råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Hår i och på öronen

När många män blir äldre sjunker hårtillväxten och många drabbas av tunnhårighet. Samtidigt kan det på andra delar av kroppen öka som på öronen till exempel. Där vill vi däremot inte att de ska dyka upp och livets ironi gör sig påmind med mindre hår på huvudet men mer hår på oönskade ställen.

Att vi har hårstrån överallt på kroppen är helt naturligt. Tittar man bara riktigt noga kan man se hårstrån och hårsäckar på alla människors öron – unga, gamla, män och kvinnor.

hår på öra
Hår på öra

Det är när hårstråna blir långa och syns tydligt som vi tycker de ska plockas bort. Att få långa hårstrån i och på öronen är för många män lika med att bli gubbe. Kanske är det därför du har landat på den här sidan för att du vill undvika att det syns och vill ägna dig åt hårborttagning på örsnibben, i öronmynningen eller på kanten av örat.

Enkla sätt att ta bort hår på örat

Det finns flera olika metoder för att ta bort synliga hårstrån på örat. Beroende på hur mycket hårväxt du har är vissa metoder bättre än andra. Det viktiga är att det blir praktiskt hanterbart och att man inte behöver ägna alltför mycket tid åt det.

Plocka öronhår med pincett

Att plocka hårstrån med pincett är enkelt om det är några enstaka hårstrån. En fördel är också att man kan få med roten av hårstrået, vilket gör att det tar längre tid innan det vuxit ut igen. En nackdel är att det kan vara svårt att se och komma åt hårstrån som är inne i örat.

För att kunna greppa de här små hårstråna bra behöver man en precisionspincett. Vi kan rekommendera ett set med två pincetter från Tweezerman.

Tweezerman pincetter

Öronhårstrimmer (klipette)

En speciell typ av rakapparat som kallas för klipette används för att trimma hår i näsan och på öronen. Det finns batteridrivna näs- och öronhårstrimmers men även manuella. Med den mekaniska klipetten behöver du inte hålla på och ladda batterier utan vet att den alltid kommer att göra jobbet med din kraft.

Klipette från märket Benjamin Barber, kan köpas hos Gents

Fördelen med en trimmer är att den tar många hårstrån snabbt och effektivt. Nackdelen (i jämförelse med pincett) är att du inte får med hårroten och därmed kommer hårstråna att snabbare växa ut och bli synliga igen.

Rakhyvel på öronen

Ett rakverktyg som rakhyvel är svårt att använda på öronhår. Öronen är inte så jämna som kinder och haka, vilket gör det svårt att raka med precision. Hårstrån som sitter på släta strukturer på öronen går att raka bort men risken för att man skär sig är väldigt stor. Det är därför inte rekommenderat att använda rakhyvel till öronhår.

Bränna bort öronhår

En klassisk metod som länge använts på barbersalonger i olika delar av världen är att med eld bränna bort oönskat hår på öronen. En brinnande pinne förs då med snabba rörelser förbi hårstråna som brinner upp på nolltid.

Laserborttagning är också en metod som kan användas för att bränna bort hårsäcken. Det förhindrar att det växer ut nya hårstrån men är såklart en mer avancerad och dyrare metod som kräver speciell utrustning.

Diatermi är också en metod som ”bränner” bort hår på djupet. Metoden kallas också för epilering och bygger på att man med en tunn nål går ner och bränner bort näringstillförseln till hårsäcken så att den slutar att växa.