råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Brazilian blowout

En hårbehandling som har blivit väldigt uppmärksammad den senaste tiden är den så kallade Brazilian Blowout. Det är en keratinbehandling, en teknik som går ut på att göra ett torrt och frissigt hår till en slät och blank man.

resultatet av en Brazilian Blowout

Det fungerar genom att man vid behandlingen skapar ett skikt av proteinet keratin runt hårstrået, vilket jämnar ut dess yttersta fjällskikt och gör det smidigt. Resultatet blir ett glansigt, rakt hår av god kvalitet som dessutom har ett inbyggt skydd mot slitage.

Håret blir ”som nytt”, med friskhetstecken i form av lenhet och vackert ljusreflekterande intryck. Brazilian Blowout är alltså mycket mer skonsamt än att rakpermanenta håret, för att inte tala om att dagligen försöka tämja sin frisyr med olika produkter och plattång.

Specialiserade salonger erbjuder Brazilian Blowouts

keratinbehandling av håret för att räta ut det (brazilian blowout)

En Brazilian Blowout utförs alltid på en specialiserad salong och inte hemma. Nedan beskriver vi hur en keratinbehandling på en sådan hårsalong kan gå till.

  1. Allra först tvättas håret med ett djuprengörande schampo som förbereder det för den kommande behandlingen. Därefter handdukstorkas det.
  2. Själva keratinbehandlingen läggs på med pensel. Man applicerar den naturliga produkten sektion för sektion, ungefär som när man gör slingor.
  3. Håret rakfönas med hjälp av en rundborste, till dess att det är helt torrt och rakt. Detta är ett avgörande steg för slutresultatet – det är viktigt att håret fönas alldeles slätt.
  4. Håret delas upp i smala sektioner som plattångas runt 8 gånger vardera. Här är det viktigt att tången är tillräckligt varm.
  5. Därefter låter man behandlingen verka i 3 dagar.

Efter att ha gjort en Brazilian Blowout får man inte tvätta håret på 3 dagar, men torrschampo är okej att använda. När man väl får tvätta det normalt igen ska det vara med sulfatfria schampon, speciellt avsedda för keratinbehandlat hår, för att bibehålla det uppnådda resultatet.

I början ska man också låta håret hänga fritt, utan att sätta upp det med vare sig snodd eller spänne. Skulle håret bli vått måste man föna det torrt med en gång, och skulle det råka böjas ska man genast platta ut det med tång.

Hur länge det raka och släta håller i sig beror lite på tillståndet på det hår man utgår ifrån. Vid olika kemiska behandlingar som exempelvis färgning, blir håret mer poröst.

Det har då lättare att ta till sig keratinbehandlingen vid en Brazilian Blowout. Därför håller resultatet längre, upp till 4 månader, på ett färgat hår än vad det gör på ett obehandlat.

Nackdelar med keratinbehandling av håret

En del har kvar en oro över att keratinbehandlingen innehåller formaldehyd, men det är numer förbjudet att använda i kosmetiska produkter inom EU. En varning för salonger som påstår sig använda äldre och starkare produkter, vilket mest troligt har köpts in utanför EU och därmed används olagligt.

Keratinbehandling innefattar höga temperaturer på upp till 450 grader. Vissa hårtyper tål inte den värmen och kan ta skada. Det är något som salongen bör ta hänsyn till och avråda från behandling ifall du har en hårtyp som är i riskzonen.

6 Kommentarer

  1. torrisen

    Kan man göra en Brazilian blowout i ett torrt och lite skadat hår?

    • HårUpplysningen

      Hej!
      Huruvida Brazilian Blowout är lämplig för just ditt hår är svårt att svara på utan att ha sett det i verkligheten. Ett torrt och skadat hår är alltid känsligare än ett friskt, och kan ge andra resultat än det önskade. Därför är det klokaste att rådfråga den salong där du kan tänka dig att genomföra behandlingen – de kan då ta sig en titt och komma med ett professionellt utlåtande.
      Lycka till!

  2. dilan

    Hej!

    det sägs att om man gör keratin behanling så är risken för attfå cancer är 80%,är det sant?

    • HårUpplysningen

      Hej Dilan!
      Det råder delade meningar om detta. Tidigare innehöll behandlingen formaldehyd, som är ett starkt kemiskt ämne som skulle kunna ha skadliga effekter på hälsan. Det ämnet är numer förbjudet inom EU men akta dig för salonger som säger sig använda de äldre, starkare behandlingarna.

  3. Hedil

    Du nämnde i slutstegen att håret ska sköljas ur efter plattång, men de två gånger som jag har gjort behandlingen har de plattat och låtit behandlingen sitta i 3 dagar tills jag duschar det själv hemma.
    Är det olika tekniker eller är deras teknik skadligt för mitt hår ?

Lämna ett svar

tjugo + 11 =