råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Stylingprodukter

Ett vackert och blankt hår vill man ju också gärna forma till någon form av frisyr. Det finns då olika stylingprodukter man kan använda för att få håret att ligga, stå, få volym, falla osv. Det finns en stylingprodukt för alla typer av frisyrer och/eller olydiga hårtyper.

I den här guiden går vi igenom de olika hårstyling man kan använda och vilken funktion de har. En del är bäst för kort hår medan andra för långt hårsvall.

Hårspray

Hårspray är en vanlig stylingprodukt som ger frisyren stadga och hållbarhet. Den brukar bland annat innehålla drivgas, silikon, parfym samt ämnen som bildar som en hinna över hårstråna vilket håller dem på plats.

Beroende på vilken effekt man vill uppnå finns det spray med olika styrka. Exempel på saker en hårspray kan göra är att:

 • motverka statisk elektricitet
 • skydda mot fukt
 • jämna ut ett lockigt hår

Hårmousse

Kan användas till såväl korta som långa hår. Vissa märken innehåller alkohol, vilket inte är att rekommendera till torra hårtyper. Andra ämnen som kan ingå är exempelvis aloe vera och B-vitamin.

Vad hårmousse gör är att ge:

 • volym
 • luftighet
 • måttlig stadga

För att testa moussens kvalitet, sprid ut en klick i handflatan som motsvarar två valnötter i storlek. Är moussen bra rinner den inte utan expanderar i handflatan, och är lätt att fördela i hela håret.

Hårvax

Hårvax formar både korta och långa frisyrer, ger dem glans samt gör att de håller sig på plats längre. ”Wet-look”, backslick och andra texturberoende hårstylingar är en lätt match för ett bra hårvax. Håret blir inte torrt men kan få ett oljigt utseende om man tar för mycket av produkten.

Bland ingredienserna kan man bland annat hitta bivax, glycerin och sockerrör. Hårvax finns anpassade för olika hårtyper: tunt, tjockt, lockigt, långt osv. Applicera hårvaxet i rent och helst torrt hår.

Hårgelé

Hårgelé är en populär stylingprodukter. Till konsistensen är den klar och ganska rinnig men med en tung känsla. Framför allt korta frisyrer utgör bra arbetsmaterial för hårgelé, då det ger en överlägsen stadga. Gel ska helst appliceras på helt torrt hår.

En nackdel med hårgelé är att det innehåller ganska mycket kemikalier som sulfater, ammoniak med mera. Därför bör man undvika överdosering, samt eventuellt späda ut sin hårgelé med lite vatten innan man lägger den i håret.

Köpa stylingprodukter

Stylingprodukter går förstås att köpa på nätet och det finns ofta rabatter och erbjudanden hos de olika nätbutikerna. Kolla in till exempel:

6 Kommentarer

 1. Josef

  Vad skiljer effekten av vax och gelé åt i kort hår? Vilket ska man välja?

  • HårUpplysningen

   Hårvax ger en ordentlig glans, medan hårgelé ger mest stadga. Vilken produkt du ska välja beror helt på vilken look du önskar uppnå! Något att ta i beaktning är dock att hårgelé innehåller en del kemikalier, och kanske därför helst inte ska användas dagligen.

 2. Sarah

  Hejsan!
  Jag har ett väldigt slitet och blonderat hår som jag gör allt för att vårda. Har köpt på mig mängder av stylingprodukter men även oljor, serum, leave-in balsam och inpckningar. Allt ät givetvis frisörprodukter som ska vara bra och anpassade efter min jobbiga hårtyp.
  Min fråga är om det kan vara dumt att använda många produkter samtidigt?
  Jag försöker att inte tvätta för ofta men använder mig efter tvätt av en rad olika produkter (ovan nämnda typer inräknade. Gör det mer skada än nytta?

  Serum, olja, leave-in balsam och sen kanske värmeskydd om jag trots allt måste platta eller föna. Ska man enbart hålla sig till en produkt (tillexempel enbart en olja om man inte använder värmeverktyg)? Eller är det bra att använda sig av flera olika produkter dagligen?

  Mitt hår är nämligen extremt krävande och verkar behöva fukt, därför tillför jag det ofta oljor ett flertal gånger mellan tvättarna.

  Ursäkta lång fråga men behöver verkligen hjälp! Tack på förhand!

  • HårUpplysningen

   Hej Sarah!

   Tack för en intressant och relevant fråga! Ett besvärligt hår är aldrig någon dans på rosor, och det är lätt att gå vilse i djungeln av produkter och rekommendationer.
   Det är toppen att du försöker minska ned på både tvätt och värmestyling, som ju kan slita oerhört på ett redan skadat hår. Det är också bra att du använder olja mellan tvättarna – det fett som oljan tillför är guld värt för ditt hår.
   Däremot finns det risk att kombinationen av inpackning, leave in-balsam, serum, olja och värmeskydd ”överbelastar” håret. Även om produkterna utlovar vård och positiva effekter finns det alltid ingredienser som också är mindre hälsosamma för ditt hår. Därför är det viktigt att låta stråna vila mellan varven! Använd gärna inpackning och leave in-balsam, men kanske inte varje gång.
   Var också noggrann med att minska det mekaniska slitaget: undvik hårsnoddar med metallspännen, och ha inte alltid håret uppsatt likadant. Variera exempelvis hästsvansen med en klassisk fläta, som ju fästs på ett helt annat sätt.

   Lycka till, och hör av dig igen om du har fler funderingar!

 3. Chrille

  Hej hej! Jag har använt hårgelé sen 1999. Finns det verkligen något samband mellan håravfall och hårgelé? Googlade men hittade inte så mycket information.
  Är över 30 men har lite väldigt lite håravfall, men håret VÄXER så det knakar.

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   Hårupplysningen

   Hej Chrille,
   det skulle möjligtvis vara på grund av att en del hårgelé innehåller mycket kemikalier som kan verka negativt på hårsäckarna. Men om det finns något vetenskapligt belagt samband vet vi inte.
   Mvh
   Hårupplysningen.se

Lämna ett svar

17 − elva =