råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Rakhyvel

Rakhyveln tillhör de vanligaste varianterna för att få bort oönskad hårväxt. Rakningen blir ofta nära och bra, även om den kräver lite förberedelse och kan göra lite ont.

Hyveln utgörs av ett eller flera vassa små knivblad i en handtagsförsedd liten hållare. Den finns både för engångsbruk och i en mer hållbar variant med utbytbara rakblad, skyddande sidoband med mera.

Tekniken är enkel: hyveln skrapar hudytan ren från hår genom att lyfta upp och skära av hårstråna. Detta görs oftast tillsammans med raklödder eller rakgel för att minska friktionen mot huden.

Risken för skärsår minskar dramatiskt om man ser till att använda relativt nya blad istället för gamla och slöa. Man ska också se upp för att trycka för hårt med hyveln, raka på för torr hud samt att stressa.

Eftersom det är hårstråna som skärs av och då man inte rör roten så blir effekten ganska kortvarig och håret återkommer igen. Det är dock en populär metod för att den är så enkel och billig.

Rakhyvlar för män och kvinnor

Det är skillnad på rakhyvel och rakhyvel även om skillnaderna ibland kan vara mer av design och marknadsföring. Kvinnliga och manliga rakhyvlar skiljer sig egentligen inte åt i funktion, utan mest i utförande och design.

Det skiljer sig en hel del i kvalitet på billiga rakhyvlar som engångsrakhyvlar och dyrare rakhyvlar. Kvaliteten gör sig gällande i bland annat djupare rakning och risken för skärsår är betydligt mindre med de dyrare rakhyvlarna.

Lämna ett svar

17 − 12 =