råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Fett hår

Om håret känns platt och tungt, och behöver tvättas dagligen för att hålla sig fräscht, är det troligt att man har en fet hårtyp. Orsaken är en överproduktion av talg i hårbotten. Denna obalans kan bero på att man använder fel sorts produkter, eller att man helt enkelt tvättar håret för ofta.

Gör man det så uppstår en obalans i talgproduktionen, då huden börjar producera mer talg än innan för att kompensera för det man tvättat bort. Då  skapas en ond cirkel av fett hår och täta tvättar.

Schampo fett hår
Foto: thejbird (Flickr)

Bli av med fett hår

Det optimala är att inte tvätta håret oftare än var tredje dag – detta är något som håret successivt kan vänja sig till. Under tiden finns det produkter som kan hjälpa mot det flottiga.

Torrschampo är en av dem; det tar bort det feta men ersätter egentligen inte en vanlig hårtvätt. En annan produkt att investera i är ett milt schampo, som varken torkar ut hår eller hårbotten. För just hårbotten finns dessutom olika kurer, som kan hjälpa hårbotten att återfå sin balans.

Schampo mot/för fett hår

Vi ska inte gå in på den gamla Hassan-sketchen om schampo för fett hår utan här är istället rekommendationer på var du kan köpa produkter som hjälper dig att bli av med problemen med fett hår. Om dessa bör kallas produkter för fett hår eller mot fett hår låter vi vara osagt!

Här är några populära schampon som kan rekommenderas för att få bukt med fett hår.

Kérastase Spécifique Bain Divalent

Kerastase Bain Divalent

Ett schampo specifikt för kvinnor som har problem med mycket fett hår och fet hårbotten. Schampot stabiliserar hårbotten och rengör hårbotten från överflödigt talg som gör håret fett. Pris: 199 kr. Köp den här

Redken Scalp Relief Oil Detox

Redken Scalp Relief mot fett hår

Framtaget för att rengöra håret samtidigt som överflödig olja absorberas. Interbond Scalp System och Lipa-Sponge System tillför lipacidem och citronextrakt. Syftar till att återställa pH-balansen i hårbotten, vilket kan vara orsaken till överproduktion av talg. Pris: 219 kr. Köp den här.

Fler produkter

Om du vill leta själv bland olika hårvårdsbutikers utbud så kan du hitta fler produkter mot fett hår här:

 •  utbud av schampon för fett och oljigt hår

Vilken är din favoritprodukt/favoritschampo för/mot fett hår? Kom gärna med tips eller frågor i kommentarsfältet nedan.

7 Kommentarer

 1. En som undrar

  Jag har provat allt, inte tvätts håret, byta schampo, torrschampo och inpackning, men tycker fortfarande att mitt hår blir fett och äckligt över en dag! Jag har hört att det finns husmorskurer som har med kost att göra, finns det någon som har något tips?

  • Sara

   Hej! Jag har haft precis samma problem som du beskriver och jag vet hur jobbigt det är. Efter att ha prövat allt möjligt gick jag och köpte mig ett sulfatfritt, volymgivande schampo. Jag förbjöd mig själv att tvätta håret mer än var fjärde dag. Från början kände jag mig verkligen hur äcklig som helst, men med stora (förmodligen alldeles FÖR stora) mängder torrschampo, lockar och annat för att få extra volym och uppsättningar när det var som värst lyckades jag genomlida det och nu behöver jag inte alls tvätta håret särskillt ofta. Hoppas verkligen att det här kan va till nån hjälp och lycka till! 🙂

 2. Märta

  Hej! Jag är en tjej i tånåren som har väldigt långt och fett hår. Jag tvättar håret varje dag men det verkar inte ta särskilt mycket stryck av det. Jag har fett hår i hårbottnen och klyvna toppar, men jag ska klippa mig imorgon så det spelar ingen roll.

  Eftersom att jag har så långt hår och tvättar det varje dag så blir det ganska dyrt i längden med riktigt bra, skonsamma shampon och balsam. Så har du några budget alternativ för just shampon för fett hår?

  Och så undrar jag: Om jag bara vill tvätta håret var tredje dag, måste jag börja tvätta var tredje dag på direkten eller går det att av-vänja håret?

  Det blev kanske kanske inte så jättebra formulerat, men jag hoppas att du förstår vad jag menar. Tack!

  • HårUpplysningen

   Hej Märta!
   Tack för din fråga. Att tvätta håret varje dag är inte särskilt skonsamt för vare sig hår eller plånbok! Varje schamponering sliter litegrann på hårstråna, så därför är det en bra idé att tvätta mer sällan (vilket du ju är inne på). Ett bra schampo mot fett hår är Nisim NewHair Biofactors Shampoo. Det både vårdar och renar håret, samtidigt som det neutraliserar din hårbotten.
   När du slutar tvätta håret dagligen finns det en risk att håret i början upplevs som fetare än vanligt. Detta kommer dock snart att rätta till sig, och fram till dess stavas din bästa vän ”torrschampo”! Med ett sådant fräschar du enkelt och effektivt upp ett fett hår, utan att behöva schamponera och skölja.
   Återkom gärna om du har fler funderingar!

 3. Alva

  Jag har fett hår i hårrötterna men torrt och frissigt i topparna. Vill avvänja håret, men det känns så äckligt.

  Har någon nåt tips på bra schampo att använda?
  Ska jag ha milt schampo och har någon tips?

  • HårUpplysningen

   Hej Alva!
   Antar att du menar att avvänja håret vid att bli tvättat för ofta. Detta är i alla fall den vanligaste orsaken till sådan kombinerad hårkvalitet som du beskriver. Ett milt schampo är bra för ett hår i obalans, så börja gärna med det. Du kan även komplettera med rengörande kurer för hårbotten, om det är väldigt fett och orent. Glöm sedan inte inpackningar och balsam, men var noga med att bara applicera i längderna och inte i hårbotten.
   Lycka till!

Lämna ett svar

arton − 2 =