råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Skydda håret i solen

Efter ett antal kampanjer om hur viktigt det är med solskydd vet de flesta vid det här laget att man bör smörja in sin hud när solen tittar fram. Men hur är det med håret? Att även det behöver extra skydd och omtanke sommartid är det inte lika många som är medvetna om. Solens sköna sken är ju en förrädisk vän – dess innehåll av UV-strålning är skadligt för både hud och hår.

sol hår

Både UVA och UVB kan skada hårstrånas skyddande fjällskikt och inre struktur. Detta kan ge tunt och torrt hår av svagare kvalitet, blekning av såväl en naturlig som en färgad hårnyans, brist på det uppbyggande proteinet keratin, trassliga och kluvna toppar, med mera. Det är inte bara själva hårstråna som behöver skyddas emot solen – även den känsliga hårbottnen tar skada av UV-strålningen.

Förbered håret inför sommaren

Innan sommaren kommer bör man förbereda sitt hår på vissa sätt, för att ge stråna så goda förutsättningar som möjligt till att ta sig oskadda igenom årstiden. Ett välvårdat hår har nämligen bättre utgångsläge för att stå emot påfrestningar i form av sol, saltvatten och vind. Därför ska man se till att få sina toppar klippta strax innan semestern.

Man bör även investera i en bra hårinpackning, som kommer att vara frisyrens bästa vän under de kommande månaderna. En inpackning tillför håret fukt och skyddar dess struktur både innan, under och efter vistelsen på stranden. Man kan med fördel ta i produkten på morgonen och inte skölja ur den förrän till kvällen när man kommer hem. På så vis skyddar den håret under hela dagen, samtidigt som dess verksamma ingredienser får en extra skjuts av värmen i luften.

Är man särskilt mån om sitt hår bör man välja speciella styling- och vårdprodukter under den soliga hälften av året. Allt eftersom folks medvetenhet har ökat har marknaden lanserat den ena skyddande produkten efter den andra. Man hittar bland annat schampo, hårspray och balsam med inbyggt UV-filter, i alla möjliga prisklasser.

Vilken sort man väljer är en smaksak, men man bör tänka på att de hårvårdsprodukter som får ligga kvar i håret i regel skyddar bättre än de som sköljs ur. UV-ljuset formligen drar fukt ur håret, vilket gör dem torra och spröda. Detta förhindras som tur är av de skyddande hårprodukterna, så med dem får man strån som håller sig mjuka och fina längre.

Solskydd för håret

För att skyddet ska ha optimal effekt bör man applicera det på nytt flera gånger under dagen – framför allt om man solar och badar. Glöm inte heller att produkterna trots hårtvätt gärna ligger kvar i håret, vilket gör det nödvändigt att någon gång per vecka ersätta det vanliga schampot med en detox-variant.

Det allra bästa solskyddet ger dock en solhatt eller en sjal, då dessa även täcker hårbottnen. Lyckligtvis är fullgott skydd och mode inte längre en omöjlig ekvation – scarves och hattar finns idag i massor av trendiga utföranden. Utöver ovan nämnda produkter och accessoarer ska man tänka på att undvika både hårspännen av metall och hårstyling med högt innehåll av alkohol eller peroxid. Detta för att minimera risken för olyckliga reaktioner med solen.

Att skölja håret rent från klor och saltvatten efter varje bad är en enkel åtgärd för att slippa onödigt trassel och slitage. Men skulle man slarva, och därmed utsätta sina strån för alltför stora påfrestningar på en gång, får man sätta igång med ”operation reparation”.

Ett hår som skadats av väder och vind behöver noggrann omvårdnad för att återfå sin forna glans. En stärkande, närande hårkur ger välbehövlig fukt och en god grund att stå på, men är skadorna stora räcker det sällan. Då är ett besök hos frisören det enda rätta. Så långt ska det dock inte behöva gå, om man bara följer solskyddets vett och etikett:

 • Utgå från ett välskött hår
 • Skölj det efter salta bad och efter bad i klor
 • Skydda det med inpackningar, specialanpassade produkter och huvudbonad.

Produkter som skyddar ditt hår mot solen

Det finns alltså produkter som skyddar håret mot solen. Här är tips på rekommenderade produkter som hjälper ditt hår att stå emot solens skadliga UV-strålar.

solskyddande schampoL’Oreal Sublime Solskyddande schampo

Detta schampo skyddar håret mot solen och återfuktar solskadat hår. Formulan rengör även håret från havsvatten och klor. Ett perfekt, och populärt, sommarschampo med andra ord.
Pris: 149 kr. Köp det här.

solskyddande intensivkurL’Oreal Sublime Solskyddande intensivkur

Denna intensivkur är från samma populära serie från L’Oreals solskyddande hårprodukter. Intensivkuren skyddar och återfuktar håret på djupet. Pris: 178 kr. Köp den här.

Fler hårvårdsprodukter med solskydd

 • Lyko solskydd  – produktkategori över produkter som skyddar mot solen

2 Kommentarer

 1. Camilla

  Mina toppar slits mycket av sol. Blir det värre om jag inte klipper topparna innan solsemestern, klarar sig nytoppat hår bättre i solen?

  • HårUpplysningen

   Att klippa topparna innan semestern är ett hett (!) tips. Då är håret i en bättre grundkondition, och står bättre emot det slitage som solens strålar innebär. Det betyder givetvis inte att håret inte kommer att slitas, men slitaget blir mindre än om topparna varit risiga redan ifrån början!

Lämna ett svar

arton − åtta =