råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Löshår & Extensions

Många är de som önskar sig ett längre och mer fylligt hår än vad naturen har givit dem. Speciellt nordbor brukar ha en tunn och platt hårkvalitet, och alla kan faktiskt inte få hur långt hår som helst.

Över en viss längd ser det istället bara slitet och ovårdat ut. Är man en av alla de som kämpar förgäves för en lång och vacker hårman, ska man dock inte misströsta. Räddaren i nöden stavas löshår.

Löshår, eller extensions som man också kan kalla det, är längder av äkta eller syntetiskt hår som på olika vis kan fästas intill hårbotten. Produkten finns i ett antal färger, modeller, längder och strukturer, så att alla slags hårtyper ska kunna använda sig av metoden.

Får man bara till det med rätt nyans och en struktur som liknar det egna hårets, kommer löshåret att ”smälta in” och ge ett mycket naturtroget resultat. På så vis kan man åstadkomma såväl ökad volym som intryck av längre hår, utan att behöva vare sig tonvis av produkter eller åratal av tålamod och underhåll i väntan på att håret ska få rätt längd.

Hur länge hårförlängningen varar är lite olika, bland annat beroende på vilken metod man har satt dit det med och på vilket sätt man sköter om sitt hår. I princip ska en förlängning hålla i cirka 3 månader, men det kan hålla både längre och kortare tid än så.

Vissa metoder är ju anpassade för att bara sitta där en kort tid, kanske inför något speciellt tillfälle som till exempel ett bröllop. Oavsett vilket: bästa tipset för att få det att vara så länge som möjligt är hur som helst att alltid ta hand om sitt hår och sköta det på rätt sätt.

Äkta löshår (av människohår)

Den ”äkta” varianten består alltså av människohår, som många gånger kommer ifrån länder som Kina och Indien. Där finns det fattiga människor som låter sitt hår växa ut, för att sedan kunna sälja det till agenter inom löshårshandeln.

Äkta hår är bäst om det består av så kallat virgin hair, det vill säga ett hår som blivit minimalt utsatt för både värmebehandlingar och kemikalier i hårprodukter och färg. Så är ofta fallet när det gäller hår ifrån tredje världen.

Sätter man in äkta löshår bör man tvätta det så sällan som möjligt, eftersom schamponering sliter något på dess kvalitet. När man väl gör det ska man använda sig av ett milt schampo och balsam – säg hejdå till starkare produkter som exempelvis volymschampo alltså!

Håret går bra att både platta och locka, även om detta naturligtvis också innebär onödigt slitage. Man ska inte tro att det tål vad som helst bara för att det är äkta, eftersom det alltid har behandlats med tvättning med mera innan det kunnat säljas i butik.

Syntetiskt löshår

Syntetiskt hår är billigare, men medför också en del nackdelar. Till exempel så ska man helst inte behandla det med värmeverktyg som platt- eller locktång, eftersom det är ett konstmaterial som riskerar att smälta av den höga temperaturen.

Man kan inte heller färga ett syntetiskt hår – färgen kommer helt enkelt inte att ha någon effekt på det. Detta är alltså inte något man brukar rekommendera för en mer långvarig förlängning, utan kanske snarare som en rolig grej bara för en kväll. Syntetiskt hår brukar finnas att köpa på varuhus.

På senare år har det blivit allt mer populärt med extensions, mycket på grund av att så många kändisar har använt sig av det. Man ska dock känna till att extensionbehandling på salong är något som kan bli en affär med ett högt pris, sett både ur plånbokens och hårets vinkel.

Om den som utför hårförlängningen är oerfaren och gör en felaktig bedömning av hur starkt och tåligt håret är, kan behandlingen orsaka stort slitage. Använder man sig av fel metod för att sätta fast löshåret, eller placerar det på fel sätt, kan det också göra att resultatet inte ser särskilt naturligt ut.

Ekonomiskt sett är det också ofördelaktigt, eftersom man kan behöva göra om hela processen och dessutom investera i dyra produkter för att vårda och hjälpa håret att reparera sig.

Därför är det viktigt att vara kräsen och se till att den som sätter dit löshåret verkligen är en professionell kosmetolog, som också har erfarenhet av flera olika metoder. Detta för att han eller hon så långt det är möjligt ska veta att anpassa behandlingen efter varje kunds hårtyp. Man kan också be att få se före- och efterbilder på tidigare kunders resultat.

Hos en seriös salong ska löshåret alltid ha tvättats, eventuellt med balsam, innan det sätts fast i kundens hår. På så vis vet man att det är fritt ifrån eventuella färg- och produktrester.

Ibland ligger håret på en så kallad trens, vilket innebär att det har vikts och sytts ihop på ett speciellt sätt. I dessa fall är det viktigt att frisören kontrollerar så att sömmen verkligen håller fast håret, så att inte mindre hårstrån glider igenom den och lossnar.

När dessa trensar tillverkas blandas nämligen hår ifrån olika källor, vilket gör att tjockleken kan variera. Skulle det visa sig att sömmen i trensen inte riktigt håller måttet, kan man göra en extra söm alternativt limma lite innan håret sätts fast.

Olika metoder för att sätta fast extensions

Det finns en rad olika metoder för att sätta fast löshåret. Nedan listar vi några av de vanligaste:

 • Clip-ons – löshåret sitter på små klämmor som är enkla att sätta i och ta ur. Ger inget varaktigt resultat utan snarare ett längre hår för en kväll. Är ett väldigt skonsamt alternativ.
 • Trensar – trensar (ett slags hårgardiner) av löshår sys fast i det egna håret, som först har flätats i tunna flätor. Kan vara en metod som är mindre lämplig för skandinaviska hår, då dessa tenderar att vara mer hala än sträva.
 • Weaving/flätning – längder med löshår ”vävs” in intill hårbotten, slinga för slinga. Passar bra för de som har normalt till tjockt hår.
 • Microringar – små ringar/hylsor av metall eller plast kläms fast i håret med en specialtång. Vissa menar att detta är en metod som inte borde användas längre, för att den sliter för mycket på håret.
 • Keratinvax – löshåret fästs i det riktiga håret med hjälp av ett keratinbaserat ”lim” som får smälta in i håret med hjälp av en speciell värmetång. Efteråt behöver man speciella hårvårdsprodukter, för att undvika att vaxet ska lösas upp.

Förebygg torrt och frissigt löshår

Hur sköter man då om sitt ”nya” hår på bästa sätt? Som nämnts ovan ska man försöka att inte tvätta håret för ofta. När man väl gör det bör man använda milda produkter, och en mild teknik: krama in schampo och balsam istället för att gnugga in det, och kamma försiktigt ut eventuella tovor innan det torkar. Balsam i sprayform kan användas både vid tvätt och dagligen som en vårdande hårprodukt.

Andra produkter som kan rekommenderas är ett glans- och fuktgivande serum eller en hårolja, men man ska komma ihåg att de aldrig bör appliceras direkt på fästena. Kladdiga produkter som vax och gelé torkar ut håret och försämrar dess kvalitet.

Samma sak gäller för alkoholhaltiga stylingpreparat. Man bör också undvika behandlingar av olika slag som färgning, permanent, platt- och locktång. Kort sagt, nyckelorden är omvårdnad och försiktighet – hår är en känslig vävnad som förtjänar att behandlas med respekt!

29 Kommentarer

 1. Linnea

  Hej! Jag har bara sett löshår som ser otroligt fejk ut, i en annan nyans än det riktiga håret och fula skarvar! Kan man inte få det snyggt på något sätt, kan man t.ex. färga både löshår och det egna till samma nyans när man satt dit det?

  • HårUpplysningen

   Köper man sitt löshår hos en kompetent återförsäljare finns det ingen risk för att den nya frisyren ska se onaturlig och konstlad ut, så det är vårt hetaste tips. Hittar du ändå ingen nyans som är på pricken likadan som din egen, ska du hellre välja en som är något för mörk än en som är något för ljus. När de avvikande skiftningarna väl hamnar i underhåret, ser de då mindre markanta ut. Att färga sitt löshår är inte att rekommendera, eftersom det orsakar ett slitage som sedan inte går att reparera.

 2. Hej!
  Jag har haft i mitt löshår i cirka två månader och nu har det plötsligt blivit så himla frissigt! Jag vet inte vad det beror på. Vad ska jag göra för att få ordning på det igen?
  MVH Sandra

  • HårUpplysningen

   Hej Sandra!
   Mitt råd är att satsa på en bra hårolja som ger fukt och dämpar friss, framför allt i topparna. Undvik givetvis att använda värmeverktyg som plattång och hårfön. Är löshåret helt ”odugligt” trots att du skött det väl, får du vända dig till försäljaren och klaga.
   Lycka till!

 3. klara

  Hej, jag har violet hår och undrar hur jag göra så att jag kan ha löshår i samma färg

  • HårUpplysningen

   Hej Klara!
   Det går att färga löshår, men det är svårt att förutsäga hur resultatet blir. Färgen kan reagera annorlunda med ett hår som inte är naturligt eller precis din naturliga nyans. Därför kan du antingen prova först på en liten bit av löshåret – eller helt enkelt köpa färdigfärgat violett löshår redan från början.
   Lycka till!

 4. Leonor

  Hej jag har väldigt tjockt hår och det är lite vågit på nedre av håret.
  Jag vet inte vad jag ska göra så att löshåret ska smälta in till mitt riktiga! Behöver jag platta det?? Eller måsten jag har tjockare lös hår!?
  Mitt hår är ungefär till axlarna men lite längre. Jag klippte det för ungefär 3 månader eller 4 månader sen! Jag har sättet var man har alla olika delar! Typ 7 delar eller något sånt! Fast några använder vara en del? Jag vill det oxå..kan man sätta ihop alla löshår delar till en så det blir tjockare?

  • HårUpplysningen

   Hej Leonor!
   Det låter som att du behöver mer löshår än vad du har nu. Det perfekt anpassade löshåret smälter naturligt in i din riktiga frisyr, både färg- och strukturmässigt. Hör efter med återförsäljaren om vilken typ av produkt du bör satsa på!
   Lycka till!

 5. Nicole

  Hej ja undrar när man har löshår kan man färga topparna med spray färg som inte är permanent och som är till håret ? Färgen försvinner väl efter ett tag och inte fastnar i håret? Har kanekalon löshår

  • HårUpplysningen

   Hej Nicole!
   I teorin borde detta gå bra, men det bästa är alltid att prova på en liten bit av löshåret innan du kör över hela. Detta för att undvika större katastrofer!
   Lycka till!

 6. Sofi

  Om man har väldigt slitet hår från början kan de synas någon ful skarv mellan de riktiga håret och löshåret då eftersom löshåret är helt nytt?

  • HårUpplysningen

   Hej Sofi!
   Allt beror på vilken nyans och kvalitet du har på ditt löshår, samt hur du fäster det. Har du satt dit det på rätt sätt samt hittat en nyans så nära din naturliga som möjligt, finns ingen anledning för en skarv att bildas.
   Tack för din fråga!

 7. Hej, jag har använt löshår några gånger och det är äkta löshår från änniskor, dock så sväller alltid hårstråna när jag duschar så det ”klumpar” sig typ, det ser otroligt fult ut och jag måste borsta det varje timme för att det ska se någorlunda bra ut :/ Finns det löshår som inte gör det?

  • HårUpplysningen

   Hej Antonia!
   Ett välbeprövat trick är att applicera lite hårolja i löshåret när det är nytvättat. Detta undviker att det klumpar sig nästa gång det vankas hårtvätt!
   Lycka till!

 8. Nathalie

  Hej! Har precis fått hem mitt stickhair från rapunzel samt microringar och startpaket. Men jag vill överlåta jobbet till en kunnig med andra ord en utbildad frisör som har erfarenhet sedan innan. Har ringt runt till ett gäng frisör salonger men ingen går med på att sätta dit det då dem vill att man i samband med isättningen köper extension från dem. Vet inte om det är för att dem ska tjäna på att? men jag kan betala en bra summa pengar för att få det gjort på en salong. Vad gör jag nu? Vet ni några frisör salonger som gör det, som ni kan tipsa om? helst i södra delen av Sverige så jag inte måste ända upp till Stockholm det blir lite för långt 🙁 Annars får jag väl börja muta salongerna! 😛

  • HårUpplysningen

   Hej Nathalie!
   Tyvärr kan vi inte tipsa om några sådana salonger, men det borde finnas ställen som erbjuder tjänsten. Huruvida mutor fungerar förblir dock tveksamt!
   Lycka till i kampen för löshåret!

 9. Cookie

  hejsan jag har microringar i mitt hår.
  ni råkar inte ha tips på hur man sköter detta på bästa sätt mitt löshår är lite frissit osv.
  jag kommer nog inte se svaret här så maila gärna svaret till cokieroos@gmail.com

  • HårUpplysningen

   Hej!
   De gyllene reglerna är: var sparsam med värmeverktyg, låt håret självtorka, undvik alkohol och silikon i dina hårprodukter, använd ett milt schampo samt låt bli att utsätta håret för stark sol.
   Lycka till med ditt löshår!

 10. Elin

  Hej!

  Jag använder löshår av europeisk kvalité, 50 cm långt från Rapunzel, fastsatt med vax. Jag är väldigt blond naturligt och har tunna och spröda hårstrån. Enligt Rapunzel är detta deras bästa löshår och jag är beredd att hålla med! Nu är det så att detta hår bara finns som längst i 50cmlängden och jag skulle vilja ha det lite längre. Tjejen på Rapunzel sa att hon inte rekommenderade att jag blandade in längre hår av en ”sämre” kvalité, att det skulle trassla sig m.m. Jag vill inte helt och hållet byta till den ”sämre” kvalitén då den jag har nu passar min hårtyp perfekt, förutom att jag då är sugen på längre. Då är alltså min fråga; tror du att detta stämmer, att blanda hårtyper skulle ge ett dåligt, trassligt eller onaturligt resultat? Eller kan det vara ett sätt att hålla kvar mig vid den betydligt dyrare produkten? Jag försöker inte på något sätt tala illa om Rapunzel, jag älskar det stället. Jag är bara ute efter en opartisk andra åsikt.

  tack på förhand!

  • HårUpplysningen

   Hej Elin!
   Eftersom personalen på Rapunzel är proffs på området löshår, ligger det säkerligen någonting i det de säger. Med detta sagt, om du är noga med att vårda både det oäkta och det äkta håret, finns ingen anledning att det skulle börja krångla. Sunt förnuft och bra produkter räcker långt!
   Lycka till!

 11. Amanda

  Hej!
  Jag köpte löshår på internet som jag nu fått hemskickat. Problemet är bara att jag inte hittar några salonger i Stockholm som sätter i löshår som inte är köpt på salongen själv. Tacksam för hjälp så snart som möjligt!

  • HårUpplysningen

   Hej Amanda!
   Vad trist att du inte hittar någon som kan hjälpa dig. Ett hett tips är att söka på Youtube efter ”extensions + tutorial”. Där finner du mängder av tips om hur du kan sätta i löshåret på egen (alternativt en snäll kompis) hand!
   Lycka till!

 12. Linn

  Hej! Jag byter hårfärg rätt ofta, och har just nu blått/lila. Jag vill verkligen ha hårförlängning, men inser att det kommer vara omöjligt för mig att hitta samma färg som mitt hår, då jag byter så ofta. Jag har aldrig sett någon ha det, men skulle det gå att sätta i svart löshår (fungerar med alla färger jag kan tänkas ha haha) eller kommer det se väldigt ’fake’ ut? 🙂

  • HårUpplysningen

   Hej Linn!
   Vilken bra idé! Det är svårt att svara på exakt hur ”fake” det kommer se ut – men å andra sidan ser väl inte blått/lila heller speciellt naturligt ut..? Skulle tro att ett svart underhår bara ger en ny häftig dimension åt din frisyr, som ett extra djup.
   Hör gärna av dig och berätta hur det blev, och lycka till!

 13. Petra

  Heej!
  Jag har plast löshår (eller vad det nu heter)
  Och det har börjat blivigt lite rufsigt ner till. Kan jag göra något för att det inte ska vara så??

  • HårUpplysningen

   Hej Petra!
   Var noggrann med att sköta om ditt löshår, med hjälp av en daglig dusch balsamspray och vårdande produkter vid varje tvätt. Kamma det försiktigt och var extra snäll vid topparna. Undvik salt- och klorvatten, då detta kan göra håret onödigt slitet.
   Stort lycka till!

 14. anonym

  hejsan! kan man ha uppsatt hår med microringar?

Lämna ett svar

fem × tre =