råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Torrt hår

Ett torrt hår är skört och slits lättare än andra. Ofta är även hårbotten torr och kliande. Orsaken till torrt hår är ofta en lite för flitig schamponering, men även permanenter, färgningar och andra behandlingar som verkar uttorkande.

kammar ett torrt hår

Vad man behöver göra är att tillföra håret fett och fukt. Leta efter ingredienser som olivolja och avokado – de innehåller massor av nyttiga ämnen för håret. Hårolja är ett ypperligt alternativ som skyddar torra längder och känsliga toppar.

Med hjälp av olika inpackningar kan man skjutsa på hårets återuppbyggnad. Särskilt leave in-kurer är att rekommendera till det torra håret, då dessa verkar under längre tid och därmed gör större nytta.

Man ska också tänka på att undvika onödigt slitage, genom att exempelvis använda värmeskyddande produkter när man plattar eller lockar sitt hår.

Produkter som hjälper mot torrt hår

Nedan följer ett urval av populära storsäljande produkter som hjälper mot torrt hår.

torrt hårLanza Moisturizing Shampoo & Detangler

Lanza Moisturizing Shampo är ett fuktighetsberikat schampoo som är utvecklat för att milt rengöra och återfukta torrt hårt. Det fungerar speciellt mot färgat och permanentat hår.
Pris: 299 kr. Köp de här.

hårolja mot torrt hårArganolja (hårolja)

Denna hårolja är urvunnet ur arganträdet och lite av en mirakelolja. Oljan tränger in i hårets kärna där den reparerar och stärker håret. Utöver torrt hår passar den även för skadat och frissigt hår.
Pris: 219 kr. Köp oljan här.

joico k pak hydratorJoico K-Pak Hydrator

Intensivt återfuktande behandling som tillför fukt till extra torrt, överprocessat hår och som lämnar håret mjukt och lent igen.
Pris: 419 kr. Köp det här.

Fler produkter mot torrt hår

Här kan du hitta fler typer av produkter mot torrt hår:

6 Kommentarer

 1. torris

  DUm fråga kanske men hur använder jag håroljan? Alltså ska den i hela håret eller bara där uppe där det är frissigt? :-O

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HårUpplysningen

   Torris: För att bäst dra nytta av håroljans alla fördelar gäller principen ”less is more”. Tar man för mycket blir håret gärna tungt och kan få ett smutsigt utseende. Ta istället bara några droppar olja i handflatan, stryk dina händer mot varandra och för dem till sist över håret.

   När du gör det ska du undvika att vidröra din hårbotten, eftersom det är den som är boven i dramat när det gäller fett hår. Stryk istället oljan över längderna och framför allt på topparna, då dessa ofta är spröda och kluvna och behöver extra vård.

   Om ditt hår gärna blir statiskt brukar detta kunna hjälpa mot frissigheten – applicera några droppar hårolja över din färdiga frisyr så håller sig stråna snällt på sin plats.

 2. elin

  HUr vet jag om jag använder för mycket schampo? Vad är normalt?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HårUpplysningen

   Elin, schampo är en drygare produkt än vad man kanske kan tro. En liten klick i handen och mycket vatten i håret brukar räcka alldeles utmärkt. Om det är svårt att hotta rätt mängd så ska det vara så mycket att det löddrar, men inte mer. Men det är förstås inte hela världen om det blir lite mycket schampo, det enda är ju att det tar slut fortare och kostar mer.

 3. donia

  Hej jag har alltid undrat hur balsam ska vara i håret allså hur känns de när man har lagt balsam i håret sen tvätta bort de ska de vara ¨oljigt¨ efter man har tvättat bort de

  MVH en tjej 14 år ålden

  • HårUpplysningen

   Hej Donia!
   Håret ska inte kännas oljigt och tungt efter balsam, i så fall har man tagit för mycket. Balsam är till för att göra det glansigt och lätt, genom att sluta hårets fjällskikt. Ta en klick av en femkronas storlek ungefär, det brukar vara lagom, och var noga när du sköljer ur det!
   Lycka till!

Lämna ett svar

femton + 11 =