råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Mjäll

Mjäll (pityriasis capitis) är en väldigt vanlig åkomma, som inte smittar och inte heller beror på dålig hygien. Orsaken till de vita fjällen är inte helt klarlagd, men det kan bero på en slags jästsvamp (Malassezia / pityrosporum ovale) som finns naturligt på huden.

Kroppen kan reagera mot denna, antingen om man har en ökad känslighet eller en stor mängd svamp. Reaktionen yttrar sig då som en ökad produktion av hudflagor.

Att hudflagor bildas är något helt normalt som sker hela tiden, då huden förnyar sig. De gamla döda hudcellerna lossnar och faller av som små vita fjäll, som oftast är osynliga. Det är när hudflagorna bildas i ökad mängd och blir synliga som man kallar dem för mjäll. Det finns två typer av mjäll: torra och feta.

Torrt eller fett mjäll

Mjäll av det torra slaget hänger ihop med en torr hårbotten, där talgkörtlarna kan ha blockerats. Dessa mjäll lossnar lätt och lägger sig på axlarna som ”snö”. Denna sorts besvär kan bli värre på vintern, eftersom luften är torrare då.

Mjäll av det feta slaget hänger ihop med en fet hårbotten, där talgkörtlarna kring hårrötterna går på högvarv. Överaktiviteten gör att hudens naturliga förnyelseprocess snabbas upp, vilket ger oljigt hår och hårbotten med kraftig avflagning. Dessa mjäll fastnar ofta där som en gulaktig beläggning istället för att falla av.

Mjäll är ett kroniskt tillstånd som ibland kan vara svårt kontrollera, och för att undvika att drabbas finns det saker man kan göra i förebyggande syfte. Undvik flitigt användande av starka hårprodukter som kan torka ut hår och hårbotten: mousse, alkoholhaltig spray, gelé etc. Undvik även tighta mössor och täta hattar, som kan främja tillväxt av den oönskade jästsvampen.

Mjällschampo

Mjäll kan vara besvärligt på många sätt. Det kan synas väl och göra att man inte vill bära vissa typer av kläder eller frisyrer. Det kan också ge rodnad och irriterad hud. Vid mindre besvär kan man testa att tvätta håret med ett milt mjällschampo ett tag.

Ett sådant kan både minska oljighet och ta bort torrhet, och brukar verka återfuktande och lugnande på en hårbotten i obalans. Det finns också diverse kurer och inpackningar som tillför lipider till en torr hårbotten, eller verkar rengörande och antiseptiskt på en fet.

Blir det inte bättre av dessa produkter kan man också prova ett schampo som innehåller selen – olika hårbottnar reagerar ju på olika sätt. Dessa mildare typer av mjällschampo finns på apotek och i dagligvaruhandeln.

Från vårt grannland i öster kommer ett specialschampo med tjära. Det finska tjärschampot Tervashampoo.

Schampon mot jästsvamp

Har man väldigt mycket besvär med mjäll som faller av och/eller beläggningar emot hjässan, har apoteket även schampon mot jästsvamp att tillgå. De innehåller ett medel som ketokonazol, selensulfid eller zinkpyriton, kända för att kunna motverka svampinfektion.

Skulle regelbunden användning av dessa slags schampon inte hjälpa, behöver man ta kontakt med vårdcentralen. Mjällen kan vara symptom på psoriasis, seborré, svampinfektion eller huvudlöss, som samtliga kräver annan behandling.

En risk är också att man har gått och kliat sig så till den grad att huden har spruckit, vilket i sin tur innebär en ökad risk för infektioner.

Produkter som hjälper mot mjäll

För att hjälpa dig att bli kvitt mjället har vi här samlat några tips på bra produkter mot mjäll:

Grazette Neccin No.1 anti dandruff shampo

Ett vårdande anti-mjäll schampo från Grazette. Neccin no.1 innehåller aktiva ingrediensen Piroctone olamine mot mjäll. Lätt att använda genom att man först skakar flaskan, masserar in i fuktigt hår och låter verka i 2-3 minuter innan man sköljer ur håret. Kan användas vid behov eller dagligen. Köp den här.

Neccin anti dandruff

Daxxin trippelverkande Mjällschampo

Daxxin of Sweden har tagit fram ett milt trippelverkande mjällschampo. Förutom att effektivt avlägsna mjäll verkar det lindrande mot irriterad hårbotten och gör håret friskare. Det är ett oparfymerat mjällschampo som finns att köpa på apotek. En flaska innehåller 250 ml schampo. Köp den här.

Daxxin trippelverkande mjällschampo

Tips på andra produkter mot mjäll

Du kan hitta mjällschampon och kurer mot mjäll i de flesta hårvårdsbutiker på nätet, några märken går även att hitta i vanliga matvarubutiker. Nedan hittar du exempel på hårvårdsbutiker som säljer kurer mot mjäll (länkarna leder direkt till kategorin för mjäll):

 • NordicFeel– Här finns några av de mest kända märkenas varianter på mjällschampo: Wella, Urtekram, Uemura, Grazetteetc. Allt för att din hårbotten ska lugna ned sig och bli frisk igen.
 • Gents – Hos Gents finns mängder av hårprodukter för män, och naturligtvis även sådana som specialutformats för att motverka mjäll. Du hittar både schampon och receptfria läkemedel.

24 Kommentarer

 1. Tommy

  Orsakas mjäll alltså av en svamp? Kan man behandla den och förebygga mjäll?

  • HårUpplysningen

   Det finns flera orsaker till mjäll, och en av dem är mycket riktigt en slags jästsvamp. Det finns en rad produkter för att behandla, allt ifrån specialschampon till intensivkurer. Titta på Apoteket! För att förebygga mjäll: använd mjällschampo, skölj håret noga efter tvätt, undvik starka hårprodukter, samt försök stressa så lite som möjligt.

 2. rina

  heej jag har mjäll och undra kan man be handla det på ett lättare sätt tex . borsta oftare eller nått

  • HårUpplysningen

   Hej Rina!
   Detta beror helt på vilken typ av mjäll du har. Har du en torr hårbotten kan du prova att borsta håret oftare, eftersom hårbotten då stimuleras och sprider ut de naturliga oljorna mer effektivt. Prova dock först och främst våra generella tips: undvik starka stylingprodukter och tättsittande huvudbonader. Investera dessutom i en specialutformad hårkur, så borde dina besvär snart förbättras.
   Lycka till!

 3. EDINA

  Är det vanligt att mjäll kommer tillbaka. När man har tvättat håret med vanligt schampo Liksom när jag tvättar mitt hår går det bort sen efter en timme kommer det igen

  • HårUpplysningen

   Hej Edina!
   För att behandla mjäll krävs det en viss ihärdighet, det är sant. Det räcker inte att tvätta en eller ett par gånger med mjällschampo och sedan hoppas att det ska vara borta! En annan sak att tänka på är också teknken – om du tvättar håret och gnuggar kraftigt mot hårbotten kan detta ”röra upp” den så att den flagar på ett sätt som syns.
   Lycka till!

 4. Louise

  Hej! Tidigare har jag tvättat mitt hår varje dag. Jag har aldrig haft problem med hårbotten men efter att min frisör sa till mig att jag skulle tvätta det max varannan dag, så har jag fått problem. Han sa att min hårbotten var i obalans så jag köpte Moroccanoil och har nu använt det i MINST en månad, och jag känner ingen direkt skillnad. Nu när jag läser om att mjäll kan orsakas av jästsvamp så känner jag igen symptomen. (Jag har fet hårbotten och har haft som gula avlagringar i hårbotten). Är Moroccanoil något som bör hjälpa eller ska jag behandla på annat sätt? Hur ska jag bete mig med min hårbotten; Ska jag massera väl när jag tvättar eller vara försiktig? Ska jag undvika att borsta i hårbotten? / Desperat efter hjälp!

  • HårUpplysningen

   Hej Louise!
   Om du lider av en fet hårbotten bör du undvika olja vid rötterna. Prova ett uppehåll ifrån sådana ”tunga” produkter, och investera istället i ett renande specialschampo som återfår ditt hår i balans igen. Med detta kan du massera hårbotten när du applicerar det, utan att för den sakens skull gnugga överdrivet energiskt. Undvik också tätt sittande mössor och dylikt, så att syre kommer till och din hjässa inte blir instängd.
   Prova detta, så kan du låta kuren övergå i en annan typ av tvättrutin när din hårbotten mår bättre igen!
   Lycka till!

   • Louise

    Tack för svaret! Har du några tips på sådana schampon?

    • Linda

     Kan tillägga att moroccan oil inte är olja, utan främst består av silikoner. Hade rekommenderat dig att köpa en 100% arganolja istället (samma olja som moroccan oil skryter med, trots att deras blandning inte innehåller många procent olja utan främst billiga silikoner)

     • HårUpplysningen

      Tack för ditt tips. Ren arganolja är helt klart också godis för håret!

 5. Sara

  Hej det är så att när jag tränar och då svettas så uppstår sveda, klia och en ”brinnande” känsla i hårbotten pga mjäll. Detta kliar något enormt så man nästan blir galen hahaha. Är detta normalt?
  Kram sara

  • HårUpplysningen

   Hej Sara!
   Det låter som att dina svettningar framkallar reaktionen i hårbottnen. Kanske är det inte mjäll heller, utan bara att din hårbotten är uttorkad. Prova några av tipsen här på sidan: fuktgivande och rengörande kurer brukar göra susen, om inte ett normalt mjällschampo är det du behöver.
   Lycka till!

 6. Annika

  Hej! Jag har haft mjäll nästan hela sommaren jag prövar mjäll shampo, det funkar inte och nu Har jag bytt till bara ett milt shampo utan parfym eller färg! Tvättar hålet varannan dag och efter träning isåfall bara skölja ur men vatten för att få bort allt svett. Jag tror jag har en torr hårbotten och mjället upprepas dag efter dag efter dag! VAD SKA JAG GÖRA’

  • HårUpplysningen

   Hej Annika!
   Eventuellt är det inte mjäll, utan bara torr hårbotten du besväras av. I så fall blir behandlingen en annan. Ett tips är att prova någon typ av fuktgivande produkt för hårbotten, exempelvis en oliv- eller babyolja, och se om tillståndet förbättras. En specialanpassad kur som rengör skalpen och får den i balans kan också vara en god idé att prova, dock inte alltför ofta. Försök även undvika att klia dig i hårbottnen, då detta riskerar att riva upp ännu fler flagor.
   Lycka till!

 7. Jasmin

  Hej
  Har du några förslag på hårkurer som gör att mjälle försvinner, jag ficl extrem mjäll efter en keratin behandling. O nu vill jag bara bli av med den

  • HårUpplysningen

   Hej Jasmin!
   Vad trist att du fick en sådan reaktion! Vanligt mjällschampo är A och O, Head’n’Shoulders har en variant med mandel som är bra om dina mjäll är av det torrare slaget. Om du vill boosta effekten kan du prova en lösning som verkar lugnande för att sätta hårbotten i balans, sådana finns det hos flera olika märken. Du bör dock undvika att smörja dig med tjocka hårinpackningar, då dessa riskerar att täppa till ännu mer om de inte skulle sköljas ur ordentligt.
   Lycka till!

 8. Rebecca

  jag har haft mjäll i snart ett halvår hat provat massor men inget spm hjälpt och är mest extremt efter jag duschat och ska gå och lägga mej riktigt bränns ock kliar i hårbottnen gör nästan ont när man har huvudet mot kudden vad ska man göra ?

  • HårUpplysningen

   Hej Rebecca!
   Prova en rengörande lösning för hårbotten, som får den i balans utan att torka ut. Försök att undvika att klia så långt det går. Var regelbunden i ditt schampoanvändande – ibland ger ett visst schampo fullgod effekt först efter någon månads användning.
   Stort lycka till!

 9. Najmo

  Jag har haft mjäll ungefär i ett år. Jag har stjockt hår och oljeligt hårbotten. Jag undrar om jag mjäll shampon från Head and shoulders skulle kunna hjälpa mig.

  PS. Min hårbotten kliar sjukt mycket speciellt bär jag ligger på sängen eller när mitt huvud blir varmt. Då brukar jag klia mycket.
  Det gör att detblir varmt och det svider. Då brukar jag hälla lite kallt vatten på hårbotten, och det sviker mycket. Vad bör jag göra?vilka shampo skulle du kunna rekommendera?

 10. Nora

  Hej
  Jag vet inte hur jag ska bli av med min mjäll om det nu är mjäll eller bara torr hårbotten. Det kliar inte jätte mycket i hårbotten men lite grann ibland. Mjällen blir inte gul men den ramlar heller inte ner på mina kläder så länge jag inte klöser mig i hårbotten.Jag är nöjd med de schampot och balsamet som jag har som heter Rain Forest och är för normalt till torrt hår ifrån The Body Shop. Så jag vill gärna inte byta ut dom. Jag brukar använda kokosolja, mandelolja och Ricinolja men det hjälper inte mig att bli av med mjällen tyvärr.
  Är jätte tacksam för svar!

 11. Mikaela

  Jag har haft problem med en vit mjuk kleggig massa i hårbotten när man kliar sig med nageln i hårbotten sedan augusti 2015 nu… Så jag har behandlat det med Fungoral men inte fått bort all beläggning i hårbotten, och så nu förra veckan började det damma ner som små små vita korn så fort jag rör på huvudet som faller ner på axlar, kläder och flyger runt i luften osv. MEN jag har fortfarande kvar lite beläggning i hårbotten OCKSÅ! Så jag köpte apotekets egna milda oparfymerade schampoo och milda balsam men då ”snöade” det ännu mer dagen efter. Så då gick jag tillbaka till apoteket och köpte Sevorex som skulle ta bort beläggningen i hårbotten sa personalen. Det kändes bra första dagen, men dag 2 var beläggningen och snön tillbaka. Gick ytterligare en vända till apoteket och köpte ett schampoo för torr och känslig hårbotten + hårbottens gelé (som har gjort att jag fått mer beläggning dvs. när jag skrapar eller kammar i hårbotten kommer vit gegga och det snöar ändå).

  Borde jag ha köpt ett milt mjällschampoo istället för schampoo mot torr och känslighårbotten eller ska jag köra på Fungoralen som ska ta bort svamp? Men de vita mjället syns inte i hårbotten såvidare jag inte drar fingrarna/naglarna och det fastnar under naglarna eller det som dammar ner på på allt i min omgivning jag rör. Det känns som om det är en blandning av torrhårbotten (snön) och svår mjäll med svamp (beläggningen/massan i hårbotten)??

  Så min fråga är: Hur skall jag behandla detta tror du?
  Jag börjar känna mig helt vilse och det är en djungel och börjar även bli en lång och dyr process.

  Tacksam för hjälp hur jag skall tackla det här!

  Mvh Mikaela

 12. Heeeej

  Hej. Funkar olivolja att ha i håret för mjäll? Hur ska man göra då?
  Undrar också om det finns något att dricka för att motverka mjäll? Det finns tex aloe Vera dricka för exem tillexempel. Tack tack.

Lämna ett svar

2 × 3 =