder sig av negativa joner för att neutralisera elektriciteten och sluta hårytans fjäll. Detta dämpar friss och gör dessutom dina längder lättare att reda ut.
  Du hittar denna räddare i nöden på exempelvis http://www.lyko.se. Lycka till!

 4. birgitta

  Hej!
  Var får jag tag på en hårborste som heter cricket fast flow, helst en svensk nätsida.

  • HårUpplysningen

   Hej Birgitta!
   Denna borstmodell hittar du lättast på större sidor som Amazon och eBay – då dessutom till fördelaktiga priser!
   Lycka till!

 5. Alexander

  Jag undrar om den här tangle teezer borsten är nå bra? Och sen undrar jag om hårborstar kan slita på håret?

  • HårUpplysningen

   Hej Alexander!
   Många gillar tangle teezers eftersom de på ett smidigt sätt reder ut tovor i håret, utan att åstadkomma onödig skada eller smärta. Hårborstar kan absolut slita på håret, om den är dåligt utformad eller används med fel borstteknik. Det lönar sig med andra ord att göra lite research för att hitta rätt modell innan du slår till!
   Lycka till!

 6. Annelie

  Hej, har en dotter med extremt tjockt hår och har problem med vilken hårborste vi ska använda. Idag har vi paddelborste men den tränger inte igenom håret utan borstar bara ”utanpå”. Om man samlar allt hår till en tofs så är det problem att vira snodden två varv runt håret. Så jag tar gärna tips på om det finns snoddar som är anpassade. Tack på förhand. Annelie

  • HårUpplysningen

   Hej Annelie!
   Ett hett tips är att gå till närmsta Kicks – de har både borstar och snoddar i många olika modeller. En del snoddar är extra elastiska, och med så tjockt hår kan en i plast (utan metallbit) dessutom vara att rekommendera! I värsta fall kan du prova att sy egna, av elastiskt snöre med ett fint band omkring.
   Lycka till!

 7. Daniella

  Hallå!
  Jag undrar bara vad en vadderad hårborste är och hur de ser ut, samt var man kan hitta dem. Jag har aldrig hört talas om dem förut och de såg inte så annorlunda ut från ”vanliga” borstar när jag googlade.
  Tack på förhand!

  • HårUpplysningen

   Hej Daniella!
   En vadderad hårborste är en sk ”kuddborste”
   De är ofta av hög kvalitet och snälla mot håret, så det kan absolut vara värt att prova om du är nyfiken!
   Tack för frågan!

 8. Anna

  Hej! Jag har i dag funnit löss i mina barns hår. Jag har använt lusmedel på dem. Min fråga. Skall jag slänga alla borstar nu eller hur gör man rent dem bäst?

  • HårUpplysningen

   Hej Anna!
   Ett bra tips för att bli av med ev löss i hårborstar och kammar är att lägga dessa i frysen!
   Tack för din fråga.

 9. Ewa

  Panik!
  Har extremt tunnt hår o tappar fortfarande en hel del. Psykiskt mkt jobbigt. Äter kostpreparat o använder Nioxin serien. Men, vilken typ av borste skall jag köpa! Fönar inte håret, har som tur är mkt självfall o lockar. Mvh

  • HårUpplysningen

   Hej Ewa!
   Unna dig en bra hårborste av salongskvalitet – den allra mest omskrivna är den från Mason Pearson. Tänk på hur du borstar, så att du börjar nedifrån med att reda ut eventuella tovor i topparna. Glöm inte heller vårdande oljor och inpackningar som stärker dina lockar!
   Lycka till!

 10. Annika

  Hej jag undrar hårborstarna med svinborst är dom bra? Jag visste inte att de hade betydelse för vilken borste man använder hittade någon hemsida som heter jordklok som verkar ha naturliga produkter.

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Hej,
   det som gör borstar med naturhår (som t.ex. svinborst) bra är att de stimulerar hårbotten att producera smörjande talg. Det gör att håret kommer att se mer friskt och naturligt ut. Därför använder så många svinborstar.
   Mvh
   Hårupplysningen.se

Lämna ett svar

nitton − 8 =