råd och tips om hår och hårvårdsprodukter

Hår som står upp (Bad hair day)

Förr eller senare händer det oss alla. Man vaknar på morgonen, bara för att upptäcka att det på hårfronten råder ett kaos. Ingenting är som det ska vara – benor som ligger fel, partier som är platta eller rufsiga. Luggar som vikt sig eller blivit flygiga och små hår som står upp eller åt sidan utan godkännande från dig.

De faktorer som kännetecknar en bad hair day är oändliga. För även om stråna oftast gör som man vill går de ibland på strejk och lever sitt eget liv.

Dessa dagar spelar det sällan någon roll vad man försöker med för styling eller frisyr – det blir aldrig riktigt bra. Nedan listar vi några vanliga sätt som dåliga hårdagar brukar yttra sig på, och vad man kan göra för att undvika att drabbas.

4 anledningar till ”bad hair days”

Frissigt hår

Frissigt hår är inte kul att vakna med. Irriterande småhår som både står upp och lägger sig på ett sätt som man inte uppskattar. Det finns schampon och balsam som har en antifriss-effekt. De kan du använda för att förebygga problemet.

Är skadan redan skedd kan man också prova en wet look-frisyr. En sådan gör man genom att med hjälp av en hårgelé eller ett gelévax dra håret bakåt medan det fortfarande är blött. Därefter får frisyren självtorka och på så vis hålls flygigt hår på plats.

Har man en värmeskyddande produkt och en plattång kan man också prova att platta håret. Det förvandlas då från ett envist friss till ett slätt och glänsande svall. Läs mer i vår guide kring bekämpning av frissigt hår här.

Torrt hår

Torrt hår får man om man har för liten oljeproduktion i de talgkörtlar som sitter i hårbotten. Den som ofta har torrt hår behöver hålla uppe sin fuktbalans, vilket man gör både inifrån och utifrån. Se till att dricka mycket vatten och äta mycket frukt samt använd fuktgivande schampo, balsam och stylingprodukter.

Man ska också vara försiktig med värmestyling och extrema väderlekar, som kan slita och torka ut håret ännu mer. Ett knep som alltid fungerar vid en ”dry hair day” är att helt enkelt sätta på sig en mössa eller vira en sjal kring håret. Givetvis kompenserar man vid dagens slut genom att vårda håret med en fuktbomb till inpackning. Läs mer om vad du kan göra mot torrt hår.

Fett hår

Fett hår är något som tyvärr syns väldigt väl, och kan ge intrycket av att man inte har duschat på länge. I själva verket beror det feta på att talgkörtlarna i hårbotten går på högvarv. Det kan vara genetiskt betingat eller ett resultat av att man har använt för många uttorkande och starka hårprodukter.

Den dag man vaknar upp med en oljig och blank frisyr ska man dock inte misströsta. Lite torrschampo i hårrötterna suger omedelbart upp överflödigt fett och ger dessutom ett litet volymlyft. För att förebygga fett hår ska man försöka att inte tvätta det för ofta, samt använda ett schampo avsett för att motverka just fett hår.

Livlöst hår

Livlöst hår som ser platt och tilltryckt ut är ingen rolig historia. Har man lockigt hår ligger kanske vågorna inte alls på samma sätt som de brukar, och den naturliga lystern är som bortblåst.

För att återskapa liv i frisyren finns det ett antal tricks att ta till. Man kan duscha det med en dos torrschampo och sätta upp det i en knut eller en hög hästsvans. Denna look är trendigare än någonsin och kan antingen ge ett sofistikerat eller ett rockigt intryck, beroende på hur rufsig man väljer att göra sin frisyr.

Ännu ett exempel på en uppsättning som livar upp är flätor, gärna i kombination med fina tillbehör som spännen eller diadem. Man kan också prova att byta bena, eller att helt enkelt överösa längderna med glansgivande hårspray.

2 Kommentarer

  1. Rita

    Hej! Jag vaknar ibland med tråkigt och livlöst hår, som inte riktigt är hjälpt av om jag tar en dusch. Ni skriver en hel del här om hårspray som ger glans, men alla hårsparyer jag har provat ger bara en stelhet och inte alls någon glans. Vilka märken är det som ger glans åt håret utan att det blir allt för stelt? Tacksam för hjälp med detta?

    • HårUpplysningen

      Det finns idag en uppsjö av glanssprayer på marknaden, som är utformade för att ge mer glans än stadga. De lägger sig som en fin slöja över hårstråna och bidrar inte till någon stelhet, som du beskriver. Hos exempelvis Eleven och Lyko hittar du alla de stora märkenas varianter på glansspray. Det är bara att välja och vraka utifrån plånbok och doftpreferens!

Lämna ett svar

nio − två =