råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Plattång

Idag använder var och varannan tjej plattång: för många är det en grundförutsättning för en lyckad styling som de inte vill vara utan. Plattänger är praktiska på så vis att man, förutom att göra håret slätt och rakt, även kan använda dem till att forma vackra lockar. Det är också ett stylingverktyg som inte är speciellt skrymmande utan smidigt att ta med sig på resor.

Plattång till håret
Men en plattång kan man styla håret på flera olika sätt.

En plattång är ett stylingverktyg som är effektivt också på de mest lockiga hår, även om det sliter ganska mycket på stråna. Tången utgörs av två plana plattor fästa med varandra, ihop med ett handtag som underlättar själva stylingprocessen. Skänklarna kan bestå av antingen metall eller keramik, där keramik är att föredra.

Dyr eller billig plattång?

Huruvida man ska köpa en dyr eller billig plattång beror bland annat på hur ofta man har tänkt sig att använda den, och (krasst nog) hur rädd man är om sitt hår. Betalar man lite mer får man en produkt som går fort att värma upp, är smidig och snabb att behandla med samt är skonsam mot håret.

Som med alla andra värmeredskap gäller dock att håret måste prepareras med ett värmeskyddande medel – ett sådant motverkar även friss och gör att den färdiga frisyren håller längre. När man sedan börjar styla med plattången ska man inte hålla den stilla utan dra uppifrån och ned, från rot till topp. Passéerna bör vara cirka 3 centimeter breda, och tången ska dras nedåt under 3-4 sekunder beroende på hårets längd.

Resultatet syns omedelbart och är ett glansigt, rakt hår som egentligen inte kräver någon ytterligare form av styling. En spray eller ett serum som motverkar friss kan dock vara en god idé, om man har en hårtyp med tendens att krulla till sig så fort det finns minsta fuktighet i luften.

Plattänger till annat än att platta håret

Vill man kan man faktiskt använda sin plattång till fler saker än att bara platta håret: genom att böja håret som i en utåtbuktande halvcirkel medan man plattar skapar man en slående volym.

Vill man ha böljande vågor, snarare än de definierade lockar en locktång ger, kan plattången också vara till hjälp. Då placerar man den nära hårbotten och snurrar den snabbt medan håret glider mellan tångens plattor. Vridrörelsen ska riktas uppåt för fina lockar. Spraya därefter över hela håret och fingerkamma ut kvarblivna sektioner.

Denna teknik kan vara lite knepig till en början, men på nätet finns mängder av beskrivningar i både bild- och videoform att ta hjälp av. Vill man att ens plattång ska agera multifunktionellt gör man bäst i att köpa en smal modell, men har man ett riktigt långt hår bör man satsa på en bredare.

Tips när du ska köpa plattång på nätet

Om du inte vet exakt vilken plattång du ska välja kan du börja med att titta på dessa rekommenderade plattänger.

ghd Gold Classic Styler

Detta är den perfekta plattången för dig som ställer krav på designen, utan att för den sakens skull behöva kompromissa med kvaliteten. Tången har ett glammigt yttre, samtidigt som den lätt och effektivt stylar ditt hår enligt dina önskemål. Lockigt, rakt – du bestämmer! Antistatisk glans och minimal risk för att håret ska fastna utlovas. Köp den här.

Här kan du köpa din plattång på nätet

 • Lyko.se – Hos Lyko hittar du plattänger av en rad kända märken: GA. MA, BaByliss, ghd, OBH Nordica… Ofta finns dessutom bra och prisvärda erbjudanden. Pris: från 149 kr.

9 Kommentarer

 1. Vilma

  Jag skulle vilja ha ett tips på bra värmeskyddande medel. Hur bra det är, har det också att göra med hur mycket man betalar?

  • HårUpplysningen

   Att skydda håret från den värme det utsätts för vid styling är bland de största tjänster du kan göra dig själv. Slitaget minimeras och du behöver inte klippa dig lika ofta. Ett värmeskydd kan vara i form av en crème, en spray, ett serum, en olja – möjligheterna är oändliga! Ett prisbelönat sådant är Lernberger Stafsing Blow Dry Volumizing & Thickening. Det passar för alla hårtyper. Priset är givetvis lite vägledande i förhållande till kvaliteten, men avgör absolut inte allt. Det finns mängder av bra värmeskydd i budgetklass.

 2. Erik Johansson

  Vilken av dessa tycker ni är bäst?

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Vilken som är ”bäst” går inte riktigt att uttala sig om – allt beror på användarens önskemål och personliga smak! Dock kan man säga att GA.MA ofta brukar räknas till elitnamnen inom stylingverktyg.
   Tack för din fråga!

 3. Nathalie

  Hej! Jag har typ ”vågigt” eller ”krulligt” hår, lite svårt att förklara. men i alla fall så undrar jag vilken plattång som är bra för mig som inte skadar mitt hår så mycket och gör att de platta håret håller en längre tid 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Nathalie!
   Den bästa sortens plattång är den som har plattor med keramisk beläggning. Detta orsakar mindre slitage än en traditionell plattång gör. Minst lika viktigt är det att skydda håret med en värmeskyddande produkt innan du börjar platta. Utan en sådan spelar det knappast någon roll vilken typ av plattång du använder.
   Lycka till!

 4. Madeleine Johansson

  Hej! Jag har permanentat mitt hår så att det är krylligt. Men jag har haft det så länge så att håret där uppe är platt och det där nere är krylligt. Därför försöker jag platta det med en plattång men hur länge jag än håller på så blir det inte platt. Mitt eget hår som jag är född med är spikrakt så att det kan inte vara problemet. Har du något förslag?

 5. Tessa

  Hej.
  Har en plattång med titaniumplattor och undrar om det är lika skonsamt som keramiska. vad är skillnaden?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Hej, titaniumplattor värms upp snabbare än de keramiska och har en jämnare värmefördelning. De är mer vanliga på salonger än för hemmabruk och är något dyrare att köpa. Angående vilken som är skonsammast är de ganska likvärdiga. Man ska vara medveten om att alla verktyg som innebär upphettning sliter på håret. Fördelen med ett verktyg som har jämn värme och inte så kallade hot spots är att det går fortare att fixa håret och därför minskar slitaget. Det är i alla fall så man resonerar.
   Sammanfattningsvis kan man väl säga att du behöver inte köpa en keramisk för att ersätta din titanium. Du har en minst lika bra plattång redan, kanske till och med bättre.
   Mvh
   Hårupplysningen

Lämna ett svar

18 − elva =