råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Ditt husdjurs päls

Det är, som bekant, inte bara vi människor som har hår på kroppen. Även djur är mer eller mindre täckta av den kroppsbehåring som vi kallar päls. Ett husdjurs päls kan påverka oss på en mängd olika sätt. Den kan kännas behaglig att ta på och ha en lugnande inverkan när vi är stressade och uppe i varv.

Minst lika ofta kan den tyvärr också vara ett irritationsmoment som kräver städning. För att inte tala om en hälsorisk som utlöser allergiska reaktioner. Vilken relation man har till djurpäls beror alltså på faktorer som hur pedantisk man är samt hur känslig man är.

Om man har ett husdjur där hemma som kräver en viss typ av skötsel kan du här få lite grundläggande information om två vanliga husdjurs pälstyp. Då får du den förståelse som krävs för att ta hand om den på bästa möjliga sätt.

Hundpäls

Hundars päls är en av de huvudsakliga faktorer som karakteriserar dess utseende: den kan vara allt ifrån kort och sträv till lång, mjuk och lockig. Man brukar säga att ju mjukare pälsen är desto tätare är den.

Hos en valp eller en ung hund är håret av en särskild typ som kallas täckhår eller underull. Ju äldre hunden blir desto mer ändras strånas vinkel i förhållande till huden. På så vis blir pälsen så småningom till ett optimalt skydd för huden.

Det är inte bara antalet hårsäcksgrupper som är genetiskt betingade, även pälsens färg beror på hur valpens mamma och pappa såg ut. Ett vanligt fenomen, som i många fall ger upphov till irritation, är att hundar fäller.

Två gånger om året är det dags att sätta in det tunga artilleriet med dammsugare och sopborste. Deras päls förändras nämligen med årstiderna, vilket har sin förklaring i hårsäckarnas olika aktivitetsfaser.

I likhet med människan har hundens hårsäck en anagen, en katagen och en telogen fas. Under den telogena fasen faller stråna ur sina hårsäckar, och detta sker med start i hundens bakre parti för att därifrån leta sig framåt.

Fällningen varierar efter förhållandet mellan dagsljus och mörker: längre dagar aktiverar fällning på våren, och kortare dagar orsakar fällning på hösten.

Kattpäls

Katters päls fäller också, om än inte i lika hög grad som hundars. Deras fällning sker i samband med naturligt ljus, vilket är förklaringen till att innekatter fäller året om. Inomhus är ju nivåerna på både temperatur och ljus snarlika oavsett årstid.

Katter har olika tjock päls beroende på vilken ras de tillhör. För att ge en fingervisning brukar man räkna med att de har mellan 800 och 1600 hårstrån per kvadratcentimeter.

Hur bra kvalitet det är på pälsen avgörs till stor del av kattens diet. Äter djuret dåligt blir pälsen tovig och matt, medan en katt som utfodras på rätt sätt har en fin och glänsande behåring.

Bästa kosten för en kisse utgörs av mycket protein och fett, som balanseras av kolhydrat- och vitaminrika livsmedel. Vad gäller pälsvård krävs det normalt inte någon större insats av matte eller husse – katter är renliga djur som, förutsatt att de mår bra, är noggranna med att själva slicka och tvätta sin päls.

Köpa hårvårdsprodukter för pälsdjur

Alla välsorterade djuraffärer har bra schampon för att tvätta husdjurspäls med. Ofta har också stormarknader som ICA Maxi, Coop Forum och liknande butiker ett litet sortiment för basbehovet.

Lämna ett svar

två × ett =