råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Hårfön

En hårfön är något som finns i de allra flesta hushåll. Kvaliteten varierar, och priserna med den. Man kan få betala allt ifrån någon hundralapp upp emot närmare 2 000 kr. Det finns allt ifrån små behändiga resetorkar till högteknologiska proffsiga hårtorkar med mängder av funktioner.

Torkar håret med hårfön

Med en hårfön kan man både torka och styla håret.

En hårföns främsta funktion är att göra håret torrt snabbare än om det hade fått självtorka. Det på ett så skonsamt sätt som möjligt. Håret ska varken torka ut eller bli sprött och tovigt. Luften får heller inte bli för varm då det kan utgöra risk för brännskador i hårbotten.

Andra viktiga egenskaper en bra hårfön bör ha är en lång sladd, enkel utformning, behaglig design samt att den inte är för högljudd. De flesta modeller har kalluftsläge, vilket sliter mindre på håret men å andra sidan kräver mer tid.

Fönmunstycke och diffuser

Till hårfönen brukar det följa med ett fönmunstycke och en diffuser. Munstycket använder man för att kunna koncentrera det varma luftflödet vid torkning och styling, och får därför gärna vara smalt till sin form.

Diffusern är till för att få volym på håret och framhäva naturliga lockar. En del hårfönar har dessutom en joniserande effekt, som hjälper till att motverka statiskt hår.

Hur många extra finesser och funktioner man vill ha utöver själva torkningen är dock något individuellt. Kanske vill man att fönen ska kunna forma hela ens frisyr och tillföra volym, eller så nöjer man sig bara med att slippa gå ut med blött hår.

Köpa en bra hårfön eller hårtork på nätet

Med tanke på utbudet av olika hårföner som finns att köpa så ger vi här några tips på bra, populära hårföner man kan köpa direkt på nätet.

Om de utvalda hårfönerna ovan inte riktigt är vad du letar efter kan du hitta fler olika typer av hårföner hos dessa nätbutiker (länkarna leder till kategorin om hårfönar på respektive sida):

4 Kommentarer

 1. Malin

  Är det bra att föna håret om man har väldigt torrt hår, eller är det skonsammare om det får självtorka?

  • HårUpplysningen

   Det är förstås aldrig ”bra” för håret att utsätta det för de höga temperaturer som en föning innebär. Självtorkning är med andra ord alltid att föredra. Men med dagens välutvecklade värmeskyddsprodukter kan man så gott som minimera slitaget vid föning. Med andra ord, snålar du inte med värmeskyddet kan du föna utan att totalt riskera ditt hårs hälsa.

 2. klara

  PÅ de flesta hårföner står det xxxW (t.ex. 2200W/2000W etc) Vad innebär det och vad gör det för skillnad?

  • HårUpplysningen

   Hej Klara!
   W:et anger hur stor effekt hårtorken har, dvs hur fort och bra den gör sitt jobb. Vill du ha en fön i stil med frisörsalongernas varianter ska du satsa på en uppåt 2000W, den torkar då effektivt på kort tid.
   Tack för din fråga!

Lämna ett svar

sex − fem =