råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Donera ditt hår

Planerar du på att klippa av en längre bit av ditt hår? Att donera sitt hår är en riktigt fin och annorlunda gåva som du kan känna dig riktigt stolt över. Om du klipper av ett långt hår kan du donera håret så att det kan användas till peruker åt bland annat barn med cancer. Håret får då inte vara skadat eller slingat.

Enligt Barncancerfonden bör du kontakta en perukmakare som gör detta. Fråga också din frisör om du planerar att klippa av en längre bit. Tipsa gärna om fler i kommentarsfältet.

Smink och Perukmakarn tar emot hårdonationer

En perukmakare som vi känner till som tar emot hårdonationer i nuläget är Smink&Perukmakar’n Söder AB som är baserat i Gamla Stan, Stockholm. De har ett avtal med landstinget sedan 1992 och tillverkar peruker åt behövande (inte bara barn med cancer). De tar emot hårdonationer enligt:

 • När ett donerat hår används dras den hårkostnaden av ifrån perukens totala värde. Alla, vuxna som barn, har rätt till bidrag ifrån landstinget om man har håravfall pga av sjukdom. Det bidraget täcker en del av perukens värde, resterande får man bekosta själv.
 • Hår som doneras ska vara opreparerade, ej färgade, rent och av bra kvalité och så långt som möjligt, helst ej under 25cm.
 • Lite slitna toppar gör inget.
 • Håret ska helst klippas av i några flätor, ca fem, med en spridning runt huvudet så vi får ut så mycket längd som möjligt. Om håret redan klippts av i en tofs så kan de ta emot det, men då har mycket längder tyvärr gått förlorat.
 • Man kan lämna in håret i vår ateljé eller skicka det som ett vanligt brev.
 • Det går tyvärr inte att följa upp ett specifikt hår, och vi har heller ingen tid eller möjlighet att svara på medskickade brev med håren.

Notera också att Benitas Perukmakeri som vi tipsat om innan här inte tar emot hårdonationer. De hälsar att de har ett större lager än vad utbudet kräver i dagsläget.

139 Kommentarer

 1. Tess

  Hej!
  Kan man skänka sitt hår om man har färgat det eller ska man klippa bort det färgade och sen låta det växa? Jag har kort hår men funderar på att låta det växa och sen skänka det till peruker…
  Sen undrar jag om det finns nån viss ålder för att kunna donera sitt hår? Jag är 12 och vill så gärna!
  //Tess

  • HårUpplysningen

   Hej Tess!
   Vilket bra initiativ – det finns absolut en efterfrågan även på färgat hår! Angående åldersgräns är det ingenting som hör till vanligheterna – hör dig för om vad som gäller på de ställen som kan komma att bli aktuella för just dig.
   Lycka till!

  • Ghada

   Hej min son är 4 år och har väldigt fin kvalitet på håret svart fin hår. Vi har sparat hans hår sedan han var ett år och nu har han jätte långt fint hår. Men vi tänker att det är dags att klippa honom för att det har blivit svårt att kamma och tvätta. Hårt är jätte tjokt och fint. Därför tänker vi donera den till de som behöver det mest. Kan ni hjälpa oss om hur vi ska gå vidare. Med vänlig hälsning Ghada

 2. Diana

  Kan man skänka sitt hår om det är lite slitet?

  • HårUpplysningen

   Hej Diana!
   Detta beror på vilket ändamål du skänker håret till – vilka krav som ställs på hårkvaliteten varierar ju därefter. Enklast är att höra med stället du tänker på. Bra idé att skänka bort ditt hår, fler borde tänka som du!

 3. Jeanette

  Hejsan! Jag har axellångt hår som är färgat rött. Nu ska jag raka av mig håret och jag vill så gärna skänka bort det till någon annan som behöver det, än att slänga det i soporna. (spelar ingen som helst roll till vilket ändamål så länge det kommer till användning.). Hur ska jag gå till väga? Måste jag besöka en frisör, ska jag ringa till någon eller hur ska man göra?
  Med vänliga hälsningar,
  Jeanette

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Jättebra idé att donera ditt hår! Sök på gula sidorna eller motsvarande upp en perukmakare i din närhet, dessa brukar gladeligen ta emot äkta hår. Alternativt hör efter med frisörsalongerna i din stad.
   Lycka till med din insats!

 4. Scholastica Wong

  Hej, jag hade mitt hår ca 43 cm lång vill donera en del behöver cancerpatient, vänlig och visa mig hur man går om det, är att all kontakt adress eller telefonnummer att ringa i Sverige?

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Först och främst: vilken toppenbra idé att donera ditt hår till en bättre behövande! För att göra detta behöver du kontakta en perukmakare eller prata en frisör. Bor du i Stockholmstrakten kan du kontakta exempelvis ”Benitas Hårstudio” i Täby, på 08-732 61 27. Allmänna riktlinjer är att håret bör vara minst 30 centimeter långt och oskadat, samt att det inte får vara slingat eller färgat.
   Lycka till!

 5. Sabine Seidl

  Hej, jag vill donera mitt hår för peruk för cancerpatienter. Men jag har ett litet problem för jag kan inte lämnar mitt hem. Jag bor i Norrköping och jag undrar om och hur jag kan skicka mitt hår till någon likt som i USA ”Locks of Love”. Tacksam för hjälp och svar. Sabine

  • HårUpplysningen

   Hej Sabine!
   Tack för ditt inlägg. Prova att höra av dig via mail eller telefon till lite olika tänkbara salonger, så kan de säkerligen tänka sig att ta emot hår per post! Credit till dig för din idé om att donera till behövande!

 6. Felicia

  Hej! Jag tänkte låta mitt hår växa ut för att sen donera det. Men hur vet man att det kommer användas i rätt syfte? Får man bestämma att det endast får användas i syfte för cancersjuka eller liknande och inte för tex. teater?

  • HårUpplysningen

   Hej Felicia!
   Bra fråga! Det ska man absolut kunna göra. Hittar du en seriös salong som vill ta emot ditt hår, bör du kunna klargöra för dem vad syftet med just ditt hår ska vara. Har de inte förståelse går du helt enkelt till ett annat ställe.
   Lycka till!

 7. Elin

  Hej! Jag vill donera mitt hår men jag vill gärna tona mitt hår. Jag har färgat det bågra gånger förut men klippt av det och mitt hår tar inte mycket skada av toning. Kan jag fortfarande donera det om det har varit tonat?

  • HårUpplysningen

   Hej Elin!
   Tack för din fråga. En del tar inte emot färgat hår, men i regel brukar tonat hår gå bra. Det är snarare om håret är blekt eller permanentat, dvs mer slitsamt behandlat, som det är vanligare att salongen tackar nej.
   Lycka till med din hårdonation!

 8. andi

  Hej
  Jag har lagom långt friskt och välvårdat hår som jag gärna skulle välja donera, men jag undrar när jag ev. Lämnar håret till en perukmakare dem som ska ha peruken får väl ändå betala för den? Perukmakare gör det inte gratis eller?

  • HårUpplysningen

   Hej Andi!
   Tack för din fråga. Mycket riktigt, den som ska ha peruken behöver ju betala för den. Priserna varierar såklart men kan ligga från runt 4.000 kr och uppåt, för en peruk i äkta hår.
   Lycka till med din goda idé om att donera!

 9. Ronja

  hej!

  jag tänkte donera mitt hår, för det känns som om jag tappar det ändå. kan man fråga sin frisör om var man kan donera/sälja det till cancer sjuka barn?

  • HårUpplysningen

   Hej Ronja!
   Grattis till ett bra initiativ. Ja, du kan absolut fråga din frisörsalong om de känner till några ställen för detta ändamål. Du kan också söka på internet efter ställen i din närhet.
   Tack för din fråga!

 10. Tilda

  Hej!! Måste man klippa av 30 cm av håret eller kan det vara mindre som 20 cm också eller är det för kort??:-)

  • HårUpplysningen

   Hej Tilda!
   Tack för din fråga. Hör direkt med salongen i fråga – olika ställen kan ha olika policies nämligen. Förhoppningsvis är de okej med ”bara” 20 cm!
   Lycka till!

 11. Saana

  Hej!
  Bor i Gävle området och ska klippa av ca 30-40 cm av mitt hår, då ja tröttnat på att jag aldrig för något med de. Och därför vill jag att de ska komma till användning. Tipps på ställen i min närhet där de går att donera eller någonstans dit ja kan vända mig? Soliga och friska sommar hälsningar Saana 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Saana!
   Roligt att du tagit ett så bra initiativ! Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med kontaktuppgifter, utan mitt tips får bli Google. Sök på ”donera hår” plus ditt område, så finner du förhoppningsvis något bra ställe att vända dig till!
   Lycka till!

 12. Adina Broman

  Hej!
  I April förlorade jag en 4 familje/släkt medlem pågrund av cancer. Jag har väldigt långt hår, och jag har funderat, varför skall jag gå runt med hår jag knappt bryr mig om och alltid har uppsatt, när det finns ett barn eller vuxen jag kan göra glad genom att donera mitt hår till och fixa en bra peruk till dom? Så jag har nu bestämmt mig, jag vill donera (runt)32cm av mitt hår till en cancersjuk människa. Det skulle göra mig så glad bara att veta att jag gjort en annan glad pågrund av detta. Men hur gör jag? Jag bor på Gotland och här finns ingen perukmakare? Vem skall jag prata med?
  Mvh 15 årig tjej

  • HårUpplysningen

   Hej Adina!
   Jag beklagar verkligen det som hänt dig, det måste vara en oerhörd sorg. Cancer drabbar så många idag, och ändå förblir sjukdomen lika hård och orättvis. Att donera ditt hår som en hjälpande insats låter som en mycket god idé, både för den som kommer att använda peruken och för din egen skull. Hittar du ingen perukmakare kan du försöka med att fråga dina lokala frisörsalonger. De borde kunna hjälpa dig. Plan B är att, om du har vägarna förbi Stockholm, ta håret till Benitas Hårstudio. Denna salong står omnämnd på tidningen Barn & Cancers hemsida, och nå på 08-732 61 27.
   Jag önskar dig ett stort lycka till!

 13. Hej!
  Jag är 13 år och har hår som går precis under rumpan och är helt naturligt, dv ofärgat osv.
  Innan jag klipper av det, vem ska jag kontakta?
  Jag VILL att mitt hår går till cancer patienter och inget annat, eller någon annan patient. Är det möjligt att vara 100% säler på att mitt hår går ditt??

  • HårUpplysningen

   Hej Mette!
   Vilken jättebra tanke att donera ditt långa hår. Det kommer säkert att bli till en stor glädje för någon, och det hela underlättas ju av att det ännu är helt naturligt. Kan tyvärr inte tipsa om någon specifik salong/perukmakare, men sök på Gula Sidorna och Google så bör du hitta någon i ditt område. Tala även med vänner och bekanta – kanske känner någon i din närhet till ett bra ställe i Malmö?
   Stort lycka till!

 14. Jag bor i malmö om du känner till någon BRA paruk makare där??

 15. Ellinor

  Hej, jag försökte mäta mitt hår och det var ca 40 cm från hårbotten och mitt hår är lite vågigt(lockigt så det kan nog bli lite längre om man plattar det) men hur mycket är minimum man kan klippa och kostar det nåt att donera håret? Och vart finns det nåt sånt ställe i Sundsvall?

  • HårUpplysningen

   Hej Ellinor!
   Tack för din fråga. Är ditt hår lockigt kan det säkert mycket riktigt vara mer än 40 cm långt. Olika salonger har dessutom olika regler för hur långt eller kort det donerade håret får vara, så det bästa är att ringa runt själv och höra dig för. Detta blir även mitt tips gällande ställen i Sundsvall – kan tyvärr inte tipsa om någon specifik salong, men kanske kan övriga läsare det?
   Lycka till!

 16. fideli

  Hej! Jag har bara ca 25 cm långt hår och det är även färgat, men jag vill jätte jätte gärna donera mitt hår, och kunna göra någon annan glad. Vem/vilka ska jag vända mig till?
  tacksam för svar <3
  / fidde 😉

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Jätteroligt att du som alltfler andra vill donera ditt hår! Det är en enkel gest att göra, och en solklar win-win situation. Vilka du ska vända dig till beror på var i landet du bor – runtom i Sverige finns olika salonger och institutioner som tar emot donerat hår. Sätt dig och googla på ”donera hår” + namnet på din stad, och se vad du hittar. Ett annat tips är att höra dig för bland vänner och bekanta, det finns säkert någon som känner någon som vet ett jättebra ställe!
   Önskar dig lycka till!

   • Jimmy

    Mitt hår växer som ogräs! Vill att någon får ta del av det ! Hur göra ??

    • HårUpplysningen

     Hej Jimmy!
     Att donera sitt hår till bättre behövande är en mycket god gärning, och får räknas som en relativt liten ”insats” om du ändå vill bli av med det! Beroende på vilken stad du bor i finns det olika ställen att vända sig till. Både salonger och perukmakare kan ofta tänka sig att ta emot donerat hår. Vanligtvis ska det vara minst 30 cm långt, så ev får du låta det växa ut lite extra innan det stora klippet. Sen ska det också vara obehandlat, dvs inte blekt eller permanentat.
     Hör dig för i din omgivning, så ska du säkert finna råd!
     Lycka till!

 17. Hej,

  Freedom Hair tillverkar peruker till personer som drabbats av totalt och långvarigt håravfall och tar tacksamt emot obehandlat hår som är minst 30 cm långt. Läs mer på https://freedomwigs.se/

 18. Karoliina

  Jag vill gärna donera hår till dem cancer sjuka men jag är orolig för vad mina vänner i skolan ska säga :/ hmm..

  • HårUpplysningen

   Hej Karolina!
   Varför är du orolig för det? Jag är säker på att alla i skolan bara kommer att bli imponerade av din insats – att donera sitt hår är ju minst sagt en god gärning. Tänk också på att kort hår kan varieras in i det oändliga, och har blivit mycket trendigt den senaste tiden. Se bl.a. Karlie Kloss, Anne Hathaway och Miley Cyrus för inspiration!
   Tack för din fråga!

 19. Elin

  Hej!
  Jag håller just nu på att låta mitt hår växa ut för att donera det (är just nu runt 15 cm) och jag undrar om luggen ska vara med det man klipper av eller om det bara är bak på huvudet. Undrar för att kunna planera när jag ska klippa av det.
  Tack!

  • HårUpplysningen

   Hej Elin!
   När man tar emot donerat hår är det så att säga längderna man ”vill åt”, men skulle även din lugg vara tillräckligt lång kan också denna tas emot. Kanske vill du ha kvar en del av luggen för att få till din nya, kortare drömfrisyr efter donationen?
   Lycka till!

   • Elin

    Jag vill ha kvar luggen och jag har låtit håret växa ut från ingenting så den är lika lång som resten av håret. 🙂

    Men det låter bra, då ryker nog håret i Mars/April som planerat.

 20. Maja Persson

  Hejsan! Jag har kontakt canerfonden om att jag vill skänka mitt hår. Jag skickades då hit,jag ska klippa 20-25 och jag undrar om det är något som man kan göra peruker av? Jag har aldrig färgat/tonat mitt hår:) Jag undrar ochså hur jag ska göra när jag klippet av det!:) /Maja

  • HårUpplysningen

   Hej Maja!
   Vad roligt att du blev hänvisad hit. 25 cm låter som en rimlig längd – ofta är det runt 30 cm som gäller men detta kan förstås vara förhandlingsbart! Att ditt hår är obehandlat är också ett stort plus, då man företrädesvis söker så naturligt och oslitet hår som möjligt. Mitt tips är att du söker upp en professionell salong som kan tänka sig att ta hand om håret, och i samma veva då även klippa av det. Har du en rejäl frisörsax hemma kan du förstås göra det själv, men då finns ju alltid risken att håret skadas/slits onödigt mycket på kuppen.
   Tack för din fråga!

 21. lena

  Det står att håret inte får vara slingat. Mitt hår är helt naturligt o blond. Efter sommaren är det ju solblekt o ser slingat ut. Har ju många olika nyanser blond och även mycket rött i. Fungerar det att donera?

  • HårUpplysningen

   Hej Lena!
   Det ska alldeles säkert gå bra ändå! Man menar att håret inte ska vara blekt eller färgat på något vis, då detta sliter på håret och även så småningom kan ändra färg. Men är ditt hår ofärgat och naturligt blont, trots vissa skiftningar, kommer det säkert att tacksamt tas emot ändå.
   Tack för din fråga!

 22. Felicia

  jag ringde till göteborgs peukmakeri och där sa dem att dem inte tog emot blekt eller färgat hår, och problemet är att jag både blekt och färgat mitt hår…Finns det något ställe som tar emot färgat/blekt hår? I så fall vart?

  • HårUpplysningen

   Hej Felicia!
   Mig veterligen finns tyvärr inget ställe som accepterar färgat hår… De allra flesta vill ha så naturligt och obehandlat hår som möjligt! Med detta sagt kan det ju vara värt att höra sig för lite ändå, kanske finns det undantag som bekräftar regeln. Annars är det bara att låta håret växa ännu mer, och vänta på att kunna göra din donation!
   Tack för din fråga!

 23. Navid

  Hej! Jag funderar på att donera mitt hår till cancersjuka barn, mätte några hårstrån nyss och medellängden är runt 24cm. På vissa ställen har jag läst att minimi är 30cm och vissa andra 20cm, finns det något officiellt krav? Mvh

  • HårUpplysningen

   Hej Navid!
   Nej, det finns inget officiellt krav utan varje ställe sätter sina egna riktlinjer. En medellängd på 24 cm låter ändå som att det skulle ha goda chanser att tas emot! Hör dig runt lite och ge inte upp, det du gör är en god och viktig gärning!

 24. Yanga

  Hej Hej!
  Jag har planer på att klippa mig kort och tänkte att jag skulle donera det. Har kollat runt på massor av olika sidor och nu är mitt problem att jag inte befinner mig i Sverige för tillfället. Något tips på vad jag kan söka på eller hitta nåt ställe dit jag skulle kunna skicka det?

  • HårUpplysningen

   Hej Yanga!
   Beroende på vilket land du befinner dig i får du givetvis söka på olika språk, men termerna att föredra är t.ex. ”donera hår” eller ”skänka hår”, ev i kombination med ordet cancer. Har du tur hittar du ett bra och seriöst ställe i närheten av där du befinner dig, eller så kan du som du nämner ta kontakt med en svensk salong och skicka håret. Sök efter salonger och perukmakare, där brukar mottagandet vara som mest positivt!
   Lycka till!

 25. Elin

  Hej!
  Ska till frissan idag. Håret mäter 98 cm på den flesta ställen och jag ska klippa av mig hälften. Får se hur mycket som är skadat och så, men går det så skänker jag resten. Någon annan än jag behöver det känner jag, så då ska det bli så!

  • HårUpplysningen

   Hej Elin!
   Tack för din kommentar – vilket jättebra beslut att donera ditt långa hår! Hoppas att detta kan inspirera fler till att göra som du.
   Lycka till!

 26. Martina

  Hej!
  Tänker donera mitt hår till cancersjuka barn. Kan ni hjälpa med kontakt i Göteborg?

  • HårUpplysningen

   Hej Martina!
   Jättebra initiativ, mera sånt! Efter en snabb googling hittar du följande alternativ: perukmakare Carl M Lundh, samt självaste Göteborgsoperan! Vänd dig direkt till dem för att höra mer om vad de söker.
   Lycka till!

 27. Jar

  Hej!
  Jag är 12 år funderar på att donera hälften av mitt hår. Jag har ofärgat och friskt hår som är rätt så långt. Jag undrar vem jag ska vända mig till om jag ska donera mitt hår?
  Finns det speciella hårsalonger eller hårbutiker som kan hjälpa mig?
  //Jar

  • HårUpplysningen

   Hej Jar!
   Roligt att höra att du har kommit på en så bra idé! Det finns helt säkert många människor som skulle bli jätteglada av att få ta del av ditt hår. Det finns perukmakare och vissa salonger som tar emot donerat hår, men det beror helt på var i landet du bor. Sök på google på ”donera hår + din stad”, och se vad du hittar. Ring dem och beskriv ditt ärende, så hjälper de dig vidare!
   Lycka till!

 28. Navid

  Hej igen,

  jag hade skrivit här tidigare om att jag skulle vilja skänka mitt hår till cancersjuka barn. Jag pratade med en perukmakare nyss och då fick jag höra att man inte kan göra det så som man gör i USA. Här får man pengar för håret istället och perumakarna tar betalt för håret som landstinget köper av de för barnen.

  Man kan alltså inte vara säker på att håret man skänker används för peruker till just cancersjuka barn.

  • HårUpplysningen

   Hej Navid!
   Tack för ditt meddelande. Det är alltid bäst att kolla med just det ställe du ska lämna håret till, vad de kommer att använda det till. Man kan inte riktigt dra alla över en kam, vare sig ur en positiv eller negativ aspekt.
   Lycka till med din donation!

 29. Elina

  Hej! Jag var och klippte mig idag och tänkte att jag skulle donera mitt hår. Frisören sa att jag skulle lämna in håret själv och sitter nu här med en 30cm lång fläta. Kan man bara lämna in den till vilken perukmakare som helst eller behöver man kontakta någon speciell organisation?

  • HårUpplysningen

   Hej Elina!
   Vad kul att du ska donera ditt hår! Det är tyvärr inte riktigt så att du kan lämna in håret var som helst, åtminstone inte om du vill vara säker på att det går till ett specifikt ändamål. Ring runt till ett par perukmakare där du bor och fråga vad de gör av donerat hår, och om de ev kan rekommendera dig något ställe som motsvarar din önskan.
   Lycka till!

 30. Terese Jönsson

  Hej,har kort frisyr som varit platina blond.
  Nu är det färgat rött. Jag vill låta håret växa och skänka det till cancer patienter. Måste jag sluta färga det då? Ja inte blondt så klart. Men ska jag satsa på toning istället? Mvh Terese

  • HårUpplysningen

   Hej Terese!
   Donerat hår ska i de allra flesta fall vara så obehandlat som möjligt, så att sluta färga är en god idé. Satsa istället på en lättare toning, eller att helt enkelt låta det ha sin naturliga färg till dess att donationen ska ske.
   Lycka till!

 31. marion

  jag vill jättegärna gonera mitt hår. det är bara 20 cm dock.
  det är också hennat rött. kommer det vara ett problem? henna går ju inte att bleka och så. och är det bättre att hela håret är färgat än att det kommer med en bit utväxt?

  • HårUpplysningen

   Hej Marion!
   Grattis till ditt bra initiativ. Det bästa vore om du hörde av dig till de salonger/perukmakare där du ev ska lämna in ditt hår. Då kan de informera dig om vilka regler de har – ofta tar man tyvärr nämligen bara emot ofärgat hår!
   Lycka till!

 32. Lena Björnsbråten

  Heeeej..
  Vilken fin sida och vad många det är som vill skänka sitt hår till förmån av en annan människa! Jag blir alldeles varm i hjärtat!
  Det finns ingen åldersgräns på att donera hår, är man under 18 år så kan man skänka sitt hår till http://www.anglahar.se/
  Jag har en salong i Katrineholm och till oss kommer många som vill skänka sitt hår. Vi skickar håret till Smink och Perukmakaren i Sthlm, de har samarbete med landstinget vilket känns bra!
  För varje person som donerar sitt hår, donerar vi som salong en summa pengar till Cancerfonden.
  Varma hälsningar Lena från salong Heaven or Hell Katrineholm

  • HårUpplysningen

   Hej Lena!
   Tack så mycket för din feedback och dina bra tips! Låt oss hoppas att folk får upp ögonen för er verksamhet!

 33. Linnéa Thelin Malik

  Mitt hår är runt 35 cm långt, har precis klippt av 20 cm men kom nu på att jag borde skänkt mitt hår. Jag funderar nu på att raka av allt och skänka bort deti. Räcker det med den längden eller bör jag spara ut det lite till?

  • HårUpplysningen

   Hej Linnéa!
   35 cm bör absolut räcka, det finns säkert många som är tacksamma för ditt bidrag!
   Hoppas det går vägen, lycka till!

 34. Artiola Jetullahu

  Hej
  Jag har funderat på att donera mitt hår till cancerfonden, fast jag har ingen aning hur jag ska göra, och jag vet inte om det finns någonstans i Helsingborg man kan göra det.
  Hade varit väldig tacksam om ni hade kunnat hjälpa mig med detta.

  • HårUpplysningen

   Hej Artiola!
   Vilken bra tanke att donera ditt hår! Det vore bra om fler gjorde som du. Sök på gula sidorna eller google efter perukmakare eller frisörsalonger i Helsingborg, samt hör dig för bland vänner och bekanta. Eventuellt kan sjukhuset också hjälpa dig vidare i ärendet.
   Stort lycka till!

  • Johan Fällman

   Hej Artiola!

   Jag är också intresserad av att donera mitt hår och undrar ifall du hittade någon som kunde hjälpa till med detta i Helsingborg.

 35. Alva

  Hej! Jag skulle vilja donera mitt hår nästa gång jag klipper mig, istället för att det bara ska slängas bort.
  Problemet är att mitt hår är väldigt slitet i topparna och kanske inte så kul att göra peruker av… Men jag har aldrig färgat det eller liknande så på det sättet är det ju helt naturligt. Tror ni att frisörsalongen/perukmakaren skulle tacka nej till en donation för att topparna är slitna? Borde man inte kunna göra korthåriga peruker av det. Det är ganska långt så det borde bli rätt mycket kvar även efter att det slitna klipps bort. De borde ju bli glada för det de får 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Alva!
   I teorin håller jag med dig, ett obehandlat hår borde det ju absolut gå att göra någonting av! Men alla ställen som tar emot hårdonationer har sina egna regler, så det du får göra är att höra dig för med ställena du skulle kunna ge det till. Håller tummarna för att de tar emot det!
   Lycka till!

 36. Maria

  Hej! Jag har nyligen klippt av mitt hår för att donera det och jag undrar vart jag kan skicka mitt redan avklippta hår/ om det går bättre att lämna av det nånstans? Jag klippte också av det hos frisör så det är avklippt i en tofs. 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Maria!
   Kul att du vill donera ditt hår! Du får höra dig för vad det finns för ställen i din närhet – både frisörsalonger och perukmakare brukar kunna vara intresserade! Eventuellt kan också Cancerfonden hjälpa dig vidare.
   Lycka till!

 37. Frida

  Mitt hår är nu ca 87 cm långt, jag har ett väldigt stark och tjockt hår då jag kommer från Indien samt mycket lite slitet. Jag har tänkt att jag ska klippa av 47 cm och donera det. Finns det någon perukmakare som tar emot de då? Kan man göra detta genom frisören eller ska man kontakta perukmakaren själv?

  • HårUpplysningen

   Hej Frida!
   Vad roligt att du vill donera ditt långa hår! Det finns helt säkert perukmakare som vill ha så fint och obehandlat hår. Hör efter via din frisör, kanske känner de till någon där, eller kolla bland vänner och bekanta. Även Gula sidorna brukar vara till god hjälp.
   Stort lycka till!

 38. Isabel Fernandez

  Hej!
  jag har just nu en ombre i mitt hår och jag undrar bara om jag ändå kan donera allt mitt hår eller om jag först måste klippa av ombren)

  • HårUpplysningen

   Hej Isabel!
   Vanligtvis brukar man efterfråga så obehandlat hår som möjligt, dvs inte färgat/permanentat/blekt osv. Därför är det absolut bäst om du klipper av din ombre innan du donerar håret!
   Toppenbra initiativ för övrigt, lycka till!

 39. Ella

  Hej!
  Jag har funderat länge på att donera mitt hår till någon som behöver det mer än vad jag gör. MEN, jag vill absoult inte snagga mig. Om jag skulle klippa mitt hår till axlarna får jag lätt ihop 30 centimeter men ett problem till.. Jag har för cirka 2 år sen färgat håret hemma och slingat det en gång. Inge mer alls. Jag slingade det för 2 månader sen. Kvaliten på mitt hår är verkligen grym, det är tjockt och långt att har inte tagit någon större skada av slingning och färgning. Jag vill så gärna donera det men tydligen kan man inte de eftersom jag har slingat det. Vet inte hur jag ska förklara men det är absolut inte slitet och fult. Jag tar sjukt bra hand om det, plattar och lockar det ALDRIG och fönar det för den delen heller aldrig. Jag tvättar de bara 1-2 ggr i veckan.
  Hur ska jag göra, hjälp!!

  • HårUpplysningen

   Hej Ella!
   Vilken bra idé du har fått! Och misströsta inte – det är kvaliteten på håret, snarare än dess ”CV”, som räknas. Om det är i gott skick så tycker jag absolut att du ska höra dig för med närliggande perukmakare/frisörsalonger, även om du nyligen har slingat det. Sedan får du se vad de säger om saken, men chansen finns ju att de bara blir glada och tacksamma över ett så fint hår!
   Stort lycka till!

 40. Natalie

  Hej
  Jag fick tanken att donera mitt hår.
  Men jag har läst att det inte får vara färgat osv.
  Jag har lång men färgat hår, min fundering är om man får donera om man gör en avfärgning? Eller är det bara till att vänta och spara ut?

  • HårUpplysningen

   Hej Natalie!
   Tack för din fråga! Allra helst ska håret vara så obehandlat som möjligt, det stämmer. En avfärgning är nog inte att rekommendera då detta innebär ännu en kemisk behandling, som tar håret ytterligare ett steg bort från ”naturligt och obehandlat”. Hör efter med den salong/perukmakare du tänkt donera till, vad som gäller just där! Kanske kan de tänka sig att ta ditt hår som det är i nuläget, om inte får du helt enkelt avvakta!
   Lycka till!

 41. Mari

  Har så långt hår och har tänkt och klippa det då en vän sa till mig att skänka bort det avklippta håret!Jaa tänkte jag men undrar då ifall man måste göra det hos en hårfrisör? För jag hade tänkt och göra det provat hos en vän till mig som är utbildad hårfrisör men går det ändå att skänka bort håret?

  • HårUpplysningen

   Hej Mari!
   Om din vän är utbildad frisör ska det helt säkert gå bra att göra det med hans/hennes hjälp!
   Tack för din fråga!

 42. Elin

  Hej, har tänk på att donera bort mitt hår då det är mer än 70% i släkten som haft cancer, men jag färgar mitt hår brunt (är egentligen blond).
  Skulle vilja mer än något annat att få ge bort mer hår till någon som ej kan få det pga sin sjukdom..
  Jag kan snagga av mig hela håret så länge det hjälper någon annan att finna sin säkerhet i sig själv.
  Men då problemet är att jag har färgat hår. Varför fungerar ej det?
  Hur länge måste jag isf all vänta för att kunna donera bort det?

  • HårUpplysningen

   Hej Elin!
   Det är väldigt fint att höra att du vill donera ditt hår. Jag tycker absolut inte att du ska släppa den tanken, även om det nog tyvärr blir svårt om ditt hår är i färgat skick. Det har att göra med hårets kvalitet, och den peruk det ska ligga till grund för: ett färgat hår är mer slitet och riskerar dessutom att skifta i nyans på ett inte alltid så önskvärt sätt. Med detta sagt kan det ibland finnas mottagare som tänker annorlunda – hör dig för med folk i din omgivning. Kolla på samma gång upp hur långt ett donerat hår behöver vara, och räkna sedan med att håret växer ca 1 cm/månad. Så vet du hur länge du behöver vänta på att få förverkliga din fina idé!
   Lycka till!

 43. tobbe

  Dax att fortsätta spara håret så det blir bra längd för donation

  • HårUpplysningen

   Hej Tobbe!
   Det låter som ett toppenbra initiativ. Varför inte låta projektet bli ett komplement till mustaschprojektet ”movember”?!

 44. Emma Andersson

  Hej!

  Jag planerar (och har planerat länge) att donera mitt hår. Jag har ganska långt, ofärgat, rakt och väldigt friskt hår. Hur är det med 30 cm-gränsen? Skulle 20 cm vara okej? Eller är 30 minimum? Jag har nämligen en del vänner som också planerar detta (eller vi har helt enkelt tagit i hand på detta!) Och jag vill ju få så många med mig som jag kan. Men jag vill också veta var gränsen går lite då.
  MVH Emma

  • HårUpplysningen

   Hej Emma!
   Vilken jättebra deal hos dig och dina vänner! 30 cm är ingen absolut gräns utan en vanlig riktlinje för vad som brukar kunna gälla. Detta varierar dock, så hör dig för bland de salonger du har i din närhet! Ditt hårs goda skick talar ju helt klart till din fördel.
   Stort lycka till!

 45. Ami

  Hej.
  Jag vill så gärna donera mitt hår till någon som behöver det mer än vad jag gör.
  För tillfället har jag en kort bob som precis nuddar axlarna. Det översta håret är 25 cm långt men det i nacken är bara 10 cm. Ska allt hår vara 30 eller är det okej att det är olika längder?
  Sedan har jag också blekt mitt hår men bara med naturliga medel (citron, kamomill) och håret i sig har inte något noterbart slitage.

  • HårUpplysningen

   Hej Ami!
   Kul att du vill donera ditt hår! Då ditt hår är något kortare och dessutom blekt kan det hända att det blir svårare att hitta ett ställe som tar emot det, du får höra dig för vad som gäller. Om inte annat är det bara att vänta ett litet tag så att såväl hår som färg hinner växa ut lite mer!
   Håller tummarna!

 46. Bella

  Hej!!! Jag vill donera mitt hår till ett cancersjukt barn men jag har slingat mitt hår två gånger. Jag undrar vad jag ska göra då… Jag vet att det finns flera barn som har drabbats av cancer och min kusin fick cancer och hon kämpade igenom det och hon lever frisk idag. Men vad ska jag göra jag vill donera mitt hår men det står att det inte får va färgat/ slingat… Vad ska jag göra??

  • HårUpplysningen

   Hej Bella!
   Vilken fin idé att stötta barn i en svår tid. Vilket skick ditt hår är i spelar roll för de salonger som tar emot donationer, men inga absoluta generella regler finns. Är ditt hår välvårdat och om det var ett tag sedan slingorna gjordes, kan det hända att de accepterar det ändå! Hör dig för och hoppas på det bästa, vi håller tummarna!

 47. Linda

  Hej!
  Jag skulle gärna vilja donera 30cm hår, men jag blekte till blond ombre för 2 år sen. Alltså, om jag klipper det så så kommer hälften av håret vara blont och hälften naturligt brunt, men inte som ett sträck utan OMBRE.
  Kommer detta då vara okej att donera nånstans? Bor i stor-Stockholm.

  • HårUpplysningen

   Hej Linda!
   Det kan mycket väl hända att ditt hår kan tas emot, om det är i ett gott skick och utväxten inte är så markant. Men det är tyvärr svårt att svara på, då olika salonger har olika policy. Kolla läget där du bor, och hör om de kan hjälpa dig vidare!
   Stort lycka till!

 48. Hej!
  Jag funderar på att skänka mitt hår till något gott ända mål, men får man pengar om man gör det?
  Tro inte att jag är ute efter pengarna;) men alltid kul att veta

 49. Mira

  Mitt hår växer som ogräs. Och jag vill så gärna bli av med det! Jag har minst 35 cm långt hår och kommer korta ner det en hel del (raka på ena sidan av huvudet och ha till axlarna på andra sidan). Mitt hår är lockigt/krulligt/platt (har en extrem mix) och det blir längre när jag plattar det.
  Jag vill jättegärna donera till barn med cancer, för att cancern har redan tagit så många liv, och om jag kan få någon med cancer att bli lycklig åt något som jag hatar skulle det ljusa upp min dag:)

  • HårUpplysningen

   Hej Mira!
   Grattis till att ha välsignats med ett hår som växer snabbt, det är det nog många som är avundsjuka på! Och en sådan toppenidé att dra nytta av det för att kunna hjälpa andra i en svår situation.
   Allt gott!

 50. Frida Sevelin

  Hej.
  Jag funderar på att klippa mitt hår och vill gärna donera istället för att kasta det. Jag bor i Örebro, kan jag skicka håret på posten eller liknande?eller finns någon Örebro som ”tar hand om det” i cancerfondens anda/syfte?

  Tar gärna emot svar till min mail.
  //Frida

  • HårUpplysningen

   Hej Frida!
   Tack för ditt meddelande! Om du inte hittar någon salong i Örebro som vill ta emot ditt hår, så lär det absolut finnas andra ställen som kan ta emot håret per post. Hör efter bland lite större salonger, de brukar vara positiva alternativt veta var du ska vända dig!
   Lycka till!

 51. Nicole Stigberger

  Hej!

  Jag skulle hemskt gärna vilja donera hår, då mitt egna för tillfället uppnår nästan 90cm, och jag inte behöver allt själv =) det är varken slingat, färgat eller tonat.. däremot något solblekt sedan förra sommaren… ska jag färga hela håret, så allt har samma färgnyans innan jag donerar, och hur går jag till väga? Vem kontaktar jag?
  Med vänlig hälsning

  • HårUpplysningen

   Hej Nicole!
   Superbra idé med att donera ditt långa hår! Du bör undvika att färga håret, utan låta det vara i ett så naturligt skick som möjligt inför en donation. Kontakta perukmakare eller frisörsalonger i din närhet, så kan de hjälpa dig vidare.
   Stort lycka till!

 52. Susanna Malm

  Min son 10 år har axellångt tjockt rågblont hår. Hur mycket behöver ni för att det ska vara något för er att använda? Kanske är det lite för kort? Han kommer att klippa sig i veckan så jag är tacksam för svar på hur jag ska säga till frisören om det är så att det går att använda. / Mamma Suss

 53. Mirell

  Hej!
  Jag vill så hemskt gärna donera mitt hår till barncancerfonden!
  Men jag har läst att man inte kan donera ifall man färgat eller slingat det. Jag har då bara en röd slinga.
  Kan jag fortfarande skänka mitt hår eller går det inte?
  Och ifall det går, kan man då kontakta vilken frisör som helst som ska klippa det? Och sist men inte minst ska jag skicka in håret till någon perukmakare och isåfall vem då/hur då?

 54. Lisa

  Jag skulle vilja donera mitt hår:) men vart kan man göra det någonstans? Sedan undrar jag om man kan göra det fast man har färgat sitt hår tidigare?

 55. Evelina

  Hej!
  Jag har bestämt mig att donera mitt hår. Jag vet redan att det inte ska vara färgat eller slingat vilket mitt är och kommer därför vänta tills det växer ut och sedan donera. Jag har inte sett att hårtyp spelar roll (förutom att det inte ska vara slitet) men jag har mycket lockar, dock inte ”afro”lockar utan mer korkskruvar. Är det fortfarande okej att jag donerar eller tar perukmakare endast emot rakt hår?
  Tack på förhand!

 56. ronja

  Hej! Jag har en fråga, mitt hår är inte jätte långt men kommer klippa av 15-20 cm av de och skulle vilja donera de. De är färgat men inte speciellt slitet. Vi har ingen perukmakare här jag bor, hur gör jag då?

 57. Conken

  Hej
  Finns det någon salong i Göteborg? Eller vart kn man vända sig till om man bor i göteborg?

 58. Emilia

  Har ca55cm långt hår och vill donera men jag vill vetta om man kan donera 20-25 cm av håret eller om det är förkort? Sen undrar jag om man har tonat sitt hår för ett bra tag sedan och det inte syns om man fortfarande kan donera det? Och vart i Umeå kan man donera sitt hår tips kan skicka om det inte fins i Umeå ? Mvh 14 tjej

 59. Elin

  Hej, jag skulle gärna vilja donera mitt hår om möjligt till ex. Cancerfonden eller andra behövande, men jag undrar om det finns några speciella krav. Mitt hår är blekt i form av slingor från min naturliga hårfärg. Kan det bli något problem eller fungerar det ändå?

 60. Elin

  Hej, jag har suttit och tittat på videos där folk donerat sitt hår och tänkte göra det själv ( när det växt ut lite mer ). Men mitt hår har fått naturliga slingor från sommaren. Kan man donera sitt hår ändå?

 61. Sanela

  Hej
  Jag funderar på att klippa av mig håret som Äntligen är till halva ryggen, men i så fall vill jag donera. Det är obehandlat och jag använder inga geleér eller andra hårprodukter. Öjusbrunt med lätta inslag av grått Finns det någon frisör på södra sidan av stan som tar emot donerat hår? Behöver jag tänka på nåt spec innan håret klipps av?
  Tacksam för guidning

 62. Lina Bursell

  Hej!
  Jag vill gärna skänka mitt hår till cancerdrabbade. Mitt hår är mer än 1 meter långt, DOCK så har jag färgat det med hennafärg (hårfärg som är gjort på örter för att inte slita på håret)
  kan mitt hår användas till peruk eller få det verkligen inte vara färgat med någonting?
  Tacksam för svar
  Med vänlig hälsning, Lina

 63. Wilma

  Hej!
  Jag tänker klippa kort och vill gärna sjänka mitt hår. Hur gör man? Vart lämnar man in det?

 64. Hårvaxguiden

  Vi på hårvaxguiden håller på att sammanställa en artikel om vart man faktiskt kan vända sig för att donera hår sitt. Många har nog uppfattningen om att det inte borde vara så svårt men det är faktiskt lite klurigt. Litet tips än så länge är ”anglahar.se” som ligger utanför Göteborg men samarbetar med många frisörsalonger runt om i landet.

 65. Hej jag har lite tapper i mitt hår och jag undrade om det gör något svårare för perukmakaren eftersom det är lite tapper ? Jag ska nämligen donera mitt hår nästa vecka !

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HårUpplysningen

   Menar du med ”tapper” att du har vissa områden där du tappat hår? Vad perukmakaren tycker om det vet vi inte. Men är kvalitén på det hår som växer okej så borde det inte spela nån roll.

 66. Emelie

  Hej! Jag är tretton år snart 14 och funderar på att skänka hår till behövande personer.(vuxna som barn). Har lite slitet hår i topparna, men det är ungefär 30 centimeter. Kan jag ändå donera det? En nackdel är också att jag har tunt hår! Tacksam för svar!

 67. Jag fyller snart elva och donerar mitt hår nästa vecka längtar! Mitt hår är väldigt tjockt så jag behöver nämligen duscha dagen före klippningen för annars är det inte tillräckligt torrt är det ok?

 68. Det är 58 cm långt

 69. Rosario

  Vad man kan donera håret i Göteborg till barn med cancer? 14 år tjej aldrig har gjort nånting konstigt på sin hår och använder bara bra kvalitet på shampoo och balsam.

 70. Ida Edin

  Hej!jag har ett hår som är inte så skadat, jag har aldrig färgat det. Håret är 60 cm där benan slutar och från nacken 35cm jag bor i Norrland och vet inte hur jag ska göra för att donera det.:)

 71. Klara

  Går det bra att skänka 20 cm i tofs?

 72. Therese Ottosson

  Hej! Min rödhårig dotter på 10 år pratar om att hon vill donera sitt hår när det fått växa några cm till. Hur går det till?? Mvh Therese Ottosson

 73. Tuva

  Jag har väldigt lockigt hår och skulle nog kunna klippa av ca. 25-30 cm. Går det bra med lockigt hår eller måste det vara rakt…?
  //Tuva

 74. Elin johansson

  Hej! Jag har aldrig färgat mitt hår och har väldigt tjockt och långt hår. Men innan jag skickar iväg det vill jag veta att det kommer vara till nytta, hur vet jag? //Elin

 75. yusra

  hej mitt namn är yusra och jag har länge velat donera mitt hår till barn som har cancer, mitt hår är nu lite över röven, jag vet dock inte vart eller hur jag ska donera det

  Mvh

 76. F

  hej, jag vill donera mitt hår men vet inte riktigt vart. Det är lite för kort för om jag flätar den del jag vill donera så är den 15 cm. har du några tips på vart jag kan donera det?

 77. A

  Hej, jag vill gärna donera mitt hår till Cancerfonden men vet inte om dem som jag skickar håret till använder håret till cancer sjuka eller säljer håret till andra. Jag har redan klippt av det i 6 flätor som är ungefär 30cm, är det tillräckligt långt?
  Tack i förhand!

 78. Hej Änglahår för barn av barn tar emot donationer i form av hår från alla åldrar förutsatt att håret är helt obehandlat och inte har några gråa hårstrån. Längden måste vara minst 35,5 cm långt. Änglahår donerar sedan peruker till barn med Alopecia som av någon anledning inte har råd eller kan införskaffa en peruk. Barn av alla åldrar har donerat hår och den äldsta är nog 76 år…
  Änglahår för barn av barn är en idell förening som arbetar för att öka barns självkänsla genom hår. Läs mer på hemsidan http://www.anglahar.se

Lämna ett svar

tre × fem =