råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Schampo

Att köpa ett schampo har idag blivit en sann prövning av den egna beslutsamhetsförmågan. I hyllorna hittar man rader av olika märken, alla med samma löften om ett friskt, välmående hår.

Här reder vi ut vad ett schampo egentligen är, vilka typer det finns, och vad man ska tänka på när man väljer sin produkt.

Vad schampo innehåller

Schampo verkar genom att öppna upp det slutna fjällskikt som ligger runtom hårstråna, och tvätta bort fett och smuts som har fastnat där. Eftersom hårets naturliga oljor då sköljs ur med schampot, har det en viss uttorkande effekt.

Vill man tvätta håret ofta ska man därför hitta en mildare variant som är gjort för dagligt bruk. De flesta typer av schampo, oavsett om det är ett dyrt salongsmärke eller en billig flaska från stormarknaden, innehåller i stort sett samma ingredienser:

 • Tensid: ett ämne som kan påverka ytspänningen vid gränsen mellan två faser. Det har en renande verkan, men för att undvika uttorkning av håret är schampotensider svagare än de man hittar i bland annat tvätt- och diskmedel.
 • Salter: gör tensider tjockare, vilket bidrar till att schampot lättare stannar kvar på håret.
 • pH-tillsatser: gör schampot något surare än det hade varit annars, för att det ska vara snällt mot hår och hud.
 • Konditioneringsmedel: gör att hela medlet blir mer trögflytande.
 • Antistatiska ämnen: motverkar att håret blir ”elektriskt”.
 • Konserveringsmedel: förhindrar tillväxt av svamp och bakterier i schampot. Dessa trivs annars bra i tensider.
 • Parfym: ger produkten en god och fräsch doft, men kan tyvärr vara allergiframkallande i vissa fall.

Sett ur miljösynpunkt vore det naturligtvis allra bäst om man inte använde några kemikalier över huvud taget. Detta är nog lättare sagt än gjort, men man kan ändå dra sitt strå till stacken genom att tänka på att inte överdosera.

Ett schampo rengör lika bra även om man tar en lite mindre mängd av produkten – en klick stor som en femkrona räcker. På så vis tar man hänsyn till natur och miljö, samtidigt som man sparar pengar eftersom schampoflaskan inte tar slut lika fort.

Olika typer av schampo

Idag hittar man schampon för alla möjliga önskemål. Det finns schampo som vårdar och skyddar ett färgat hår, motverkar frissighet och omedgörliga hårstrån, slätar ut vågor och mindre lockar, tar hand om ett skadat hår och hjälper det att reparera sig, är fokuserade på hårbottens hälsotillstånd… För att inte tala om en av de vanligaste sorterna; mjällschampot.

Torrschampo

En typ av schampo som faktiskt har funnits länge men som blivit allt mer populär på senare tid, är torrschampo. Det finns i form av både puder och spray, varav det förra även ofta ger en extra volymeffekt. Medlet binder sig till det feta i håret och suger upp överflödet, vilket gör det till ett bra alternativ om man inte hinner tvätta håret.

Torrschampo kan på intet vis ersätta de vanliga hårtvättarna, men vill man inte slita på sitt hår genom att tvätta det varje dag så är detta ett perfekt komplement.

Med ett torrschampo i sprayform sprayar man helt enkelt produkten så nära hårrötterna som möjligt, och gnider därefter in den. Är det i puderform ska schampot först fördelas och bearbetas något i händerna, innan man gnuggar in det i håret så nära rötterna man kan.

Torrschampot fördelas efter appliceringen ut i hela håret, eventuellt med hjälp av en kam eller borste. Ibland kan denna typ av produkt lägga sig som en vit hinna över mörka kläder, så det är rekommenderat att skydda kläderna innan med hjälp av till exempel en handduk.

Du kan köpa torrschampo hos till exempel Lyko eller onlineapotek som Apotek Hjärtat.

Välja rätt schampo

Frisör sätter schampo i håret

Självklart vill man gärna ha ett hår med den glans och lyster som utlovas i reklamerna, men det är inte riktigt så enkelt. För att ge schampot de bästa förutsättningarna att utöva sin effekt bör man se till att det är anpassat efter ens hårtyp.

Att känna till huruvida ens hår räknas som fett, torrt, eller normalt är med andra ord något grundläggande, och nedan får du som är osäker hjälp att reda ut begreppen.

Fett hår

Fett hår känns snabbt fett, ofta redan dagen efter tvätt. Håret har en tung känsla och är svårt att få till någon volym i. Orsaken till denna hårtyp är en överproduktion av sebum.

Sebum är det smörjande hårfett som tillverkas av talgkörtlar i hårbotten; normalt sett bara i en mängd som är lagom för att hålla håret smidigt. Hos personer med fett hår går dock talgkörtlarna på högvarv på grund av hormonella svängningar.

Med andra ord är det ett problem som är vanligast i tonåren, men som också kan hålla i sig i åratal.

För att bäst sköta om ett fett hår ska man tvätta det ofta med ett milt djuprengörande schampo. Såväl hårborstning som massage i hårbotten bör undvikas, då detta bidrar till att sprida ut hårets egna oljor. Torrschampo är inte heller att rekommendera, då detta medel täpper till hårbotten vilket i sin tur ökar utsöndringen av fett.

Hitta schampon för fett hår:

Torrt hår

Torrt hår saknar ofta glans, blir lätt tovigt och känns lite höaktigt. Håret är inte särskilt elastiskt utan snarare sprött, vilket även innebär att det har lättare att dela sig och brytas av. Stråna är så pass ömtåliga att de faktiskt bara kan sträckas ut hälften så mycket utöver sin normala längd, som vad normala strån kan.

Vad som orsakar torrt hår varierar. Hos en del kan det bero på att talgkörtlarna producerar för lite fett, i motsats till fallet med fett hår. Det kan också vara yttre omständigheter som ger den torra kvaliteten, som till exempel ett användande av alltför starka hårprodukter eller en ihärdig färgning av håret.

Hur mycket man utsätter sitt hår för värme och vind spelar också en viktig roll – värmeverktyg som fön och plattång är ett torrt hårs värsta fiender. Det protesterar istället genom att bli statiskt och flygigt.

När man köper produkter till ett torrt hår ska det vara milda sådana, som rengör utan att laka ur håret på fett. Hårbotten masseras med fördel vid tvätt, för att hjälpa talgkörtlarna på traven.

När håret sedan är vått måste det behandlas med stor försiktighet, eftersom hår i allmänhet är skörare när det är blött. Självtorkning är alltid att föredra framför hårtork, som bör undvikas så ofta det går.

Låt bli att kamma direkt efter tvätt, men borsta gärna håret litegrann när det är torrt för att sprida ut de naturliga oljorna.

Hitta schampon för torrt hår:

Normalt hår

Normalt hår får den som begåvats med goda gener och jämna hormonnivåer, samt vet att vårda håret med regelbundna tvättar och sparsamt med slitage. Ett normalt hår blir sällan trassligt eller risigt utan känns smidigt och lent.

Efter rengöring håller det sig rent och glansigt i dagar innan det behöver tvättas igen. Man rekommenderar personer med torrt hår att inte tvätta det alltför ofta – helst inte mer än 2 gånger i veckan.

Hitta schampon för normalt hår:

 • Schampon för normal hår hos NordicFeel, från 49 kr
 • Schampon för normalt hår hos Lyko.se, från 69 kr

Specialschampo

För speciella hårproblem och hårtyper finns det speciella schampon. En del schampon har ursprungligen utvecklats för annat men folk har upptäckt flera användningsområden. Till exempel Mane n Tails hästschampo för människor.

En annan speciell typ av hårschampo är de hårda schampokakorna som har sina för- och nackdelar. De tar mindre plats, håller längre och många gör sina egna kakor utifrån recept.

Mjällschampo

Mjällschampo har en formula som består av ingredienser som både minskar symptomen och orsaken till mjäll. Utöver den avfjällande effekten innehåller schampot även konditionerande ämnen så att håret kan fortsätta se vackert och livfullt ut.

Mjällschampo kan du köpa hos de flesta nätbutiker, tex hos NordicFeel. Priserna varierar från cirka 50 kr och uppåt. En klassiker från Finland är tjärschampo.

14 Kommentarer

 1. X

  Hej alla! Spelar det någon roll om man har dyrt eller billigt shampoo?

 2. Jenny

  Hej! Vilka ämnen är det man plockar bort/minskar i ett mildare, mer skonsamt schampo? Har någon ett bra tips på ett mycket skonsamt schampo för dagligt bruk?

  • HårUpplysningen

   Hej! I ett mildare schampo har man ofta skurit ned på koncentrationen av alkoholhaltiga substanser. Produkten blir då mer skonsam och sliter mindre. De flesta återförsäljare, såväl storköp som frisörsalong, erbjuder mildare varianter på schampo. Vilket du sedan väljer får avgöras av vilken hårtyp du har!

 3. Eva

  Hej, jag letar produkt för ett specifikt men vanligt problem…mitt hår är mycket tjockt, lockigt och blir frizzigt i topparna medan hårbotten blir fet samt har lite mjäll! Det beror på hormonrubbning (vart jättefint under graviditet) men också vårt egna vatten! Vad ska man använda vid två/tre hårtyper?? Tack 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Eva!
   Jag skulle råda dig att använda lite olika typer av specialprodukter. Först och främst: satsa på att få din hårbotten i balans! Detta kan du göra genom att använda ett renande och lugnande schampo vid hårtvätt. Sedan kan du applicera ett vårdande anti friss-balsam i längder och toppar, och då gärna ett som är ”leave-in”. Hittar du inte något bra sådant, kan du prova en näringsrik hårolja istället. Vare sig du väljer balsam eller olja är det dock viktigt att inte ta det i hårbotten, då dessa produkter riskerar att täppa till den igen.
   Välkommen att höra av dig igen om du har fler frågor!

 4. Eva

  TACK tusen tack, jag har inte fått nåt bättre svar än ”tvätta håret på jobbet” hos min frisör, gissar att det är för de inte har några bra produkter till just detta ;)…Nu har jag iaf hittat och beställt från en sida jag inte ens visste fanns tack vare er! Så jag ser fram emot att återfå mitt vackra lättskötta hår. Det fick bli ett Redken schampoo och Tigi leavinconditioner!! Tusen tack!

  • HårUpplysningen

   Ingen orsak! Kom ihåg att vårda längderna extra mycket nu på sommaren, när sol och salta bad gärna vill inkräkta på hårets hälsa! Kör på inpackning, keps och scarf, och du kommer att tacka dig själv framåt höstkanten.

 5. Petra

  Hej,

  Jag har fett hår och du skriver det ska tvättas ofta. Hur ofta, varje dag eller varannan? När kan man trappa ner till var 3:e dag?

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Snarare varannan dag, eftersom det oavsett hårtyp inte är bra att tvätta för ofta. Du kan trappa ned till var 3:e dag när du vill – var dock beredd på att håret nästan kan kännas extra fett till en början. Viktigt är, som också nämns ovan, att du använder ett milt schampo avsett för din hårtyp.
   Lycka till!

 6. Erja

  Hej!
  Jag ska göra en hårförlängning med Remyhair som fästes med keratinvax. Min fråga är vilka produkter (schampo, balsam m.m)rekommenderas att användas för håret efter förlängning.

  • HårUpplysningen

   Hej Erja!
   Tack för din fråga. Kör på ett så milt och ”snällt” schampo som möjligt, och var inte för hårdhänt när du masserar in det vid tvätt. Satsa på regelbundna inpackningar som stärker upp, och vårda med en bra olja så att ditt hår behåller ett så fint och glansigt skick det bara går!
   Lycka till!

 7. Eva Ohlsson

  Hej!!

  Har ett redigt stort problem. Normalt har jag tunt/fint hår, men sedan en tid sedan har jag börja att tappa rätt mycket hår. Eftersom jag är mörkhårig så märks detta mycket med att ”skallen” blottas. Har använt mig av Topik pulvret i flera år, men för att täcka ordentligt så har jag fått börja använda väldigt mycket. Har nu börjat äta Priorin. Min fråga är vad ni har för förslag till Schampo och balsam för mitt tunna hår. Har provat många sorter under många år men inte märkt någon större skillnad.
  Tacksam för er hjälp.
  Med vänlig hälsning
  Eva

 8. Amanda

  Hej! Jag upplever att jag har fett i botten men torrt i längderna.
  Det blir fett väldigt snabbt men är extremt trassligt och går av i topparna. Började använda torrschampo för att slippa tvätta det så ofta. Mitt hår är ändå glansigt ut i längderna.

Lämna ett svar

elva + tretton =