råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Balsam

Balsam är en produkt som används efter att håret har tvättats med schampo. Det innehåller ämnen som sluter de små fjäll på håren som schampot öppnat upp. Ytan blir slät igen och håret återfår sin glans och mjukhet.

En del fukt tillförs också med balsamet, framför allt till utsidan av fjällen så att de ska hålla sig slutna längre. På så vis skyddas håret och hindras från att dela sig och gå sönder. Balsam kan också kallas för conditioner.

Vad innehåller balsam?

De ingredienser som utför dessa uppgifter är ofta kollagen och olika slags proteiner, som tack vare sin natur täcker de små hårskador som schampot har orsakat. Ibland innehåller balsam även diverse fettlösliga vitaminer eller oljor, som åstadkommer en tunn skyddande hinna kring hårstrået.

Flygigt hår motverkas också av balsam, tack vare ämnen med positiva laddningar. Bland annat av den orsaken är det extra viktigt att använda balsam om man har torrt hår.

Då kan man till och med låta lite av produkten få sitta kvar i håret efter tvätt, alternativt investera i ett så kallat leave in-balsam. Då får de vårdande ingredienserna verka under en längre tid och tillföra en större mängd fukt till håret.

Leave in-balsam finns både som kräm och i sprayform. Med den sistnämnda sorten ”duschar” man håret med spray, framför allt över topparna. Denna typ av balsam kan användas både till torrt och vått hår.

Balsammetoden

Det finns en idé som kallas balsammetoden, som idag får allt fler anhängare. Balsammetoden innebär att man slutar att använda schampo och istället ersätter det med balsam och gelé.

Balsamet ska både rengöra, reda ut och bevara hårets fuktighet. Ibland kan det vara svårt att hitta en produkt som gör allt det, och man får i så fall kombinera ett rengörande med ett mer vårdande.

Geléns uppgift är att hålla frissigheten stången och ge håret en bra stadga. Den appliceras i håret när det fortfarande är vått efter att ha tvättats med balsam. Därefter ska håret allra helst få självtorka.

Balsammetodens förespråkare pekar på fördelar som att tekniken ger ett vackert, välmående hår med en hårbotten som inte torkas ut.

Har man lockigt hår får ens vågor definition och stuns, men även personer med rakt hår drar nytta av att lägga schampot på hyllan. Deras naturliga självfall lyfts fram, tovor minskar, och håret blir allmänt friskare och starkare.

Köpa balsam & conditioner online

Alla de sorters balsam vi tar upp här går att köpa på nätet, tex hos:

4 Kommentarer

 1. Henrietta

  Mitt hår blir tyngre och får mycket mindre volym när jag använder balsam. Varför blir det så?

  • HårUpplysningen

   Antagligen använder du fel typ av balsam – det vill säga en produkt som inte är anpassad efter just din hårtyp – eller så överdoserar du. Det kan också vara så att du applicerar balsamet alltför nära hårbotten. Prova att byta produkt, använda mindre, samt fokusera på hårets längder istället för på skalpen!

 2. Lisa

  Hej,jag undrar om det där med silikoner och mineraloljor. Är de verkligen så farliga som endel påstår? Andra säer ju tvärtom att de är bra för att de skapar en skyddande hinna runt håstrået och dessutom gör håret glansigt. Jag förstår bara inte hur de skulle kunna vara skadliga?

  • HårUpplysningen

   Hej Lisa!
   Det tvistas en hel del om huruvida mineraloljor är farliga eller inte. Man kan i alla fall säga att de inte är ”bra” för vare sig hår eller hud, eftersom de inte går in. Sedan varierar oljornas kvalitet, och många tar även hänsyn till miljöaspekten när de bojkottar mineralolja. Det är upp till dig att läsa på och ta ställning till vilka slags produkter du vill använda!

Lämna ett svar

10 + 9 =