råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Hårinpackning

För att ta hand lite extra om sitt hår kan man i samband med tvätt ta till en hårinpackning. Det finns inpackningar för alla möjliga olika sorters hårkvaliteter: skadat hår, torrt hår, flygigt hår, med mera.

Har man behandlat sitt hår med olika kemikalier, som till exempel blekningar eller permanenter, är det av ännu större vikt att använda hårinpackning. Sådana kemiska behandlingar sliter nämligen enormt mycket på håret.

Slitage kan emellertid uppstå ändå, av andra anledningar. Väder och vind gör sitt till, inte minst i stadsmiljö där luften är väldigt förorenad – men även värmeverktyg och stylingprodukter försämrar hårets skick genom att torka ut det.

Åldern på håret är också avgörande för dess kvalitet, för när man blir äldre minskar hårets förmåga att hålla ihop sina fjällskikt. Då kommer en vårdande inpackning väl till pass.

Leave in och krämer

Hårinpackning finns normalt i två olika varianter; som leave in eller som kräm. En leave in-hårinpackning ska som namnet antyder inte sköljas ur. Istället får den ligga kvar och verka i det nytvättade håret till dess att det är dags för nästa tvätt.

En inpackning i krämform tar man i efter schamponering, och sköljer ur efter den tid som förpackningen anger. Därefter behandlar man med balsam för ett optimalt resultat.

För att boosta själva hårinpackningens effektivitet ska håret inte vara dyblött utan lite lätt torkat när man applicerar produkten. Man ska inte bara lägga inpackningen på ytan av håret, utan massera in den ordentligt i hela håret.

Köpa hårinpackning på nätet

Det finns förstås ett enormt utbud av hårinpackningar på nätet som du kan beställa hem. Vi har såklart inte hunnit gå igenom och testa allt utan hänvisar direkt vidare till utvalda nätbutiker.

Ett tips är att där läsa recensioner som andra kunder har skrivit om produkterna.

Värme gör att hårinpackningen blir mer effektiv

Under tiden den får sitta i kan man också vira in håret i en varm handduk, eftersom värmen ökar på ämnenas effekt. Ett hett tips är att sitta i en bastu med hårinpackning – där kommer produkten verkligen till sin rätt.

Eftersom värme gör att hårinpackningen får bättre villkor att arbeta under, kan man på sommaren låta sin produkt sitta i över dagen. Blöt håret på morgonen, ta i inpackningen och skölj inte ur den förrän på kvällen.

Då har håret fått en kur av intensiv vård, något som är extra välbehövligt vid denna tid på året då det lätt slits av salta bad med mera.

Tips på gör det själv-hårinpackning

Hårinpackningar finns både som budgetvarianter och dyra salongsmärken, samt hela spektrat av prisklasser däremellan. Generellt sett kostar de dock ofta lite mer än schampo och balsam från samma fabrikant.

Har man ont om pengar kan man som tur är göra sin egen hårinpackning, med nyttiga och vårdande ingredienser från ens eget skafferi. Här följer tre recept på hemmagjorda kurer, enligt principen ”själv är bäste dräng”.

Inpackning för livlöst hår

Tidsåtgång: 23 minuter.

Hårinpackning med ägg och olivolja för livlöst hår. Ger en garanterad vitaminkick!

 1. Blanda ägg och olivolja

  Knäck 3 ägg och blanda äggulorna med 2 matskedar olivolja + eventuell aromatisk olja för doftens skull.

 2. Massera in blandningen i håret

  Se till att massera och fördela ut äggblandningen i hela håret och ner till hårbotten.

 3. Vänta 20 minuter

  Låt allt vara i 20 minuter så det kan sugas av håret och hårbottnen.

 4. Skölj ur och tvätta håret

  Skölj ur håret med varmt vatten och tvätta sedan som vanligt för att bli av med överskottsfettet.

Fett hår

En kur för att få en renad och mer balanserad hårbotten samt ett mindre fett hår:

 1. Blanda 1 matsked äppelcidervinäger med 2 deciliter vatten och ½ tesked salt.
 2. Fördela vätskan över hela håret och i hårbotten
 3. Låt verka i en timme.
 4. Använd sedan kallt vatten för att grundligt skölja håret rent.

Torrt hår

Denna kur är rena hälsokosten för håret med massvis av nyttiga fetter:

 1. Värm 2 matskedar olivolja till fingervärme
 2. Rör ned en halv mosad avokado med 1 matsked majonäs.
 3. Smörj in blandningen i nytvättat, halvtorkat hår
 4. Låt verka i cirka 20 minuter.
 5. Skölj sedan ur och avsluta med schampo.

8 Kommentarer

 1. Linnea

  Håller topparna sig fräscha längre om jag använder hårinpackning? Kan jag toppa mitt långa hår mer sällan då? Just nu blir det kanske var 3:e-4:e månad?

  • HårUpplysningen

   Hela hårets kondition förbättras om du regelbundet använder en inpackning, ja. Framför allt om du väljer en med ”strenghtening” eller ”nourishing” effekt. Dock bör du ändå följa rekommendationerna på att toppa ungefär var 8:e vecka – då hålls håret i optimal form!

 2. Sofia

  Hej! Jag sköter jag inte om mitt hår på något sätt förutom att jag shampar och tar balsam men funderar på att köpa hårinpackning och hårserum som inte är allt för dyrt. Jag har hyfsad kvalitet på mitt hår (pyttelite vågigt, men mest rakt) Jag har inte något speciellt problem med håret att det t.ex blir torrt/platt, att det är frissigt, yvigt eller slitet osv. Dock så får jag ibland lite mjäll och jag tränar jag nästan varje dag och tvättar det ofta tyvärr, det kan göra att det blir fett ganska fort…
  Vad rekommenderar ni för serum och inpackning som jag kan använda?

  • HårUpplysningen

   Hej Sofia!
   Det låter som att du kan ha en lite fet och tilltäppt hårbotten, vilket gör att en rengörande och balanserande hårkur skulle göra dig gott! Dessa är ofta något tunnare, ev i form av en klar vätska, och appliceras närmast rötterna. Försök också att tvätta håret mer sällan – kanske kan du nöja dig med torrschampo då och då? För att inte längderna ska bli uttorkade kan du applicera en lättare hårolja över topparna. Se bara till att denna inte hamnar i hårbotten, som du ju vill ska få andas så mycket som möjligt!
   Lycka till!

 3. Micaela

  Hej! Jag färgar håret med jämna mellanrum, och jag känner att det verkligen sliter på håret. Jag använder shampoo för färgat hår, men inget mer. Vilka hår inpackningar är bra för slitet färgat hår? Mina toppar blir väldigt frissiga

  • HårUpplysningen

   Hej Micaela!
   Jättebra att du ska börja med inpackningar! Även balsam är ett bra komplement, men bara inpackning kan ibland duga. Leta efter lite ”tyngre” varianter, med tex sheasmör eller olja i. L’Oréal och Schwarzkopf bla har bra budgetvarianter!
   Lycka till!

 4. Sandra

  hej!
  jag har extremt skadat hår. Jag har axellångt hår. Det är lockigt men jag platta håret. Extremt slitet. Har nästan provat alla produkter på salongen. Inget hjälper. klipper lite då och då men vågar inte göra det allt för ofta då håret slutat att växa.
  Vad ska jag göra ?? har hört om olaplex hemmabehandling. skulle det funka ?? vad för produkter ska jag använda ??

 5. Agnes Kollman

  Hej,
  Jag har självlockigt hår, färgat pga. för mycket gråa strån. Önskar tips på hemgjord inpackning som inte tar bort färgningen! Prövat olivolja+avokado+honung
  men den tog bort en hel del färg.
  Använde Angel II Provence Range Rose for curly hair
  allt.
  macadamia ultra rich moisture shampo.

  Även andra shampo/balsam som har samma egenskaper med bättre doft!

  Tacksam för svar

  Med vänlig hälsning
  Agnes
  Tacksam för svar

Lämna ett svar

fem + sexton =