Det är bra lustigt ändå: med kläder, skor och teknikprylar är det nästintill en självklarhet för de flesta att försöka vara först med det senaste. Vi spanar in vad kedjorna har att erbjuda och vad reklamen på TV, radio och internet lyfter som ”senaste nytt” – men när det kommer till vår frisyr är det som om tiden står still. Många har idag exakt samma frisyr som de har haft sedan de var tonåringar eller till och med småbarn – och detta gäller även bland trendkänsliga modemänniskor.

Vad detta har att göra med kan vi bara spekulera i, men kanske är det så att en så stor del av vårt utseende avgörs av vår frisyr. Därför har vår identitet formats i och med en viss klippning, vilket gör att det blir svårare att plötsligt förändra den. Vi kan också ha fått höra livet igenom att vi ”passar” och ser bra ut i vårt hår, med följden att vi blir desto mer hemmakära och trygga i just den frisyren.

Dock kan man fråga sig: vore det inte så mycket roligare att, i likhet med kläder och skor, förändra och uppdatera vår hårlook då och då? Att våga kliva utanför vår trygghetszon och vinna desto mer i trendfaktor istället? Här ska vi lista tips på hur du som är sugen kan gå till väga.

  • Håll dig uppdaterad. För att få en trendigare frisyr gäller det att rikta blickarna utåt: vad är hett på hårfronten just nu? Detta gör du genom att spana på streetstylebloggar, kändisars instagram, rapporter från modevisningar och speciellt nischade hårmagasin. Där får du lätt koll på vad som gäller just nu.
  • Ha koll på ditt hår. För att inte kasta dig på vilken våghalsig trend som helst: se till att få bra koll på hur ditt hår funkar, dvs hur det reagerar på diverse produkter, klippningar och väderlekar. Blir det till exempel frissigt vid minsta fuktdroppe i luften ska du kanske inte satsa på en extremt slät och platt look, hur trendig den än må vara.
  • Våga! När du har skaffat koll, både på vad som gäller just nu och på hur ditt hår är funtat, gäller det helt enkelt bara att ta steget. Detta är dock inte så ”bara” om man hör till dem som haft samma frisyr i åratal. Börja med att se håret som en förlängning av din outfit: även det kan förgyllas av stilmässig uppdatering, istället för att alltid se likadant ut. Släpp sedan kraven på att se perfekt ut – huvudsaken är ju att du vågar göra en förändring! Det i sig är bland det coolaste och trendigaste du kan göra över huvud taget.

För att bidra med lite extra inspiration följer här också en kort lista över starkt lysande trender på frisyrhimlen just nu:

  • Den långa boben, ”loben”, gör braksuccé med sin lättskötta styling. Klär de allra flesta och framhäver halspartiet.
  • Trenden med kontrasterande toppar håller i sig! Ljus eller mörk ombre skapar liv och dynamik i en i övrigt homogen frisyr.
  • Ett stripigt, rufsigt och gärna platinablekt hår à la Kurt Cobain är riktigt hett just nu. Matchas snyggast med röda läppar eller svart sotig ögonmakeup!
  • Flätor. Ett enkelt sätt att göra sin frisyr het och trendig, utan ett större klipp, är att pryda det med flätor i olika former. Denna hippiesköna trend passar året om och funkar för de flesta längder.
  • Luggen är en stark trend som går att variera på många sätt. En lång och tjock hellugg à la fransk rockbrud är det trendigaste av det trendiga!