råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Skadat och slitet hår

Ett slitet hår kännetecknas av att det saknar glans, känns styvt och strävt samt har toppar som lätt går av. Det tar dessutom ofta längre tid att torka. Förutom kluvna toppar är tovor och håravfall vanliga symptom.


Innehåll i artikeln


hon har skadat och slitet hår

Orsaker till skador på håret

Skadorna mot hårstråna kan bero på bland annat överdriven styling och behandling, dålig kost, sol och väderpåverkan. Man kan egentligen inte ”laga” ett skadat hår – den bästa lösningen är att klippa av de dåliga partierna för att låta nytt hår växa fram.

I vilket fall är det viktigt att försöka tillföra stärkande och vårdande ingredienser som reparerar håret och återfuktar det på djupet, så att det får tillbaka sin ursprungliga styrka lyster. De schampon, balsam och inpackningar man använder bör därför innehålla saker som E-vitamin, proteiner, oljor och honung.

Man bör se till att minimera användandet av värmestyling, kemiska behandlingar och annat som sliter på håret. Det finns idag gott om bra produkter som skyddar mot såväl värme som UV-strålning.

Produkter som motverkar och reparerar skadat hår

Nu går det ju inte direkt att reparera skadat hår men det finns produkter som ger motsvarande effekt. Här är några exempel på produkter som hjälper mot slitna hårstrån.

L’Oreal Absolut Repair Schampo

Reparerar och återuppbygger håret på djupet med långvarigt skydd.

XL Moisturizing Hair Pack

En djupverkande och billig hårinpackning med björkextrakt.

Fler produkter för skadat och slitet hår

Här kan du hitta fler typer av produkter mot skadat hår:

Vad menas med dött hår?

När man talar om ’dött hår’ i vardagligt tal, syftar man ofta på hår som har blivit extremt torrt, sprött och skadat.

Hår växer från folliklar i huden och det är endast delen av håret i follikeln och hårroten som är levande. Hårstrået som du ser ovanför huden, det som kallas för hårskaftet, består av döda celler som har keratiniserats och hårdnat.

Tekniskt sett är alltså hår som du kan se redan ”dött” i den meningen att det inte har levande celler.

43 Kommentarer

 1. Glad tjej med långt, trasigt hår

  Hej! Vad kan man göra åt sin kost för att få finare hår? Är det vissa ämnen man ska äta?

  • HårUpplysningen

   Håret påverkas till stor del av vad du äter. Protein- och fettrik mat är godis för dina strån! Så frossa i ägg, lax, avokado, nötter och frön – ditt hår kan bara bli finare. B-vitamin är också känt för att göra hår, hud och naglar finare, så prova gärna det. B-vitamin finns bland annat i vetegroddar och gröna bladgrönsaker. Smaklig måltid!

 2. shena

  Hej,

  Jag följde ditt råd och köpt L’Oreal Absolut Repair Intensivkur, den är mycket bra och mitt hår har blivit mycket mjukare. Doch hade jag två frågor! Hur ofta ska man avända den? Och är det inte dåligt om jag låter in det längre än 2 minuter, då det står 2 minuter på varan?

  Tack 🙂

  Shena

  • HårUpplysningen

   Hej Shena!
   Vad roligt att kuren har givit så bra resultat på ditt hår. Att regelbundet använda inpackning är bland det bästa du kan göra för dina längder!
   För att svara på dina frågor, så ska man helst använda en sådan kur 1-2 gånger i veckan för att upprätthålla de goda resultaten. Då får håret kontinuerligt tillskott av näring och vård, vilket det mår toppen av.
   Angående verkningstiden, så gör det ingenting om du låter krämen sitta i lite mer än 2 minuter. Det är snarare så att ”inte mindre än 2 minuter” gäller, eftersom kuren då inte hinner verka fullt ut. Nu på sommaren kan du till och med låta inpackningen sitta i en längre stund, t.ex. när du är på stranden. Då skyddar du håret från slitage av sol och vind, samtidigt som värmen gör att formulans ämnen verkar ännu bättre.
   Kom gärna med mer feedback och frågor, det är alltid roligt att ge tips och råd!

 3. shena

  Hej,

  Tack så mycket för din kommentar och mycket bra tipsen.

  Jag har hört att solen är bra för håret. Har jag missuppfattat det?

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Solens UV-strålar är skadliga för håret, precis som för huden. De går in i stråna och bleker dem och gör dem torra. I kombination med uttorkande saltvatten från havet blir slitaget extra stort!
   Därför är det viktigt att inte bara skydda huden från solens strålar, utan även håret. Det finns speciella UV-skydd för håret att köpa. Hatt eller scarf är också exempel på bra accessoarer som både skyddar och förhöjer modegraden några snäpp!

 4. shena

  Tack så jätte mycket 🙂 Ursäkta jag frågar mycket, men jag har jätte jobbigt hår 🙁

  Jag vet inte om du kan svara på nästa frågan. Alla plattånger skadar håre, jag undrar om du kan rekommendera en bra plattång som skadar håret mindre?

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Det är bara roligt med frågor, och förhoppningsvis finns det även andra som lär sig något av dem!
   Det finns ett märke på plattång som rekommenderas av många frisörer runtom i landet. Det är märket Ga.Ma, som förutom på salong även säljs online på bl.a. Lyko.se.
   Kolla exempelvis in tången Ga.Ma CP1 Ceramic! Detta är en klassiker, som tack vare jonisering över plattorna förbättrar hårets lyster och elasticitet.

 5. shena

  Tack så jätteeeeeeeee myckettttttttt! Kram 🙂

 6. shena

  Hej,

  Jag tänker köpa den plattången du nämner 🙂 men hur ofta kan jag använda den så att mitt hår inte blir skadad så mycket?

  Hälsningar,
  shena

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Även om denna plattång har keramisk beläggning vilket gör den mindre slitsam mot håret, är det naturligtvis inte bra att använda värmeverktyg alltför ofta. Det finns bra produkter som både skyddar mot värmen och ökar hållbarheten på frisyren, vilket ju i sin tur gör att du behöver använda plattången mer sällan!
   Hur ofta du faktiskt behöver använda den beror mycket på vilken hårkvalitet du har: ett lockigt och rebelliskt hår kanske behöver plattas varje dag för att förbli rakt, medan det för ett småvågigt tunt hår räcker med en gång per tvätt.
   Lycka till med ditt köp!

 7. shena

  Hej igen,

  Jag glömde att säga att jag nu själv har GA.MA model cp2. Är detta också bra eller är den du nämner bättre när man skadad hår?

  Tack 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej igen!
   Ga.Ma cp2 håller faktiskt inte fullt lika hög standard som cp1. Den senare säljs hos frisörer, medan ”tvåan” säljs i detaljhandel och dylikt! Vilken du bör välja beror helt på vilka krav du ställer på din plattång. cp2 kan mycket väl göra tricket för dig, tänk på att stylingprodukterna spelar större roll än man kanske tror!

 8. shena

  Tack so hemskt mycket 😀

  Ha det gott!

 9. shena

  haha jag återkommer hela tiden :$

  Vilken stylingprodukt rekommenderar du? Jag använder just nu ”Silky Smooth Moisture Serum” från TIGI S-Factor!

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Det är som sagt bara kul att svara på dina frågor! Roligt också att höra att du drar nytta av våra tips och rekommendationer!
   När det gäller värmeskydd finns en bra produkt som förutom skydd även stylar i form av volym, stadga och glans. Detta är Björn Axén Urban The Heat Is On – Heat Protection Volume Spray, en vitaminrik spray som finns bl.a. på Eleven.se! Prova den om du tror att det kan vara något för dig!
   Ha det fint!

 10. shena

  Tack så mycket 😀

 11. Lina

  Hej,

  Jag har skadat hår och precis köpt BaByliss Locktång 25mm Nano (http://www.bubblebox.se/sv/artiklar/babyliss-locktang-25mm-nano.html)

  Jag undrade om denna är för farligt för håret då den har een nanobeläggning och är inte Ceramic? Eller vad är skillnaden mellan nanobeläggning och Ceramic?

  Tack!

  • HårUpplysningen

   Hej Lina!
   Alla värmeverktyg är mer eller mindre skadliga för håret – framför allt om man som du redan har en utsatt och spröd hårkvalitet. Förvisso är både nanobeläggning och keramisk beläggning utformade för att vara så skonsamma mot håret som möjligt, men det bästa är alltid att undvika värmeverktyg om man vill vara snäll mot sitt hår! Och att, när du väl använder din locktång, inte glömma att först applicera en värmeskyddande produkt.
   Lycka till!

   • Lina

    Tackar! Så det finns inte nån stor skillnad mellan nanobeläggning och keramisk beläggning?

    • HårUpplysningen

     Av allt att döma är skillnaden inte speciellt stor, nej. Tack för dina frågor!

 12. Hej!
  Jag har verkligen otroligt slitet hår. Jag är väldigt blond och plattar håret i stort sett varje dag, eftersom mitt hår är ”lockigt”, det ser mer ut som att jag haft en jobbig natt än fina lockar..tyvärr. Så därför ”måste” jag platta det varje dag. Fungerar heller inte att bara sätta upp det eftersom vissa av mina hårstrån är superkorta och sticker då ut åt alla håll. Självklart använder jag ALLTID värmeskydd. Det har varit lite småslitet tills för ca två månader sedan. Då jag först blonderade det på torsdagen, men då blev det silverblått typ, så jag färgade om det på söndagen. Då spårade allt. Så nu när jag har tvättat det kan jag dra loss mitt överhår så det blir som tuggummi och när håret har torkat blir det alldeles hårt. Använder inpackningar, olja, borstar det aldrig blött, sover ibland med flätor och försöker att inte blondera det i onödan. Men nu är min fråga till er: hur kan jag rädda mitt hår från att falla i bitar? Det är jättetunnt och jag förstår ju verkligen varför jag har så slitet hår, men nu börjar jag bli lite rädd. Har funderat på att färga det lite åt det bruna hållet, eller försöt jag det bara mer då? Otroligt tacksam för svar!

  • HårUpplysningen

   Hej Denise!
   Jag vill absolut avråda dig från att färga håret ännu mer, vare sig du gör det blont eller brunt. En färgning sliter otroligt mycket och det är det sista ditt hår behöver just nu. Av samma anledning bör du också lägga ned plattången!
   För att undvika den slitna looken så långt det är möjligt, är det i första hand en klippning som gäller. Får du bort det värsta av de slitna stråna mår håret överlag bättre, och kommer förhoppningsvis snart att vara på banan igen. Till dess: fortsätt med inpackningar och oljor, och var snäll mot dina strån!
   Lycka till.

 13. hamida

  Hej!
  Jag har ganska lockigt hår och min hår var tunn eftersom jag tappade inte så mycket.
  men för tre år sedan saktar saktar bli min hår tjock menar jag att varje stycken blir tjock och tappade mycket hår tills kunnde man ser tydligt huden. eftrer några månader fich jag håret tillbaka men inte som förste gången och fortfarande tappar men inte så mycket.problemet är nu när min hår och nu har blivit tjoch varje stycken blev de ojämna och grova i en del av mitt hår eftersom tappar de efter ett tag. vad ska du rekommenderar på att göra eller vad tror du. Tack
  hamida shadab

  • HårUpplysningen

   Hej Hamida!
   Är det håret på huvudet du tappar? Om så är fallet, är det vanligaste att det hår man sedan får tillbaka är tunnare än det man hade från början. Om det är hår du rakat bort, exempelvis från benen, kan det hår som sedan växer ut igen tvärtom kännas grövre än det var från början. Detta har dock att göra med hårets nya snittyta – stubben blir vass och gör därmed att hela håret upplevs som grövre.
   Tack för din fråga!

 14. Aya Majid

  Hej…. mitt hår är ful och när jag kamar faller det mycket av mitt hår och den är skadad den har alldrig blivit mjukt eller snygg som andra tjejer i min klass föra året färgade jag håret i slinger och de slingerna blev tunna och hårda och jag frågade min kompis för mitt hår och jag frågade mammma fast de sa att jag skulle klippa håret efter de klippte jag mycket av håret och när de växte ut så är den fåt farande ful och omjuk och de växer ganska långsam frågan vad ska jag göra

  • HårUpplysningen

   Hej Aya!
   Vad trist att du har sådana problem med ditt hår. Risig hårkvalitet kan bero på en mängd saker: stress, dålig kost, slitsam hantering… Och inte minst, brist på bra produkter. Köp en bra hårinpackning som du lägger 1-2 gånger i veckan, och avsluta varje tvätt med balsam och därefter en leave in-kräm eller hårolja. Kamma inte håret när det är blött, och sov ev med flätor för att undvika nattligt trassel.
   Hoppas att detta kan hjälpa dig!

 15. Aya Majid

  Tack förallt men jag har en till fråga allså jag vill färga håret för min födelsdag ljusbrun kan du säga till mig vilken typ av färger jag ska använda föratt det finns många namn på hår färg och jag vill ha den som är lite bättre för håret

 16. Aya Majid

  Hej det tåg väldigt lång tid till den svaren jag undrar bara om de har skikat

 17. qwerty

  Hej! jag vet inte om du fortfarande svarar på frågor men jag testar iallafall:) För tre år sedan så blekte jag mitt hår hemma ganska mycket ca fem-sex gånger det blev då ”tuggummiaktigt”,slitet och gick av ganska mycket då färgade jag det svart och lät det vila och växa ut jag har bara toppat mig en gång sen dess men ändå är det mesta av mitt hår nu ganska starkt,tjockt och väldigt lent det är bara topparna som är lite slitna men ingen katastrof där heller nu vill jag färga mitt svartfärgade hår lila hos en frisör men som jag har förstått det kommer jag att behöva bleka håret först är det bättre med frisörblekning eller tvärtom sliter det mer på håret? finns det någonting jag kan göra för att förebygga att håret blir slitet och går av? redkens inpackning för skadat hår? och vitaminer som stärker håret? t.ex ”stora hårkuren”? vore väldigt tacksam för svar vill verkligen inte få kort och slitet tuggummihår igen.

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Vad bra att ditt hår lyckats växa sig starkt igen! Frågan blir nu uppenbar: är du villig att riskera dess nyfunna hälsa för att kunna ha lila färg ett tag? Risken med många och täta färgbehandlingar är just att håret tar stryk och skadas eller blir ”tuggummiaktigt”. Så tänk igenom ditt beslut noga innan du går till frisören!
   Vill du verkligen ändå bleka det så är bra inpackningar och en balanserad kost A och O för att det ändå ska må så bra som möjligt. Rådfråga gärna din frisör om produkter. B-vitamin och E-vitamin är bra att få i sig, kanske tom i form av kosttillskott!
   Lycka till!

 18. Hannah

  Hej!
  Jag har höga hästsvansar och bullar nästan varje dag, men nu har jag märkt att mitt ”överhår” (inte längderna) har blivit jätte slitet. Vad ska jg göra? Topparna, längderna och rötterna är inte det minsta skadat eller slitet, utan bara det håret mellan rötterna och längderna. Nu har jag slutat att ha hästsvansar och bullar, och när jag har det så är dom inte alls lika höga. Men det är fortfarande jätte slitet. Snälla hjälp?

  • HårUpplysningen

   Hej Hannah!
   Tack för din fråga. Det du bör göra är att både vårda håret med bra produkter, låta det lufttorka och andra åtgärder för slitet hår, samt byta tofsar! Det finns flera bra varianter av snoddar i gummi, utan den hårda lilla metallbiten i mitten. Det är ju till stor del den som sliter på stråna. Fortsätt också att variera dina uppsättningar, alt skippa det helt och kör utsläppt en period.
   Lycka till!

   • Hannah

    Jag har bara tofsar utan metalbiten i mitten, låter alltid håret lufttorka och jag plattar eller lockar inte håret heller. Just nu använder jag också proffs hår olja med Moroccanoil. Men har du tips på andra produkter som kanske kan hjälpa?

 19. Salma

  Hej,

  Jag har väldigt glansloss, skadad och krush hår 🙁 vilka shampoo,balsam, hår inpacking och stylingproduct är bra ocv kan jag använda?

  Jag har även på groupon sett tre oljor (Brazilian Keratin Smoothing Therapy Hair Treatment Oil

  Argan Oil Moisture Repair Hair Treatment Oil

  Orangic World Hydration and Shine Leave In Hair Oil.

  Är de bra? Eller finns det andra bättre produkter som kan passa mitt håt bättre?

  Tack 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Salma!
   Det låter som att du har hittat bra produkter att välja bland. Det som är viktigast är egentligen att produkten innehåller oljor och andra vårdande ingredienser, så att dina hårstrån tas väl omhand och inte bara behandlas ”på ytan”. Kolla även in Moroccan Oils linje, de är populära i genren!
   Lycka till!

 20. Salma

  Hej igen 🙂

  Kan du inte rekommendera en bra shampoo och en serum som ger glans?

  Tack!

 21. Salma

  Hej,

  Har en till fråga. Jag har lockigt hår och undrar är det inte bättre att använda en permanent hairstraighning cream än att använda plattången? För när håret blir mjukare då behöver jag inte plata så ofta eller är den permanenta cream mycket dålig för håret?

 22. Aila

  Hej, jag är i en process nu när jag har gått från svart hår till att försöka bli vit/blond. STORT misstag inser jag nu, trodde inte att det skulle bli så illa eftersom att jag gjort det förrut utan större skador på håret.
  Har alltid varit noga med inpackningar m.m. eftersom att jag redan i grunden har tunt och ”fint” hår.

  Men nu sitter jag här efter ca.3-4 blekningar med orange-färgat tuggumi hår som är så slitet att det gått av. Jag fäller värre än mina katter och det verkar inte hjälpa med oljor och inpackningar.

  Så min fråga är, VAD GÖR JAG NU?? Jag kan ju inte se ut såhär!!

  • HårUpplysningen

   Hej Aila!
   Vad tråkigt att du har fått dessa problem med ditt hår. Du gör det bästa du kan i nuläget genom att vårda och ta väl hand om det. Var uppfinningsrik och testa olika uppsättningar (knut, fläta…) med eller utan sjal, till dess att håret växt sig något sånär starkt igen! Då kan du ev prova en vårdande toning för färgen. Extensions/löshår kan också vara ett alternativ att överväga!
   Lycka till!

Lämna ett svar

4 × tre =