råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Hårserum

Hos frisören, på storköpet och i skönhetsaffärerna står de: raderna med hårserum av olika slag. De flesta känner till att det är ett slags droppar, men inte särskilt mycket mer än så. Ett hårserum kan jämföras med en bodylotion, fast för håret. Det verkar genom att lägga sig som en skyddande hinna över hårstråna, och därmed även jämna till kluvna toppar. Serumet kan dock inte reparera kluvna toppar – enda botemedlet som verkligen fungerar stavas klippning.

Hårserumet brukar antingen vara avsett för någon speciell hårtyp, eller ha en allmän effekt som fungerar för alla. Det finns bland annat serum som kontrollerar frissiga och statiska strån, gör slitna hårtestar mjukare, definierar lockar, ger glans åt livlösa längder, ”fyller ut” ett tunt och platt hår, et cetera. De flesta brukar dofta gott och ge frisyren lenhet och lyster – egenskaper som nog de flesta är intresserade av.

Hur tjock produkten är brukar kunna variera väldigt mycket. Vissa hårserum är lättflytande, medan andra påminner om ett balsam till sin konsistens. Man använder dropparna innan man påbörjar övrig hårstyling, genom att smörja in dem längs med hårlängderna. Detta utan att komma för nära hårbotten; gör man det kommer håret snart att upplevas som fetare än vanligt.

Hårserum brukar vara en dryg produkt, och man får vara noga med att inte överdosera. En mängd i storleken av en vindruva räcker gott och väl för de flesta frisyrer. Det finns även hårserum i sprayform, som beroende på sin sammansättning ska appliceras antingen före eller efter styling.

Bra serum för håret du kan köpa

Hårserum är smarta ur ett ekonomiskt perspektiv: de är vanligtvis väldigt dryga och räcker därmed länge. Har du fortfarande inte provat är det hög tid nu – här visar vi var du enkelt kan köpa professionella produkter från nätet.

beautynet hår serum lanzaLanza Healing Strength Serum

Denna läckra flaska innehåller ett serum som tar fram det bästa i ditt hår. Några enstaka droppar gör att håret känns silkeslent och strålar av lyster. Den mjuka känslan kommer ifrån serumets hemlighet: ett extrakt från nimträd, som blandats med återfuktande hyaluronsyra. Säg farväl till ditt glanslösa hår och torra hårbotten! Pris: 169 kr. Köp den här.

Hitta fler typer av hårserum

Här är tips på olika svenska hårvårdsbutiker som säljer serum för håret (länkarna leder direkt till kategorin för serum).

 • Lykos hårserum – Här hittar du ett brett utbud av olika sorters hårserum. Oberoende av vilka önskemål du har finns här produkten för dig. Pris: från 55 kr.

4 Kommentarer

 1. Rickard

  Vad är hårserum för något och hur använder man det?

  • HårUpplysningen

   Ett hårserum är en riktigt praktisk produkt, som borde vara en självklarhet i varje badrumsskåp. Serumet lägger sig som en hinna kring varje hårstrå, och skyddar det mot yttre påfrestningar som exempelvis höga temperaturer. Man använder det genom att fördela några få droppar i längderna – inte i hårbotten, då detta ger ett fett och smutsigt utseende.

 2. Sharon

  Vilken typ serum rekommenderar ni till permanent lockar? jag har fått permanent och mitt håret blev väldigt tork och det är på vägg att bli dreadlock till slut :/

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Till ett permanentat hår behövs mycket fukt, i form av såväl serum som inpackningar och balsam. Prova därför produkter avsedda för ”torrt och sprött” hår. Ev kan du, apropå dreadlocks, fråga hos en afrosalong. De har ofta produkter med mycket fukt och näring, som vet att mjuka upp sträva lockar.
   Lycka till!

Lämna ett svar

fem × ett =