råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Hårfärg – vad bestäms den av?

Vilken hårfärg man föds med avgörs av andelen melanin i hårstrået. Melanin är ett färgämne (pigment) som produceras i så kallade melanosomer (soma = kropp), ett slags blåsor som finns i cellerna. Dessa blåsor bildas av melanocyter (cyto = cell), som med hjälp av sina långa ”cellarmar” fördelar melanosomer till olika celler i kroppen.

Röd hårfärgDet färdigtillverkade melaninet kan också bara ligga i melanosomerna och vänta på sin tur. För att hela den här processen ska fungera krävs det en hel massa proteiner som hjälper till med produktion och transport.

Det är våra gener som kodar för vissa av dessa proteiner. De ger upphov till den variation i både hår-, ögon- och hudfärg vi har mellan olika folkgrupper och olika individer.

Två typer av melanin

I princip brukar man tala om två typer av melanin: svart melanin (eumelanin) och rött melanin (feomelanin). Eftersom varje cell i kroppen innehåller en unik uppsättning av DNA så avgörs graden av pigmentering efter den produktion av melanin man har.

När det gäller hårfärg sitter de melanocyter som delar ut pigmentet i bottnen av hårfolliklarna. Det är i sin tur de strukturer vars celler ger upphov till hela hårstrået.

Levererar dessa melanocyter mest svart pigment blir man svart-, mörk- eller ljushårig. Vilken nyans avgörs av vilken mängd melanin man har.  En övervägande produktion av rött pigment gör att man blir rödhårig. Av samma orsak är personer med rött hår oftare fräkniga än andra.

Total frånvaro av melanin gör att håret blir vitt, som hos äldre personer eller vid albinism.

5 Kommentarer

  1. Stina

    Vilken är den vanligaste hårfärgen?

  2. Jenny

    Jag har hört att hårfärgen också kan ha att göra med hur mycket solljus man utsätts för i sin dagliga miljö. Därför har människor i varmare länder i större utsträckning mörkt hår. Stämmer detta?

    • Kommentar av inläggsförfattaren

      HårUpplysningen

      Ja, det kan man säga att det stämmer. Orsaken till att man blir brun på sommaren är ju att huden kompenserar den ökade mängden solljus med en ökad mängd pigment i huden, detta för att skydda den från brännskador. Det är samma med håret, som blir skadat och slitet av solljus. Därför har människor som är uppvuxna i ett varmare klimat utvecklat mer pigment i både hud och hår, för att skydda det från skada helt enkelt. Men detta är inte den enda anledningen till vilken hårfärg man har. Det är också ärftligt och anlagen till vilken hårfärg vi får finns i våra gener.

      • Isa

        Ramlade över den här sidan nu och började läsa runt. Just det här med att huden blir mörkare för att skydda sig och att det i länder med mycket sol är vanligare med mörkt hår. Egentligen är det ju lite konstigt att håret inte har samma försvarsmekanism som huden utan att det istället blir ljusare? Hur kan det bli så? Att de fungerar tvärtom. Tänk om ju mer du vistades i solen, desto mörkare blev ditt hår, likt huden. 🙂 hur fungerar det egentligen? Likt möbler bleks, bleks också håret av solen. Är jag dum i huvudet som ställer den här frågan?

        • HårUpplysningen

          Hej Isa!
          Det är absolut en väldigt intressant tanke. Om någon där ute känner till den evolutionära förklaringen till detta, eller har några spännande idéer, tveka inte att lägga fram era resonemang här i tråden!

Lämna ett svar

ett × 3 =