råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Få mer volym i håret

Den som känner sig less på sitt platta och livlösa hår är inte ensam, och ska inte heller misströsta. Nordbor föds ofta med ganska tunt och fint hår. Det finns en hel del bra tips att ta till för att få en stadig volym som ger intrycket av en tjock, svallande hårman.

Först och främst kan man ta sig en titt i spegeln. Vilken frisyr håret är klippt i påverkar nämligen dess chanser att se högt och voluminöst ut. Ett jämnlångt hår beter sig inte på samma sätt som ett uppklippt.

Tips på volymprodukter och stylingverktyg

För att ge håret största möjliga volym behövs rätt typ av produkter. Undvik schampo och balsam för torrt hår, eftersom de tynger ned håret och gör att det upplevs som platt. Investera istället i ett bra volymschampo som till exempel Living Proof Full Shampoo.

Living Proof volymschampo

Ett sådant innehåller inte lika mycket mjukgörande ingredienser som andra schampon, vilket medför att hårets yta snarare blir lite sträv än len och glatt. Detta gör att stråna ”ruggar upp sig” något, och volymen kommer som ett brev på posten.

Om du har färgat hår kan vi rekommendera att använda Maria Nilas duo med volymgivande schampo och balsam.

Föna håret uppåner för mer volym

Ett enkelt knep, som dock kräver värmeverktyg i form av en hårfön, är att föna det nytvättade håret med huvudet upp och ned. Detta gör att hårstråna blåses mot sin växtriktning, vilket ger en god grundvolym. Ta hjälp av en borste och blås håret torrt.

Avsluta med kall luft och spray, så håller frisyren längre. Man kan också testa att använda en krustång för att skapa volym. Då lyfter man överhåret och sätter upp det i en tofs, innan man krusar slingor av underhåret. De våfflade partierna ger sedan hela frisyren ett lyft, utan att själva synas utåt.

Volymgivande mousse och puder

För att fixera frisyren och ge en mer hållbar stadga kan man behöva använda någon form av specialutformad volymprodukt. En volymgivande mousse brukar vara ett säkert kort – en sådan applicerar man i fuktigt hår innan man fönar det torrt.

Det är faktiskt inget måste att föna, men värmen gör att ämnen i moussen aktiveras så att produkten kommer bättre till sin rätt. Moussen bör vara en len variant, den ska inte göra håret strävt. Det finns också volymgenererande torrvax som kan pudras närmast hårrötterna.

Det finns även en produkt som kallas root lifter.Det är en slags spray som sprayas i hårbotten och fönas ut (med huvudet upp och ned) över stråna. På så vis beläggs varje strå av ett skikt polymerer, vilket gör att hela frisyren upplevs som fylligare än innan. Det är att likna vid vad man kan åstadkomma med rotpermanent.

Komplettera med volymgivande hårspray

Efter stylingprodukterna kan man komplettera med en volymgivande hårspray, som fixerar frisyren och gör att lyftet håller hela dagen.

Sist men inte minst, är slingor ett sätt att skapa ytterligare intryck av volym och fyllighet. Slingorna ger håret skiftningar som gör att det ser mer livfullt ut, istället för platt och trist. Dessutom blir håret något strävare av behandlingen, vilket gör att det blir lättare att styla sig till volym på andra vis.

Relaterad läsningRotpermanent

14 Kommentarer

 1. Emelie

  finns det några frisyrer man kan göra som ger volym? Utan att behöva en massa produkter alltså….

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HårUpplysningen

   Emelie: Ja, absolut! Ett stort och maffigt hårsvall syns ofta på catwalken och är alltid lika rätt – här följer ett exempel på hur du enkelt kan skapa en liknande frisyr. Hemligheterna bakom denna look stavas kam och hårspray.

   Utgå allra helst ifrån ett hår som inte blivit tvättat på ett par dagar, då ett nytvättat hår kan vara för glatt för denna teknik. Börja med att dela in håret i små sektioner. Med hjälp av en fintandad kam och duschar med hårspray, tupera håret grundligt med start bak på hjässan. Arbeta dig framåt så att hela håret får en imponerande höjd, men spara lite hår att täcka över frisyren med när tuperingen är färdig.

   När du känner dig nöjd är det dags att fästa in topparna så att formen blir den du önskar: gör detta med hjälp av en hårsnodd eller små hårnålar. Håret närmast hårfästet behöver du bara tupera lite försiktigt intill hårrötterna, för att sedan lägga det och det sparade icke-tuperade håret till rätta över hela frisyren. Fixera med ännu lite hårspray.

 2. Magdalena

  Ska mousse appliceras i torrt eller blött hår för att få mesta möjliga volym?

  • Kommentar av inläggsförfattaren

   HårUpplysningen

   Mousse är en produkt som finns i olika utformning. Det finns mousse som applicerar i blött lika väl som i torrt hår, som innehåller olika ämnen. Så jag skulle säga att det är en smaksak, vad som fungerar bäst på just ditt hår och vilket mousse du väljer att köpa. Det brukar stå på flaskan hur moussen ska appliceras. Om du inte än köpt ett mousse brukar det fungera bra att köpa ett mousse för blött hår och sedan torka håret med hårtork. Prova dig fram tills du hittar vad som passar dig.

 3. Selma

  Får man mer volym när man har uppklippt?

  • HårUpplysningen

   Hej Selma,
   En frisyr med uppklippta längder kan absolut ge intrycket av mer volym! Jämför med ett hår som är klippt jämnlångt, rakt av: denna klippning ger lätt ett ”tungt” intryck och är svårare att göra voluminöst och luftigt.
   Tack för din fråga!

 4. selma

  Hej igen! 🙂 Jag har en väldigt lång lugg och när jag plattar den så blir det platt och fint. (jag använder hårskydd) Sen när jag kommer fram till skolan så har det det platta gått bort lite. Liksom topparna har blivit lite små lockiga. Då undrar jag om man har uppklippt (alltså lite kortare lugg) om det ”platta” sitter kvar längre.
  Hoppas du förstår vad jag menar! haha 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Selma!
   Tack för din fråga! Det faktum att topparna blir flygiga igen har inte speciellt mycket med hårets längd att göra – snarare med luftfuktighet och eventuella produkters effektivitet. För att undvika att luggen frissar upp sig på väg till skolan kan du antingen prova en annan, lite ”tyngre” produkt, eller helt enkelt sätta en mössa på huvudet medan du är ute.
   Lycka till!

  • Linn: Torr shampot finns hos olika frisf6rer, jag kf6pte mitt pe5 Nikita. Man har i oljan i blf6tt he5r efter man duchsat

 5. Ebba

  Hej!

  Jag har precis klippt kort och jag ångrar det värkligen förut hade jag långt hår. Fast problemet är att jag aldrig fick någon volym och det lädde till att det såg tråkigt ut. Jag undrar om man ska köpa någon mousse eller någon sprej som hälper till att få liv i håret?

  • HårUpplysningen

   Hej Ebba!
   Tack för din fråga. Absolut, det finns massor av produkter som är utformade för att öka på volymen i din frisyr! Den formula som håller bäst brukar vara någon form av mousse, som du tar i när håret är fuktigt och sedan fönar in. Ett annat effektfullt tips är så kallad root lifter, dvs ett puder som du masserar in vid rötterna. Satsa på dessa två, i kombination med ett bra volymschampo och -balsam som inte tynger ned, så ska du nog se att du märker skillnad.
   Lycka till!

 6. Emelie

  Hejsan!
  Jo,jag börjar bli väldigt trött på mitt hår och har typ tvångstankar att puffa upp det hela tiden…
  Mitt hår är tunt o långt typ till axlarna,alltid såg håret äckligt ut och flåtigt ut…:( jag började att slinga det och klippte upp det,men det blir typ inget resultat…elr lite,men det är bara då att håret ser inte lika fett ut….
  Jag duschar varannan dag och fönar det upp och ner med mos och hårspray. Men det trillar alltid ner och jag mst tupera det men det håller ju inte….jag försöker våga det så det lyfter upp det mer men lika väl så trillar det ner….asså hjälp mej!:(

  • HårUpplysningen

   Hej Emelie!
   Du säger att ditt hår lätt blir fett och flottigt. Jag misstänker att detta kan ha att göra med: 1) att du tvättar det lite väl ofta, 2) att det blir som ”igentäppt” av att alltid behandlas med produkter (mousse och spray). Prova att tvätta mer sällan, samt att låta håret vila från produkter ett litet tag. Då bör du märka skillnad på oljighetsfronten!
   Sedan tror jag säkert att en ny klippning skulle vara på sin plats i ditt fall. En ny frisyr kan göra under för volymen och helhetsintrycket. Vill du inte det, varför inte prova en ny uppsättning istället? En hög knut, flätor, hippieband, backslick…? Bara din fantasi sätter gränserna!
   Lycka till!

Lämna ett svar

2 × 5 =