råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Tips för att få långt hår

Det är många som drömmer om ett långt och vackert hår. Dock är det lättare sagt än gjort – faktum är att alla inte kan få riktigt långt hår. Hur mycket håret växer normalt är individuellt, men man brukar säga någon centimeter i månaden.

Oavsett vad som är anledningen till att vilja få längre hår, så finns det några generella tips som är bra att tänka på i strävan mot målet.

långt hår

Längre hår genom minskat slitage och ökad tillväxt

Först och främst bör du sköta och ta hand om ditt hår på bästa möjliga sätt.  Detta gör du med hjälp av vårdande produkter i form av oljor, hårinpackningar och styling som skyddar mot värme. Slit inte på håret i onödan, genom att till exempel färga eller värmestyla håret alltför ofta. När lockarna får bli lämnade ifred från slitage, så växer de bättre och behöver klippas mer sällan.

Nedan följer några tips för den som vill öka sina chanser till en snabbare hårväxt.

 • Var försiktig med håret. För att undvika slitage ska man inte tvätta håret för ofta, undvika att gnugga och borsta det när det är blött, avstå ifrån värmestyling och tänka på att sätta upp håret i flätor och knutar som minimerar påfrestning på topparna.
 • Vårda håret på rätt sätt. Man bör använda balsam vid varje tvätt och inpackning vid varannan. Produkterna ska helst inte innehålla sulfater då dessa torkar ut håret. Regelbunden klippning av topparna gör att hårstråna mår bättre. Man kan också massera sin hårbotten för att öka blodcirkulationen där.
 • Tänk på vad du äter. Nyttig och varierad mat med mycket B- och E-vitaminer samt proteiner är hälsosamt för håret. Vissa kosttillskott är kända för att värna om hårets kvalitet, däribland omega 3 och öljäst.

Produkter som kan ge längre hår

Här tipsar vi om ett par produkter som kan hjälpa dig en bit på vägen:

Macadamia Professional Nourishing Leave-In Cream.

Macadamia Leave in kräm för längre hår

Detta är ett balsam som blir ditt hårs bästa kompis. Produkten appliceras i nytvättat och fuktigt hår, men sköljes inte ur utan får ligga kvar och vårda håret som blir mjukt och skyddat. Balsamet innehåller näringsrika oljor, vilket bygger upp sköra testar så att de blir starkare och vackrare längre. Pris: ca 250 kr.

Biotin, 1000 mcg, 50 kapslar
Håret mår som bäst när kroppen får all den näring den behöver, och gärna mer därtill. Detta eftersom hårets tillväxt är beroende av att det finns byggstenar i kroppen – byggstenar som i första hand går åt andra ”viktigare” processer.

Biotin - kosttillskott för starkare hår

Därför kan det vara en god idé att ta någon form av kosttillskott när du vill få längre hår, inte minst om du vet med dig att du har en något obalanserad kost. Dessa kapslar innehåller biotin, även kallat vitamin B7, som är känt för att hålla hud och hår i ett gott skick.

Produkten blir ett tacksamt komplement till din vanliga diet – framför allt ditt växande hår kommer att tacka dig. Pris: ca 85 kr

 

71 Kommentarer

 1. Josefin

  Ett annat tips är att se till att faktiskt klippa det med jämna mellanrum. Jag har långt hår och när jag sparade ut så slutade det växa efter ett tag då jag inte toppade det för att spara ut det så långt som möjligt.

 2. stina

  jag använder mig av ricinoljan.
  jag har märkt stor förändring på kvalié men också lite på längden. på cirka två månader så har det växt ungefär 5 cm. det värkar ju inte funka på alla men iallafall värt ett försök?

  • Mia

   Hej!
   Jag undrar vart fick du tag på ricinolja? Jag har letat men inte hittat

   • HårUpplysningen

    Hej!
    Ricinolja kan du hitta i de flesta hälsokostbutiker. Det finns såklart också internetbaserade sådana.

 3. Ronja

  Jag har lockigt hår och mitt hår slits en del, så gäller dom här tipsen för lockigt hår också ?
  Kram

  • HårUpplysningen

   Hej Ronja!
   Ja, dessa tips är generella och gäller alla hårtyper. Att undvika mekaniskt slitage och tillföra vårdande ämnen, både via dina hårprodukter och din kost, är ultimata förutsättningar för en god hårhälsa. Och när ditt hår mår bra så växer det också som bäst!

 4. Susanna

  tjena! ja har försökt få långt hår i flera år. Men det får kluvna hårtoppar jättesnabbt och när det växt en bit blir det ordentligt nött, så måsre jag klippa det igen. Jag försöker vara noga med håret å ta hand om det, ja gör allt för att de inte ska bli nött men ändå blir det det direkt.
  Varför? och vad kan jag göra för att det ska bli långt?

  • HårUpplysningen

   Hej Susanna!
   Håret kan slitas både kemiskt och mekaniskt, dvs både av starka produkter/värme och av ren nötning. Med andra ord ska man inte tänka att det räcker med en inpackning då och då för att vårda sina ömtåliga toppar.
   Tänk efter hur du egentligen behandlar ditt hår – kanske kommer du ändå på saker du inte tänkt på tidigare? Att använda värmeverktyg eller alkoholhaltiga stylingprodukter kan bidra, precis som t.ex. en jackkant som ligger och skaver mot topparna kan.
   Lycka till!

 5. Silva

  Hej! Jag har märkt att vissa alltid tänker så mycket på håret, jag som har långt hår tänkte aldrig på det eller så.. har aldrig använt en inpackning eller nåt heller innan så ibland får man långt hår om man bara låter det va från sånt också 😀

  • HårUpplysningen

   Hej Silva!
   Tack för din kommentar. Visst kan man få långt hår utan att aktivt göra något för att få det! Hur lätt det är beror dock på generna; vissa kan helt enkelt inte få hur långt hår som helst. Sedan kan det vara så att man begåvas med långa strån, men att de lätt blir slitna och att håret därmed inte mår speciellt bra. Detta beror helt på hur väl man tar hand om sitt hår!

 6. line

  Hej, har du något tips på bra schampon,balsam inpackning mm? 🙂
  Det känns som att mitt hår blir mer ”krusigt” om jag väntar med att borsta ut det tills de blir torrt + mina toppar som vanligtvis inte är så jätteslitna blir nästan som barbiehår när jag har haft flätor (när de har vart oftast blöta) Varför? Ska jag sluta ha flätor efter tvätt? 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Line!
   Det låter som att det du behöver är en produkt med mycket lipider (fett) och proteiner. På förpackningen kan det exempelvis stå ”rich”, eller ”för torrt hår” om du använder ett svenskt märke. Testa en inpackning som innehåller olja, det borde göra susen för ditt ”barbiehår”!

 7. Michella

  Hej! Jag har fått höra att när man har en stram hästsvans varje dag så växer håret mer och blir längre. Mina vänner som oftast har hästsvans får längre hår fortare. Gör det någon skillnad? (om man inte värmestylar sitt hår och har det i hästsvans)

  • HårUpplysningen

   Hej Michella!
   Nej, vilken uppsättning man har håret i gör ingen skillnad för hur fort det växer. Däremot kan det faktum att man undviker värmestyling ha en indirekt positiv effekt: håret blir då mindre slitet, vilket gör att det mår bättre och inte behöver klippas lika ofta.
   Tack för din fråga!

 8. Jasmine

  Har hört att sätta upp håret i överhuvudtaget kan ta ska på håret. Många hårband har en järn metall sak i som sliter på håret jätte mkt. Om man ska sätta upp de ska man undvika hårband med dessa metall grejjer i. Det bästa alternativet är att sätta upp de i en plast klämma och inte metall klämma. Även det lustiga är att personer som har svårt att sköta sin hygien och hår. Alltså dom går med fettigt hår hela tiden. Deras hår växer som skog! Då kanske det är bra och hoppa över den här schampo duschen och i st Bara använda balsam den här fredagen du sitter hemma och inte gör något. Använd torr schampoo ist.. 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Jasmine!
   Mycket riktigt, att ständigt sätta upp håret kan orsaka ett mekaniskt slitage i det långa loppet. Flätor är ett bra alternativ till hästsvans då och då. Torrschampo är också en bra idé för att slippa schamponera alltför ofta (schampo sliter ju också, om än ganska lite)!
   Tack för din fråga!

 9. emelie

  Hej jag vill ha långt hår men börjar tro att jag inte kan få längre eftersom det känns som det inte växer.jag tycker ochså att mitt hår ser så fult ut det ser slitet ut och inte så lent och glanslöst även fast jag använt maroccanoil och ricinolja osv.jag skulle vilja ha tag i några super bra hår produckter. vad kan jag göra med mitt hår ps jag klippte mig förra veckan

  • HårUpplysningen

   Hej Emelie!
   Det finns vissa ”mirakelprodukter” som säger sig kunna göra håret längre, men om det finns någon effekt så är den ganska minimal. Det bästa är att ha ett helhetstänk: sov ordentligt, vårda ditt hår med borsttag och snälla produkter, ät bra mat (B-vitamin och olja är mumma för håret)… Undvik att färga och värmebehandla håret, då detta sliter oerhört.
   Lycka till!

   • Emelie

    Tack för svar jag är otroligt försiktig med mitt hår och jag andvänder aldrig plattång locktång eller något sådant och jag använder en borste som är mjuk utan piggar och jag sköljer håret i kallt vatten efter jag duschat för att de ska vara glansigt (det blir glansigt) jag äter jätte nyttig mat och jag äter nu silica piller som ska vara bra för hår naglar och hy tror ni det kan hjälpa? Men är det något mer jag jag borde tänka på ? Ps jag har färgat håret en gång

 10. Sara

  Hej jag har pratat med min frisör innan och han sa att för att bevara mitt hår för att bli slitet och så att jag lättare ska se till så att det inte blir tovigt (jag har en hårsort som blir tovigt hur fort som helst! :() så skulle jag ha en fläta i varje natt. Men när jag läser det här blir jag osäker… Och om det är bra för håret att ha fläta ska man ha lös eller hård?

  • HårUpplysningen

   Hej Sara!
   Mycket riktigt är flätor en bra frisyr för att undvika slitage. Detta därför att hårstråna hålls samlade på plats och ”göms” inunder varandra, samt att hårsnodden (som orsakar slitage) hamnar på ett annat ställe än vanligt. Satsa på en fläta som är snarare hård än lös, men utan att överdriva åt något håll såklart.
   Lycka till!

 11. alva

  hej jag vill ha långt hår ner till midjan ska jag äta b vitamin och d vitamin och använda olika håroljor som typ emuolja och kokosolja och tvätta håret med naturschampo och använda naturbalsam om jag ska få håret långt för jag har haft jätte långt hår i skolan och vill ha det igen men vad ska jag göra med mitt korta tunna hår på sidorna.

  • HårUpplysningen

   Hej Alva!
   Vitaminer, hårolja och naturliga vårdande produkter låter som den ultimata regimen om du vill få långt hår på sikt. Dock finns inga direkta mirakelkurer – håret växer i den takt det gör, och du kan bara optimera dess hälsa under tiden. Var därför även noga med att undvika slitage på dina toppar och längder. Såväl värme- och stylingredskap samt hårda uppsättningar kan slita mer än du kanske tror. Med sunt förnuft och tålamod kommer du långt i kampen om det långa håret!
   Lycka till!

 12. Blonde

  Bra tips, har inte tänkt på det där med att massera hårbotten!
  För några år sedan sköt mitt hår iväg utav bara den. Jag hade var van vid att tvätta håret varje morgon oavsett om jag skulle iväg, eller bara gick hemma i mjukiskläder hela dagarna.
  Jag tyckte håret kändes flottigt och skitigt direkt när jag vaknade på morgonen, och kunde inte fixa det när det var otvättat..
  Hade haft samma längd på håret i flera år, och det räckte med att jag testade att sluta tvätta håret de dagar jag bara gick hemma, och bara tvättade håret varannan dag, då fick jag plötsligt hår nästan ner till rumpan!

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Roligt att det hjälpte dig att börja massera och tvätta mer sällan. Fortsätt gärna skicka in tips och konstruktiv kritik!
   Tack ska du ha!

 13. Olivia

  Hej. Sover med fläta stort sätt varje natt & det hjälper värkligen. Har märkt skillnad då jag haft uppehåll med att inte sova med fläta. Sen när jag börjat igen så känns det mkt tjockare och fått massa komplimanger att mitt hår har vuxit. Rekomenderar starkt! 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Olivia!
   Tack för ditt tips, det är värdefullt både för oss och för läsarna här på sidan!

  • Liza

   Tack för tipset, när jag får långt hår så ska jag jämt ha det i fläta! 🙂

   • HårUpplysningen

    Kul att det var till nytta! Kom gärna med frågor eller funderingar om du har några, vi är glada för feedback!

 14. Hej. Jag har lockigt hår o tycker inte själv att jag passar i lockigt, därför plattar jag mitt hår 2ggri veckan. Hur ska jag göra för att få långt lockigt hur så jag inte behöver platta det mer?

  • HårUpplysningen

   Hej Evelina!
   Tips ett är: acceptans! Både du och ditt hår skulle antagligen må rejält mycket bättre av att ”låta naturen ha sin gång”, och låta håret locka sig fritt bäst det vill. Kanske kan du till och med satsa på en produkt som framhäver lockarna; det kan ta frisyren till oanade höjder?
   Tips två: om du bestämt inte vill vara lockig, kan du prova en brazilian blowout. Känns plattången ändå trygg och säker, var noggrann med att använda värmeskyddande produkt innan.
   Lycka till!

 15. ja men reparerar emuoljan skadade hårtoppar och är det bra att ha den i hårlängderna för jag har hört att den är bra att ha i håret och att reparerar skadade hårtoppar och jag undrar om det stämmer och vad ska man göra med en hårbotten som man ser för jag är så tunnhårig att man ser min hårbotten hur ska jag dölja den och så är jag ganska tjockhårig bak i nacken men tunnhårigpå sidorna hur ska jag göra för att få lika tjockt och långt hår som jag har bak i nacken för jag vill ha långt hår som jag hadde i skolan för där hadde jag jätte långt hår nästan ner till midjan och jag vill ha midjelångt och tjockt hår och då undrar jag vilken hårprodukt som är bäst för det där.

 16. Hej! Jag har lyckats få långt, vackert hår igen, efter ett par år då det blonderades, permanentades, färgades, klipptes… och så vidare.

  Det här är knepen jag använde mig av för att håret skulle bli frisk, oslitet och växa sig långt (men alla är vi ju olika, kanske funkar på en del men inte på andra)

  1. Har du slitet hår, använd frisörschampo, ex. Paul Mitchell. Det gör stor skillnad! (Sen när håret mår bättre kan man ju använda något billigare, hehe..)

  2. Tvätta håret max varannan dag, använd hårinpackning två gånger per vecka och låt den sitta i en stund.

  3. Om du ska färga håret, färga endast utväxten och inte topparna, och undvik att blondera håret! Mitt började växa ordentligt då jag blev svarthårig igen och gav fan i att nöta på det med blondering…

  4. Undvik alla slags värmeprodukter så gott det går. Jag slutade till och med att torka håret där ett tag, utan lät det självtorka och det gillade nog håret. Annars, använd värmeskydd! I HELA håret, om du ska torka, platta, volumastra osv.

  5. Det som gjorde störst skillnad för mig i slutändan, var att INTE klippa håret! När mitt hår började vara i ganska gott skick och nådde ungefär ner till brösten, så slutade jag att gå till frissan. Och då jävlar, då växte det som aldrig förr!! (Min frisör tog alltid liite mer än vad som behövdes, bara för att vara på den säkra sidan… Så när de där 8 centimeterna hon klippt bort hade växt ut till slut och jag skulle klippa mig igen, jamen då försvann ju det som hade växt ut plus lite till!)
  Ett år skippade jag frisören, håret växte som ogräs, och när jag kom tillbaka dit så blev hon förvånad över hur oslitet det var. Och det var för att gjort som jag skrivit ovan, undvikt så mycket som möjligt att slita på håret..

  Kan ju även tillägga att jag har nog bra arvsanlag också, håret växer ungefär 2 cm i månaden. 🙂 (Och jag har iaf för mig att det annars växer 1-1,5 cm.. )

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Tack för dina tips, de är värdefulla både för oss och våra läsare! Ett litet tillägg är att mekaniskt slitage (hårsnoddar, jackkanter etc) aldrig ska underskattas.
   Lycka till i jakten på det ultimata håret!

 17. Moa

  Hej!
  Jag har mellanlångt hår ner till bröstet men för ca 1 och ett halvt år sedan hade jag klippt mig kortare än till axlarna… Mitt hår är nu ganska slitet och jag vet inte vad det kan bero på, Jag använder schampo varannan dag och Har sällan hög hästsvans, bara när håret ser fett ut… (’OM’) jag borstar håret efter att ha tvättat det så använder jag en glestandad kam. Jag använder sällan hårfön och nästan aldrig lock- eller plattång. Sover jag med fläta så använder jag en snodd utan metallgrejj eller lim. Efter varje tvätt sköljer jag håret med kallt vatten och jag använder håroljor. Jag klipper mig var annan till var tredje månad och oftast så klipper jag bara topparna. Har aldrig färgat på något sätt. Det känns sommitt hår bara växer en halv cm per månad… Varför äer det så slitet och växer så lite???
  Är tacksam för alla svar jag kan få 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Moa!
   Vad bra att du verkar ta så väl hand om ditt hår! En sak jag spontant tänker är att varannan dag kan vara lite väl ofta för schamponering, vilket ändå ger ett visst slitage av håret. Har du provat att förlänga perioden mellan gångerna, och ta hjälp av torrschampo istället när det behövs?
   Sedan kan kosten inverka en hel del också, på hur starkt och motståndskraftigt ditt hår är. Äter du normalt och varierat, ev med lite extra B-vitamin, borde ditt hår ha bästa möjliga förutsättningar för att stå emot slitage. Tänk över hur du äter, och se om du kan förbättra något!
   Tack för din fråga!

 18. oliver

  hej jag funderar vad jag kan göra för att få längre hår med bra kvalite har både genier i asien och italien,
  har haft hår till svanken väldigt slitet gick sällan till frisören,
  tog ksk 1cm 2 cm
  max nu sist då jah toppade 1 dm av de långa växer de ut men är ojämnt där bak,
  längre på vissa ställen min ftåga räcker de att jag tar de yttersta topparna bara
  så mam kan behålla längden
  mvh oliver kör med hampa shampoo numera

  • HårUpplysningen

   Hej Oliver!
   Absolut kan du börja med att ”jämna ut” topparna, så att de växer ut lika mycket överallt. Sedan är det ju samma regler som alltid som gäller: vårda topparna med inpackningar, balsam och hårolja, samt klipp dem regelbundet för att undvika onödigt slitage.
   Tack för din fråga!

 19. Lizette

  Hej, jag har ganska kort hår ungefär ovanför brösten och det är inte precis ”självlockigt” men det blir som att det står åt alla håll och inte heller fina lockar, jag tvättar håret sällan fast jag andvänder plattång varje gång jag ska någonstans, aldrig då jag är hemma bara. efter jag tvättat det så blir det väldigt tortt och risigt eller vad man ska säga, jag har aldrig heller färgat håret, jag vill ha någon bra produkt (shampoo, eller balsam) som gör mitt hår mindre ”risigt” tortt. Och jag vill så gärna ha långt hår! men jag tycker inte om grönsaker och vet inte heller några bra ”vitamintabletter” som man kan äta för att få den näring till håret som behövs:(

  • HårUpplysningen

   Hej Lizette!
   Det låter som om ditt torra hår skulle kunna vara orsakat av någon typ av näringsbrist. Hur klyschigt det än må låta, så finns det ju mängder av olika sorters grönsaker att prova! Avocado, spenat, morötter och aubergine är alla ”grönsaker” men har ändå föga gemensamt.
   Prova dels med att försöka få en mer balanserad kost, och dels med en bra hårprodukt som kan hjälpa dig på traven. Du skulle nog kunna få hjälp av en bra hårolja, som bidrar med näring och fukt till ditt hår. Titta på vår sidas information om just hårolja, så ska du säkert hitta något för dig.
   Lycka till!

 20. hej jag vill ha midjelångt hår jag har nackhåret ner till skulder bladen men vill ha det längre och så vill jag att håret på sidorna ska bli lika långt som nackhåret men jag läste på nätet på en sida att det stod skippa saxen nu kan du laga håret stod det och jag skulle så järna vilja laga mitt hår eller om det finns något schampo som kan laga håret för alla jag ser med långt
  hår får mig att tänka hur ska jag kunna få så långt hår för det finns nämligen några på mitt jobb som har jätte långt hår och jag vill verkligen ha så långt hår som dom har och en har midjelångt hår det är en som kommer dit och rider för jag jobbar nämligen med hästar och hon har midjelångt hår och jag vill också ha så långt hår som den som kommer dit har jag vill ha midjelångt hår så snälla snälla hjälp mig tacksam för svar tack på förhand.
  Från en som vill ha midjelångt hår.

 21. Wilma

  Hej, jag har lockigt hår men här om året fick jag en plattång som jag hade önskat mig länge och hade lovat mig själv att baa platta ibland men blev beroende och plattade sjukt ofta.
  Har aldrig tänkt på mitt hår fören nu efter ett år.
  Har det jobbigt hemma men min syster som har anorexia som är jobbigt att vara med om och äter inte normalt då själv.
  (Använder värmeskydd i håret när jag plattar det.)
  Här aldrig accepterat mitt hår, blir arg på det och enda gången jag mår bra är när håret är som jag vill.

  Sover heller inte tillräckligt.
  Stressigt runt omkring.
  Äter inte regelbundet (inte hungrig)

  Det är typ som en sirkel, jag blir stressad över mitt hår och då mår det inte bra och så går det bara runt.
  Det växer inte och vill få längre hår för då skulle jag kunna låta det vara lockigt för då är det långt och hänger.
  Vad ska jag göra?

  • HårUpplysningen

   Hej Wilma!
   Tack för ditt mail. Vad tråkigt det är att höra att du har det jobbigt i livet just nu. Ofta när något tråkigt händer inom familjen eller liknande så tar det sig uttryck i onda cirklar av den sort du beskriver. Det som är viktigt för dig nu är att verkligen försöka ta hand om dig. Försök att planera in träning, bra mat och tid för avkoppling, även om det känns svårt. Ofta föder bra vanor lust till nya bra vanor. Prata gärna med någon närstående om hur du mår. När du om ett tag lyckas få lite mer balans i ditt liv igen, så kommer ditt hår också att må bättre och se finare ut. Att undvika slitage och plattning hjälper förstås också, men prio 1 i ditt fall verkar vara en livsstilsförändring.
   Stort lycka till!

 22. pirri

  Jag vill ha håret ända till hela rumpan!

  • HårUpplysningen

   Hej!
   Testa våra tips om du suktar efter långt hår – viktigast är att tänka på balansen mellan sömn, kost, motion och skötsel.
   Lycka till!

 23. Alva

  Hej jag undrar om man får midjelångt hår av kokosnötsolja som jag har och så undrar jag om den kan vårda mitt ovårdade hår om kokosnötsoljan kan rädda mitt ovårdade hår eller om det finns något annat som kan rädda mitt hår eller någon annan hårprodukt som kan rädda mitt hår. För jag vill så gjärna ha långt hår som alla andra jag ser.
  Tack på förhand.

  • HårUpplysningen

   Hej Alva!
   Det finns tyvärr ingen specifik produkt som får ditt hår att växa snabbare, men vad en bra olja gör är att den håller ditt hår i gott skick – vilket i sin tur gör att du behöver klippa det mindre under ”sparandets” gång. Så fortsätt att applicera din kokosolja, gärna både som inpackning och leave in-kur!
   Tack för din fråga!

 24. Tack så mycket då vet jag hur jag ska göra.

 25. Paulina

  Asså Ariana grande har ju värsta drömhåret!! Jag önska värkligen att jag hade sånt hår!

  • HårUpplysningen

   Hej Paulina!
   Visst är hon vacker! För att få ett liknande svall rekommenderas mängder av glanshöjande produkter, i kombination med en volymgivande och utslätande föning. Har du tid och lust är förstås löshår i din egen nyans ett riktigt superknep också!
   Tack för din kommentar!

 26. Alva

  Hej.
  Jag undrar om det finns någon hårmask som gör håret långt också tror du att det finns. För mitt hår blir så flygigt och står rätt ut åt alla håll och jag försöker lägga det till rätta igen så vad kan man göra för att det inte ska bli så att det står rätt ut för jag tycker det är jobbigt och så är det ju olika långt också. Och jag vill ha det lika långt som allt annat hår är men finns det någon hår mask som lagar håret eller är kokosolja en bra hår mask eller någon annan. Tack på för hand.
  Från en som vill ha långt hår.

  • HårUpplysningen

   Hej Alva!
   Det finns ingen mask som gör håret längre, men vad inpackningar gör är ju att vårda håret så att det hålls i bättre och friskare skick och behöver klippas mer sällan. Har du flygigt hår kan en olja som kokosolja absolut vara värt att prova – den ”håller ihop” håret och ger det glans utan frissighet! Masker som tillför mycket näring brukar också funka fint, undvik då sådana som ska ge volym.
   Lycka till!

 27. Marie

  Hej! Mitt hår är väldigt slitet överlag p.g.a. många många färgningar/blonderingar jag gjort tidigare. Men något jag märker är att mitt hår växer väldigt ojämnt, dvs. håret som växer från bakhuvudet är relativt starkt och långt men håret som växer på sidan av mitt huvud är väldigt mycket kortare, växer långsammare och går lättare av. Jag undrar om ni vet vad det kan bero på, och vad jag kan göra åt det för att få tjockare och jämnare hårväxt?

  En fråga till, vad kan man göra åt hår som liksom ”går av” mitt på hårstråna?

  • HårUpplysningen

   Hej Marie!
   Jag skulle rekommendera dig att först och främst ta en paus med färgningarna – ditt hår verkar behöva en periods vila. Besök också en proffsig frisör, så att du får hjälp med en fin och jämn utgångsfrisyr som ditt hår sedan kan växa med. Sköra hårstrån kan bero på en rad olika saker, men näringsbrist är en vanlig anledning. Äter du tillräckligt med B-vitamin och bra fetter? En balanserad kost överlag, samt bra med motion och vila är A och O för ett starkt och friskt hår!
   Lycka till!!!

 28. Carola

  Hej – jag har jättelångt, tjockt och tyvärr väldigt torrt hår, så mitt råd är att tvätta aldrig håret om det inte verkligen behövs och så i med oljor, det funkar bra med lite av varje, kokosolja,mandelolja, olivolja el dylikt om man inte råkar ha någon av de allra lyxigaste från salongen hemma. Införskaffa en ”detangler” (en borste som reder ut håret utan att slita för mycket på
  det)och så det viktigaste av allt motion, mitt hår stod stilla i växten vid midjan flera år- När jag börja löpträna regelbundet
  för första gången i mitt liv så tog hårväxten fart på allvar. Nu räcker det nedanför rumpan så det är inte bara jag som fått bättre kondition!

  • HårUpplysningen

   Hej Carola!
   Tack för dina fina tips! En detangler är en bra idé som fler borde prova, och sambandet mellan kost-motion-sömn är lika viktigt för håret som för resten av kroppen.
   Ha det bra!

 29. Emma

  Hej jag vill ha hår till midjan
  Men jag har bara hår till bröstet
  Så jag behöver typ halva min hår
  Längd nu vilket schampo och balsam
  Ska man använda?

  • HårUpplysningen

   Hej Emma!
   Det finns tyvärr inget schampo eller balsam som kan göra att ditt hår växer fortare, men det finns produkter som fungerar stärkande och uppbyggande – vilket i sin tur gör att ditt hår blir friskare och behöver klippas mer sällan. Bl.a. Barnängen har en bra linje med crème och olja i samma formula, kolla in den. Men överlag finns det varianter hos de flesta märken, så välj utifrån din prisklass och smak. Keratin, återuppbyggande, stärkande och vårdande är ord att hålla utkik efter!

 30. Cornelia

  Hej, jag undrar om ricinolja hjälper mot lite tovigt hår för jag kan borsta mitt hår så det bli jätte lent men en halvtimme efter så blir de små tovigt och trassligt och de är ganska jobbigt för de ser så tråkigt och livlöst ut…
  Jag vill ha glansigt långt lent hår 😀

  • HårUpplysningen

   Hej Cornelia!
   Att använda en hårolja är en jättebra idé, då en sådan slätar ut och vårdar håret på samma gång. Tänk på hur du applicerar den och ta inte heller för mycket. När du borstar/kammar, var försiktig och börja alltid nedifrån för att undvika tovor! Kolla också i utbudet bland oljor, kanske hittar du någon annan variant som passar dig bättre.
   Lycka till!

 31. Emma

  Tack för svaret

 32. Julia

  När jag gick i 2an kunde jag sitta på mitt hår sen kom jag den geniala . Idén att klippa axellångt nu är jag om 2 månader klar med 9qn och det blir inte längre En armhålorna…. Hjälp mig

  • HårUpplysningen

   Hej Julia!
   Att du klippte av dig håret bör inte ha påverkat dess växtkraftighet, men däremot kan sådant variera beroende på hormonpåverkan osv under livets gång. Det bästa du kan göra nu för att få håret långt igen är att vårda det väl, äta bra kost, toppa det med jämna mellanrum och inte utsätta det för slitsam behandling.
   Lycka till!

 33. Felicia

  Hej!
  Tack för en jättebra och faktarik sida! Har varit inne här i flera timmar nu haha. Jag som ääälskar hår tröttnar aldrig på att läsa om de 🙂

  Men jag har en liten fråga. Jag använder mig utav balsammetoden och får därför inte ha produkter med t.ex. silikon i. Jag har letat efter ett solskydd för håret nu inför sommarn men har inte hittat något utan ”förbjudna ingredienser”. Så jag undrar om du vet något naturligt alternativ med ett visst UV-skydd? Förstår om det inte kan vara så högt såklart men bättre något än inget. En hårolja? Arganonja kanske?
  Tack igen!
  MVH Felicia

 34. Hej!
  har just läst på nätet att det finn ett hår schampo som heter hair jazz och ett annat som heter hairbell och det står att håret ska växa snabbare än normalt och jag är lite skeptisk men ändå nyfiken på denna produkt men den ska man använda i hårbotten och applicera i hår botten. Men funkar denna produkt verkligen på mitt hår eller vad tror du? För jag vill ju så gjärna ha långt hår och vad finns denna produkt att köpa? Och det står att hair jazz inte fungerar men att hairbell fungerar men vad tror du om denna produkt?

  Tacksam för svar Tack på förhand. Från Alva.

 35. Hej!
  Jag undrar om det finns något som lagar håret. Har just läst på nätet att det finns en produkt som lagar håret. Och det står så här skippa saxen nu kan du laga ditt hår och den här produkten finns i sundswall på en salong där. Och jag undrar om den produkten finns och köpa lite närmare som i Eskilstuna eller lite närmre mig? Eller kan man beställa den eller?
  Tacksam för svar. Från Alva.

 36. Karin

  Hej!
  Är det någon av er som testat ”hair bell”? Dem (själva) påstår ju att det ska sätta fart på växtligheten och att håret ska växa dubbelt så fort som det normalt gör. Låter för bra för att vara sant, ellerhur?
  Vad tror du om den produkten? Man blir ju sugen på att prova men det kanske gör mer skada än nytta?
  Tack för en bra sida!

 37. Angela

  Hej! Jag har lång hår, det räcker längre ner på benen än mina armar gör när jag står med rak rygg. Det sägs att man inte ska borsta håret när det är blött för att det sliter på håret. Jag håller inte med! När det är fuktigt kan det slita mycket på håret om man borstar det, men när det är riktigt blött och insmort med balsam är det ju som halast.
  Jag önskar tips på enkla håruppsättningar för mycket långt hår.

Lämna ett svar

elva + fyra =