råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Löss (huvudlöss)

Löss som lever på oss människor är ett gammalt problem som funnits med sedan urminnes tider. Alla kan få huvudlöss, både barn och vuxna. Lössen sprider sig väldigt lätt och tycks ha en förkärlek för barn – majoriteten av de som drabbas är mellan 3 och 16 år gamla.

Att få löss i håret upplevs av de flesta som någonting väldigt otrevligt, och man söker snabb hjälp för att bli av med besvären. Här får du information om hur man får löss, hur man bäst blir av med dem och vad man kan göra för att undvika att drabbas.


Avsnitt på sidan


Vad är huvudlöss?

Löss är små djur som huserar på olika värddjur. I huvudlössens fall lever de tätt intill människans hårbotten, där temperaturen och fuktigheten är optimala för att de ska trivas. Huruvida håret är rent eller smutsigt spelar ingen roll.

huvudlöss
Förstorat foto på en huvudlus som sitter på hårstrån. Foto: Gilles San Martin Flickr.

Lössen livnär sig alltså inte av smuts som många tror, utan av det blod som de suger till sig. Det är detta som kan ge den obehagliga klåda som är karakteristisk för huvudlöss.

Lössen är olika stora beroende på hur gamla de är: normalt är de nykläckta 0,5-1 millimeter långa och de vuxna 2-3 millimeter långa. Färgen på dem skiljer sig också åt beroende på om de har sugit blod eller inte, men nyansen brukar ligga inom det bruna spektrat.

3 till 5 nya lusägg per dag

En honlus lägger mellan 3 och 5 ägg per dag, och dessa ägg kläcks efter drygt 5 dagar. När en lus har blivit kläckt vill den genast börja suga blod, och får den inte tag på något inom cirka 1 timme så dör den. Oavsett om den dör eller överlever ligger dess tomma lusägg kvar, fäst intill hårstrået.

Äggen är lättare att upptäcka än själva lössen tack vare deras ljusa färg, och kan enkelt tas bort med en speciell luskam. Att hitta lusägg i håret måste inte nödvändigtvis innebära att man bär på en lussmitta, eftersom dessa kan vara kläckta eller innehålla döda lusfoster.

Hur smittar huvudlöss?

Huvudlöss saknar vingar och kan varken flyga eller hoppa. De förflyttar sig istället genom att krypa fram. Det vanligaste är att lössen sprider sig genom tät kontakt huvud mot huvud. Därför är det i första hand inom den närmaste umgängeskretsen som man ska söka källan till smittan.

Huvudlöss kan också spridas via mössor, kammar, borstar och dylikt, men risken är ganska liten eftersom lössen bara kan överleva upp till 48 timmar utan näring ifrån hårbotten. Exakt hur länge beror bland annat på temperaturen och fuktigheten i miljön.

Löss som faller ur blir alltså snabbt svaga och har sällan kraft nog att ta sig upp igen och börja föröka sig. Trots detta bör man dock försöka undvika att byta mössor och borstar med varandra, samt tvätta dem regelbundet.

Om man vet med sig att det pågår lussmitta i ens närhet kan man också försöka skydda sig eller sina barn genom att sätta upp håret i en tofs, och eventuellt använda någon form av huvudbonad. Det är bra att veta att lusägg inte kan smitta, eftersom dessa sitter fästa mot hårstrån och inte faller av.

Vem kan smittas av huvudlöss?

Alla kan få löss, men vanligast är det att barn drabbas. Det finns en viss överrepresentation bland flickor, och detta tror man beror på att ett långt hår lättare angrips av löss än ett kort.

Man brukar vara extra noga med att kontrollera barn i skolor och på dagis, som ju umgås tätt inpå varandra i lek, undervisning och andra sammanhang.

Att äldre barn får löss brukar man förklara bland annat med att de umgås mycket framför datorer. Leksaker och gosedjur utgör dock inte någon nämnvärd smittorisk, eftersom lössen inte trivs i deras material.

Husdjur är inte bärare av huvudlöss

Husdjur överför inte heller smittan, då löss som lever på människor endast överlever där och inte på djur. Får någon i familjen löss är det inte nödvändigt att sanera bland kläder, mattor och andra textilier i hemmet – de utgör inte fördelaktiga levnadsmiljöer för lössen.

Från det att en person har fått löss kan det gå flera veckor innan det börjar klia. Med andra ord kan man inte vara säker på att barn är lusfria även om de saknar symptom, så man bör alltid ta en luskontroll innan skolstart.

Detta för att i möjligaste mån undvika att andra ska smittas. Finkamma hela familjen, även den äldre generationen, men behandla bara de som visar sig bära på levande löss.

Meddela omgivningen om lussmitta

Skulle man upptäcka löss hos någon i familjen är man också skyldig att meddela skolor, föreningar och andra grupper som den drabbade är involverad i. Får man beskedet att någon i ens närmaste umgängeskrets har fått löss bör man regelbundet kontrollera alla i familjen, till dess att risken för smitta har försvunnit.

Störst risk för smitta löper man under hösten (perioden augusti – november). Hur det kommer sig vet man inte säkert, men en teori är att det hänger ihop med att det är då som barnen börjar leka mer tillsammans inomhus.

Familjen har varit ledig ett helt lov och förmodligen försummat att regelbundet kontrollera varandras hårbottnar. Av denna anledning är det troligt att den plötsliga, täta kontakt som skolgång och fritidsaktiviteter innebär ökar risken för lusspridning avsevärt.

Hur upptäcker man huvudlöss?

En lus har en avlång och platt kroppsform, med tre par ben framtill. Längst ut på benen har den klor att gripa tag om hårstrån med. På huvudet har den antenner, små ögon och en mun för att kunna suga blod.

Färgen kan vara allt mellan gulgrå och mörkbrun, beroende på om den är ”hungrig” eller ”mätt” på blod. Lusen anpassar dessutom sin färg efter färgen på den kalufs den valt att angripa.

Lusägg är knappt en millimeter långa och har även de olika färg beroende på om de är tomma eller inte. Nylagda ägg sitter hårt klistrade närmast hårbotten på hårstråna, medan kläckta ägg sitter längre ut (minst 1 centimeter från hårbotten). Äggen, som även kallas gnetter, växer ut med håret så länge de inte tas bort.

Kamma håret över ett vitt papper

Man kan se både lössen och äggen med blotta ögat, men bäst upptäcker man dem genom att kamma igenom håret över ett vitt papper. Finns det löss i håret ramlar de ned på pappret och blir där synliga. Undersök det som hamnat på arket med ett förstoringsglas; finns där levande löss är det ett säkert tecken på att man har huvudlöss.

Hittar man bara ägg i håret, som sitter intill hårbotten, ska man vänta en vecka och se om äggen kläcks eller inte. Lusägg utan levande löss är ett tecken på att löss har funnits där, men dött eller flyttat över till någon annan.

luskam
Fintandad luskam med två olika sidor.

Kammen man använder sig av vid undersökningen bör vara fintandad med täta piggar, har man ingen sådan finns det speciella luskammar att köpa på apoteket. Ett trick för att bättre få syn på lössen är att fukta håret och ha i lite balsam innan man börjar kamma. Det gör att de små djuren håller sig stilla.

Hur ska man behandla huvudlöss?

Om man har löss är det naturligtvis viktigt att få sitt hår igenomkammat med jämna mellanrum. Detta är dock sällan tillräckligt för att helt bli av med dem, så man behöver kombinera kamning med någon typ av specialbehandling. Särskilt viktigt har det blivit sedan huvudlössen börjat bli resistenta mot de medel man brukar behandla med.

Av samma anledning ska man inte använda denna typ av läkemedel i förebyggande syfte, då detta medför en ökad risk för resistens. Först och främst bör man istället försöka med så kallade medicintekniska medel, och om inte det fungerar får man prova receptfria läkemedel.

Medicintekniska lusmedel

Medicintekniska produkter räknas inte som läkemedel. Preparatet masseras in i hår och hårbotten, får sedan verka och sköljs slutligen ur. Under den tiden tror man att de utövar de sin effekt genom att kväva lössen, eller torka ut dem.

Medicintekniska produkter kan antingen innehålla silikonolja, växtoljor eller en kombination av dessa ämnen. Preparaten måste vara CE-märkta.

De receptfria läkemedlen mot löss ska man ta till om de medicintekniska produkterna inte visar sig ha någon effekt. De finns både i form av medel, lösning och schampo.

Här är tips på några effektiva preparat som fungerar mot huvudlöss och som finns att beställa från apotek online som till exempel Apotek Hjärtat eller MEDS.

Hedrin Once

Hedrin Once Spray

Denna nyhet på marknaden är en silikonlösning mot huvudlöss, som har den goda egenskapen att den är luktfri. Formulan är en spraygel, vars avlivande effekt på såväl löss som ägg har bevisats kliniskt. Behöver bara användas en gång à 15 minuter!

Paranix

Paranix Lusschampo
Paranix lusspray och lusschampo

Finns både som schampo och som spray. Har en dubbelverkande effekt som verkar på 10 minuter. Den aktiva ingrediensen är mineralolja.

Fler lusmedel hittar du hos onlineapoteket Apotek Hjärtat.

Vårdcentralen är en sista utväg

Skulle ingen av ovan nämnda behandlingsmetoder fungera, det vill säga att levande löss fortsätter dyka upp, får man kontakta vårdcentralen eller motsvarande. De kan ge råd om vad man ska ta sig till.

När man behandlar är det alltid av största vikt att man följer bruksanvisningen till punkt och pricka. Behandlingen ska ske i två omgångar: eftersom det tar ett tag för medlet att verka, bör man efter den första omgången vänta en dag för att se om det har tagit död på alla löss eller inte.

Hittar man då löss som överlevt får man göra om behandlingen, och vara mer noggrann med att följa instruktionerna.

Efter drygt en vecka upprepar man behandlingen, för att ta kål på de löss som kan ha kläckts sedan de första behandlingstillfällena. Fram till dess ska håret kammas igenom med en speciell luskam varje dag.

Även när behandlingen är fullföljd gör man bäst i att fortsätta med regelbundna, noggranna kamningar. Detta gäller både för den drabbade och för personer i hans eller hennes omgivning, under en period på cirka två veckor. Har man inte hittat något mer efter två veckor kan man känna sig säker på att huvudlöss och ägg är helt borta.

100 Kommentarer

 1. Alice

  Hur vet man att man har löss?

  • HårUpplysningen

   Det främsta symptomet på att man har löss är en ihållande klåda i hårbotten. Detta kan även medföra att den drabbade blir orolig och rastlös. Ibland kan man se svarta avfällningar på örngottet – detta är lössens avföring eller ömsade skinn. För att veta säkert gör man bäst i att finkamma håret med en luskam över ett vitt papper, något som underlättas av att först applicera balsam i längderna.

  • Ebba

   Hej,hej jag är 15 år och har löss jag använder medel och de funkar men jag märker att min kompis har löss och smittar mig varje gång Vill inte säga till henne att hon har löss för då säger hon nej men jag ser henne klia och jag vill fortfarande vara med henne. Snälla hjälp.

 2. Selina

  Hej hej!!!
  Jag bara undra, om löss kan smittas via plattång? för, att jag har använt samma plattång som min mamma, och jag hade ( döda ägg/löss i håret då?! så vill bara veta de..
  Men, lössen kan väll endån inte sätta sig på plattången eftersom den är så varm? alltså när jag plattat mitt hår så har jag haft grad, 230 och då kan de väll inte sätta sig på platången?!! iallfall skulle vilja ha ett svar på detta.. tack!

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HårUpplysningen

   Utan att veta exakt vilken värme löss kan utstå så har jag mycket svårt att tänka mig att en såpass varm plattång ska kunna bli en bärare av löss. Däremot så är det kanske inte omöjligt att de kunnat hoppa upp på ”baksidan” av tången där det inte är lika varmt. Jag tror dock inte att det är så troligt.

 3. Alva

  Jag hörde någonstans att lösa inte gillar att befinna sig i färgat hår. Är det sant? Om det kliar ibland men inte hela tiden, kan det ändå vara löss?

  • HårUpplysningen

   Hej Alva!
   Även om hårfärg är starka preparat kan de inte sägas ersätta lusmedel. Det skulle kunna vara löss du beskriver – prova att finkamma håret på det sätt vi beskriver här på sidan!
   Lycka till!

 4. Hanuma

  Hej, jag är förskollärare och så fort vi har löss på fisk, det är 100 pr.säkert att jag får de också. I regel betyder det att hela min familj, speciellt den ena dottern smittas. Det är fruktansvärt svårt att bli av med dem, månader…jag har köpt allt som finns att köpa på denna jorden, Nitfrit kam, el kam, lussnapparer (dammsugare för löss), alla möjliga Medel, både på nätet och Apoteket….men ändå är det pest varje gång och tar evighet att bli av med. Jag tom rakade huvudet….! Är de extra förtjusta i mitt blod eller? Vad ska man göra. Hörde att man haft framgång i Danmark med lavendellösning i förebyggande syfte? Stämmer det, var köper man de eller hur blandar man/applicerar? Tack!

  • HårUpplysningen

   Hej Hanuma!
   Tack för din fråga. Det verkar som om löss, precis som mygg, dras till vissa personer och stöts bort ifrån andra. Tex kan ett barn i en familj gång på gång drabbas utan att övriga familjemedlemmar får löss. Prioderm som finns på apoteket är ett ofta använt läkemedel – därtill finns mycket riktigt alternativa vägar som exempelvis lavendel. Är du nyfiken kan du prova följande recept: häll 25 droppar lavendelolja i en halv deciliter balsam. Luskamma sedan håret med balsamet i, skölj ur.
   Lycka till!

 5. Lina

  Hej! Har hittat ”döda” ägg i håret, ett par tre stycken! Men jag har kammat regelbundet och sett några djur. Hur går detta till??

 6. Lina

  Ursäkta, INTE SETT NÅGRA DJUR SKA DET VARA 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Lina!
   Hittar du bara lusägg på hårstråna behöver det inte betyda att du kommer att få huvudlöss – äggen kan vara kläckta eller döda. Fortsätt att kamma igenom håret, det är en bra vana för att undvika lusattacker!
   Tack för din fråga!

 7. jeanette cronholm

  Hej!Skulle bara vilja veta om man måste ta ur löshår om man fått löss???Tack på förhand:))

  • HårUpplysningen

   Hej Jeanette!
   Ja, det får du göra. Annars fortsätter ju lössen att bosätta sig på dig, ett minst sagt oönskat resultat.
   Lycka till!

 8. Sandra

  Jag hittade en baby lus i håret imorse! Gick genast till Apoteket och köpte luskam och medel, kammade igenom håret noggrant i ca 30min, men varken ägg eller löss kom, bad min mamma kamma mig med ett vitt papper under, inte då heller kom det! Hur kommer detta sig?

  • HårUpplysningen

   Hej Sandra!
   Detta kan vara ett tecken på att du ganska nyligen blivit smittad. Antingen har lusen inte hunnit lägga ägg, eller så var det kanske en hane. Se dock till att hålla uppsikt och luskamma regelbundet för att upptäcka eventuellt ”återfall”.
   Lycka till!

 9. Angie

  Kan hårfärg ta dö på löss? Undrar bara

  • HårUpplysningen

   Hej Angie!
   Hårfärg består förvisso av starka kemiska ämnen som säkert kan ha viss effekt mot löss, men det är knappast något pålitligt lusmedel att använda sig av.
   Tack för din fråga!

 10. Emma

  Hej! Jag kom precis hem (bor i hawaii för tillfället) från En volontärsresa och har fått löss.. Min hårbotten är full av sår och eksem, det är inte alls bra. Vad kan jag använda för bra medel som är bra för min situation? Är inte hemma i Sverige.

  Hade varit hemskt bra att få hjälp

  • HårUpplysningen

   Hej Emma!
   Det finns folk som hävdar att vegetabiliska oljor, balsam och till och med majonäs kan hjälpa som behandling mot löss. Mitt råd är dock att höra dig för hos det lokala apoteket – de borde ha produkter som motsvarar de lusmedel vi använder här i Sverige. Var noggrann med att kamma, enligt råden här på sidan, och respektera produktens bruksanvisningar så borde du bli av med dina besvär.
   Lycka till!

 11. Lina

  Kan man behandla löss med läkemedel när man har löshår i?

  • HårUpplysningen

   Hej Lina!
   Läkemedel mot löss är ju framtagna för att verka i naturligt hår, så det finns en risk att ditt syntetiska löshår kan reagera med produkten. Vill du vara på den säkra sidan bör du förmodligen kasta ditt löshår, behandla ditt naturliga hår, och sedan när du är lusfri sätta i nya extensions om du så behagar.
   Tack för din fråga!

 12. Anna

  Hej!
  Funderar detta recept med lavendelolja och balsam? Hur länge har ni det i innan ni kammar ut det? Tvättar håret efter?
  En kollega sa att hon bara tod lavendelolja i huvudet och lät det sitta över natten. Någon med erfarenhet=?

  • HårUpplysningen

   Hej Anna!
   Tack för din fråga. Jag överlåter till våra läsare med erfarenhet av dessa naturmetoder, att svara på den. Apotekets preparat är ju mer av en garanti för att få bukt med löss, men har någon fått positiva resultat med lavendel vore det ju intressant att höra!

 13. anna

  Kan man bränna löss/ägg med plattång?

  • HårUpplysningen

   Hej Anna!
   Det råder lite oklarhet i denna fråga – jag tror inte att det är någon speciellt tillförlitlig metod för att få bort löss helt. Dock lär de ju inte överleva en såpass hög temperatur, så till viss del fungerar det ju ändå.
   Tack för din fråga!

 14. Evelina

  Jag har löshår i clips, alltså att jag kan ta ut de när som och sätta i de när jag vill. Jag fick löss av min lilla syster och behandlade detta. Har dock inte behandlat mitt löshår. Är det troligt att lössen överlever i löshåret? Vågar inte sätta i det eftersom att jag är rädd att det fortfarande finns löss eller ägg där i. Tacksam för svar!

  • HårUpplysningen

   Hej Evelina!
   Löss kan inte överleva utan rätt temperatur, fuktighet och de behöver blod för att sin livscykel. Lössen bör dö av sig själv däri löshåret och äggen kan du försöka kamma och peta bort. Gå igenom det så noga du kan så är det nog inga problem.
   Tack för din fråga!

 15. emil

  Hej, jag hittade en stor lus i håret men har rustat till de å kammat de men inte hittat nått mer,men det kliar, hur kan de komma sig

  • HårUpplysningen

   Hej Emil!
   Om jag vore du skulle jag ta en extra noggrann genomkamning med lusmedel – det låter som att det kanske skulle behövas. Att rufsa till och kamma räcker inte långt, för har du verkligen upptäckt en lus så är risken stor att där finns fler, och de måste tas bort!
   Lycka till, tack för din fråga!

 16. Kerstin

  Hej,
  Min sjuåring hade klåda i flera veckor innan vi upptäckte små, små rörliga prickar i hennes nacke. Ser också små sår och röda knottror.
  Har behandlat både henne och mig (har inte sett något i mitt hår men vi har delat säng och jag tyckte att det kliade) med Hedrin Once och sedan luskammat. Har hittat små prickar i hennes hår som knappt syns i förstoringsglas och det KAN vara löss, annars inget. Hur kan jag vara säker på att allt är borta när jag luskammar? Ser inga gnetter heller.

  • HårUpplysningen

   Hej Kerstin!
   När man har drabbats av löss måste man fortsätta att luskamma några dagar efter att man har blivit lusfri. Då är du säker på att de verkligen är borta, och kan upptäcka om du skulle ha smittats igen.
   Lycka till!

 17. Julia

  Hej, fungerar det att använda lusmedel i löshår om löshåret ej är syntetiskt alltså riktigt hår?

  • HårUpplysningen

   Hej Julia!
   I princip ska det fungera att använda lusmedel i äkta hår, men det beror också på om ditt löshår är behandlat på något sätt av producenten. Antilus-preparat kan ju vara ganska starka grejer, varför en viss risk för reaktion ändå finns. Om du har möjlighet, hör gärna av dig till dem du köpte löshåret av och fråga!
   Lycka till.

 18. Lina

  Hjäääääääälp jag är en tolvåring tjej som misstänker att jag har löss men vågar ej berätta för mina föräldrar för att de kommer säkert att bli arga för jag har haft löss 3ggr sist var ca för 2 veckor sen och de går ALDRIG bort vad ska jag göra hjälp mig och vilket medel rekommenderar du??? Tacksam för svar!!! :(((

  • HårUpplysningen

   Hej Lina!
   När man får löss är det A och O att vara noggrann med behandlingen, så att de verkligen försvinner. Det är viktigt att kamma igenom håret noga och regelbundet, men någon form av behandlingsmedel behövs också! Har du provat det? Om inte, gå till apoteket så hjälper de dig gärna där! Det finns en rad produkter på marknaden, men med hjälp av personalen kan du välja den som passar just dig bäst. När behandlingen är slutförd är det viktigt att fortsätta kamma igenom håret varje dag i 2 veckor, för att vara säker på att lössen är borta.
   Tack för din fråga, lycka till!

 19. Anna

  Hej! Jag är en förskollärare som har blivit smittad med löss. Jag har hårförlängning och har behandlat mig och luskammat mig. Jag måste få hjälp med att ta bort löshåret tror ni att en frisör kommer att vilja hjälpa mig?

  Anna

  • HårUpplysningen

   Hej Anna!
   Vad trist att du har drabbats av löss! Det du får göra är att ringa och förklara situationen – försök inte gå dit utan att berätta om lössen, det kommer högst sannolikt att märkas ändå. Precisera också att du har slutfört din lusbehandling. Annars: muta någon snäll vän med lite saft och bullar!
   Lycka till!

 20. Frida

  Hej! Min lillebror har fått löss och min familj vill att även jag ska använda ”löss-schampo”. Jag undrar om jag kan färga håret dagen därpå, utan att det blir missfärgat- eftersom jag använt löss medel i håret?

  • HårUpplysningen

   Hej Frida!
   Du borde kunna färga håret dagen därpå, förutsatt att du tvättar en gång med vanligt schampo däremellan. Men för att inte riskera överdrivet slitage på ditt hår kan det ändå vara bra att vänta lite, för säkerhets skull!
   Tack för frågan!

 21. Lea

  Jag har nu haft löss i snart en månad, även om jag kammar noggrant varje dag och behandlar varje helg…hur kan de jävlarna finnas kvar?? kläcks inte alla äggen efter typ en vecka?? Jag har inte sett några stora löss efter att jag behandlade första gången men ändå hittar jag massor av smålöss och ägg…

  • HårUpplysningen

   Hej Lea!
   Det kan ibland vara svårt att få bort alla löss, så det är viktigt att kamma minst en gång om dagen innan du gör behandling nummer 2. Efter två veckor bör alla ägg var framgångsrikt behandlade, även om de kan finnas kvar i håret länge efter att de har dött. I så fall får du ta bort de hårstrån där de satt sig fast.
   Lycka till!

 22. Kristina

  Hej!
  Har haft mina löss i flera år och provat precis allting. Såg i aktuellt att det i USA finns professionell hjälp av specialister på området att gå till för behandling. Vet du om sådan hjälp finns här i Sverige?

  Desperat

  • HårUpplysningen

   Hej Kristina!
   Vad trist att ingenting tycks bita på dina löss. Detta är inte något jag känner till vad gäller Sverige, men ring till din vårdcentral och kolla läget. De bör kunna slussa dig vidare till rätt person för din problematik!
   Stort lycka till!

 23. Johanna

  Hej skrev en kommentar här på sidan igår men nu är den borta , varför ? Min fråga va om
  Min dotters gnetter är från när jag hittade lus för sex veckor sen ca. Jag hittade då löss men inga gnetter men nu fullt av gnetter men inga levande . Gnetterna satt en bit ner på håret . När vi hade i julas va det både löss och gnetter och jag kammade i två veckor och gnettrna försvann mer och mer . Vad ska jag göra ??

  • HårUpplysningen

   Hej Johanna!
   Löss kan ibland vara envisa och svåra att bli av med, tyvärr. Det du får göra är att fortsätta med lusbehandling (typ LusFri), och följa både förpackningens instruktioner samt tipsen här på Hårupplysningen noggrant. Glöm inte att kamma ordentligt, helst över ett vitt papper! Med en extra dos ihärdighet kommer du snart att vara av med lössen.
   Lycka till!

 24. Cindy

  Hej!

  Jag har ett stort problem. Jag är 13 år och jag har haft löss 1 gång innan. Mitt problem är att jag inte är säker på om jag har fått löss igen eller inte. Jag har en kompis som har varit lössdrabbad flera gånger, och jag kanske har blivit smittad av henne. Ibland känns det som om någonting rör sig i håret, dessutom har jag små vita pluttar i håret, men inte så många nära hårbotten. Jag vågar inte riktigt berätta för mina föräldrar och när jag har bett dem att luskamma mig har de bara svarat; du har nog inga löss så det behövs inte. Jag har försökt några gånger själv och hittar inte så mycket förutom några få vita pluttar.jag vet inte vad jag ska göra! Hjälp mig 🙁 /Cindy

  • HårUpplysningen

   Hej Cindy!
   Det behöver inte vara löss du har drabbats av, det kan också vara mjäll eller någon slags torr hårbotten som kliar. Men framför allt ska du inte skämmas för det som händer dig – de allra flesta får löss någon gång under livet! Så be dina föräldrar igen, och ge dig inte förrän de hjälper dig! Säg gärna att om det faktiskt är löss du har och detta inte behandlas, så löper ju de stor risk att få det, de också.
   Stort lycka till!

 25. julia

  Hej! Hittade löss på dottern i morse och sprang genas och köpte linicin 10 minuters schampo, medans jag duschade henne sedan så såg jag mängder av döda löss, både stora och små (nymfer?), men sen när jag drog luskammen genom håret på henne så fanns de ändå levande stora löss kvar???? Har inte schampot tagit som det ska eller tar de längre tid för en del att dö???

  • HårUpplysningen

   Hej Julia!
   Att behandla löss kräver tålamod och ihärdighet – det kan ta ett litet tag innan allt är helt borta. Därför råder jag dig att noggrant fortsätta kamma och behandla med lusschampo, till dess att ”allt som inte ska vara där” är helt borta.
   Lycka till!

 26. anonym

  jag har haft löss sedan i somras, jag gjorde en lusbehandling i juli och då hittade jag några döda löss, men då trodde jag dem var döda men jag fick sedna klåda i håret igen och kammade och hittade löss. Jag har gått från de ena lusmedelt till det andra och oftast efter jag lusbehandlat så börjar det klia igen, vad beror det på?
  Jag lusbehandlade mig nu i söndags ordentligt och jag kammade igen mitt hår noggrant och inget hittades. Men nu har det börjat klia igen och jag hittar inget! Vad ska jag göra?

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Tack för din fråga. A och O när det gäller löss är att vara ihärdig med behandlingen, och inte sluta förrän lössen är helt borta. Att kamma noggrant (ev över ett vitt papper) är ett viktigt inslag. Ta hjälp av en vän och gör proceduren på nytt – skam den som ger sig!
   Lycka till!

 27. Leo

  Hejsan!
  Har ett stort problem att lyckas avlusa min son på 5 år

  • HårUpplysningen

   Hej Leo!
   Att avlusa barn kan ibland kännas lättare sagt än gjort, men nyckeln stavas ofta ”tålamod”. Var noggrann med att följa lusmedlets anvisningar, låt det sitta i den tid som anges och luskamma flitigt tills allt är borta.
   Stort lycka till!

 28. Tess

  Hej. Jag har tyvärr lyckats få löss från en kompis. Det är första gången jag har det (har sluppit undan i drygt 35 år). Har inte problem med klåda och vi har hittat 4-5 st levande löss som jag pockat bort. Att få löss i sig är inte det stora problemet,det är att jag har dreads som är det besvärliga. Jag vill helst slippa ta ur dom. Går det att få bukt med lusproblemet ändå? Sitter just nu med en inpackning av gulsåpa då jag fick tips om det,har haft i snart 4 timmar o tänkte låta det sitta under natten. Jag har väldigt tunt hår och utväxt på ca 2-3 cm som inte är dreadat,finns det chans att bli av med lössen utan kamning lr är det ett absolut måste att ta ur dreadsen? Jag vet att det finns dom som lyckats bli lusfria trots dreads och jag tänker prova det mesta innan jag ”ger upp”. Har också läst att äppelcidervinäger och kokosolja är effektivt. Borde jag kunna bli av med lössen om jag gör behandlingar en gång/vecka under en längre tid? Tänkte också börja använda en lavendelspray från knotty boy så andra löss inte vill flytta till mig. Just ja,jag blekte håret och färgade för ca 1 vecka sen,kan det ha haft nån verkan på odjuren? Mvh en som absolut INTE vill ta ur dreadsen.

  • HårUpplysningen

   Hej Tess!
   Jag förstår att detta måste vara riktigt jobbigt. Huruvida naturmedel som vinäger och kokosolja hjälper råder det delade meningar om, medan lusmedel och noggrann kamning är känt för att vara effektivt. Visst kan du låta tiden ha sin gång och hoppas på att lössen försvinner, men det bästa och skönaste vore nog tyvärr att klippa dig för att kunna kamma och behandla med lusmedel.
   Stort lycka till!

 29. M

  Om man hittar levande löss två dagar efter behandling med Linicin eller Paranix ska man behandla igen med medel eller vänta de 7 dagar som står på förpackningen? Dottern har behandlats dag 1 och 2 efter fynd av löss. Dag 4 hittades löss igen behandling gjordes med annat medel. Dag 6 hittades löss igen och ny behandling är gjord. …ska man behandla varje gång det hittats löss eller vänta till 7 dagar gått?

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Det kan ta ett tag innan lössen dör helt efter slutförd behandling. Vänta enligt förpackningens anvisningar, och upprepa därefter eventuellt behandlingen.
   Lycka till!

 30. Sanna

  Heej
  Jag har haft löss en gång innan och nu kliar det lite och jag hitta en nymf tror jag.. Men ser inga ägg så då är väll jag inte smittat ? Men det kliar och har jag blivit drabbad av en hane eller hona? För dom ser ju olika ut.. Men lussen va inte stor men det jag vill veta va ..vad sk jag göra? Hane eller hona? Vrf kilar det om jag inte har några ägg? Och hur ser äggen ut? Tack om jag får svar !

  • HårUpplysningen

   Hej Sanna!
   Att du inte ser några ägg behöver inte betyda att du inte är smittad, men det positiva är att det nu är mycket lättare att behandla. Ta därför tag i en lusbehandling så fort du kan, och följ instruktionerna med noggrannhet och tålamod! Lusägg är små och kan vara svåra att upptäcka. De är ljusa till färgen, ofta millimeterlånga och ovala till formen. Kamma och behandla noggrant så är du snart av med besvären!

 31. Anonym

  Hej. Har försökt få bort löss i snart två månader!! Jag har provat alla möjliga lus schampon men inget hjälper.
  Behöver nu gå och klippa mig 🙁 men vet att man inte ska gå till en frisör om man har löss!?
  Vad ska jag göra

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Det du får göra är att ringa till salongen i förväg och informera om lössen. Utifrån det får de själva ta ställning – tyvärr finns det nog risk att de inte kan ta emot dig när du har löss. Var ihärdig med din lusbehandling och be någon klippa dig i hemmet så länge!
   Lycka till!

 32. Rebecca

  Hej. Undrar om man kan använda balsam innan behandling med lös schampo ?
  Har använt Linicin 10 min på min dotter.
  Kan man tvätta håret dagen efter med vanlig schampo igen?? Hon har jätte tjockt hår och det är omöjligt o använda lusskam i den utan balsam.

 33. Maria

  Hej!

  Jag har extensions med keratinvax. Jag oroar mig lite för löss då mina barn drabbas då och då. Det går ju inte att luskamma ordentligt eftersom vaxplupparna tar emot. Man kan enbart luskamma toppen på huvudet och eventuellt komma åt lite emellan fästena av löshåret (som är äkta hpr). Vad gör jag om jag drabbas av löss? Kan det räcka med lusschampo och halvdan kamning? Går ju inte att få bort löshåret utan hjälp av frisör och de vill förmodligen inte ta bort det om man har löss…

  Orolig

 34. Josefine

  Hej,

  Behandlade mig mot löss idag (måndag) både med kam och medel. Har en frisörtid på fredag, borde jag boka av den, eller kan jag gå?

  /J

  • Hej jag har löss väldigt länge nu men jag blir aldrig av med lössen och jag har använt alla möjliga medel och kammar. Jag vågar inte berätta för mina föräldrar en tredje gång på så kort tid plus att jag behöver klippa mig nu. Vad ska jag göra för att bli av med dom

 35. Lina

  Hej! Jag har lösa och jag har kreatin vax med löshår hur tar jag bort dom för det går inte att kamma igenom håret räcker det med behandling och sliter behandlingen bort kreatinvaxet?

 36. Frida

  Hej…. vet någon något bra husmorsknepp mot löss då inte behandlingarna tar bort gnetterna (äggen)…?

 37. Hej jag har löss men vi har testat alla medel men dom dyker alltid upp igen. Vad ska jag göra??

 38. Emilia

  Hej!
  Jag har haft löss i snart 4 månader & blir inte av med de! Jag förstår inte heller VAR jag har fått de ifrån. Jag umgås aldrig med barn och lutar inte mitt hår mot någon annans. Kan jag ha fått de från tunnelbanan kanske? Lutat mot ngt säte elr att mitt hår av misstag nuddade någon annans hår & lössen spridit sig på det sättet?

  Jag använde Linicin för 2 veckor sedan & har inte känt av något tills jag hittade ett nytt lösskryp idag..
  Har luskammat mitt hår noggrant men de försvinner & jag vet inte varifrån de kommer ifrån. HJÄLP MIG!

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HårUpplysningen

   Hej, löss kan vara svåra att bli av med. Lusmedlen dödar bara de levande lössen och rår tyvärr inte på äggen (gnetterna). Vår egen erfarenhet är att det inte räcker med luskamningen ens. Ibland är gnetterna så små att de inte följer med kammen. När vår dotter hade löss fick vi göra 3 behandlingar med lusmedel med 2 veckors mellanrum och det trots att vi tyckte vi blivit av med alla gnetter vid luskamning. Det gäller att vara ihärdig och kolla igenom håret varje dag. Det tar ca 14 dagar från det ägget läggs tills att det kläcks och man måste hela tiden se till att nykläckta löss inte ges chans att lägga nya ägg.
   Kämpa på! Det är det bästa rådet vi kan ge dig.

 39. Susanne

  Vi hittade löss i fredags kväll, gjorde första behandlingen i lördags och kamma 2 ggr varje dag ÄNDÅ hittade jag en nymf idag och 7 st i dotterns hår dock inga stora! Är det ägg som kläckts så sedan i lördags???

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HårUpplysningen

   Äggen som kläckts har lagts för ca 2 veckor sedan. Tyvärr biter inte lusbehandling på gnetterna (äggen). Lusmedel bygger på att man med olja kväver lössen, men det är bara de som kläckts som dör. Om de var små de nya så har de inte hunnit lägga några nya ägg. Så fortsätt att kamma 2 ggr per dag i nån vecka till. Skulle det fortfarande kläckas nya efter det bör ni nog göra en ny behandling.

 40. Solbritt

  Är rätt säker på att jag har haft löss i flera år just nu, men har liksom klarat mig ganska bra såhär. Tyvärr så ska jag klippa mig om nån dag och det slog mig nu att det kanske inte är en så bra idé om jag har löss. Undrar därför om det finns något bra sätt att bli av med så mycket löss som möjligt på runt 3 dagar..

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HårUpplysningen

   Hej, lössen som är levande och kläckta kan du bli av med ganska enkelt om du gör en noggrann behandling med lusmedel. Däremot kommer du inte åt de ägg (gnetter) som lössen har lagt. Det kan ta 1-2 veckor innan de kläcks och då har du nya löss som du återigen måste behandla. För att minska risken kan du använda luskam och försöka kamma bort alla ägg. Nogrannhet och tålamod är det som funkar. Finns inga mirakelkurer.

 41. C

  Min dotter har fortfarande, efter 1,5 år av behandlingar och kamningar, lusägg i sitt hår. Har inte hittat någon lus eller nykläckta löss på över ett halvår. Då passade vi på att klippa hennes hår helt kort och gjorde behandlingar. Kan äggen fortfarande vara vid liv?

 42. E

  Kan lössen dö om man bleker håret? Med tanke på att det är farligt för en människa om den skulle få i sig blekmedel.

 43. Lovisa

  Hej!
  Min syster hittade löss idag och strax därpå också vi andra, efter luskamning. Vi har redan behandlat oss med lusmedel och ska luskamma igen.
  Jag ska egentligen till frisören imorgon och bleka och färga mitt hår. Är det helt uteslutet nu?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Ajdå, inte kul. Lider med er.
   Fråga frisören om hur de ser på blekning och färgning när det är lusägg i håret. För det har du garanterat kvar även om du luskammat. Det är svårt att bli av med allt på en enda behandling/kamning.

 44. J

  Hej!
  Jag hittade lusägg i mitt hår och ibland kliade det i hårbotten, då bestämde jag mig för att kamma igenom det noggrant med luskam för att se om det fanns några löss men icke. Hittade inga löss. Kan jag fortfarande ha löss eller inbillar jag mig bara?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Svaret är både ja och nej. Det är långt ifrån alla lusägg som följer med när man kammar. Det gäller att vara ihärdig och kolla och kamma varje dag. Det kan kläckas nya löss och det gäller att få bort de innan de hinner lägga nya.

   Sen kan det klia i hårbotten av många anledningar, så bara för att det kliar är det inte säkert att du fortfarande har löss kvar.

 45. karin

  Ni borde revidera gamla svar som inte är korrekt fakta.

  Löss varken hoppar eller flyger. De kryper..
  Å de kan definitivt inte överleva i löshår, inte ens i riktigt hår, utan att det sitter på ett huvud. De suger blod och dör inom 48 h utanför en hårbotten.

  Men tack för en del tips!
  /K

 46. Amanda

  Hej! Jag har behandlat mot löss idag men det kliar fortfarande. Kan det vara att man missat med medlet och det finns kvar (då jag har jätte tjockt hår men tvättade jätte noggrant) jag har också väldigt känslig hårbotten så vet inte om det kan vara medlet jag reagerar på. Hjälp!

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Hej,
   klådan går inte över på en gång, men det kan också vara att du reagerar på medlet. Låt det gå nån dag. Se till att luskamma varje dag. Det kan kläckas nya ägg och det gäller att få bort de nya lössen innan de hinner lägga nya ägg.
   Mvh
   Hårupplysningen

 47. Pinuttan

  Hej! Vet ni om det starkare medel att få utskrivet av en läkare? Har en syster vars familj kämpat med löss sedan i juni o följer alla riktlinjer men blir inte av med dem. Hon blir tokig! Finns det ngt som en läkare kan skriva ut vid extrema fall?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Vilka medel har du provat? Vad vi vet finns det inga receptbelagda medel för detta. Det brukar i första hand rekommenderas s.k. medicintekniska produkter. Funkar inte det rekommenderas Tenutex, ett receptfritt läkemedel som finns på apotek.
   Mvh
   Hårupplysningen

 48. Anna

  Hej!
  Om man tagit ut löshåret, behandlat det med lusmedel, luskammat och sedan lagt det i frysen minst 3 dagar. Är det troligt att löss och ägg överlever??

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Hej Anna,
   löss behöver blod för att kunna föröka sig. Inga löss kommer att kunna leva i löshåret. Det är då mest äggen du måste försöka bli av med. De kan ju sitta kvar i håret och vänta på tillfälle att kläckas. Problemet är att lusmedel inte brukar ta död på äggen. Dessa måste kammas bort så jobba igenom det riktigt riktigt noga med luskam.
   Mvh
   Hårupplysningen

 49. Anna

  Tack för snabbt svar! Jag har inte planerat att sätta in löshåret förrän minst 4 veckor framåt då jag vet att mitt egna hår är 100 % lusfri. Är det troligt då även om något ägg kläcks att det överlever?

 50. S

  Hej! Jag har stora problem med löss. Har haft det ca 4 ggr på 3 månader, detta är jobbigt och jag vet inte vad jag ska göra. Jag har köpt någon spray för att jag ” inte ska få löss ” men det kliar ändå och jag har massor ägg som jag försöker kamma bort ofta. Finns det något mer jag kan göra?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Det är bara att kämpa på! Behandla med lusmedel så fort du ser levande löss. Kamma däremellan med luskam varje dag. Det finns inga mirakelkurer, är bara hårt slit som botar detta.
   Mvh
   Hårupplysningen.se

 51. Elvira

  Hej! Jag ich min familj hade löss från och med mars 2015-aug 2016 och det var oerhört svårt att få bort. Imorse hityade jag många ägg och några levande löss i hårbottnen! Vad ska jag göra? Jag orkar inte en till lång period av den begränsning huvudlöss ger en i vardagen. Finns det inte någon medecinsk behandling som tar bort huvudlöss permanen? Det är så att jag har tre nära vänner i skolan, alla har familjer med små barn, och dessutom har jag två småkusiner som ständigt får löss. Det är så gott som omöjligt att behandla alla samtidigt! Och tänk vilka pengar det där dryga lusåret kostat oss! Vad ska jag göra? Snälla hjälp!

 52. Elvira

  Dessutom har våra hår slitits ut något otroligt, och jag har äntligen lyckats få tillbaka mitt tjocka hår. Jag har behövt klippa håret kort och funderade till och med på att raka det. Mina småkusiner har rakats mot sin vilja, vi har prövat ett tiotal olika medel, inklusive alternativa som majonäs. Vi har försökt behandla alla inblandade (och kamma resten) såfort någon får löss men alltid finns det någon liten honlus kvar någon stans… Jag blev så lycklig när eländet försvann!

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Hej,
   lider verkligen med dig, du har kämpat hårt och länge. Problemet är att det tidigare medlem Prioderm som även tog kål på äggen inte finns längre på grund av resistens. Det finns ett annat läkemedel som du kanske kan kolla upp, Tenutex. Rådfråga ditt lokala apotek om du så vill.
   Mvh
   Hårupplysningen.se

 53. Sanna

  Hej
  Om man har extensions i håret?
  Jag kan inte kamma håret då… vad är ditt tips? Kan jag använda behandlingen (från Apoteket) utan att kamma igenom?
  Tacksam för svar.
  Med vänlig hälsning,
  Sanna

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Hej Sanna!
   Du har extensions som sitter fast och vill ogärna ta lös de antar jag. Tyvärr så blir det nog svårt att bli av med alla löss om du inte kan luskamma. De levande lössen dör av din behandling men om du inte blir av med äggen kommer det att kläckas nya. Problemet är att det kan kläckas nya löss varje dag och då måste du hålla på och lusbehandla hela tiden. När man luskammar kan man ju annars bli av med några löss innan de kläcks.

 54. Tindra

  Hej!! Nån vecka inna julafton så kände jag att de kliade i hårbotten (klockan två på natten, såklart) så på morgonen luskammas mamma mig och hon hittade direkt både löss & ägg. Vi behandlade då med paranix (?) och det upprepade vi 2 dagar efter då jag behövde skölja ut de 40 minuter tidigare än den tiden det står på beskrivningen. Vi luskammade ganska ofta och rykte bort ägg (som förhoppningsvis var döda) och hittade ingen mer lus. Men nu ligger jag här igen, halv 2 på natten denna gången och det kliar så in i helvete. Det har kliat lite till och från sedan nyår men har försökt skita i det, heh. Bestämde dock med mamma tidigare ikväll att vi skulle luskamma på morgonen. MEN, jag har haft löss konstant enda i över 2 år. Det börjar bli så jävla jobbigt och pinsamt då mamma ALLTID berättar de för mina mostrar och dom förstår ej problemet och tror säkert jag är dum i huvudet…
  Vi har heller aldrig slarvat utan i somras luskammade vi VARJE dag. VAD GÖR VI FEL???? Börjar verkligen blir så jävla trött på detta nu. Rakar snart av mig håret. Mvh 15 årig tjej

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Hej Tindra,
   lider verkligen med dig, måste kännas tröstlöst. På din beskrivning låter det som att ni gjort allt rätt och verkligen kämpat stenhårt. Tyvärr har vi inget annat råd att ge än att fortsätta kämpa. Att raka av sig allt hår är en drastisk metod och kräver mycket ’guts’.

   Paranix är en medicinteknisk produkt, och det som rekommenderas i första hand. Du kan ju prova med andra typer av produkter som Tenutex. Du kan även ta kontakt med vårdcentral och beskriva hur ni kämpat och med vad. Kanske att de har några ess i rockärmen. Läs mer på http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Huvudloss/

Lämna ett svar

tio + två =